Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po dłuzszej przerwie ale dołaczyłam do grona świeżo up[ieczonych mamuś. Moja Zuzia ma 2,5 tygodnia i wczoraj uczestniczyła w podpisywaniu umowy z bankiem Pozdrawiam przy okazji Didi i Agnieszkę.

Co do budowy to humus zebrany, dom wytyczony i od poniedziałku ruszamy pełna parą. W Stargardzie narazie nie ma problemów z materiałami wszystko ma być na bierząco. Mam nadzieje że nie wrócą przymrozki bo coś zapowiadali na przyszły tydzień.

Jak w Stargardzie z cenami interesowala by mnie stal i beton B15,B20

do Stargardu nie jest tak daleko od Wielgowa :lol:

Co do betonu to nie wiem bo mąż bedzie załatwiał ale zamówilismy stal na fundamenty to 12 kosztuje 2,45mb a 6 kosztuje 0,78mb

To sa ceny brutto i z dowozem :lol:

Tak. Czy według ciebie ceny przystępne?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam, szkoda, że nie słonecznie :-?

Co do łazienki. Narazie mamy jedną a w niej komplet z pojedynczą umywalką (porażka przy wychodzeniu do pracy i chodzeniu spać o tej samej porze - na górze na 100% będzie podwójna). Mamy wannę z któej korzystają dzieci, prysznic, którego używamy my, bidet - tu wpisuję całą naszą czwórkę. Docelowo dolna łązienka ma być dla dzieci i gości. Górna - dostępna tylko z sypialni będzie miała to samo co dlna plus dodatkową umywalkę. dybym od razu robiła obie łazienki to dolna byłaby bez wanny ael jako, że wiedziała, ze tak się nie stanie, z uwagi na kąpiel dzieci (z peirwszym chłopcem męczyła się bez wanny) i od czasu do czasu nasz relaks zdecydowałam się jw.

Pozdrawiam

A na marginesie jak wyglądają teraz ceny robocizny za położenie płytek ceramicznych w łązience i na tarasie?

Agnieszka 1 - gratuluję i życzę dużo zdrówka :lol:

Bylam na spotkaniu w banku . Chce wziasc kredyt na 10 lat .Po dwoch jest mozliwosc wczesniejszej splaty bez odsetek .

Chcialam sobie zagwarantowac robienie nadplat a pracownik mi powiedzial ze po 2 latach bede mogla nadplacac bez odsetek .

Czy nadplaty sa traktowane jako wczesniejsze splaty . Czy pracownik robi mnie w konia :roll:

Dziewczyny dzieki za gratulacje , zyczenia i pozdrowienia :p

Didi,Walus ale macie fajnie, a ja jeszcze pochodze do lipca, zanim zobacze swoja corcie. Chociaz ... - mialam usg 4d - to tak jak bym ja juz widziała :wink:

A czy becikowe jeszcze jest? :oops: :wink:

Ja własnie czekam na becikowe ma przyjść przekazem pocztowym-1000zł, ale chyba zabiora jeszcze jakis podatek.

A gdzie robiłaś USG bo ja na Unii Lubelskiej?

spokojnie - równy tysiaczek wpłynął - tylko, że nawet na wózek nie starczyło

Bylam na spotkaniu w banku . Chce wziasc kredyt na 10 lat .Po dwoch jest mozliwosc wczesniejszej splaty bez odsetek .

Chcialam sobie zagwarantowac robienie nadplat a pracownik mi powiedzial ze po 2 latach bede mogla nadplacac bez odsetek .

Czy nadplaty sa traktowane jako wczesniejsze splaty . Czy pracownik robi mnie w konia :roll:

Witam wszystkich!

Co rozumiesz przez słowo "nadpłata" a co rozumiesz przez słowo "spłata"?

W którym momencie pracownik miałby Cię "robić w konia"?

Wzięłaś może od niego wzór umowy lub jakis regulamin kredytowania - tam zazwyczaj jest legenda jak nalezy rozumieć użyte w treści pojecia.

Wczesniejsza splata to dla mnie splacenie calosci .

A nadplata dotyczy czesci kwoty np 3 miesiecy

Ale bankowcem nie jestem i dlatego sie pytam :roll:

Jeśli nadpłacasz kredyt to spłacasz kapitał a co miesiąc i tak musisz płacić rate tylko że ona bedzie troche mniejsza bo mniejsze odsetki od coraz to mniejszego kapitału. Nie mozna nadpłacić np trzech rat a później mieć spokój przez trzy miesiace.

Jeśli nadpłacasz kredyt to spłacasz kapitał a co miesiąc i tak musisz płacić rate tylko że ona bedzie troche mniejsza bo mniejsze odsetki od coraz to mniejszego kapitału. Nie mozna nadpłacić np trzech rat a później mieć spokój przez trzy miesiace.

Czy to znaczy ze jesli mam po 2 latach bezprocentowo wczesniejsza splate to moge robic bezprocentowe nadplaty ( i nie musze zagwarantowac sobie tego w umowie

OK, rozumiem. Z tego co się orientuję to termin spłata określa każdą, cześciową lub całą przedterminową (wczesniejszą niz to okresla harmonogram) spłatę kapitału (czasem kapitału wraz z odsetkami) kredytu. Ale moze jest tak, że w poszukiwaniu okazji do nowego zysku jakiś bank/banki wprowadzaja nowe pojęcia coby treść nie była za czytelna dla kredytobiorcy.

Nie szkodzi, ze nie masz jeszcze kompletu dokumentów. Sugeruję byś poprosiła o wzór umowy wraz z regulaminem własnie po to byś nie natrudziła się przy zbieraniu dokumentacji a dopiero przy podpisaniu danej umowy okazało się, że np. pracownik wporwadził Cię w błąd i jest inaczej niż twierdził w czasie prezentacji oferty (znam takie przypadki!).

OK, rozumiem. Z tego co się orientuję to termin spłata określa każdą, cześciową lub całą przeterminową (wczesniejszą niz to okresla harmonogram) spłatę kapitału (czasem kapitału wraz z odsetkami) kredytu. Ale moze jest tak, że w poszukiwaniu okazji do nowego zysku jakiś bank/banki wprowadzaja nowe pojęcia coby treść nie była za czytelna dla kredytobiorcy.

Nie szkodzi, ze nie masz jeszcze kompletu dokumentów. Sugeruję byś poprosiła o wzór umowy wraz z regulaminem własnie po to byś nie natrudziła się przy zbieraniu dokumentacji a dopiero przy podpisaniu danej umowy okazało się, że np. pracownik wporwadził Cię w błąd i jest inaczej niż twierdził w czasie prezentacji oferty (znam takie przypadki!).

Masz racje wezme wzor umowy .

Ale wedlug Ciebie sa to 2 rozne rzeczy splata i nadplata

OK, rozumiem. Z tego co się orientuję to termin spłata określa każdą, cześciową lub całą przeterminową (wczesniejszą niz to okresla harmonogram) spłatę kapitału (czasem kapitału wraz z odsetkami) kredytu. Ale moze jest tak, że w poszukiwaniu okazji do nowego zysku jakiś bank/banki wprowadzaja nowe pojęcia coby treść nie była za czytelna dla kredytobiorcy.

Jesli bank(pracownik) w rozmowie z Toba posługuje się 2 pojęciami to pewnie znacza one co innego. Dlatego tym bardziej warto prosić o wzór umowy czy też regulaminu kredytowania i sprawdzić co Bank rozumie poprzez te terminy. Zapisy jakie ostatecznie znajdą się w umowe zależą od tego jak się umówisz z bankiem - pod warunkiem - że Bankowi zalezy i jest mozliwe wprowadzenie proponowanych przez Ciebie zmian.

Co bank to różne, możliwe warianty - proponowałbym Ci spisanie rzeczy na których Ci zalezy, np. czy jest mozliwość wcześniejszej spłaty części lub całości kredytu? - jesli tak to na jakich warunkach (i prosba o wskazanie w dokumencie zapisu na potwierdzenie słów), czy jest mozliwa karencja w spłacie kredytu? - jesli tak to na jakich warunkach (i prosba o wskazanie w dokumencie zapisu na potwierdzenie słów) i tak po kolei.

Moim zdaniem w grę wchodzą zbyt duże pieniadze by nie dopilnować tych spraw.

z reguły nadpłata oznacza dodatkowe pieniądze wpłacone na konto kredytu (np. dodatkowa rata) poza harmonogramem spłaty. Spłata oznacza całkowite spłacenie kwoty kredytu, np. innym kredytem albo wygraną w totka :D :D :D

z reguły nadpłata oznacza dodatkowe pieniądze wpłacone na konto kredytu (np. dodatkowa rata) poza harmonogramem spłaty. Spłata oznacza całkowite spłacenie kwoty kredytu, np. innym kredytem albo wygraną w totka :D :D :D

No wlasnie dla mnie to tez dwie rozne rzeczy :lol:

Dziewczyny dzieki za gratulacje , zyczenia i pozdrowienia :p

Didi,Walus ale macie fajnie, a ja jeszcze pochodze do lipca, zanim zobacze swoja corcie. Chociaz ... - mialam usg 4d - to tak jak bym ja juz widziała :wink:

A czy becikowe jeszcze jest? :oops: :wink:

Ja własnie czekam na becikowe ma przyjść przekazem pocztowym-1000zł, ale chyba zabiora jeszcze jakis podatek.

A gdzie robiłaś USG bo ja na Unii Lubelskiej?

spokojnie - równy tysiaczek wpłynął - tylko, że nawet na wózek nie starczyło

wozek mam :p ,

ale nie mam łozeczka i mebli na ciuszki, tak sobie mysle ze na lozeczko z "wnętrznościami" ( kołdra,poduszka,posciel,baldahim) styknie :D

Co do banku, o którym pisze bryta.

Mi sie wydaje ze chodzi o to, ze spłacic caly kredyt bez odsetek bedzie mozna po 2 latach.

Po 2 latach bedzie mozna takze, jesli nie splacic caly kredyt, to robic nadpłaty w sensie zaplacic np. 2,3,4 raty naraz. W niektórych bankach jest tak, ze jesli nadplacisz np. 2 raty ( czyli oprocz raty w danym miesiacu, zaplacisz dwie dodatkowo), to przyszle 2 miesiace masz luzik, a w innych jest tak, ze i tak w przyszlych 2 miesiacach musisz zaplacic rate, ale czas kredytowania skrocil sie o dwa miesiace ( bo 2 raty zostala nadplacone). Wszystko zalezy od tego co bedzie w umowie.

Mam pytanie odnośnie łazienek.

Hmm, no więc tak:

u nas na górze wanna, na dole prysznic - Didi mniej więcej wyjaśniła powody :wink: , natomiast co do dwóch umywalek, to ja się uparłam na jedna i dłuugi blat, w moim przekonaniu spokojnie można się pogodzić przy jednej, trzeba zoragnizować sobie jedynie jakieś 2 minutowe przesuniecie czasowe (wystarczy troszke dłużej od męża poleżeć w łóżku :wink: ), natomiast jako dużo większą upierdliwość postrzegam utrzymanie czystości w dówch umywalkach (do tego wannna/prysznic, wc i bidet...) no i koszt zakupu (umywalka + kran, a przecież byle czego nie kupimy, prawda? :D ).

A od biedy jest druga umywalka na dole.