online 17.07.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Czy pomimo mojej nikłej aktywności, spowodowanej brakiem doświadczeń budowlanych, mogę liczyć na odpowiedź ? Rozważamy zakup działki sąsiadującej z działką już zabudowaną. Garaż ew. sąsiadów stoi na granicy obu działek. Pani z urzędu gminy (Dobra) twierdzi, że na zbudowanie domu przylegającego garażem do już istniejącego potrzebna będzie zgoda sąsiada, a jej brak skutkowałby zbudowaniem naszego garażu (i tym samym całego domu) w odległości UWAGA : ośmiu metrów od granicy działki! Przepisowe 4 m razy dwa. Wydaje mi się, że to gruba przesada. Tak sugerowana odległość jak konieczność zgody. O zgodę na co jeszcze mam pytać sąsiada? I tu pytanie drugie - czy komuś z Was znane są ogólne przepisy dotyczące "bliźniaczenia" budynków? Czy złączone garażami muszą mieć np. jednakową wysokość kalenicy? Pozdrawiam,online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 17.07.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 a u nas też kogoś ręce swędziały i w biały dzień, w samo południe, obrobili jeden z domów. A tak z ciekawości - alarm mieli załączony sąsiedzi? Pytam bo chcę wiedzieć czy złodzieje obeszli alarm czy dom był bez alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 17.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Kur do piwnicy nam się włamali jak nas nie było. Nie mogli się dostać to rozwalili cały mur dookoła drzwi. Współczuję przykrego doświadcznia! Złodziejom recydywistom powinno się obcinać łapska. Przy założeniu, że wcześniej znalazłby się jednak jakiś "Borewicz", który by ich złapał :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 17.07.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Kur do piwnicy nam się włamali jak nas nie było. Nie mogli się dostać to rozwalili cały mur dookoła drzwi. Współczuję przykrego doświadcznia! Złodziejom recydywistom powinno się obcinać łapska. Przy założeniu, że wcześniej znalazłby się jednak jakiś "Borewicz", który by ich złapał :/ hłe, hłe jak okradli mieszkanie mojej teściowej, to przyszła chyba drużyna Borewiczów, bo wszytsko było w niebieskim proszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 17.07.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam Wszytkich po dłuższej nieobecności. Też dowiedziałem się od swojego kierownika, który obsługuje budowę domu w Mierzenie, że Promix ma bardzo duże kłopoty - ponoć brak płynności finnansowej. Właściciele tamtej budowy biorą cokolwiek aby odzyskać kasę. Na 99 % mam już ekipę która kompleksowo będzie budowała mój domek od 01 sierpnia tzn. stan surowy otwarty okna i drzwi w moim zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 17.07.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 a u nas też kogoś ręce swędziały i w biały dzień, w samo południe, obrobili jeden z domów. A tak z ciekawości - alarm mieli załączony sąsiedzi? Pytam bo chcę wiedzieć czy złodzieje obeszli alarm czy dom był bez alarmu jakoś zapomniałam zapytać, ale wydaje mi się że mają alarm. muszę zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 17.07.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam Wszytkich po dłuższej nieobecności. Też dowiedziałem się od swojego kierownika, który obsługuje budowę domu w Mierzenie, że Promix ma bardzo duże kłopoty - ponoć brak płynności finnansowej. Właściciele tamtej budowy biorą cokolwiek aby odzyskać kasę. Na 99 % mam już ekipę która kompleksowo będzie budowała mój domek od 01 sierpnia tzn. stan surowy otwarty okna i drzwi w moim zakresie. A jak cenowo i przy jakiej powierzchni i co wchodzi w cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 17.07.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 a u nas też kogoś ręce swędziały i w biały dzień, w samo południe, obrobili jeden z domów. A tak z ciekawości - alarm mieli załączony sąsiedzi? Pytam bo chcę wiedzieć czy złodzieje obeszli alarm czy dom był bez alarmu jakoś zapomniałam zapytać, ale wydaje mi się że mają alarm. muszę zapytać. Bo swego czasu (nie u nas a w Warzszawie) były włamania do domów gdzie był alarm i ochrona monitorowała. No i po kilku włamaniach wykryto sprawców, byli to ochroniarze, którzy mieli wgląd na załączone alarmy i gdy ktoś nie załączył na noc, to dół obrobili a gospodarze na górze ssmacznie spali albo w dzień a było widaomo, że nie ma nikogo w domu to też mieli wolną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 17.07.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 123 metry pow. uzyt. plus 20 metrów tarasu pod dachem cena 840,00 zł. za metr. Materiał to porotherm+ocieplenie plus dachówka cementowa brasa, orynnowanie pcv, drenaż wokół domu, itp. Dla mnie istotne jest to, że:1. sprawdzona i polecona ekipa przez znajomego, zresztą wykonawca swojej roboty się nie wstydzi i zaprasza do domów które wybudował, by dowiedzieć się co i jak buduje.2. całą logistykę bierze na siebie - materiały, dowóz, kier. budowy, itp. zezwala bez problemu na swojego inspektora wręcz nalega by takiego mieć - czyli własne oko i ucho na budowie, 3. odpowiada za wszytkie materiały na budowie, to nie mój problem, a hurtownie czasami sie przewracają i jest duzy problem, 4. po przeprowadzonym castingu na wykonawców wyszło mi że całościowo budowa w jego wykonaniu jest droższa od systemu gospodarczego o maks. 5 tyś. zł. 5. jeśli się to wszytko sprawdzi to chyba trafiłem w dziesiątke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 17.07.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 123 metry pow. uzyt. plus 20 metrów tarasu pod dachem cena 840,00 zł. za metr. Materiał to porotherm+ocieplenie plus dachówka cementowa brasa, orynnowanie pcv, drenaż wokół domu, itp. Dla mnie istotne jest to, że: 1. sprawdzona i polecona ekipa przez znajomego, zresztą wykonawca swojej roboty się nie wstydzi i zaprasza do domów które wybudował, by dowiedzieć się co i jak buduje. 2. całą logistykę bierze na siebie - materiały, dowóz, kier. budowy, itp. zezwala bez problemu na swojego inspektora wręcz nalega by takiego mieć - czyli własne oko i ucho na budowie, 3. odpowiada za wszytkie materiały na budowie, to nie mój problem, a hurtownie czasami sie przewracają i jest duzy problem, 4. po przeprowadzonym castingu na wykonawców wyszło mi że całościowo budowa w jego wykonaniu jest droższa od systemu gospodarczego o maks. 5 tyś. zł. 5. jeśli się to wszytko sprawdzi to chyba trafiłem w dziesiątke. Pięknie to brzmi. Nic tylko budować. Niestety życie lubi weryfikować takie scenariusze. No ale oczywiście jestem po twojej stronie i życzę powodzenia. Pamiętaj: zasada ograniczonego zaufania do wszystkich i wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 17.07.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 ŚWIĘTE SŁOWA KLAUS. Staram się właśnie kroczyć taką scieżką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.07.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Kur do piwnicy nam się włamali jak nas nie było. Nie mogli się dostać to rozwalili cały mur dookoła drzwi. Nooo, to witaj w klubie! A u mnie zdjęli następną porcję rynnien z dachu. K ^*#.a, gdybym ich dorwała, to ... Swoją drogą strasznie nabożni są - kradną tylko w niedzielę. Wiecie, to jest ogromnie frustrujące. Pilnie szukam stróża, może ktoś mógłby pomóc? albo mlode chlopaki studenci itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 17.07.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 I jeszcze jedno termin wykonania to 3 miesiące, jesli będę zadowolony to podpisuje dalasza umowę na całe wykończenie pod klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.07.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 witam czy w okolicach Dobrej a konkretnie w kierunku na Grzepnice istnieje jakis usługodawca internetu czy zostaje tylko ulubiona neostrada ? bede wdzieczny za informacje chyba moj....ma tam swoje macki....ale on jest najgorszy na swiecie i jego net neo i tepsa to pikus...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.07.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 witam wszystkich..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.07.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 witam wszystkich..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 17.07.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 17.07.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 ŚWIĘTE SŁOWA KLAUS. Staram się właśnie kroczyć taką scieżką. Aha, a jaki macie numer działki? Moja 638 może będziemy bliskimi sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 17.07.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 123 metry pow. uzyt. plus 20 metrów tarasu pod dachem cena 840,00 zł. za metr. Materiał to porotherm+ocieplenie plus dachówka cementowa brasa, orynnowanie pcv, drenaż wokół domu, itp. Dla mnie istotne jest to, że: 1. sprawdzona i polecona ekipa przez znajomego, zresztą wykonawca swojej roboty się nie wstydzi i zaprasza do domów które wybudował, by dowiedzieć się co i jak buduje. 2. całą logistykę bierze na siebie - materiały, dowóz, kier. budowy, itp. zezwala bez problemu na swojego inspektora wręcz nalega by takiego mieć - czyli własne oko i ucho na budowie, 3. odpowiada za wszytkie materiały na budowie, to nie mój problem, a hurtownie czasami sie przewracają i jest duzy problem, 4. po przeprowadzonym castingu na wykonawców wyszło mi że całościowo budowa w jego wykonaniu jest droższa od systemu gospodarczego o maks. 5 tyś. zł. 5. jeśli się to wszytko sprawdzi to chyba trafiłem w dziesiątke. Cena z materialem czy bez? Netto czy brutto? Widziales juz jakies ich budowy? Podeslij moze namiary na priv, bo rozumiem, ze to wykonawca spoza "listy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 17.07.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 ŚWIĘTE SŁOWA KLAUS. Staram się właśnie kroczyć taką scieżką. Aha, a jaki macie numer działki? Moja 638 może będziemy bliskimi sąsiadami. nr działki 630 jak jadę do siebie to przejeżdżam koło twijej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts