Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

hihihi .... Bo Ciebie drogi Szydas jeszcze nie bylo, jak tu sie taki krecil, co tylko uwagi mial i beszczebelny byl :) dawno go nie bylo... ignorujemy takich ...

Dokładnie - ignorujemy

Jakem Forum-owy organizator ognisk - proponuję wrzucić do ognia :D

Rozumiem ze ladna pogoda sprawia ze kolejne ognisko planujesz. Tylko nie wiadomo czy taki by sie palil.

Witam wszystkich,

Szydas : oglądałam Twoją galerię i jestem pod wrażeniem postępu w pracach. Jaka ekipa jest taka sprawna ?

Pozdrawiam

Marta

A mi sie nie otwiera.

Co prawda widzialam na zywca, ale chcialam ogladnac zdjecia.

mi też nie :( :(

mi największą radochę sprawia porównywanie zdjęć sprzed miesiąca :lol:

hihihi .... Bo Ciebie drogi Szydas jeszcze nie bylo, jak tu sie taki krecil, co tylko uwagi mial i beszczebelny byl :) dawno go nie bylo... ignorujemy takich ...

Dokładnie - ignorujemy

Jakem Forum-owy organizator ognisk - proponuję wrzucić do ognia :D

Rozumiem ze ladna pogoda sprawia ze kolejne ognisko planujesz. Tylko nie wiadomo czy taki by sie palil.

wygląda na zapalonego germanistę :D

pytanie o ogrodzenie budowy - chcialem ogrodzić jeśli nie biłoby mnie to mocno po kieszeni. Myslałem o siatce "leśnej" i okorkach z lasu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii. Jakie to są koszta. Może jakieś inne sugestie z cenami. Płotu mam ok 100m - oczywiście by nie wozic daleko szukam w okolicach Dobrej.

pytanie o ogrodzenie budowy - chcialem ogrodzić jeśli nie biłoby mnie to mocno po kieszeni. Myslałem o siatce "leśnej" i okorkach z lasu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii. Jakie to są koszta. Może jakieś inne sugestie z cenami. Płotu mam ok 100m - oczywiście by nie wozic daleko szukam w okolicach Dobrej.

zastanów się tylko po co ogradzasz? dla złodziei żaden problem, przejdą. dla przepisów - raczej się nie czepiają. dla dobrego samopoczucia (MOJE!!!) - na krótką metę, bo w trakcie budowy ogrodzenie mocno przeszkadza, zwłaszcza jak ciężki sprzęt ma pracować. koszta zależą mocno od systemu ogrodzenia. prowizorka jest tania,, ale tylko na pokaz. każde lepsze ogrodzenia to już większy wydatek: systemowe ok 100 zł za mb., słupki i siatka z rolki 10-30 zł za metr, bo jeszcze podmurówkę trzeba zrobić. masz jeszcze do wyboru ogrodzenia betonowe, murowane z cegieł, kamieni itp....

dzięki za odpowiedzi, bardzo mi pomogły bo ten wykonawca nam odpowiada. dom jest z poddaszem, będzie z BK a dach ma być w całości, sprzęt i wygódka nas nie interesują, kupujemy dechy na szalunek.

Mam jeszcze pytanie, jakie ocieplenie macie lub planujecie, my chcieliśmy na ściany dać np 15 styropianu ale wykonawca nam odradza mówiąc że wskażniki są prawie takie same i nic nie zyskujemy, trudno mi się z tym zgodzić ale on we własnym domu ma 10 cm i mówi że to wystarcza

mi tez tak mowili i rechotali sie ze chcialam 15 teraz nie zaluje... :lol:

Ja tez mam zamiar duzo dawac :lol:

A najbardziej to podoba mi sie powiedzenie ze sobie termos zrobie :wink:

Ej ale to nie zarty, moze tak sie zdarzyc. Gdy wszystko bedzie zbyt szczelne, wtedy bedzie grzybek na scianach, woda sie bedzie skraplac po szybkach i grzybek gotowy.

hmm....Aga wiesz to ze słyszenia????

mieszkam przeszlo 2 lata...i czegos takiego nie zauwazylam...

z obserwacji niestety

widac nie masz za szczelnie :D :wink:

Agnieszka! To chyba u kogoś, kto od jesieni do wiosny nie otwiera okien, nie wietrzy domu, albo zwyczajnie nie zrobił wentylacji

Aga

okna mam szczelne...ale lubie je czesto otwierac, nawet zima....

zastanów się tylko po co ogradzasz? dla złodziei żaden problem, przejdą. dla przepisów - raczej się nie czepiają. dla dobrego samopoczucia (MOJE!!!) - na krótką metę, bo w trakcie budowy ogrodzenie mocno przeszkadza, zwłaszcza jak ciężki sprzęt ma pracować. koszta zależą mocno od systemu ogrodzenia. prowizorka jest tania,, ale tylko na pokaz. każde lepsze ogrodzenia to już większy wydatek: systemowe ok 100 zł za mb., słupki i siatka z rolki 10-30 zł za metr, bo jeszcze podmurówkę trzeba zrobić. masz jeszcze do wyboru ogrodzenia betonowe, murowane z cegieł, kamieni itp....

my od razu po bokach działke ogrodziliśmy płotem docelowym, tylko przód był prowizowyczny i to nam się sprawdziło. Moim zdaniem na całą prowizorkę w około to szkoda kasy.