Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Jest sobie beton komórkowy czyli "marki' -> Ytong, Solbet,Prefabet,Falbet itp.

Jest sobie ceramika porozytowata czyli "marki" -> Poroterm i ........... ????

proszę o podpowiedź tych ceramicznych 8)

i Poroton Roebena i Termocośtam Laiera i może jeszcze coś.

Ale zanim o tym pomyślisz zobacz mój wątek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=48634&highlight=poroton

Klaus - niewiarygodne - robiłeś crash-testy domu .. :o :o :o :o :D :lol: :lol: :lol: :p :p

Takie testy przypominają mi reklamę Renault (która btw bardzo mi się podoba) .. : crash-testy 'parówki', 'sushi' i 'bułki paryskiej' ... :D :lol: :p :roll: :roll: normanie bomba !!

No to muszę uważać rzucając chałupą :lol: :lol: :D :wink: :wink: 8) 8)

Pozdrawiam, Piotr

123 metry pow. uzyt. plus 20 metrów tarasu pod dachem cena 840,00 zł. za metr. Materiał to porotherm+ocieplenie plus dachówka cementowa brasa, orynnowanie pcv, drenaż wokół domu, itp.

Dla mnie istotne jest to, że:

1. sprawdzona i polecona ekipa przez znajomego, zresztą wykonawca swojej roboty się nie wstydzi i zaprasza do domów które wybudował, by dowiedzieć się co i jak buduje.

2. całą logistykę bierze na siebie - materiały, dowóz, kier. budowy, itp. zezwala bez problemu na swojego inspektora wręcz nalega by takiego mieć - czyli własne oko i ucho na budowie,

4. po przeprowadzonym castingu na wykonawców wyszło mi że całościowo budowa w jego wykonaniu jest droższa od systemu gospodarczego o maks. 5 tyś. zł.

Ad. 5. - jeśli chodzi o ekipę to prawdopodobnie TAK - ale materiały ?? chyba nie do końca .. Przynajmniej mi szkoda byłoby 14tys. Ja zaklepałbym ekipę ale resztę bajzlu wziął na siebie, co daje : wymierny efekt finansowy, ciągłe uczestnictwo w procesie budowlanym czyli przeżycie wielkiej przygodzie życia i ogromną satysfakcje ..

dochodzi jeszcze kwestia Vat za materiały budowlane. W przypadku systemu gospodarczego inwestor ma mozliwosc odzyskania z US roznicy w VAT, w przypadku zaopatrywania sie w te materiały poprzez wykonawcę - nie.

Mam pytanie

Jesli w projekcie na poddaszu mam slupy w jaki sposob mozna je zlikwidowac :lol:

nie można :D coś ten twój, zapewne czterospadowy, dach musi podtrzymywać, pytanie, czy chcesz mieć słupy, drewniane, czy metalowe, czy betonowe :D

ależ można,można - patrz powyższy post :wink:

ok, ok, ale na pewno podroży to koszt budowy.

A co przeszkadzają słupy w np. sypialni :roll: 8) Panowie? Czy wam by przeszkadzały? :wink:

A ze o tym nie pomyslalam :wink: 8)

witam wtorkowo

Dziubek - a czemu cię zaczęli straszyś, o co poszło?

lecem do pracki, pzodrawiam

Dostali całą kasę za fundamenty i przyszło rozliczenie za etap do stropu, miało byc 10 dostali 8 ponieważ z jednej strony odszedł stryropian od fundamentow i powiedzielismy że jak to poprawią i przyjdą odszalować to im zapłacę resztę, (bo ja płacę za szalunki każdy dzień, a oni poszli na drugą budowe i nie będę ich ścigać czy przyjdą to zrobić czy nie). A oni stwierdzili, że fundamentow nie będa poprawiać bo są ok itd zaczął się pienić jak kogut - szkoda słów. Peterz był i widział co do poprawy mieli a zaznaczam ze kase za fundamenty dostali. :evil: :evil: :evil:

a to dziady jedne no :-?

:

dzióbek a ty im powiedz ze niech tylko sproboja to Ty za to masz fajnych turków znajomych co lubia ciemne zakatki ... :lol:

Pozatym naglosnisz w mediach, necie , rozwiesisz na miescie, w urzędzie pracy itp. ( gdzie sie da ) o nich wiadomosc taką, że roboty już nigdy nie znajdą.

A jaka to firma? że dziadowska to juz wiadomo :lol: ale z nazwy?

To nie jest firma niestety tylko uparci górale, gdybym im zapłaciła całość to by nie wrócili bo złapali fuchy a tu mieli same wpadki, nawet buraki nie umieja projektu czytać gdzie jak byk zaznaczone są podciągi w stropie a póżniej się mądrzy ze tego nie trzeba i jak każemy poprawiać to obraza na całego - skoro taki madry to czemu został budowlańcem a nie projektantem :evil: :evil: :evil:

a skad wiesz ze on jest budowlancem?

budowlaniec to szkole budowlana skonczyl, a to pewnie takie przebierance pseudo budowlance :wink:

I zazwyczaj nie czytaja projektow bo nie umieją, robią bo zawsze tak robią - nie koniecznie dobrze.

A pozniej tragedyja

a skad wiesz ze on jest budowlancem?

budowlaniec to szkole budowlana skonczyl, a to pewnie takie przebierance pseudo budowlance :wink:

I zazwyczaj nie czytaja projektow bo nie umieją, robią bo zawsze tak robią - nie koniecznie dobrze.

A pozniej tragedyja

Parę domów tu postawili, z ogłoszenia ich nie wzięłam, tylko mieli innego szefa ktory wyjechał do Anglii w maju a to ja z nim sie umawiałam już w lisstopadzie, a ten to pewnie sie pouczał i mi tu szefuje i sie wymadrza, a najbardziej jest wkurzajacy brak szacunku do nas jako inwestorów którzy płacą, ja rozumiem że moze jestesmy rowiesnikami ale bez przesady. :evil: :evil: :evil:

123 metry pow. uzyt. plus 20 metrów tarasu pod dachem cena 840,00 zł. za metr. Materiał to porotherm+ocieplenie plus dachówka cementowa brasa, orynnowanie pcv, drenaż wokół domu, itp.

Dla mnie istotne jest to, że:

1. sprawdzona i polecona ekipa przez znajomego, zresztą wykonawca swojej roboty się nie wstydzi i zaprasza do domów które wybudował, by dowiedzieć się co i jak buduje.

2. całą logistykę bierze na siebie - materiały, dowóz, kier. budowy, itp. zezwala bez problemu na swojego inspektora wręcz nalega by takiego mieć - czyli własne oko i ucho na budowie,

4. po przeprowadzonym castingu na wykonawców wyszło mi że całościowo budowa w jego wykonaniu jest droższa od systemu gospodarczego o maks. 5 tyś. zł.

Ad. 5. - jeśli chodzi o ekipę to prawdopodobnie TAK - ale materiały ?? chyba nie do końca .. Przynajmniej mi szkoda byłoby 14tys. Ja zaklepałbym ekipę ale resztę bajzlu wziął na siebie, co daje : wymierny efekt finansowy, ciągłe uczestnictwo w procesie budowlanym czyli przeżycie wielkiej przygodzie życia i ogromną satysfakcje ..

dochodzi jeszcze kwestia Vat za materiały budowlane. W przypadku systemu gospodarczego inwestor ma mozliwosc odzyskania z US roznicy w VAT, w przypadku zaopatrywania sie w te materiały poprzez wykonawcę - nie.

Mylisz się, od wykonawcy kupisz to z 7%VAT