Agnieszka1 13.10.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Mi podobaly sie niektore domki tylko ta powierzchnia Tyle ani nie potrzebuje i te rosnace koszty energi . dokladnie....podobno gaz ma okropnie podrozec od nowego roku.... też zaczynamy się wachać, nastawiliśmy się na gazowe, ale niedługo będzie to strasznie drogie i mój cos przebakuje o kolektorach w ogrodzie Ale taki kolektor to chyba tylko wspomagajaco do c.o. - udzial prmieni slonecznych z takiego kolektora daje chyba jakies 20 czy 25 % ogrzewania. A reszta procent to musi byc inne zrodlo ciepla - np. wlasnie gaz. Ostatnio czytam ze ogrzewanie domu pradem ale w II taryfie jest ok. II taryfa to 50% taniej od I . II taryfa jest w godzinach od 13-15 i od 22-6 . My wlasnie bedziemy II taryfe wykorzystywac do grzania domy gdy nie bedzie czasu napalic w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nawet drewno do kominka podrozało....rece opadaja podrożało ale i go brak, bo mamy jakieś limity a kominków przybywa, wiem to od osoby która od lat szykowała i sprzedawała drewno do kominka a w tym roku dostała tak mało że tylko co dla siebie i dobrych znajomych, najlepiej zaopatrzyć się chyba już na wiosnę A tak wogóle tozostł mi stos desek i najróżniejszego drewna, mogę tym palić w kominku czy nie za bardzo??? my palimy takimi od czasu do czasu, ale czy to dobrze czy zle - nie wiem. Zostalo nam wiec palimy. Fajnie sie nimi rozpala 1-szy ogien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nawet drewno do kominka podrozało....rece opadaja podrożało ale i go brak, bo mamy jakieś limity a kominków przybywa, wiem to od osoby która od lat szykowała i sprzedawała drewno do kominka a w tym roku dostała tak mało że tylko co dla siebie i dobrych znajomych, najlepiej zaopatrzyć się chyba już na wiosnę A tak wogóle tozostł mi stos desek i najróżniejszego drewna, mogę tym palić w kominku czy nie za bardzo??? raczej nie bardzo.....ale slyszalam ze ludziska pala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 13.10.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 no wlasnie a`propos ogrzewania! JAKI WYBRAC... sklaniam sie ku gazowi, ale mnie teraz przerazilyscie... w kominku czasu palic nie bede miala, bo wracam do domu ok. 18-19, rano wyjezdzam ok. 7-8, a zatrudnic palacza??? na pellety juz nie chce, bo zawala mi to caly garaz - wychodzi fajnie i nie trzeba pilnowac, bo sam sobie podaje, tylko co 3-4 dni trza dokladac, ci co kupilo ode mnie dom opalaja teraz w tym piecu ekogroszkiem, ale wygasili teraz piec, bo w chalupie mieli 26°!!!! tylko ze ekogroszek trzymac trzeba na dworze - no i brudno by bylo.... chyba... co proponujecie - oprocz pradu, bo tego najbardziej sie boje i nie dam sie przekonac, nawet jesli byloby taniej... chyba ze wkrotce oprocz ENEA bedzie inny dostawca ... co WY wybraliscie ... i jak myslicie ile was to wyniesie miesiecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 13.10.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 raczej nie bardzo.....ale slyszalam ze ludziska pala... to co ja zrobie z taką ilością drewna - chyba wielkie ognicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.10.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Prognozowanie cen różnych nośników energii za kilka lat przypomina wróżenie z fusów: przykręcą Ruskie kurek z gazem, czy nie? A wydobycie ropy? A limity na drewno? My myślimy jednak o gazowym - przy dobrym piecu kondensacyjnym i porządnym ociepleniu budynku zużycie nie powinno nas zrujnować. Do tego kominek - chyba jednak z płaszczem wodnym . Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.10.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 raczej nie bardzo.....ale slyszalam ze ludziska pala... to co ja zrobie z taką ilością drewna - chyba wielkie ognicho To co, następne ognisko forumowe u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 13.10.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? nigdy o czymś takim nie słyszałam przy kondensatach, a jak wybór kominów, zdecydowani?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen... hmm ja bym chyba zostawila te sciane, ale skrocila bym ja , tak zeby kuchnia laczyla sie z salonem ,ale zeby tez bylo cos co pokaze ze to oddzielna strefa. Salon i tak masz wielki - 41 mkw. Chyba ze szafki kuchenne stalyby tylem do salonu , blat bylby nizej , tak ze z salony nie byloby widac blatu lecz scianke - tyl mebli nieco podwyzszony ponad blat. Widzialam takie rozwiazanie - fajnie to wygladalo. Stolik z krzeselkami wtedy pod sciane . Bo tak likwidujac ta sciane a reszta tak jak na projekcie to powstanie jedna wielka przestrzen, bez wyodrebnionych stref. W kuchni nie moze juz wtedy stac ani jeden brudny talerz, bo z salonu widac balagan. To moje tylko takie przemyslenia, oczywiscie nie musza byc trafne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 no wlasnie a`propos ogrzewania! JAKI WYBRAC... sklaniam sie ku gazowi, ale mnie teraz przerazilyscie... w kominku czasu palic nie bede miala, bo wracam do domu ok. 18-19, rano wyjezdzam ok. 7-8, a zatrudnic palacza??? na pellety juz nie chce, bo zawala mi to caly garaz - wychodzi fajnie i nie trzeba pilnowac, bo sam sobie podaje, tylko co 3-4 dni trza dokladac, ci co kupilo ode mnie dom opalaja teraz w tym piecu ekogroszkiem, ale wygasili teraz piec, bo w chalupie mieli 26°!!!! tylko ze ekogroszek trzymac trzeba na dworze - no i brudno by bylo.... chyba... co proponujecie - oprocz pradu, bo tego najbardziej sie boje i nie dam sie przekonac, nawet jesli byloby taniej... chyba ze wkrotce oprocz ENEA bedzie inny dostawca ... co WY wybraliscie ... i jak myslicie ile was to wyniesie miesiecznie... jesli nie na opal staly ( drewno,pelety,wegiel) to albo gaz ziemny bym wziela albo prad w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.10.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? nigdy o czymś takim nie słyszałam przy kondensatach, a jak wybór kominów, zdecydowani?? Jeszcze nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek i Ania 13.10.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam grupkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! ale oplotkowalyscie moj projekt. ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????, pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze.... garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen... moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy??????? dzieki za uwagi - prosze o jeszcze... bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam Pokoj kompielowy to chyba marzenie nie jednej z nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Czy słyszeliście o rozwiązaniu, żeby spaliny z kondensata odprowadzać na zewnątrz przez kolanko w ścianie? nigdy o czymś takim nie słyszałam przy kondensatach, a jak wybór kominów, zdecydowani?? Czy napewno spaliny bo mi sie wydawalo ze z zewnatrz bierze sie powietrze a odprowadza to kondensat ale moze cos nie zrozumialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! ale oplotkowalyscie moj projekt. ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????, pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze.... garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen... moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy??????? dzieki za uwagi - prosze o jeszcze... bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam Moj garaz ma 7,40 dl bez scian w srodku 6,62 Transporter typu dlugi transit ma 5,30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA.S. 13.10.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 PONAWIAM ZAPYTANIE!!! ODSPRZEDAM POTRZEBUJACYM POROTHERM 25 P+W, ZOSTALO NAM 1,5 PALETY, KTOS REFLEKTUJE?? CHETNI NAJLEPIEJ Z OKOLIC ZALOMIA:) PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 raczej nie bardzo.....ale slyszalam ze ludziska pala... to co ja zrobie z taką ilością drewna - chyba wielkie ognicho szkoda na ognicho-my myslimy o takim picyku cos ala koza ,w nim bedziemy spalas drzewo te gorsze,brudniejsze od zapraw(po szalunkach),podłaczymy pod komin w kotłowni ,a w salonie moze uda sie wstawic tylko sam kominek i tam te ładniejsze drzewko z więźby witam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 13.10.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam! ale oplotkowalyscie moj projekt. ja nie zrobie wszystkiego zgodnie z projektem - projekt jest tylko wstepem - i tak jak w poprzednim - srodki czyli scianki dzialowe i rozklad - zrobie po swojemu. Lazienka niestety zostaje, ale powiem szczerze mialam juz tej wielkosci i jest wystarczajaca (aczkolwiek marzylby mi sie pokoj kapielowy, ale moze w trzecim domku... ) - chyba ze macie pomysl jak ja powiekszyc????, pokoje powieksze, ale dopiero jak beda sciany nosne, gdyz musze sprawdzic na zywca... po prostu zrezygnuje z jednego, no chyba ze, sie zmieszcze.... garderoba????starczy mi mala szafeczka - przeciez ja nie mam ciuchow, wszystko wydalam i wydam na styropian, tynki, bloczki itp. sciany miedzy jadalnia a salonem nie bedzie - temat sprawdzony i czuc przestrzen... moj garaz bedzie mial 6 m szerokosci i dlugosci ok. 7m - mam pytanie do tych co takie maja - wystarczy??????? dzieki za uwagi - prosze o jeszcze... bylo cos o kominach, ale co???? zaraz doczytam Moj garaz ma 7,40 dl bez scian w srodku 6,62 Transporter typu dlugi transit ma 5,30 Bryta - czyli wystarczy???? no chyba jednak gaz - tak jak Wy wszyscy, a jak ruscy kurek przekreca - to sie zbierzemy i .... Agnieszka - z ta sciana to przemysle - jak juz zbuduje, bo wiesz takiej powierzchni to ja nie mialam i nie widzialam u nikogo, no chyba ze w kosciele.... zobacze i przemysle, coby nie przesadzic z ta otwartoscia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 13.10.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Tak tu sobie o Jolly projekcie plotkujecie, że też go obejrzałam dokładniej. Moje uwagi są następujące: 1. chyba troche za małe łązienki, to zanczy, mała jest ok, ale wieksza, powinna być większa (no i sa strasznie blisko siebie) trzeba cos z tym zrobic, ale co???? 2. za mała część sypialniana w stosunku do dziennej, ja bym poszerzyła dom do słupów na tarasie, czyli żeby powstała jedna ściana, bez uskoku; a może i to samoa z drugiej strony od frontu. bardzo dobry pomysl - tym samym powieksze pokoje no i wieksza szafa sie zmiesci - lub garderoba - gdyby mi sie dziwnym sposobem zachcialo na zakupy odziezowe isc... Poza tym wszytsko jest fajne Jolly do boju! dzieki, coby tylko sil nie zabraklo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.10.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 powinno osobowka np mercedes E klasy ma 4,76 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts