Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za telefon do p. Józefa już go obdzwoniłam z innego źródła....widzę że źródełko fachowców..płyciótkie...hi, hi....nic mnie już nie zdziwi....jak dobrze że zbudowaliśmy w 2005....wszystkich budującym teraz w tym wariatkowie...życzę cierpliwości....pozdrawiam

I co On też nie przyjechał?

proszę o uzupełnienie listy rzeczy, które należy zrobić po otrzymaniu pozwolenia i o skorygowanie kolejności działań :

1) umówić się z kierownikiem budowy

2) dziennik budowy-gdzie go kupić, jaki pierwszy wpis,czy jest jakiś czas na uprawomocnienie,czy może załatwia to kierbud?

3) umówić się z koparkowym do zdjęcia humusu

4) umówić się z geodetą na wytyczenie budynku i stanu zero

5) załatwić prąd budowlany : szukam kogoś do wykonania i załatwiam coś w ZE?

6) załatwić wodę : szukam kogoś i załatwiam coś w wodociągach?

7) kupić i umówić dostawy materiałów

8) kiedy grodzić działkę np. siatką

9) wejście ekipy budowlanej

dziennik budowy zalatwialam 2 dni przed uprawomocnieniem sie pozwolenia na budowe,kier.budowy bedzie wiedzial co masz zabrac ze soba do zgloszenia rozp.robot

Jak sprawnie załatwić prąd i wodę?

Z góry dziękuję

Namiary na dobrych ludków od wody i prądu - sami wszytko załatwiają zero problemu (przynajmniej w moim wypadku)

prąd - Werner - 0661-315-004 - około 3 tys.

woda - Pachuta - 0509-368-134 - około 3,5 tys.

Wpierw geodeta i to najlepiej z wykonawcą (nie będzie problemu) dopiero później koparka i humus. Można odwrotnie ale po co ryzykować ???

Dziennik budowy tam gdzie wydali pzowolenie na budowę.

Dziennik budowy kupisz w ksiegarni prawniczej na Grodzkiej,skladasz go w kancelarii w starostwie i to trwa u milego pana - na drugi dzien ale bylam u niego i prosilam(na 2 pietrze ostatnie drzwi po prawej str)jak odebralam dziennik to odrazu zglosilam rozpoczecie robot(na tym samym pietrze)z tym ze kierownik budowy musial mi dac wszystkie swoje pozwolenia bo bez tego ani rusz.U nas najpierw geodeta potem zdjecie humusu.powodzenia!!!

dzięki za wskazówki !

i jeszcze :

1) od kierbuda co muszę uzyskać : jego uprawnienia?

2) prąd i wodę załatwiam po uprawomocnieniu się pozwolenia?

3) dziennik budowy i złoszenie rozpoczęcia robót załatwiam po uprawomocnieniu się pozwolenia?

będę się przypominać ze swoim tematem do znudzenia....coż desperacja budującego...znacie to zapewne...."ludzie,krajanie ...można jajo znieść...szukam do małej robótki klinkierowej człowieka już z miesiąc czasu...nawet się kilka razy umówiłam na spotkanie...nikt nie przybył...czy jeszcze znajdzie się ktoś kto wykona kilka murków z klinkieru,dwie donice....sprawdzę każdy polecony namiar....czekam podajcie namiary...może wam ktoś robił, polecacie...a nóż się skusi.....pozdrawiam "

no to ja się przypominam

jestem uparta...nie wierzę, że nikt sobie z klinkierku nie zrobił chociaż słupków ogrodzenia....jak się patrzy po okolicy to pewien standard...więc zapytuje o ekipkę...pleaseeeee:-)

Nie dziw się, że nikt Ci nie odpowiada. O dobrego fachowca w tej

dziedzinie bardzo trudno. A dobrzy fachowcy małych robótek nie biorą.

Jakiś komin czy płotek zazwyczaj robią zwykli murarze z ekipy.

Efekty bywaja różne, najczęściej nie satysfakcjonujące.

Kiedyś Teska wspominała, że dobrze jej zrobił Pan Józef. :D

Oto numer do niego ale zaznaczam, ze własnych doświadczeń z nim nie mam: 602471245

Jozek jest najlepszym bardzo porzadnym klinkieciarzem....choc do tanich nie nalezy :cry:

będę się przypominać ze swoim tematem do znudzenia....coż desperacja budującego...znacie to zapewne...."ludzie,krajanie ...można jajo znieść...szukam do małej robótki klinkierowej człowieka już z miesiąc czasu...nawet się kilka razy umówiłam na spotkanie...nikt nie przybył...czy jeszcze znajdzie się ktoś kto wykona kilka murków z klinkieru,dwie donice....sprawdzę każdy polecony namiar....czekam podajcie namiary...może wam ktoś robił, polecacie...a nóż się skusi.....pozdrawiam "

no to ja się przypominam

jestem uparta...nie wierzę, że nikt sobie z klinkierku nie zrobił chociaż słupków ogrodzenia....jak się patrzy po okolicy to pewien standard...więc zapytuje o ekipkę...pleaseeeee:-)

Oto numer do niego ale zaznaczam, ze własnych doświadczeń z nim nie mam: 602471245

KLAUS

poprawiam...Józef dobrze zrobił płot.....a nie mi :lol: :lol:

no to ja się przypominam

KLAUS

poprawiam...Józef dobrze zrobił płot.....a nie mi :lol: :lol:

No przecież mówię. Józef dobrz zrobił Ci (płot).

Ah te wytęskonione żony marynarzy.

Tylko im jedno w głowie.

c

Czy mozecie mi powiedziec czym sie rozni solbet od silikatow?

eee, a solbet to aby nie beton komórkowy? :o

Nie mam pojecia.Wykonawca zadal mi takie pytanie.A ja chce zdrowo mieszkac!Boje sie ze ten solbet to jakas rakotworcza papranina dlatego pytam.My chcemy budowac z silki.

z tego co pamiętam solbet to beton komórkowy, czyli alternatywa dla ytonga. silka to zupełnie inny materiał - tzw. biała cegła, choć to uproszczenie. jeśli chodzi o walory zdrowotne - chyba nikt nie dopuściłby do produkcji i sprzedaży niezgodnych z normami materiałów....[/url]