Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam sobotnio :)

Widzę, że mała zadyma w naszej grupie :roll: ... niektórzy nie rozumieją, że pomimo wirtualnego tworu jakim jest społeczność forumowa zasady są takie same jak w każdej innej społeczności - przecież to jest najbardziej normalne, że "nowy" czuje się obco w grupie, która zna się już od dawna i to nie tylko wirtualnie ale i w realu. Także "nowi" nie boczcie się i nie bójcie się dołączyć do grupy - zasady takie same jak w życiu :wink: a powiedziałabym, że nawet łatwiej wdrożyć się w grupę forumową niż "tradycyjną" :D

Sama jestem nowa i z tego punktu mogę powiedzieć, że otrzymałam od grupy szczecińskiej ogromną pomoc w sprawach budowlanych... od wszystkich ! aktywnych forumowiczów tej grupy za co baaaardzo dziękuję :D :D :D

.... a po co pisać tysiąc postów typu : "nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie" - to jest dopiero "bicie piany"

Pozdrawiam "nowych" i "starych" :lol:

No ładnie....

Rolex, pamiętam twój post... zabrakło mi w twoim pytaniu info o tym, czy miałeś za sobą lekturę Listy, bo właśnie po to ona jest, żeby co 5 stron nie powtarzać tych samych namiarów...

Poza tym, to jest forum, a nie portal techniczny n.t. budowania domów, gdzie kilku fachowców udziela odpowiedzi na zadawane pytania (są takie portale elektryczn, na przykład); spam zawsze wkurza, ale takie są uroki Internetu...

Dziś zabrałem się za porównywanie ofert na dach :o

Dostałem 3 oferty.

1) zawiera 20 pozycji (2444 dachówki)

2) zawiera 24 pozycje (2650 dachówek)

3) zawiera 39 pozycji (2560 dachówek)

i jak to porównać ??

P.S.

Zapomniałem napisać ze oferty są na ten sam dach mojego domu :lol:

nie sadzę aby ktos podał Ci dokładna liczbe dachówek tolerancja 100 szt to mały procent całości ... ja na koniec dobierałam 200 szt koleżanka mająca dach 2-spad też 200 dobierała .

proponuje ci kierować się rzetelnościa ekipy a nie ilością dachówek :D :D

Dziś zabrałem się za porównywanie ofert na dach :o

Dostałem 3 oferty.

1) zawiera 20 pozycji (2444 dachówki)

2) zawiera 24 pozycje (2650 dachówek)

3) zawiera 39 pozycji (2560 dachówek)

i jak to porównać ??

P.S.

Zapomniałem napisać ze oferty są na ten sam dach mojego domu :lol:

ale jaką dachówkę wybrałeś? ostatnia oferta wydaje się najpełniejsza, w pozostałych wydaje się czegoś brakować. i istnieje ryzyko, że dokupując brakujące elementy wydasz jednak dużo więcej....

Hej,

też zabiorę głos w dyskusji na temat naszego forum. Moje wnioski-

bez forum nie dałabym rady zbudować domu. Dlaczego? Ponieważ potrzebowałam różnorakiej pomocy. Otrzymałam wsparcie merytoryczne i psychiczne (choć mogłoby się wydawać, że akurat w tym zakresie mam inne zaplecze :wink:), uniknęłam wielu błędów, zawarłam wiele interesujących znajomości a niektóre przerodziły się w coś więcej. Uważam, że czasem rzeczywiście jest u nas jak "u cioci na imieninach" ale często pozwala to na odreagowanie stresów związanych z budową swojego domku. Fakt, że niekiedy w szumie informacyjnym giną pytania, prośby o pomoc a także odpowiedzi na nie, ale "szukajcie a znajdziecie, proscie a będzie Wam dane". A nawet jeśli ktoś podchodzi do tego forum na zasadzie oddzielania ziarna od plew to wiem, że i tak warto- grupa jest duża ma więc mnóstwo obserwacji, o wielu sprawach przekonaliśmy sie na własnej skórze. Zazwyczaj w realu nie ma się aż tylu znajomych, którzy się wybudowali, aby móc poradzić się praktycznie. Forum wypełnia tę lukę. Rada dla "nowych" - jeśli nie macie czasu (kto go dzisiaj ma?) - używajcie wyszukiwarki forumowej- będzie szybko i konkretnie. Korzystajcie z listy rankingowej ale podzielcie się też na niej swoimi ocenami - dajcie coś z siebie. Inna kwestia to, ze wraz z postami poznajemy forumowicza i nabieramy do niego zaufania, co jest niezwykle waże dla wiarygodności jego opinii. Życzę powodzenia i dobrego nastroju w przyszłym tygodniu. :lol:

Przepraszam za przydługi "imieninowy" post :wink: .

Cześć! Tu nowi z nowymi problemami he he he

Mamy projekt domu z konstrukcją dachu opartą na wiązarach. W związku z tym zapytujemy, czy ktoś budował w tej technologii, jakie to są koszty. Jedyną firmą jaką znamy, która zajmuje się tego typu konstrukcjami to jest Partner z Płoni, jednak ich cena nas zabiła - 23.000 zł (netto), za 396 m2 dachu. Może ktoś zna tańszą firmę?

pozdrawiamy wszystkich budujących!