Kacha72 18.02.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Czy kosztorys dla banku robiliscie sami U mnie kosztorys miał obowiązek zrobić architekt, a bank nie chciał i zrobił sobie sam. Ja kupilam kosztorys razem z projektem i chce go troche poprzerabiac . Ciekawe czy to wystarczy ja mam w DB i o ile pamiętam kosztarys był mój własny czytaj z biura architektonicznego --- wystarczył . po za tym sa bardzo elastyczni i na obsługę równiez nie narzekam , wiekszość spraw mozna zalatwic na telefon i fax , co jest dość istotne jak sie ma mało czasu. zdjęcia robia sami i nie jest to odpłatne.Oprocentowanie utargowaliśmy najniższe z mozliwych na naszym rynku . Polecam z czystym sumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.02.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Czy kosztorys dla banku robiliscie sami U mnie kosztorys miał obowiązek zrobić architekt, a bank nie chciał i zrobił sobie sam. Ja kupilam kosztorys razem z projektem i chce go troche poprzerabiac . Ciekawe czy to wystarczy ja mam w DB i o ile pamiętam kosztarys był mój własny czytaj z biura architektonicznego --- wystarczył . po za tym sa bardzo elastyczni i na obsługę równiez nie narzekam , wiekszość spraw mozna zalatwic na telefon i fax , co jest dość istotne jak sie ma mało czasu. zdjęcia robia sami i nie jest to odpłatne.Oprocentowanie utargowaliśmy najniższe z mozliwych na naszym rynku . Polecam z czystym sumieniem To sie ciesze ze piszesz o nich pozytywnie .Jak to jest z transzami po ile mozna brac . Czy kredyt masz w euro (jesli tak to jakie oprocentowanie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.02.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam Pogoda typowo wiosenna . czy ktos z was ma kredyt w takich bankach jak Deutsche Bank,Fortis,Reffeizen Bank i jest zadowolony oni sie piszą: Raiffeisen Bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.02.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam Pogoda typowo wiosenna . czy ktos z was ma kredyt w takich bankach jak Deutsche Bank,Fortis,Reffeizen Bank i jest zadowolony oni sie piszą: Raiffeisen Bank Racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.02.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam Pogoda typowo wiosenna . czy ktos z was ma kredyt w takich bankach jak Deutsche Bank,Fortis,Reffeizen Bank i jest zadowolony tak ja mam w Deutsche Bank- i jestem jak najbardziej zadowolona! my składaliśmy papiery w DB jako zabezpieczenie, na wypadek jakby mbank nam odmówił, albo za bardzo przeciągał termin. decyzję kredytową dostaliśmy po niecałych 2 tygodniach, mimo, że nie dostarczyliśmy wszystkich dokumentów. generalnie kredyt wychodził trochę drożej i dawali na krótszy okres, ale obsługa o niebo lepsza... Mi jako prowadzacej firme za granica kredyt dadza tylko niektore banki najczesciej niemieckie Fortis ani Raiffeisen nie są niemieckie, tzn. nie wywodzą się z Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.02.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Nie wiem czy Fortis ale Raiffeizen polaczony jest z Volksbank w ktorym jestemi oni najchetniej daja osoba z dzialalnoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.02.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Nie wiem czy Fortis ale Raiffeizen polaczony jest z Volksbank w ktorym jestem i oni najchetniej daja osoba z dzialalnoscia Ale piszesz o niemieckim Raiffeisen'ie czy o tym, który prowadzi działalność w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 18.02.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 pozdrawiam niedzielnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 18.02.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamkniętyokna - sądrzwi budowlane wejściowe - sąotwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę. Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 19.02.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam wszystkich i wyciągam z niebytu Grupę. Maggie, gratulacje, to niezła średnia w obecnych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 19.02.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 pozdrawiam poniedzialkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam Maggi taka cena wyszla ci za uzytkowa z oknami ,brama ,drzwiami bo to swietny wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 19.02.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 WITAM GRUPĘ, zdjęcia domku z oknami wkrótce Mąż działa z instalacją elektryczną i nie ma chwili żeby popstrykać. U nas stan taki jak u Maggie, tzn. surowy zamknięty z oknami, z drzwiami budowlanymi, brama " drodze". Po podliczeniu (zainspirowana postem Maggi) wyszło nam za m2 powierzchni użytkowej ( w tym garaż ) : 1.080,00 zł. Ale nie ma okien połaciowych (5szt) i nie wiem czy nie zredukujemy tej liczby do dwóch. Teraz myślę o kuchni, projekt wstępny zatwierdzony, ale czekam na wycenę : drewno, fornir lub mdf. Niestety sprzęt wezmę z mieszkania. Mam ochotę na drewniane fronty z tzw. "kornikami", ale nie wiem, czy cena mnie nie zabije pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 19.02.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Pozdrawiam w poniedziałek, bryta, cena z oknami i bramą garażową (podwójną), ale bez docelowych drzwi wejściowych. Wciąż zastanawiam się czy dać cieplejsze i przytulniejsze drewniane, czy solidne stalowe. Okien połaciowych u mnie nie ma, jest jeden wyłaz, ale akurat one nie są drogie. Stolarka okienna typowa, poza drzwiami tarasowymi - tutaj trochę zaszaleliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 19.02.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamknięty okna - są drzwi budowlane wejściowe - są otwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę. Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Witam wszystkich! Maggie, nie wiem czy się bać? A to dlatego, że słyszałem czy też czytałem, iż stan zamlniety do dopiero ok. 1/3 wszystkich kosztów. Czy szacujesz tak samo? I kolejne pytanie: czy liczyłaś biorąc pod uwagę powierzchnię całkowitą czy użytkową? Sorki - przecież napisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.02.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 To ja napewno sie nie zmieszcze bo jak policze 1100 zl metr razy powierzchnia uzytkowa 149 to wychodzi 163 900 to nie wychodzi z brama ,oknami ,brama chyba ze bym wziela betonowa dachowke albo wliczyla 60 m podasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.02.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 a wliczaliscie w to przylacza ,adaptacje itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 19.02.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamknięty okna - są drzwi budowlane wejściowe - są otwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę. Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Witam wszystkich! Maggie, nie wiem czy się bać? A to dlatego, że słyszałem czy też czytałem, iż stan zamlniety do dopiero ok. 1/3 wszystkich kosztów. Czy szacujesz tak samo? I kolejne pytanie: czy liczyłaś biorąc pod uwagę powierzchnię całkowitą czy użytkową? Sorki - przecież napisałaś Powierzchnię użytkową wg projektu - czyli mieszkalną "pełnowymiarową" i garaż, ale bez niskich skosów. Dachówkę mam Braasa Romańską Cisar - to chyba jedna z droższych cementowych, ale zapewne ciut mniej niż ceramika. Ceny działki, projektów, przyłączy, ogrodzenia ani rachunków za wodę/prąd nie wliczałam. Tysiąc za metr kwadratowy to materiał + robocizna. Co do końcowej ceny - myślę, że rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych jest tak ogromna, że można dom wykończyć i za kwotę pięć razy wyższą od kosztów stanu surowego. A schodząc na ziemię - mam nadzieję, że wybierając przyzwoitą jakość ze średniej półki i wykonując niektóre prace samodzielnie uda mi się wylądować w okolicach 2500 za metr kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 19.02.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 WITAM GRUPĘ, zdjęcia domku z oknami wkrótce Mąż działa z instalacją elektryczną i nie ma chwili żeby popstrykać. U nas stan taki jak u Maggie, tzn. surowy zamknięty z oknami, z drzwiami budowlanymi, brama " drodze". Po podliczeniu (zainspirowana postem Maggi) wyszło nam za m2 powierzchni użytkowej ( w tym garaż ) : 1.080,00 zł. Ale nie ma okien połaciowych (5szt) i nie wiem czy nie zredukujemy tej liczby do dwóch. Nie wiem, jak zaprojektowane sa twoje okna, ale ja bym przemyślała decyzję o ich zredukowaniu; na tym etapie koszt 3 okien dachowych, to stisunkowo niewielki zarobek (, a ilość światła w mieszkaniu decyduje o komforcie w nim przebywania, światła nigdy za wiele, my tez myslelismy o redukcji ilości okien, a dzisiaj cieszymy sie, że takich oszczędności nie poczyniliśmy. Sama zobaczysz, że więcej zaoszczędzisz powściagając swoje emocje w sklepie meblowym, czy wybierając kafle i opsprzęt do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 19.02.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Co do końcowej ceny - myślę, że rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych jest tak ogromna, że można dom wykończyć i za kwotę pięć razy wyższą od kosztów stanu surowego. A schodząc na ziemię - mam nadzieję, że wybierając przyzwoitą jakość ze średniej półki i wykonując niektóre prace samodzielnie uda mi się wylądować w okolicach 2500 za metr kwadratowy. Ja licze takie rzeczy na bieżąco i wliczam WSZYSTKO, przez jakis czas nawet rachunki telefoniczne i dojazdy. Do momentu zamieszkania (z kuchnia podłogami, podjazdami, trawnikiem, drzwiami wewnętrznymi, jedną łazienką) wyszło mi 2 tys./metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts