Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów!

Asia i Robert.

Jestem w trakcie adaptacji podobnego projektu, tylko u mnie garaz jest w bryle domu (z kolekcji "Muratora" Delikatny 131a - wersja lustrzana"). Jak to stwierdził archtekt, projekt "nie powala na kolana", ale prosta bryła, dach dwuspadowy i funkcjonalność, to atuty które przeważyły i myślę że będzie to miało również wpływ na koszty budowy. Mam nadzieję, że moja "stodółka" się sprawdzi. :) Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam Szanownych Forumowiczów!

Asia i Robert.

Jestem w trakcie adaptacji podobnego projektu, tylko u mnie garaz jest w bryle domu (z kolekcji "Muratora" Delikatny 131a - wersja lustrzana"). Jak to stwierdził archtekt, projekt "nie powala na kolana", ale prosta bryła, dach dwuspadowy i funkcjonalność, to atuty które przeważyły i myślę że będzie to miało również wpływ na koszty budowy. Mam nadzieję, że moja "stodółka" się sprawdzi. :) Pozdrawiam.

Witamy!"Stodółka" ;-) ma być prosta i funkcjonalna właśnie. Robienie na pokaz wolich oczek, balkoników i wieżyczek to nie dla nas. Jak architekt puści wodze wyobraźni i zaprojektuje "coś co powala" to inwestor nie udźwignie kosztów :roll:

Ceny oszalały a duży skomplikowany dach ma spory udział w kosztach.

Kto Wam robi adaptację i jaki zakres cenowy?

Witam wszystkich wieczorowo!

Witam.......

...i pytam: w jakiej cenie jest teraz zrobienie posadzek z materiałem (tu: piasek i cement bez styropianu)?

u nas 20 pln za m2 robocizna

mi zaproponowano cene 30zł z materiałem - dobrze, czy mam się targować?

za materiał trzeba liczyć jakieś 7-8 pln za m2, a potargować się zawsze warto. :wink: :D :D :D :D

my robilismy posadzki miesiac temu i wyszlo nam 23 zl-m2 tzn.

12zl -m2 robocizna + 11zl-m2 piasek,cement,siatka, transport tych materialow

wysłałm priva

Podobno właśnie systemowe po pożarze są do wymiany. Zdarza się także, że

wkład ceramiczny potrafi pęknąć. Tradycyjnym kominom obce są tego typu

problemy. W czasie wojny po bombardowaniu tylko kominy z domów

zostawały. Na forum jest taki wątek kominowy dotyczący kominów

spalinowych. Tam warto poczytać co i dlaczego.

Klaus

Ty wypluj te słowa - pożar, bombardowanie :o - na psa urok

Witam,

Czy bramy garażowe montowaliście przed tynkowaniem zaraz na końcu stanu surowego czy tak jak drzwi wejściowe po najgrubszych robotach ??

Bramę zamontujemy po tynkach, tak mi doradzono w firmie, gdzie ją kupiłam. Poza tym - okres oczekiwania 11 tyg. wykorzystamy na prace instalacyjne i tynkowania. Zostało jeszcze 5,5 tygodnia.

Jeśli chodzi o kominy:

1. Kominy murowane mają przekrój prostokątny, więc sadza osadzając się w narożnikach nie doprowadza tak szybko do zmniejszenia się światła w przewodzie jak w systemowych, gdzie przewód jest okrągły. A poza tym jak się komin (czy to murowany, czy systemowy) regularnie czyści i pali dobrym, wysuszonym drewnem, to do pożaru sadzy nie powinno dochodzić.

2. Tak naprawdę to nikt nie wie, jak kominy systemowe będą wyglądać za kilkadziesiąt lat. Schiedel jest na rynku bodaj od lat dwudziestu.

3. Komin murowany działa też jak dodatkowy grzejnik, bo cegła nagrzewa się od dymu, akumuluje ciepło i oddaje je przyległym pomieszczeniom. W kominach systemowych przewód ceramiczny jest odizolowany od ściany.

Witam

Poszukuję umowy na wykonanie instalacji elektrycznej, posadzek, tynków.

Chętnie przyjmę na e-mail :D

Właśnie piszę taką umowę :wink: . Chętnie prześlę i wymienię poglądy :p .

Chętnie wymienię poglądy.

Ja kiedys szukajac umow znalazlem cos takiego moze sie i wam przyda http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22707

Witam,

Jeśli chodzi o kominy:

1. Kominy murowane mają przekrój prostokątny, więc sadza osadzając się w narożnikach nie doprowadza tak szybko do zmniejszenia się światła w przewodzie jak w systemowych, gdzie przewód jest okrągły. A poza tym jak się komin (czy to murowany, czy systemowy) regularnie czyści i pali dobrym, wysuszonym drewnem, to do pożaru sadzy nie powinno dochodzić.

to prawda, pożar sadzy jest pewnym ekstremum, które nie powinno się nigdy zdarzyć. ale co jeśli się zdarzy? co do kształtu - prostokątny uniemożliwia np. wirowy ruch powietrza, który znacznie przyspiesza przepływ i oczyszczanie komina. w prostokątnym, a szczególnie o dużym przekroju przepływ może być dużo wolniejszy co sprzyja osadzaniu się sadzy. kominu przemysłowe zawsze były okrągłe właśnie z tego powodu.

2. Tak naprawdę to nikt nie wie, jak kominy systemowe będą wyglądać za kilkadziesiąt lat. Schiedel jest na rynku bodaj od lat dwudziestu.

to prawda.... trzeba poczekać :D

3. Komin murowany działa też jak dodatkowy grzejnik, bo cegła nagrzewa się od dymu, akumuluje ciepło i oddaje je przyległym pomieszczeniom. W kominach systemowych przewód ceramiczny jest odizolowany od ściany.

jak wiadomo są plusy dodatnie (akumulacja ciepła) i plusy ujemne (samozapłon przy pożarze sadzy) takiej sytuacji. ja wolędogrzewać się jednak zwykłym kaloryferem :D

ja mam kominy systemowe jeden schidla jeden w systemie presto - niestety tylko jedna hurtownia w Szczecinie prowadzi presto jest tańszy od schidla i w pełni z nim kompatybilny... miałam sytuacje w ktorej zabrakło mi wkładów presto i bez najmniejszego problemu domurowali schidla ........ jeżeli chodzi o murowane to wszystko prawda co napisaliście , jest jeszcze jedna kwestia murowany komin musi postawić naaaaprawde bardzo dobry murarz który nie jeden komin postawił należy więc sie zastanowic czy w waszych ekipach jest takowy specjalista.

jest jeszcze jedna kwestia murowany komin musi postawić naaaaprawde bardzo dobry murarz który nie jeden komin postawił należy więc sie zastanowic czy w waszych ekipach jest takowy specjalista.

To prawda. Z kominem systemowym poradzi sobie prawie każdy, do murowanego potrzeba starannego i doświadczonego fachowca.

Witam sobotnio,

przeglądając ostatnio forum zwróciłam uwagę, na budujących w mojej okolicy. Czyżbym miała sąsiadów?

Inwestorzy w Rurzycy i okolicach łączcie się !

pozdrawiam

Witamy,

niedługo właśnie mamy nadzieję rozpocząć, narazie mamy oczy pełne strachu :o :o :o

Witaj moonshine,

podobno strach ma wielkie oczy, więc nie ma co rozpaczać tylko wziąść się w garśc i zaczynać :D

My to nawet nie mielismy czasu sie zastanowić, praktycznie na wariata zostaliśmy inwestorami, ale może to i lepiej. Czym dłużej bym się zastanawiała to może decyzja byłaby zupelnie inna. W każdym bądź razie nie zalujemy.

Napisz jaki domek stawiacie i w której czesci Rurzycy?

pozdrowionka

Iwonka