Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobra mam nowy temat na dzien dobry

z czego stawiac poroterm, poroton czy silikat???

I teraz dostaniecie odpowiedzi tyle ile materiałów istnieje. Na forum znajdziecie mnóstwo porównań i pełno wypowiedzi na te tematy. Niestety nie ma nigdy odpowiedzi na tak postawione pytanie.

Każdy materiał ma swoje zady i walety :lol:

Ciężki wybór Was czeka - sam poświęciłem temu tematowi jakieś 6 miesięcy.

Finalnie wybrałem beton komórkowy (Prefbet, Solbet, Faelbet, Ytong), którego nawet nie wymieniacie.

Po drodze Was jeszcze czekają przeboje z oddychaniem ścian itp.

Następny taki temat rzeka to okna -> PVC czy drewniane.

Życzę trafnych 8) wyborów.

w ostatnim Muratorze było porównanie ceramika vs. beton komórkowy. Ale też nie ma ostatecznej odpowiedzi. Po prostu musicie wybrać, bo jak zaczniecie się zastanawiać to umrzecie ze zgryzoty :D bo zaraz będziecie porównywać porotherm z porotonem, solbet z ytongiem, silkę z wielką płytą itp... :)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

ale tak nawiasem mówiąc, wielka płyta nie jest złą technologią. Mamy po prostu uprzedzenia powstałe ze sposobu realizacji tej technologii z lat ubiegłych. Jest to droga technologia, wymagająca porządnych materiałów i dokładnego montażu, ale dająca w efekcie bardzo szybki postęp budowy i bardzo solidną konstrukcję. Jakby nie patrzeć dalej produkuje się domy z prefabrykatów, które stawia się w jeden dzień, tyle że zamiast żelbetonu stosuje się lżejsze materiały...

Wczoraj robilismy sobie objazdowke po dzialkach forumowiczow.BYlismy u Kachy72,PeterZ i tam na Kameliowej to chyba juz wiemy Szydas ktora jest twoja dzialka tam juz masz jakies baraki nie? no i super ze juz widac ze cos sie dzieje!!!

To jak byliście u Kachy72 to pewnie mijaliście moją działkę 8)

Ale u mnie to na razie tylko szum rosnących chaszczy :lol:

Wczoraj robilismy sobie objazdowke po dzialkach forumowiczow.BYlismy u Kachy72,PeterZ i tam na Kameliowej to chyba juz wiemy Szydas ktora jest twoja dzialka tam juz masz jakies baraki nie? no i super ze juz widac ze cos sie dzieje!!!

pudło drogi Watsonie, u mnie na razie tylko dziura w ziemi i hałda piasku :p

Witam piąteczkowo. Ten upał mnie wykończy :(

Właśnie skończyli u nas robić posadzki. Wyszło prima. Ekipa fachowa, rzetelna, wszystko robią w ustalonym czasie. 270 m2 w trzy dni. Ewentualne poprawki (naprawde kosmetyczne) robią od ręki i bez szemrania. Jestem zadowolona. :)

A kto tak się spisał dobrze?

Też jestem ciekawa.

Klaus, Trobe puscilam na priva

I ja tez poprosze :D

Dobra mam nowy temat na dzien dobry

z czego stawiac poroterm, poroton czy silikat???

I teraz dostaniecie odpowiedzi tyle ile materiałów istnieje. Na forum znajdziecie mnóstwo porównań i pełno wypowiedzi na te tematy. Niestety nie ma nigdy odpowiedzi na tak postawione pytanie.

Każdy materiał ma swoje zady i walety :lol:

Ciężki wybór Was czeka - sam poświęciłem temu tematowi jakieś 6 miesięcy.

Finalnie wybrałem beton komórkowy (Prefbet, Solbet, Faelbet, Ytong), którego nawet nie wymieniacie.

Po drodze Was jeszcze czekają przeboje z oddychaniem ścian itp.

Następny taki temat rzeka to okna -> PVC czy drewniane.

Życzę trafnych 8) wyborów.

Tez mysle o betonie np Solbet jest zblizony parametrami do Ytonga :lol:

Witam piąteczkowo. Ten upał mnie wykończy :(

Właśnie skończyli u nas robić posadzki. Wyszło prima. Ekipa fachowa, rzetelna, wszystko robią w ustalonym czasie. 270 m2 w trzy dni. Ewentualne poprawki (naprawde kosmetyczne) robią od ręki i bez szemrania. Jestem zadowolona. :)

A kto tak się spisał dobrze?

Też jestem ciekawa.

Klaus, Trobe puscilam na priva

I ja tez poprosze :D

a może by tak na Listę? później narzekamy, że nic na niej nie ma....

Właśnie jakoś lista jest omijana przez niektóre wpisy :lol: .

A ja szukam ekipy budowlanej na stan surowy+dach z BK na koniec września początek października :o Może ktoś gdzieś coś :p

A jak u Ciebie z pozwoleniem

Składam o nie na początku sierpnia - i mam nadzieję że przyłożenie uda mi się pobić rekordy w szybkości wydania pozwolenia 8)