martelia 19.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 ja wliczyłam do wartośći m2 (poza materiałem i robocizną) jeszcze : projekt+adaptacja z mapką i badaniami, przyłącze wodne,materiał na alarm (mąż instaluje) nie wliczam :dojazdów i telefonów. Co do okien połaciowych to cały czas się waham. Mój mąż chce wszystkie wykonać, a wtedy w każdym pokoju na górze byłoby jedno połaciowe ( 78X140) i jedno "normalne" (120X150) okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 19.02.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamknięty okna - są drzwi budowlane wejściowe - są otwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę. Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Witam wszystkich! Maggie, nie wiem czy się bać? A to dlatego, że słyszałem czy też czytałem, iż stan zamlniety do dopiero ok. 1/3 wszystkich kosztów. Czy szacujesz tak samo? I kolejne pytanie: czy liczyłaś biorąc pod uwagę powierzchnię całkowitą czy użytkową? Sorki - przecież napisałaś Powierzchnię użytkową wg projektu - czyli mieszkalną "pełnowymiarową" i garaż, ale bez niskich skosów. Dachówkę mam Braasa Romańską Cisar - to chyba jedna z droższych cementowych, ale zapewne ciut mniej niż ceramika. Ceny działki, projektów, przyłączy, ogrodzenia ani rachunków za wodę/prąd nie wliczałam. Tysiąc za metr kwadratowy to materiał + robocizna. Co do końcowej ceny - myślę, że rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych jest tak ogromna, że można dom wykończyć i za kwotę pięć razy wyższą od kosztów stanu surowego. A schodząc na ziemię - mam nadzieję, że wybierając przyzwoitą jakość ze średniej półki i wykonując niektóre prace samodzielnie uda mi się wylądować w okolicach 2500 za metr kwadratowy. Mam nadzieję, że na jesień się tu spotkamy i będziemy mogły wtedy stwierdzić : zamknęłam się w 2,5 tys. za m2 , a jutro przeprowadzka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 19.02.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja się mocno zastanawiałam nad dodaniem połaciówek w pokojach dzieci. Teraz mają po jednych drzwiach balkonowych (90x210) i po jednym oknie (90x120) od zachodu. Wydaje mi się tam trochę ponuro, szczególnie w pochmurne dni, ale na razie są gołe mury bez regipsów, więc może to takie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 19.02.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja też witam i melduję, że stan surowy już zamknięty okna - są drzwi budowlane wejściowe - są otwór garażowy - zabity na głucho, czekamy na bramę. Wyszło nam prawie równo 1000zł za metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Witam wszystkich! Maggie, nie wiem czy się bać? A to dlatego, że słyszałem czy też czytałem, iż stan zamlniety do dopiero ok. 1/3 wszystkich kosztów. Czy szacujesz tak samo? I kolejne pytanie: czy liczyłaś biorąc pod uwagę powierzchnię całkowitą czy użytkową? Sorki - przecież napisałaś Powierzchnię użytkową wg projektu - czyli mieszkalną "pełnowymiarową" i garaż, ale bez niskich skosów. Dachówkę mam Braasa Romańską Cisar - to chyba jedna z droższych cementowych, ale zapewne ciut mniej niż ceramika. Ceny działki, projektów, przyłączy, ogrodzenia ani rachunków za wodę/prąd nie wliczałam. Tysiąc za metr kwadratowy to materiał + robocizna. Co do końcowej ceny - myślę, że rozpiętość cenowa materiałów wykończeniowych jest tak ogromna, że można dom wykończyć i za kwotę pięć razy wyższą od kosztów stanu surowego. A schodząc na ziemię - mam nadzieję, że wybierając przyzwoitą jakość ze średniej półki i wykonując niektóre prace samodzielnie uda mi się wylądować w okolicach 2500 za metr kwadratowy. Mam nadzieję, że na jesień się tu spotkamy i będziemy mogły wtedy stwierdzić : zamknęłam się w 2,5 tys. za m2 , a jutro przeprowadzka :lol: otóż to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 19.02.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! No i mam: męża chorego w domu Wiecie dziewczyny co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 19.02.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! No i mam: męża chorego w domu Wiecie dziewczyny co to znaczy? gorzej niż dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 19.02.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam czy ktoś z was ma podbitke w kolorze elewacjina styropianie ....... i ma zdjęcia , albo żywy egzemplarz w postaci domu do obejrzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.02.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam czy ktoś z was ma podbitke w kolorze elewacjina styropianie ....... i ma zdjęcia , albo żywy egzemplarz w postaci domu do obejrzenia ? zdjęcia z realizacji mozna zobaczyć tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64760&start=120 Witam grupę Didi współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 19.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam czy ktoś z was ma podbitke w kolorze elewacjina styropianie ....... i ma zdjęcia , albo żywy egzemplarz w postaci domu do obejrzenia ? U mnie na razie jeszcze bez tynku, tylko pomalowane preparatem gruntującym ale wygląda z daleka, jak biały tynk. Niestety, można zobaczyc tylko "na żywo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 19.02.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 monka trobe dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 19.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam czy ktoś z was ma podbitke w kolorze elewacjina styropianie ....... i ma zdjęcia , albo żywy egzemplarz w postaci domu do obejrzenia ? zdjęcia z realizacji mozna zobaczyć tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64760&start=120 Witam grupę Didi współczuję Dziękuję najbardziej to ja teraz biedna jestem, bo wszystko trzeba podać i latam z góry na dół (ech! to domy z poddaszem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.02.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! No i mam: męża chorego w domu Wiecie dziewczyny co to znaczy? Biedna jestes Ja kiedys mialam chorego meza .Mial skrecona noge .I ja musialam wszystko sama robic jako kierowca i bagazowy . Przyjechalismy do Szczecina ,pomoglam mezowi dowlec sie do mieszkania ,wpakowac walizki i pojechalam zawiesc auto na parking . Ide z parkingu i patrze na swoje mieszkanie na parteze i dziwie sie . Jak to mozliwe ze na schodach nie stoi moj pies i na mnie czeka . Dopiero do nie dotarlo ze zapomnialam wziosc psa z auta . Bylo to latem psu cieplo w aucie dobrze ze godzina 17-18 ,bo miala bym psa na sumieniu a to wszystko przez zmeczenie ,a jaka pies mial mine ze go niechcacy zostawilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 19.02.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam czy ktoś z was ma podbitke w kolorze elewacjina styropianie ....... i ma zdjęcia , albo żywy egzemplarz w postaci domu do obejrzenia ? Kacha72 - moi sąsiedzi mają tak wykończoną podbitkę więc masz rzut beretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 19.02.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Melduję że dziś stanęła u nas pierwsza warstwa BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 19.02.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Melduję że dziś stanęła u nas pierwsza warstwa BK no to najfajniejszy okres przed wami - wszystko w oczach będzie rosło, z dnia na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 19.02.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam czy ktoś z was ma podbitke w kolorze elewacjina styropianie ....... i ma zdjęcia , albo żywy egzemplarz w postaci domu do obejrzenia ? Kacha72 - moi sąsiedzi mają tak wykończoną podbitkę więc masz rzut beretem hmmm widać za słabo sie rozgladam jak " pędzę' do siebie aaaa widzialam dzisiaj ze własnie coś rośnie u ciebie ... fajny czas .... najmniej boli a najbardziej cieszy oko , powodzenia i modły odobrą pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Melduję że dziś stanęła u nas pierwsza warstwa BK To dobrej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 20.02.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 pozdrawiam wtorkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 20.02.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Melduję że dziś stanęła u nas pierwsza warstwa BK no to teraz do przodu 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 20.02.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Melduję że dziś stanęła u nas pierwsza warstwa BK no to teraz do przodu 3mam kciuki ja też trzymam pogoda ci sprzyja pozdrawiam całą grupę wtorkowo coś puściutko u nas, chyba wszyscy budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts