Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lista rozesłana.

Kogoś pominąłem? Ktoś dostał dwa razy? Komuś nicka przekręciłem?

Piszcie to poprawię. Tylko mailem, nie na forum bo mogę niedoczytać.

ja nie dostałam a zamówienie wysłałam 2 razy :cry:

Jesteś na pierwszym miejscu listy, musiałaś dostać. Jak nie to może to problem serwera pocztowego. Napisz do mnie maila to Ci w odpowiedzi wyślę jeszcze raz.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Czy bramy garażowe montowaliście przed tynkowaniem zaraz na końcu stanu surowego czy tak jak drzwi wejściowe po najgrubszych robotach ??

My po tynkowaniu i niewyobrazam sobie, żeby to zrobić odwrotnie.

Cały mechanizm podnoszenia bramy (automat) i prowadnice napewno byłyby utrudnieniem dla tynkarzy. Jakośc wykonania tych tynków w okolicach mechanizmu napewno byłaby o wiele niższa.

Witam,

Jeśli chodzi o kominy:

1. Kominy murowane mają przekrój prostokątny, więc sadza osadzając się w narożnikach nie doprowadza tak szybko do zmniejszenia się światła w przewodzie jak w systemowych, gdzie przewód jest okrągły. A poza tym jak się komin (czy to murowany, czy systemowy) regularnie czyści i pali dobrym, wysuszonym drewnem, to do pożaru sadzy nie powinno dochodzić.

to prawda, pożar sadzy jest pewnym ekstremum, które nie powinno się nigdy zdarzyć. ale co jeśli się zdarzy? co do kształtu - prostokątny uniemożliwia np. wirowy ruch powietrza, który znacznie przyspiesza przepływ i oczyszczanie komina. w prostokątnym, a szczególnie o dużym przekroju przepływ może być dużo wolniejszy co sprzyja osadzaniu się sadzy. kominu przemysłowe zawsze były okrągłe właśnie z tego powodu.

2. Tak naprawdę to nikt nie wie, jak kominy systemowe będą wyglądać za kilkadziesiąt lat. Schiedel jest na rynku bodaj od lat dwudziestu.

to prawda.... trzeba poczekać :D

3. Komin murowany działa też jak dodatkowy grzejnik, bo cegła nagrzewa się od dymu, akumuluje ciepło i oddaje je przyległym pomieszczeniom. W kominach systemowych przewód ceramiczny jest odizolowany od ściany.

jak wiadomo są plusy dodatnie (akumulacja ciepła) i plusy ujemne (samozapłon przy pożarze sadzy) takiej sytuacji. ja wolędogrzewać się jednak zwykłym kaloryferem :D

szydas, bedę udawał, że się wymądrzam ;-)

o ile wiem - tak na chłopski rozum - to jednak w domach jednorodzinnych chyba nigdy nie stosowano kominów jak w elektrociepłowniach? Zreszta chłopakom chyba by sie nie chciało murować do dziesiatego któregoś metra w górę ;-) Natomisat przy mniejszych kotłowniach, np. osiedlowych widziałem kominy prostokatne...

Zauważmy, to kominy murowane były standardem, istnieja w domach wybudowanych "za Niemca" i - o ile ktoś o nie jakoś dba - funkcjonują jak należy. Sysyemy kominowe to chyba jednak sposób na ułatwienie życia budowlańcom i skrócenie mąk inwestorom - taką mam koncepcję :-)

Szydas do kogo wystepowales o warunki podlaczenia wody i kanalizacji? I gdzie sie wybrac.

tam gdzie trzeba :wink: czyli wodociągi zachodnie w Goleniowie i urząd gminy w Dobrej, na parterze, nie pamiętam który pokój, ale pani w kasie powie ci na pewno. :D :D

Mialem nadzieje ze ominie mnie wizyta w Goleniowie. W Dobrej rozumiem ze kanaliza.

Lista rozesłana.

Kogoś pominąłem? Ktoś dostał dwa razy? Komuś nicka przekręciłem?

Piszcie to poprawię. Tylko mailem, nie na forum bo mogę niedoczytać.

ja nie dostałam a zamówienie wysłałam 2 razy :cry:

Witam

Poproszę też o listę rankingową.

I odrazu pytanie jak do listy dopisać swoje typy - te jasne i ciemne(oby jak naj mniej takich spotkać)

po kilkudziesięciu latach użytkowania

życzę ci długiego życia, ale za kilkadziesiąt lat twoim największym zmartwieniem będzie nieprzeoczenie ulubionego tokszołu w TV, Dzień Dziadka u prawnuków w przedszkolu i cotygodniowa wizyta młodziutkiej pielęgniarki 8) :wink: do tego też czasu remontu będzie wymagać kilka innych rzeczy w domu... zanim zdążysz dojść do komina.....

Ale, Sto Lat!!!

bimbelt, deski szalunkowe mają chyba w każdym tartaku. My braliśmy z "Kudra i spółka" w Mierzynie i na Santockiej.

Asia i Robert Zawsze mi się podobały projekty Włada-Kowalskiego, choć niektóre są mocno awangardowe. A jakie zmiany planujecie wprowadzić? Zostawiacie schody na środku salonu?

Jancio Wodnik Pomyślności i trzymam kciuki :D . Opinie na listę rankingową trzeba wysłać mailem do Klausa. On umieści je na liście i roześle do zainteresowanych.

Irma II? Czy to nie taki dom, jak ma Teska?

Witam Wszystkich!

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie mogę kupić drzwi zewnętrzne w rozsądnej cenie pod kolor okien (z M&S) orzech?

Jancio Wodnik życzę powodzenia

My mamy Humdrex z Profi na Boh.Warszawy, ale podobno nie są to najlepsze drzwi, chociaż nam służą 3 rok.

Witam Wszystkich!

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie mogę kupić drzwi zewnętrzne w rozsądnej cenie pod kolor okien (z M&S) orzech?

Jancio Wodnik życzę powodzenia

My mamy Humdrex z Profi na Boh.Warszawy, ale podobno nie są to najlepsze drzwi, chociaż nam służą 3 rok.

a pamiętasz w jakim przedziale cenowym sprzedają te drzwi; jakie są ich wady?