Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy kosztorys dla banku robiliscie sami

U mnie kosztorys miał obowiązek zrobić architekt, a bank nie chciał i zrobił sobie sam.

Ja kupilam kosztorys razem z projektem i chce go troche poprzerabiac .

Ciekawe czy to wystarczy

ja mam w DB i o ile pamiętam kosztarys był mój własny czytaj z biura architektonicznego --- wystarczył .

po za tym sa bardzo elastyczni i na obsługę równiez nie narzekam , wiekszość spraw mozna zalatwic na telefon i fax , co jest dość istotne jak sie ma mało czasu. zdjęcia robia sami i nie jest to odpłatne.Oprocentowanie utargowaliśmy najniższe z mozliwych na naszym rynku . Polecam z czystym sumieniem

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Czy kosztorys dla banku robiliscie sami

U mnie kosztorys miał obowiązek zrobić architekt, a bank nie chciał i zrobił sobie sam.

Ja kupilam kosztorys razem z projektem i chce go troche poprzerabiac .

Ciekawe czy to wystarczy

ja mam w DB i o ile pamiętam kosztarys był mój własny czytaj z biura architektonicznego --- wystarczył .

po za tym sa bardzo elastyczni i na obsługę równiez nie narzekam , wiekszość spraw mozna zalatwic na telefon i fax , co jest dość istotne jak sie ma mało czasu. zdjęcia robia sami i nie jest to odpłatne.Oprocentowanie utargowaliśmy najniższe z mozliwych na naszym rynku . Polecam z czystym sumieniem

To sie ciesze ze piszesz o nich pozytywnie .Jak to jest z transzami po ile mozna brac . Czy kredyt masz w euro (jesli tak to jakie oprocentowanie )

Pozdrawiam

Witam

Pogoda typowo wiosenna . :D

czy ktos z was ma kredyt w takich bankach jak Deutsche Bank,Fortis,Reffeizen Bank i jest zadowolony :lol:

tak ja mam w Deutsche Bank- i jestem jak najbardziej zadowolona!

my składaliśmy papiery w DB jako zabezpieczenie, na wypadek jakby mbank nam odmówił, albo za bardzo przeciągał termin. decyzję kredytową dostaliśmy po niecałych 2 tygodniach, mimo, że nie dostarczyliśmy wszystkich dokumentów. generalnie kredyt wychodził trochę drożej i dawali na krótszy okres, ale obsługa o niebo lepsza...

Mi jako prowadzacej firme za granica kredyt dadza tylko niektore banki najczesciej niemieckie

Fortis ani Raiffeisen nie są niemieckie, tzn. nie wywodzą się z Niemiec.

WITAM GRUPĘ,

zdjęcia domku z oknami wkrótce :) Mąż działa z instalacją elektryczną i nie ma chwili żeby popstrykać.

U nas stan taki jak u Maggie, tzn. surowy zamknięty z oknami, z drzwiami budowlanymi, brama " drodze". Po podliczeniu (zainspirowana postem Maggi) wyszło nam za m2 powierzchni użytkowej ( w tym garaż ) : 1.080,00 zł. Ale nie ma okien połaciowych (5szt) i nie wiem czy nie zredukujemy tej liczby do dwóch.

Teraz myślę o kuchni, projekt wstępny zatwierdzony, ale czekam na wycenę : drewno, fornir lub mdf. Niestety sprzęt wezmę z mieszkania. Mam ochotę na drewniane fronty z tzw. "kornikami", ale nie wiem, czy cena mnie nie zabije :)

pozdrawiam

Pozdrawiam w poniedziałek,

bryta, cena z oknami i bramą garażową (podwójną), ale bez docelowych drzwi wejściowych. Wciąż zastanawiam się czy dać cieplejsze i przytulniejsze drewniane, czy solidne stalowe.

Okien połaciowych u mnie nie ma, jest jeden wyłaz, ale akurat one nie są drogie. Stolarka okienna typowa, poza drzwiami tarasowymi - tutaj trochę zaszaleliśmy :wink: .

Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamknięty

okna - są

drzwi budowlane wejściowe - są

otwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę.

Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej.

Witam wszystkich!

Maggie, nie wiem czy się bać? A to dlatego, że słyszałem czy też czytałem, iż stan zamlniety do dopiero ok. 1/3 wszystkich kosztów. Czy szacujesz tak samo? I kolejne pytanie: czy liczyłaś biorąc pod uwagę powierzchnię całkowitą czy użytkową? Sorki - przecież napisałaś :-?

Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamknięty

okna - są

drzwi budowlane wejściowe - są

otwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę.

Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej.

Witam wszystkich!

Maggie, nie wiem czy się bać? A to dlatego, że słyszałem czy też czytałem, iż stan zamlniety do dopiero ok. 1/3 wszystkich kosztów. Czy szacujesz tak samo? I kolejne pytanie: czy liczyłaś biorąc pod uwagę powierzchnię całkowitą czy użytkową? Sorki - przecież napisałaś :-?

Powierzchnię użytkową wg projektu - czyli mieszkalną "pełnowymiarową" i garaż, ale bez niskich skosów.

Dachówkę mam Braasa Romańską Cisar - to chyba jedna z droższych cementowych, ale zapewne ciut mniej niż ceramika.

Ceny działki, projektów, przyłączy, ogrodzenia ani rachunków za wodę/prąd nie wliczałam. Tysiąc za metr kwadratowy to materiał + robocizna.

Co do końcowej ceny - myślę, że rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych jest tak ogromna, że można dom wykończyć i za kwotę pięć razy wyższą od kosztów stanu surowego.

A schodząc na ziemię - mam nadzieję, że wybierając przyzwoitą jakość ze średniej półki i wykonując niektóre prace samodzielnie uda mi się wylądować w okolicach 2500 za metr kwadratowy.

WITAM GRUPĘ,

zdjęcia domku z oknami wkrótce :) Mąż działa z instalacją elektryczną i nie ma chwili żeby popstrykać.

U nas stan taki jak u Maggie, tzn. surowy zamknięty z oknami, z drzwiami budowlanymi, brama " drodze". Po podliczeniu (zainspirowana postem Maggi) wyszło nam za m2 powierzchni użytkowej ( w tym garaż ) : 1.080,00 zł. Ale nie ma okien połaciowych (5szt) i nie wiem czy nie zredukujemy tej liczby do dwóch.

Nie wiem, jak zaprojektowane sa twoje okna, ale ja bym przemyślała decyzję o ich zredukowaniu; na tym etapie koszt 3 okien dachowych, to stisunkowo niewielki zarobek (, a ilość światła w mieszkaniu decyduje o komforcie w nim przebywania, światła nigdy za wiele, my tez myslelismy o redukcji ilości okien, a dzisiaj cieszymy sie, że takich oszczędności nie poczyniliśmy. Sama zobaczysz, że więcej zaoszczędzisz powściagając swoje emocje w sklepie meblowym, czy wybierając kafle i opsprzęt do kuchni.

Co do końcowej ceny - myślę, że rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych jest tak ogromna, że można dom wykończyć i za kwotę pięć razy wyższą od kosztów stanu surowego.

A schodząc na ziemię - mam nadzieję, że wybierając przyzwoitą jakość ze średniej półki i wykonując niektóre prace samodzielnie uda mi się wylądować w okolicach 2500 za metr kwadratowy.

Ja licze takie rzeczy na bieżąco i wliczam WSZYSTKO, przez jakis czas nawet rachunki telefoniczne i dojazdy. Do momentu zamieszkania (z kuchnia podłogami, podjazdami, trawnikiem, drzwiami wewnętrznymi, jedną łazienką) wyszło mi 2 tys./metr