magda1614 28.11.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Może niech każdy komu sie nie podoba nowe forum złoży reklamacje, im więcej tym lepiej http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87061 ja juz sie tam wpisałam oczy mnie bola od tych kolorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 28.11.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 powoli robie kosztorys taki dokladniejszy i rece opadaja Szydas czy masz juz moze pojecie na ile liczyc instalacje np elektryczna + materialy oraz inne koszta wstępnie jestem umówiony na 4000 robocizny i drugie tyle materiały, w tym podstawowa instalacja tv. instalacja alarmowa 3000 robocizna i sprzęt. sieć komputerowa ze 3000 na materiały i sprzęt, robię sam. Dlaczego do sieci komputerowej materialy za 3 tys czy to cos skomplikowanego bo myslalam ze gniazdko i kabel u mnie trochę bardziej skomplikowana sieć - kilkanaście kabelków, kilkanaście gniazdek, panel krosowniczy, szafka ze switchem, ups..... takie tam..... Moze jasniej do czego sluzy np panel krosowniczy Czym roznic bedzie sie twoja instalacja iloscia gniazdek czy czyms innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 28.11.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 powoli robie kosztorys taki dokladniejszy i rece opadaja Szydas czy masz juz moze pojecie na ile liczyc instalacje np elektryczna + materialy oraz inne koszta wstępnie jestem umówiony na 4000 robocizny i drugie tyle materiały, w tym podstawowa instalacja tv. instalacja alarmowa 3000 robocizna i sprzęt. sieć komputerowa ze 3000 na materiały i sprzęt, robię sam. ale to wszytsko podrozało...ja płaciłam 4 tysiace za wszystko... głównie podrożały kable, bo miedziane a miedź od początku roku podrożała 3x... to samo czeka mnie z instalacją c.o i wodą Nie robisz plastikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 28.11.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 powoli robie kosztorys taki dokladniejszy i rece opadaja Szydas czy masz juz moze pojecie na ile liczyc instalacje np elektryczna + materialy oraz inne koszta wstępnie jestem umówiony na 4000 robocizny i drugie tyle materiały, w tym podstawowa instalacja tv. instalacja alarmowa 3000 robocizna i sprzęt. sieć komputerowa ze 3000 na materiały i sprzęt, robię sam. ale to wszytsko podrozało...ja płaciłam 4 tysiace za wszystko... robocizna i materialy i jakich instalacji cz razem z alarmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 28.11.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Czyli potwierdza się to co mówił instalator i to co przeczytałem na forum wysłałam Ci na maila skany tych dwóch dokumentów: opinii i protokołu Dzięki PS. Mail jeszcze nie dotarł. "Protokół opiniodawczy" jest jednym z dokumentów, które trzeba złożyć wraz z zawiadomieniem o zakończeniu budowy, potwierdza sprawnośc wszystkich przewodów kominowych i wentylacyjnych. Natomiast "Opinia" jest składana do gazowni, bez tego dokumentu nie powinni podłączyć gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 28.11.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wieczorem Nareszcie w domu. Wczoraj przejechałem trasę z Wrocławia do Gdańska, prawdziwa droga mleczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa-k 28.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 szydas, czy robiąc instalację c.o. da się zrobić podejścia pod solary, nie robiąc solarów jeszcze jakiś czas? my tak mamy zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1614 28.11.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 No nic ja uciekam trochę sie naczytałam i juz mam dość ,papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 28.11.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 A czy przed decyzją o wyborze tego systemu robiłeś jakiś "bilans słoneczny"? Chodzi o to, czy instalacja solarna przyniesie wymierne korzyści, jeśli działka jest zacieniona ścianą lasu od pd-wschodu? trudno powiedzieć. musisz po prostu sprawdzić jak długo masz dach oświetlony słońcem, albo w jakich godzinach słońce ci ginie za lasem co do wymiernych korzyści - tym wymierniejsze im gaz droższy. teoretycznie zwracają się po kilkunastu latach, ale praktycznie chyba dużo szybciej, bo gaz ciągle drożeje No właśnie w okresie jesienno-zimowym to mam raptem 2-3 godziny słońca (przynajmniej na poziomie parteru). W lecie słońce jest wyżej, ale las mam generalnie z 3 stron - pd-wsch, pd-zach i pn-zach, tyle że od zachodu trochę dalej. Więc pewnie od września do marca to by pożytku z solarów nie było... Za to rydze rosną koło domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 28.11.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wieczorkowo Melduję że kanaliza zrobiona i fundamenty wew. zasypane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 28.11.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wieczorkowo Melduję że kanaliza zrobiona i fundamenty wew. zasypane. To już przerwa na sen zimowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 28.11.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 A czy przed decyzją o wyborze tego systemu robiłeś jakiś "bilans słoneczny"? Chodzi o to, czy instalacja solarna przyniesie wymierne korzyści, jeśli działka jest zacieniona ścianą lasu od pd-wschodu? trudno powiedzieć. musisz po prostu sprawdzić jak długo masz dach oświetlony słońcem, albo w jakich godzinach słońce ci ginie za lasem co do wymiernych korzyści - tym wymierniejsze im gaz droższy. teoretycznie zwracają się po kilkunastu latach, ale praktycznie chyba dużo szybciej, bo gaz ciągle drożeje No właśnie w okresie jesienno-zimowym to mam raptem 2-3 godziny słońca (przynajmniej na poziomie parteru). W lecie słońce jest wyżej, ale las mam generalnie z 3 stron - pd-wsch, pd-zach i pn-zach, tyle że od zachodu trochę dalej. Więc pewnie od września do marca to by pożytku z solarów nie było... Za to rydze rosną koło domu ... w naszym klimacie to i bez lasu od września do marca większego pożytku nie ma, bo słońce za słabo świeci. oczywiście tak twierdzą "fachowcy", którzy wykazują bezsens montowania solarów. fachowcy zaś mówią, że nawet zimą, jeżeli solary podgrzeją wodę w zasobniku o 1-2-3 stopnie to już kocioł zużyje mniej gazu na podgrzanie do temp. użytkowej. latem to luksus, same solary są w stanie zagotować wodę..... mimo wszystko warto papatrzeć na nasłonecznienie dachu, zwłaszcza blisko kalenicy, bo parter faktycznie może szybko ginąć w cieniu, a dach wbrew pozorom dużo dłużej być na słońcu. a rydze na masełku mniam miniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 28.11.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wieczorkowo Melduję że kanaliza zrobiona i fundamenty wew. zasypane. zagęszczałeś w końcu mechanicznie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 28.11.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 powoli robie kosztorys taki dokladniejszy i rece opadaja Szydas czy masz juz moze pojecie na ile liczyc instalacje np elektryczna + materialy oraz inne koszta wstępnie jestem umówiony na 4000 robocizny i drugie tyle materiały, w tym podstawowa instalacja tv. instalacja alarmowa 3000 robocizna i sprzęt. sieć komputerowa ze 3000 na materiały i sprzęt, robię sam. ale to wszytsko podrozało...ja płaciłam 4 tysiace za wszystko... głównie podrożały kable, bo miedziane a miedź od początku roku podrożała 3x... to samo czeka mnie z instalacją c.o i wodą Nie robisz plastikow chyba trzeba będzie nad tym pomyśleć, i część instalacji zrobić w plastiku bo ceny miedzi zabijają (zwłaszcza nasz budżet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 28.11.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Moze jasniej do czego sluzy np panel krosowniczy Czym roznic bedzie sie twoja instalacja iloscia gniazdek czy czyms innym chodzi o to, że będę miał kilkanaście gniazdek, z których tylko kilka będzie wykozystywane na bieżąco. część będzie sobie czekała na lepsze czasy, np przemeblowanie i przestawienie komputerów w inne miejsce, czy np. podłączenie amplitunera kina domowego obsługującego filmy czy muzykę z komputera. switch to taki punkt centralny, który obsługuje kilka komputerów na raz rozdzielając dane płynące przez sieć. na moje potrzeby wystarczy switch obsługujący np. 8 różnych kabelków, czyli mniej niż jest gniazdek. do podłączania gniazdek do sieci przez switch służy własnie krosownica, czy panel krosujący, który działa na zasadzie starej centralki telefonicznej, czyli zainteresowane gniazdko podłącza się wtykając kabelek w odpowiednią dziurkę. a ups to taki akumulator na wypadek wyłączenia prądu. można nim zasilać komputery albo np. pompy w cyrkulacji, żeby instalacja się nie przegrzała jeżeli wyłączą prąd a grzać będą solary czy kominek płaszczem. ufff... ale się rozpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 29.11.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam trzeba napic sie dobrej kawki Oj skomplikowane to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.11.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Czy Panko oprocz ogrzewania robil wam instalacje wodno kan. Tak - mi i robił też wszystkie odpowietrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.11.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam! Przeczytałam tych kilka postów, które napisaliście od wczoraj i już mnie oczy bolą - koszmar ten nowy wygląd!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.11.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 I dziś znowu emocje siatkarskie. Trzymajmy kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoleX 29.11.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 I dziś znowu emocje siatkarskie. Trzymajmy kciuki! a NO PROWADZIMY 1:0 W SETACH ....NIEŹLE..! A wracając do sylwestra to aj w tamty roku bawiłem się tu: http://www.siuchajsko.wer.pl/ muszę Wam powiedzieć że było fanatstycznie ...może zmotujemy ekipe i się tam Wybierzemy większym gronem Cio?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts