bryta 04.03.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedlugo sie przeprowadzasz . A czlowiek dopiero zaczynac bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.03.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 04.03.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Zawsze mozna budowac nastepny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 04.03.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 04.03.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. To wspolczuje . Mialam to samo ale z wodociagami szczecinskimi . Wydali mi ale czekalam prawie pol roku i kosztowalo mie to mase nerwow. Mam nadzieje ze u ciebie bedzie szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.03.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. trudne zadanie, ale daje się streścić w dwu punktach: 1. bezwzględnie z każdym wykonawcą podpisywać umowę, w której określamy dokładny zakres robót i zapłatę za nie, a potem twardo się tego trzymać. dodatkowo warto umieścić punkt o karach umownych i nie żałować sum - żadne tam 0,01% za dobę opóźnienia, tylko walić 15-20%, dobry i uczciwy wykonawca podpisze, bo się nie boi, kombinator będzie wymyślał argumenty przeciw. to samo dotyczy zamawiania materiałów w hurtowniach, bo normalne już dzisiaj jest podawanie terminów realizacji 2-3x krótszych niż w rzeczywistości. 2. kupno materiałów zlecić wykonawcy, bo jako masowy odbiorca na pewno dostanie lepsze upusty w hurtowniach i będzie krócej czekał na dostawę. wcześniej dokładnie ustalać, co ma kupić. samemu kupować tylko wykończeniówkę i materiały z firm, gdzie ma się znajomości. zakupy wykonawcy rozliczać tylko na podstawie faktur - płacić tylko to, co jest na fakturze. no i warto z kierownikiem budowy liczyć, ile czego trzeba - każdy zniszczony czy "brakujący" materiał z własnej kieszeni dokupuje wykonawca. w innym wypadku pozostaje tylko grzecznie wykładać pieniążki na zawołanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 04.03.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. To wspolczuje . Mialam to samo ale z wodociagami szczecinskimi . Wydali mi ale czekalam prawie pol roku i kosztowalo mie to mase nerwow. Mam nadzieje ze u ciebie bedzie szybciej Co prawda w tym roku zalatwiamy papiery zeby w nastepnym sie budowac, wiec czasu jest troche i nie spieszymy sie. Ale czekanie 6 miesiecy na przylacza nie usmiecha sie mi. Mam nadzieje ze ta sprawa to poprostu niezalatwione formalnosci, gdyz uzbrojenie bylo wykonane na koniec 2006 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 04.03.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. trudne zadanie, ale daje się streścić w dwu punktach: 1. bezwzględnie z każdym wykonawcą podpisywać umowę, w której określamy dokładny zakres robót i zapłatę za nie, a potem twardo się tego trzymać. dodatkowo warto umieścić punkt o karach umownych i nie żałować sum - żadne tam 0,01% za dobę opóźnienia, tylko walić 15-20%, dobry i uczciwy wykonawca podpisze, bo się nie boi, kombinator będzie wymyślał argumenty przeciw. to samo dotyczy zamawiania materiałów w hurtowniach, bo normalne już dzisiaj jest podawanie terminów realizacji 2-3x krótszych niż w rzeczywistości. 2. kupno materiałów zlecić wykonawcy, bo jako masowy odbiorca na pewno dostanie lepsze upusty w hurtowniach i będzie krócej czekał na dostawę. wcześniej dokładnie ustalać, co ma kupić. samemu kupować tylko wykończeniówkę i materiały z firm, gdzie ma się znajomości. zakupy wykonawcy rozliczać tylko na podstawie faktur - płacić tylko to, co jest na fakturze. no i warto z kierownikiem budowy liczyć, ile czego trzeba - każdy zniszczony czy "brakujący" materiał z własnej kieszeni dokupuje wykonawca. w innym wypadku pozostaje tylko grzecznie wykładać pieniążki na zawołanie Dzieki, kazda rada jest dobra i istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 04.03.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 kto jest na bieżąco z cenami betonu towarowego???? Czytam Wasz dziennik budowy. Mam pytanko co dokładnie wchodzi w cyt: "wyposażenie kotłowni z solarami - 19000 pln" i jaka firma robiła instalację z solarami? Robert pod tym hasłem kryje się sprzęt - kocioł, zasobnik, pompy, grupa bezpieczeństwa, sterowanie i trzy panele solarne - wszystko vaillanta. całość ogrzewania i resztę instalacji robi człowiek mojego wykonawcy. Czy w tej cenie jest tylko materiał czy robocizna też? Ciekaw jestem jak byłeś umówiony z wykonawcą bo z tego co czytam to on ściagał podwykonawców na poszczególne prace - odpowiadał za całość "pod klucz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 04.03.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum No to gratulacje. Roczek dobrze wykorzystany - dom stoi jak widać na fotkach. Nam już też niedługo stuknie roczek a jescze wszystko daleko. Strasznie przeciąga się zbrojenie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 pod tym hasłem kryje się sprzęt - kocioł, zasobnik, pompy, grupa bezpieczeństwa, sterowanie i trzy panele solarne - wszystko vaillanta. całość ogrzewania i resztę instalacji robi człowiek mojego wykonawcy. Czy w tej cenie jest tylko materiał czy robocizna też? Ciekaw jestem jak byłeś umówiony z wykonawcą bo z tego co czytam to on ściagał podwykonawców na poszczególne prace - odpowiadał za całość "pod klucz"? tylko sprzęt, robocizna jest liczona od całości instalacji. z wykonawcą na początku umówiłem się tylko na stan surowy otwarty, żeby mieć czas na ocenę jakości wykonania. dodatkowo mogłem sobie pooglądać następne etapy w domach w sąsiedztwie, które też on budował. oficjalnie firmuje prace podwykonawców swoim nazwiskiem, i wychodzi na to, że zatrudnia tylko dobrych. ponieważ jak dla mnie wszystko było robione dobrze kontynuujemy współpracę do stanu developerskiego resztę już będziemy robić sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.03.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum No to gratulacje. Roczek dobrze wykorzystany - dom stoi jak widać na fotkach. Nam już też niedługo stuknie roczek a jescze wszystko daleko. Strasznie przeciąga się zbrojenie terenu. dlatego my zdecydowaliśmy się kupić działkę w pełni uzbrojoną, mimo, że była droższa od nieuzbrojonych w sąsiedztwie. zależało nam na czasie, a i koszty uzbrojenia nie są przecież najmniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 04.03.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI szydas, to napis 3-5 najważniejszych rad dla nowicjusz! Chyba, że ta wiedzy dotyczy ścisle Twojego projektu lub nawet ściślej Twojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.03.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 szydas, to napis 3-5 najważniejszych rad dla nowicjusz! Chyba, że ta wiedzy dotyczy ścisle Twojego projektu lub nawet ściślej Twojej sytuacji. już napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 04.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. To wspolczuje . Mialam to samo ale z wodociagami szczecinskimi . Wydali mi ale czekalam prawie pol roku i kosztowalo mie to mase nerwow. Mam nadzieje ze u ciebie bedzie szybciej Co prawda w tym roku zalatwiamy papiery zeby w nastepnym sie budowac, wiec czasu jest troche i nie spieszymy sie. Ale czekanie 6 miesiecy na przylacza nie usmiecha sie mi. Mam nadzieje ze ta sprawa to poprostu niezalatwione formalnosci, gdyz uzbrojenie bylo wykonane na koniec 2006 roku. Ja te 6 miesiecy to czekalam na wydanie warunkow Bez tego nie moglam zaczac dokumentow do pozwolenia no chyba ze miala bym studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 04.03.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 o, właśnie zauważyłem, że minęła moja rocznica na forum Ale mozesz przynajmiej pochwalic sie tempem pewnie juz niedługo sie przeprowadzasz . nooo.... za trzy tygodnie A czlowiek dopiero zaczynac bedzie też chciałbym dopiero zaczynać z moją aktualną wiedzą :D wiele rzeczy by to uprościło, a to oznacza OSZCZĘDNOŚCI Szydasie to mam wielka prosbe napisz gdzie bys oszczedzil co uproscil . Na marginesie bylem w Goleniowie i .. sie okazalo ze wodociag nie zostal jeszcze przekazany gminie wiec prawdopodobnie nie dostane warunkow. No coz bede czekac na oficjalny papier i dopiero zaczne sie wypytywac dlaczego. U mnie była podobna sytuacja ale ... mój Archi tak dobrze złożył papierologię (a może użył swoich, tajnych wpływów), że warunki po 3 dniach były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 04.03.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Ja te 6 miesiecy to czekalam na wydanie warunkow Bez tego nie moglam zaczac dokumentow do pozwolenia no chyba ze miala bym studnie Tak rozumiem, i mam nadzieje ze przekazanie wodociagu to tylko formalnosc. Do tej pory firma sprzedajaca i uzbrajajaca teren byla w pozadku, wiec nie ma podstaw do denerwowania sie. Tak w ogole to fajna pogoda dzisiaj , az wiecej energii sie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 04.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 pod tym hasłem kryje się sprzęt - kocioł, zasobnik, pompy, grupa bezpieczeństwa, sterowanie i trzy panele solarne - wszystko vaillanta. całość ogrzewania i resztę instalacji robi człowiek mojego wykonawcy. Czy w tej cenie jest tylko materiał czy robocizna też? Ciekaw jestem jak byłeś umówiony z wykonawcą bo z tego co czytam to on ściagał podwykonawców na poszczególne prace - odpowiadał za całość "pod klucz"? tylko sprzęt, robocizna jest liczona od całości instalacji. z wykonawcą na początku umówiłem się tylko na stan surowy otwarty, żeby mieć czas na ocenę jakości wykonania. dodatkowo mogłem sobie pooglądać następne etapy w domach w sąsiedztwie, które też on budował. oficjalnie firmuje prace podwykonawców swoim nazwiskiem, i wychodzi na to, że zatrudnia tylko dobrych. ponieważ jak dla mnie wszystko było robione dobrze kontynuujemy współpracę do stanu developerskiego resztę już będziemy robić sami. Namiary na Twojego wykonawcę są na liście? Jak nie do podeślij na priva. Kupilismy nieuzbrojoną i wtedy nam się nie śpieszyło. Teraz już byśmy chcieli zacząć a jeszcze kanaliza została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 04.03.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Namiary na Twojego wykonawcę są na liście? Jak nie do podeślij na priva. Kupilismy nieuzbrojoną i wtedy nam się nie śpieszyło. Teraz już byśmy chcieli zacząć a jeszcze kanaliza została. już niedługo będą no i to jest podstawowy problem przy nieuzbrojonych działkach - nie ma się wpływu na istotne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 04.03.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam, Od poniedzialku bede musial zalatwic materialy na fundamenty, wiec zapytam, gdzie obecnie najtaniej: - stal, - strzemiona do zbrojen,. Hurtostal na Pomorskiej w Dąbiu [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts