pecularis 24.02.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam, Orientuje sie ktos moze w jakich godzinach pracuje XII Wdzial Ksiag Wieczystych Sadu w Szczecinie? Nie jestem pewna, czy nie do 14, ale mogę źle pamiętać. Mam za to telefony: tel. 91 4322404, 4322405 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecularis 24.02.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Mam do sprzedania:pustaki ceramiczne około 7 palet- oraz membranę dachową- 300 metrów. TANIO! Może ktoś jest zainteresowany?????????????????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cordoba71 24.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Lista rozesłana. Kogoś pominąłem? Ktoś dostał dwa razy? Komuś nicka przekręciłem? Piszcie to poprawię. Tylko mailem, nie na forum bo mogę niedoczytać. Dzięki Klaus Dla zainteresowanych forumowiczów mogę ją przesłać /w miarę możliwosci i cierpliwości :)/ To ja grzecznie poprosze o liste: [email protected] Dzieki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moonshine 24.02.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam sobotnio, przeglądając ostatnio forum zwróciłam uwagę, na budujących w mojej okolicy. Czyżbym miała sąsiadów? Inwestorzy w Rurzycy i okolicach łączcie się ! pozdrawiam Witamy, niedługo właśnie mamy nadzieję rozpocząć, narazie mamy oczy pełne strachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa-k 24.02.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam wszystkich wieczorowo! Witam....... ...i pytam: w jakiej cenie jest teraz zrobienie posadzek z materiałem (tu: piasek i cement bez styropianu)? u nas 20 pln za m2 robocizna mi zaproponowano cene 30zł z materiałem - dobrze, czy mam się targować? za materiał trzeba liczyć jakieś 7-8 pln za m2, a potargować się zawsze warto. my robilismy posadzki miesiac temu i wyszlo nam 23 zl-m2 tzn. 12zl -m2 robocizna + 11zl-m2 piasek,cement,siatka, transport tych materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 24.02.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 24.02.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 24.02.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam wszystkich wieczorowo! Witam....... ...i pytam: w jakiej cenie jest teraz zrobienie posadzek z materiałem (tu: piasek i cement bez styropianu)? u nas 20 pln za m2 robocizna mi zaproponowano cene 30zł z materiałem - dobrze, czy mam się targować? za materiał trzeba liczyć jakieś 7-8 pln za m2, a potargować się zawsze warto. my robilismy posadzki miesiac temu i wyszlo nam 23 zl-m2 tzn. 12zl -m2 robocizna + 11zl-m2 piasek,cement,siatka, transport tych materialow hmmm...to może u mnie już z materiałem??? zapytam w poniedziałek, jak będą sypać podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 24.02.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 24.02.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek jeszcze nie wiesz??? to kiedy chcesz wybierać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 24.02.2007 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek jeszcze nie wiesz??? to kiedy chcesz wybierać??? Nie sądziłem że już teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.02.2007 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek Mnie fachowcy przekonywali, że do kominka najlepszy jest tradycyjny komin murowany z pełnej cegły. Minimalne światło takiego komina powinno być 14x28cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 25.02.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Witam wszystkich w niedzielny poranek. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 25.02.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Gratulacje dla wszystkich realizujących budowę. Zazdroszczę i podziwiam . Byle tak dalej. My niestety czekamy na zakończenie zbrojenia działki, właśnie kończą wod-kan. U nas była kolejna burza z wyborem projektu - poprzedni "Przestronny" z różnych względów odpadł. Wybraliśmy "Orzechówkę" http://projekty.wm.com.pl/domy/W10.html Może ktoś budował, buduje albo widział gdzieś zrealizowany ten projekt??? Mamy zaplanowane kilka zmian w tym projekcie - kto mógłby polecić archtekta zajmującego się adaptacjami, którego nie ma na liście? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 25.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek Mnie fachowcy przekonywali, że do kominka najlepszy jest tradycyjny komin murowany z pełnej cegły. Minimalne światło takiego komina powinno być 14x28cm. a jak to motywowali? tzn. wybór murowanego? jeśli chodzi o systemowy to podstawowym argumentem była gwarancja wytrzymałości na co najmniej trzy zapłony sadzy w kominie i na kwasy powstające podczas spalania niektórych gatunków drewna. żaden murowany takiej gwarancji nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 25.02.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 My niestety czekamy na zakończenie zbrojenia działki, właśnie kończą wod-kan. Robert Po co czekać ?? jeśli kanalizę podepną do końca budowy to można ruszać już. Ja też obecnie nie mam zrobionego przyłącza kanalizacyjnego, rura kanalizacyjna wystaje z fundamentów (rozprowadzona kanaliza w stanie 0) i czeka jak wybudowane zostanie przyłącze kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 25.02.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 My niestety czekamy na zakończenie zbrojenia działki, właśnie kończą wod-kan. Robert Po co czekać ?? jeśli kanalizę podepną do końca budowy to można ruszać już. Ja też obecnie nie mam zrobionego przyłącza kanalizacyjnego, rura kanalizacyjna wystaje z fundamentów (rozprowadzona kanaliza w stanie 0) i czeka jak wybudowane zostanie przyłącze kanalizacyjne. Niby tak. Ale w związku z kanalizą cały teren rozkopany. Leżą kręgi. Do tego dopiero po zakończeniu zbrojenia zaczną wytyczać i utwardzać drogę. W tej chwili nie ma nawet jak dojechać. Jak dobrze popada to i kopara się slizga . No i zmiana projektu na "Orzechówkę". Teraz musimy załatwić adaptację projektu i wszystkie formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.02.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek Mnie fachowcy przekonywali, że do kominka najlepszy jest tradycyjny komin murowany z pełnej cegły. Minimalne światło takiego komina powinno być 14x28cm. Mi architekt tez tak radził - znaczy się chyba nie ściemniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.02.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 W projekcie nie mam średnicy komina do kominka - jak średnicę komina dobrać ?? Jakie macie średnice ?? to zależy od typu kominka i jego mocy - rozrzut przeciętnie 160-200 mm. jeżeli weźmiesz 200 to najwyżej wstawi się jakąś redukcję, gorzej w drugą stronę. i do kominka warto wziąć systemowy. Biorę systemowy - tylko nie wiem obecnie jaki będę miał kominek Mnie fachowcy przekonywali, że do kominka najlepszy jest tradycyjny komin murowany z pełnej cegły. Minimalne światło takiego komina powinno być 14x28cm. a jak to motywowali? tzn. wybór murowanego? jeśli chodzi o systemowy to podstawowym argumentem była gwarancja wytrzymałości na co najmniej trzy zapłony sadzy w kominie i na kwasy powstające podczas spalania niektórych gatunków drewna. żaden murowany takiej gwarancji nie daje. Podobno właśnie systemowe po pożarze są do wymiany. Zdarza się także, że wkład ceramiczny potrafi pęknąć. Tradycyjnym kominom obce są tego typu problemy. W czasie wojny po bombardowaniu tylko kominy z domów zostawały. Na forum jest taki wątek kominowy dotyczący kominów spalinowych. Tam warto poczytać co i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 25.02.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Podobno właśnie systemowe po pożarze są do wymiany. Zdarza się także, że wkład ceramiczny potrafi pęknąć. Tradycyjnym kominom obce są tego typu problemy. W czasie wojny po bombardowaniu tylko kominy z domów zostawały. Na forum jest taki wątek kominowy dotyczący kominów spalinowych. Tam warto poczytać co i dlaczego. ok, ale bombardowanie czy zwykły pożar a pożar sadzy w kominie to dwie zupełnie różne rzeczy. ceramiczne wkłady pękają, jak nieudolny instalator przymuruje je do szczytu komina na sztywno. ceramika nie ma prawa popękać do 1200C, jeśli tak to obejmuje to gwarancja. Klaus, jak będziesz miał okazję to obejrzyj sobie wnętrze tradycyjnego komina po kilkudziesięciu latach użytkowania - zaprawę wydłubiesz palcem a cegła będzie się kruszyć w rękach. oczywiście z zewnątrz wszystko będzie wyglądać ok, ale ja wolałbym nie ryzykować, że gazy z komina przez pęknięcie będą się przedostawać do łazienki na przykład. w czasie pożaru sadzy w kominie masz temperaturę ponad 1000C. systemowy ma przewód odizolowany od obudowy i dodatkowo wentylowany, więc nie ma szans na przegrzanie zawnętrznej obudowy. w tradycyjnym czegoś takiego nie masz, jak pali się sadza to powierzchnia komina, np. ta którą beziesz miał jako ścianę w salonie, sypialni czy łazience rozgrzeje się do podobnej temperatury. co się wtedy dzieje łatwo sobie wyobrazić - koszty remontu będą na pewno wyższe niż koszt systemowego komina. i spytaj budowlańców, czy dadzą ci gwarancję na tradycyjny komin.... na systemowy dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts