Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wieczorkiem i burzowo!! :evil: :evil:

Potrzebuję POMOCY, kto może dać namiar na wykonawcę potrzebuje na cos koło tygodnia, by pociagneli dom pietro domu, czyli sciany kolanka i kominy, na dach mam wykonawcę. Może ktos udostępni swojego i zrobi sobie mały odpoczynek. Bo te sk#### :evil: :evil: co u mnie robili to niech ich szlag jasny trafi, przegieli na całego, zaden h## :evil: nie będzie mnie tu straszył że mi młotem mury porozbija. Szkoda słów i tak cała w nerwach chodzę. Dlatego proszę o pomoc, chciałabym postawić stan surowy przed zimą, dekarz może od września, ale do tego czasu musze pociągnąć gorę :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję POMOCY, kto może dać namiar na wykonawcę potrzebuje na cos koło tygodnia, by pociagneli dom pietro domu, czyli sciany kolanka i kominy, na dach mam wykonawcę. Może ktos udostępni swojego i zrobi sobie mały odpoczynek.

Dzióbek, sorki ale swoich nie polecę, bo oni mają tyle roboty na kilku budowach, że nawet nie wiedzą, kiedy "taczki naładowac". Mogłabyś miec dyszących na plecach dekarzy a budynek dalej mógłby byc nie wybudowany. Współczuję. Zapytam sąsiada, u którego ekipa zakończyła prace, może on "wciśnie" Twoją budowę w grafik?

Wysłałam Ci namiar na priv (na jeszcze innego faceta) ale niewiele o nim wiem, więc nie mogę go polecac. Rozważałam kiedyś jego ekipę, jako wykonawców u mnie, w sumie zdecydowałam się na inną. Zadzwonic możesz, najwyżej go nie zatrudnisz, jeśli nie będzie Ci odpowiadał. Tylko pamiętaj - nie rób nerwowych ruchów, bo możesz wpaśc z deszczu pod rynnę!

Potrzebuję POMOCY, kto może dać namiar na wykonawcę potrzebuje na cos koło tygodnia, by pociagneli dom pietro domu, czyli sciany kolanka i kominy, na dach mam wykonawcę. Może ktos udostępni swojego i zrobi sobie mały odpoczynek. Bo te sk#### :evil: :evil: co u mnie robili to niech ich szlag jasny trafi, przegieli na całego, zaden h## :evil: nie będzie mnie tu straszył że mi młotem mury porozbija. Szkoda słów i tak cała w nerwach chodzę. Dlatego proszę o pomoc, chciałabym postawić stan surowy przed zimą, dekarz może od września, ale do tego czasu musze pociągnąć gorę :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

anbud, Chaustowski - czy terminy mają nie wiem , trzeba dzwonić

Mam pytanie

Jesli w projekcie na poddaszu mam slupy w jaki sposob mozna je zlikwidowac :lol:

Kilka miesięcy temu byłam u nowo poznanych znajomych, którzy okazało się, że mieszkaja też w Przytulym tak jak my. I oni nie maja w ogóle słupów. A to dlatego, że Jarek jest konstruktorem i przeliczył to sobie sam dach. Tak więc konstruktor to Ci zrobi spokojnie.

Dzióbek!

Koniecznie powiedz (przypomnij) głośno co to za wykonawca, żeby inni się nie wkopali

Mam pytanie

Jesli w projekcie na poddaszu mam slupy w jaki sposob mozna je zlikwidowac :lol:

dac belki stalowe w konstrukcji dachu ( rama stalowa jakgdyby po połaci dachu):D

dokladniej to mezusia musialabym zapytac :lol:

Byla bym wdzieczna bo niedlugo bede musiala podiac decyzje zostawic czy zmienic :lol:

Mam pytanie

Kilka miesięcy temu byłam u nowo poznanych znajomych, którzy okazało się, że mieszkaja też w Przytulym tak jak my. I oni nie maja w ogóle słupów. A to dlatego, że Jarek jest konstruktorem i przeliczył to sobie sam dach. Tak więc konstruktor to Ci zrobi spokojnie.

Slupy sa ladne tylko zastanawiam sie czy przy malych pokojach czy to bedzie funkcjonalne

Mam pytanie

Slupy sa ladne tylko zastanawiam sie czy przy malych pokojach czy to bedzie funkcjonalne

Fajnie wygladaja male pokoje ze slupem drewnianym. Słup moze rozdzielac czesc sypialna pokoju od reszty. Widzialam gdzies fajne rozwiazanie, podobalo mi sie.

Co do rozwiazania z belkami stalowymi - zapytam i dam znac na priva. Ale to bedzie tylko podpowiedz bo projektant musialby to zaprojektowac jako zmiane do projektu ( konkretne belki, konkretnie zakotwione itp, itd).

W kazdym razie jest to do zrobienia.

dzióbek a ty im powiedz ze niech tylko sproboja to Ty za to masz fajnych turków znajomych co lubia ciemne zakatki ... :lol:

Pozatym naglosnisz w mediach, necie , rozwiesisz na miescie, w urzędzie pracy itp. ( gdzie sie da ) o nich wiadomosc taką, że roboty już nigdy nie znajdą.

A jaka to firma? że dziadowska to juz wiadomo :lol: ale z nazwy?

Mam pytanie

nie można :D coś ten twój, zapewne czterospadowy, dach musi podtrzymywać, pytanie, czy chcesz mieć słupy, drewniane, czy metalowe, czy betonowe :D

ależ można,można - patrz powyższy post :wink:

ok, ok, ale na pewno podroży to koszt budowy.

A co przeszkadzają słupy w np. sypialni :roll: 8) Panowie? Czy wam by przeszkadzały? :wink:

witam wtorkowo

Dziubek - a czemu cię zaczęli straszyś, o co poszło?

lecem do pracki, pzodrawiam

Dostali całą kasę za fundamenty i przyszło rozliczenie za etap do stropu, miało byc 10 dostali 8 ponieważ z jednej strony odszedł stryropian od fundamentow i powiedzielismy że jak to poprawią i przyjdą odszalować to im zapłacę resztę, (bo ja płacę za szalunki każdy dzień, a oni poszli na drugą budowe i nie będę ich ścigać czy przyjdą to zrobić czy nie). A oni stwierdzili, że fundamentow nie będa poprawiać bo są ok itd zaczął się pienić jak kogut - szkoda słów. Peterz był i widział co do poprawy mieli a zaznaczam ze kase za fundamenty dostali. :evil: :evil: :evil:

:

dzióbek a ty im powiedz ze niech tylko sproboja to Ty za to masz fajnych turków znajomych co lubia ciemne zakatki ... :lol:

Pozatym naglosnisz w mediach, necie , rozwiesisz na miescie, w urzędzie pracy itp. ( gdzie sie da ) o nich wiadomosc taką, że roboty już nigdy nie znajdą.

A jaka to firma? że dziadowska to juz wiadomo :lol: ale z nazwy?

To nie jest firma niestety tylko uparci górale, gdybym im zapłaciła całość to by nie wrócili bo złapali fuchy a tu mieli same wpadki, nawet buraki nie umieja projektu czytać gdzie jak byk zaznaczone są podciągi w stropie a póżniej się mądrzy ze tego nie trzeba i jak każemy poprawiać to obraza na całego - skoro taki madry to czemu został budowlańcem a nie projektantem :evil: :evil: :evil:

123 metry pow. uzyt. plus 20 metrów tarasu pod dachem cena 840,00 zł. za metr. Materiał to porotherm+ocieplenie plus dachówka cementowa brasa, orynnowanie pcv, drenaż wokół domu, itp.

Dla mnie istotne jest to, że:

1. sprawdzona i polecona ekipa przez znajomego, zresztą wykonawca swojej roboty się nie wstydzi i zaprasza do domów które wybudował, by dowiedzieć się co i jak buduje.

2. całą logistykę bierze na siebie - materiały, dowóz, kier. budowy, itp. zezwala bez problemu na swojego inspektora wręcz nalega by takiego mieć - czyli własne oko i ucho na budowie,

3. odpowiada za wszytkie materiały na budowie, to nie mój problem, a hurtownie czasami sie przewracają i jest duzy problem,

4. po przeprowadzonym castingu na wykonawców wyszło mi że całościowo budowa w jego wykonaniu jest droższa od systemu gospodarczego o maks. 5 tyś. zł.

5. jeśli się to wszytko sprawdzi to chyba trafiłem w dziesiątke.

Oczywiście komfort budowy jest w cenie .. ale jak dla mnie to trochę za drogo .. (choć na tym etapie aż tak się na to nie patrzy). Dla porównania systemem gospodarczym wyszło nam 727 zl za m2 (marzec br.) - dachówka ceramiczna - a to oznacza że za Wasz domek wykonawca chce extra 13.899 zł na cementowej dachówce (oczywiście zakładając ze 840 zl jest brutto)

Ad. 1 - zdecydowanie bardzo ważne - jeśli nie najważniejsze;

Ad. 2 - za dużo logistyki na etapie stanu surowego to nie ma .. (wszystko i tak załatwiasz przez hurtownie która ma transport) - a kier. bud. i tak zawsze powinien być Twój - bo to on chroni wasze .. włości :wink:

Ad. 3 - od dłuższego czasu na mapie budowlanej Szczecina wiele się nie zmieniło oprócz Promixu i Gol-Budu. Wystarczy że kupisz materiały w HMB czy Euroklinkierze i problem z głowy.

Ad. 4. - jw.

Ad. 5. - jeśli chodzi o ekipę to prawdopodobnie TAK - ale materiały ?? chyba nie do końca .. Przynajmniej mi szkoda byłoby 14tys. Ja zaklepałbym ekipę ale resztę bajzlu wziął na siebie, co daje : wymierny efekt finansowy, ciągłe uczestnictwo w procesie budowlanym czyli przeżycie wielkiej przygodzie życia i ogromną satysfakcje ..