prokowal 09.03.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam ! Odbieramy właśnie projekt od architekta, w przyszłym tygodniu składamy papiery o PnB i jest to mój pierwszy post na tej grupie - to tyle tytułem przedstawienia się Po ostatniej wizycie na naszej działce ledwie uszliśmy z życiem wydobywając się ostatkiem sił z gliniastego błota. Ciężki sprzęt tamtędy teraz nie przejedzie. Co prawda budowę zaczniemy dopiero najwcześniej za 2 miesiące, ale obawiamy się mokrego lata i by uniezależnić się od aury, chcemy położyć jakąś tymczasową drogę. Wymyśliliśmy wykorzystanie płyt betonowych (jumbo?) 1,5 m x 3 m bo po ich demontażu, poza piaskiem, nie zostanie nam kupa ziemii przemieszanej z gruzem i innym paskudztwem. No i tu pojawia się pytanie: gdzie i za rozsądne pieniądze kupić/wypożyczyć/przyjąć takie płyty ? Czy taki pomysł ktoś już realizował ? Pzdr, KK PS.faktycznie najpierwsz szukaj, potem pytaj, sam już trochę znalazłem - płyty MONhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1593513&highlight=p%B3yty+betonowe#1593513 ale dalej aktualne pytanie o źródło płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 09.03.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 gdzie sie budujesz,ze takie bloto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 09.03.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam serdecznie, do ubłoconych: przejeżdżając dziś widziałam, że na Szafera (od Wojska Polskiego do ronda) wymieniają chodnik. Przypuszczam, że pewnie dałoby się stare płyty chodnikowe odkupić za cenę gruzu albo i transportu. Dużo tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 09.03.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam Piękna pogoda na budowanie... mimo błota u mnie mały przestój mieszkanie sprzedaje i juz mnie ch... ra bierze ciągle mam wysprzątene i czekam , bo w każdej chwili ktos może przyjść Może ktoś z waszych znajomych szuka 3 pokojowego w centrum to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 09.03.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam ! Odbieramy właśnie projekt od architekta, w przyszłym tygodniu składamy papiery o PnB i jest to mój pierwszy post na tej grupie - to tyle tytułem przedstawienia się Po ostatniej wizycie na naszej działce ledwie uszliśmy z życiem wydobywając się ostatkiem sił z gliniastego błota. Ciężki sprzęt tamtędy teraz nie przejedzie. Co prawda budowę zaczniemy dopiero najwcześniej za 2 miesiące, ale obawiamy się mokrego lata i by uniezależnić się od aury, chcemy położyć jakąś tymczasową drogę. Wymyśliliśmy wykorzystanie płyt betonowych (jumbo?) 1,5 m x 3 m bo po ich demontażu, poza piaskiem, nie zostanie nam kupa ziemii przemieszanej z gruzem i innym paskudztwem. No i tu pojawia się pytanie: gdzie i za rozsądne pieniądze kupić/wypożyczyć/przyjąć takie płyty ? Czy taki pomysł ktoś już realizował ? Pzdr, KK PS. faktycznie najpierwsz szukaj, potem pytaj, sam już trochę znalazłem - płyty MON http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1593513&highlight=p%B3yty+betonowe#1593513 ale dalej aktualne pytanie o źródło płyt Witam Ile płaciliście za projekt i czy jesteście zadowoleni z tego architekta. Jak możesz to podaj namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 09.03.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witajcie! Stasiek, a Ty gdzie się budujesz? Pod Goleniowem, na trasie na Stepnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 09.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Czy tynkowaliście ścianki kolankowe i szczyty poddasza a skosy i sufity robiliście z płyt g-k, czy wszystko na poddaszu w regipsach? Zastanawiam się, czy połączenie w jednym pomieszczeniu tynków cementowo-wapiennych i płyt gipsokartonowych będzie dobrze wyglądać Aż takiej dużej różnicy nie będzie (o ile flachowcy położą solidnie gładź i ładnie ją zatrą), ale jak chcesz mieć wszystko w "jednym odcieniu", to lepiej robić w jednym materiale. Ja miałem ten sam problem i nadal nie wiem co będzie lepsze - się okaże; ale z różnych względów kładę (jestem właśnie w trakcie) na całym poddaszu regipsy (tzn. i skosy i ścianki kolankowe i resztę ścian). Długo się z tym tematem męczyłem i w końcu poszedłem na kompromis z jednej i na duże ustępstwa z drugiej - mam nadzieję, że nie będę bardzo żałował. Kolankową w sumie lepiej i taniej jest otynkować tradycyjnie, ale ja chciałem dodatkowo ocieplić wieniec i styk skosu z pionem i w końcu wybrałem płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 09.03.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam! Raz jeszcze ponawiam moje ogłoszenie. Mam, bardzo okazyjnie, do sprzedania: 1. porotherm (1 szt.- 3,80 zł)_ około 7 palet 2. membrana dachowa 3-warstwowa (1 szt./75m2- 180zł)_ 6 szt. 3. cagła klinkierowa- Starobrowarna (1 szt.1,20)_ około 6 palet. Czy temat Punkt 1. i ewentualnie 2. są jeszcze aktualne? Możesz podać rozmiary tego Porothermu? Gdzie leży materiał (kwestia transportu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 09.03.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Czy tynkowaliście ścianki kolankowe i szczyty poddasza a skosy i sufity robiliście z płyt g-k, czy wszystko na poddaszu w regipsach? Zastanawiam się, czy połączenie w jednym pomieszczeniu tynków cementowo-wapiennych i płyt gipsokartonowych będzie dobrze wyglądać Aż takiej dużej różnicy nie będzie (o ile flachowcy położą solidnie gładź i ładnie ją zatrą), ale jak chcesz mieć wszystko w "jednym odcieniu", to lepiej robić w jednym materiale. Ja miałem ten sam problem i nadal nie wiem co będzie lepsze - się okaże; ale z różnych względów kładę (jestem właśnie w trakcie) na całym poddaszu regipsy (tzn. i skosy i ścianki kolankowe i resztę ścian). Długo się z tym tematem męczyłem i w końcu poszedłem na kompromis z jednej i na duże ustępstwa z drugiej - mam nadzieję, że nie będę bardzo żałował. Kolankową w sumie lepiej i taniej jest otynkować tradycyjnie, ale ja chciałem dodatkowo ocieplić wieniec i styk skosu z pionem i w końcu wybrałem płytę. Dzięki za wszystkie wypowiedzi w temacie tynków. Postanowiłam pozostać przy cementowo-wapiennych. Jeśli będą widoczne różnice na łączeniach materiału, to w "newralgicznych" pomieszczeniach położymy gładź. Dziś ekipa tynkarska instaluje się na budowie, a od poniedziałku ruszają z robotą. Okazuje się, że z przydziałem mocy namieszała trochę Enea. Inny przydział widnieje na umowie o przyłączenie do sieci (12kW), inny na umowie o sprzedaż energii (9kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecularis 09.03.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam! Raz jeszcze ponawiam moje ogłoszenie. Mam, bardzo okazyjnie, do sprzedania: 1. porotherm (1 szt.- 3,80 zł)_ około 7 palet 2. membrana dachowa 3-warstwowa (1 szt./75m2- 180zł)_ 6 szt. 3. cagła klinkierowa- Starobrowarna (1 szt.1,20)_ około 6 palet. Czy temat Punkt 1. i ewentualnie 2. są jeszcze aktualne? Możesz podać rozmiary tego Porothermu? Gdzie leży materiał (kwestia transportu)? Aktualne! Materiał lezy w Bezrzeczu. Te pustaki ceramiczne to 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 09.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witajcie, Czy ktoś mógłby zarekomendować (może być na priv) dobrą ekipę do wykonania elewacji (styro) bo na liście - przynajmniej w ostatniej wersji którą mam, nie znalazłem żadnego nazwiska. A przecież docieplacie chyba i tynkujecie na zewnątrz domy Pomóżcie proszę bo już od dwóch tygodni szukam i ręce mi opadają pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 09.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witajcie, Czy ktoś mógłby zarekomendować (może być na priv) dobrą ekipę do wykonania elewacji (styro) bo na liście - przynajmniej w ostatniej wersji którą mam, nie znalazłem żadnego nazwiska. A przecież docieplacie chyba i tynkujecie na zewnątrz domy Pomóżcie proszę bo już od dwóch tygodni szukam i ręce mi opadają pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 09.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A mnie też udzieliła się wiosenna pogoda i zabrałam się za prace w ogródku, chociaż powinnam robić coś zupełnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 09.03.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Byłam na zebraniu w Gminie w sprawie drogi. Rozbawiło mnie nieprzygotowanie przedstawiciela gminy do tematu. Są skłonni dać 50% kwoty drogi. Bez względu na to czy zdecydujemy się robić 300m czy 4 km. Zaproponowałam aby zrobili więc sami pierwsze 2 km a z resztą poczekamy na lepsze wiatry, ale odpowiedz była, że tak nie można. Farsa.A, i jeszcze powiedziano nam, że to jest gest pomocy ze strony gminy, ciekawam kto jest zarządcą tej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 09.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witajcie, Czy ktoś mógłby zarekomendować (może być na priv) dobrą ekipę do wykonania elewacji (styro) bo na liście - przynajmniej w ostatniej wersji którą mam, nie znalazłem żadnego nazwiska. A przecież docieplacie chyba i tynkujecie na zewnątrz domy Pomóżcie proszę bo już od dwóch tygodni szukam i ręce mi opadają pozdrawiam, Witaj sasiedzie . Nie robisz elewacji z cegly klinkierowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 09.03.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Polecam artykuł "Przerażające wzrosty cen domów" http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=880701 Ciekaw jestem waszych opinii - jak to jest z zakupem materiałów w naszej okolicy?Czy faktycznie opłaca się szukać 20 - 50 km od Szczecina? Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 09.03.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 No i stronę otworzyłem - pierwszy raz na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 09.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witajcie, Czy ktoś mógłby zarekomendować (może być na priv) dobrą ekipę do wykonania elewacji (styro) bo na liście - przynajmniej w ostatniej wersji którą mam, nie znalazłem żadnego nazwiska. A przecież docieplacie chyba i tynkujecie na zewnątrz domy Pomóżcie proszę bo już od dwóch tygodni szukam i ręce mi opadają pozdrawiam, Witaj sasiedzie . Nie robisz elewacji z cegly klinkierowej Witaj sąsiadko Robię robię, ale tylko do poziomu parapetów, problem mam z tą drugą połówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 09.03.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Polecam artykuł "Przerażające wzrosty cen domów" http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=880701 Ciekaw jestem waszych opinii - jak to jest z zakupem materiałów w naszej okolicy? Czy faktycznie opłaca się szukać 20 - 50 km od Szczecina? Robert. Odrobinka taniej ale pewnie nie na wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 09.03.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Polecam artykuł "Przerażające wzrosty cen domów" http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=880701 Ciekaw jestem waszych opinii - jak to jest z zakupem materiałów w naszej okolicy? Czy faktycznie opłaca się szukać 20 - 50 km od Szczecina? Robert. Odrobinka taniej ale pewnie nie na wszystkim Trzy lata temu budowałam "na prowincji" - ceny podstawowych materiałów (bloczki, beton, drewno itp.) oraz robocizny były zdecydowanie niższe niż w Szczecinie, ale już na "firmowe" towary - dachówki, drzwi, okna, biały montaż itp. rabaty były bardzo skromne i wiele z tych rzeczy zamawialiśmy ze Szczecina. Być może sytuacja się jednak zmieniła od tego czasu. Jeśli chodzi natomiast o wyposażenie (kotły, pompy ciepła, AGD), podobno sporo taniej jest za zachodnią granicą. Prawda to, bryta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts