Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

słyszeliście - na Bezrzeczu bombę wykopali :o . Ewakuowali okolicę, w tym przedszkole mojego dziecka :-?

Policja wywaliła mi ekipę z budowy :evil:

Jak wywalila :o

Dzień dobry Policja, tam jest bomba - proszę natychmiast opuścić budowę :D

tomadyna,

a przypomnij jeszcze proszę jaki strop bedziesz miał:prefabrykowany czy monolityczny?

Witam wszystkich.

pytanko :

mam garaż w bryle budynku, zamierzam ocieplić wewnętrzną ścianę garażu sąsiadującą z resztą domku styropianem i zastanawiam się co na nią rzucić, bo tynk cement-wap podobno spłynie. Czy macie jakieś pomysły lub/i doświadczenia w tym temacie ? Jakie rozwiązania przyjęliście w swoich domach ?

i drugie : czy zaraz po wykonaniu tynków można układać podłogówkę i styropian na podłodze ?

Ad 1 - mam ocieploną 8 cm twardego styropianu (bo pewnie będziemy się często obijac :wink: ) i tynk cementowo - wapienny. Czemu ma spływac? :roll:

Ad 2 - może lepiej, żeby chociaż trochę przeschło. Najlepiej zapytaj tynkarzy po jakim czasie tynk będzie mniej podatny na uszkodzenia, bo na pewno nie da się ich uniknąc.

Pytanie: czy mozna ocieplać ściany garazu sytropianem? Z tego co słyszałem to w pomieszczeniach gdzie będą opary benzyn, rozpuszczalników nie powinno się stosować styropianu bo się rozpuści. Potwierdzicie to?

Nie, nie potwierdzę. Przecież nie zostawisz "gołego" styropianu, tylko pokryjesz klejem, siatką i tynkiem, więc nie będzie miał kontaktu z powietrzem w garażu i oparami.

Nota bene, chyba nie zamierzasz tam składowac zbiorników z benzyną "na czarną godzinę", jak za dawnych czasów, kiedy każdy garaż był składzikiem zapasów a co trzecia piwnica bimbrownią. :wink:

to normalne zjawisko :lol: Wydasz kupe kasy i dopiero jak 1 sciana bedzie rosla - bedziesz wiedziala na co tak dokladnie wydajesz kase. Najwazniesze to przejsc stan zero - najmniej widac i znikaja pierwsze pieniadze... pozniej jak juz wydaje sie na inne rzeczy, gdzie efekt jest natychmiastowo widoczny - takie wydawanie kasy cieszy a nie martwi... - bynajmniej u mnie tak bylo...

Hm, ja nadal nie bardzo widzę efekty (skradam się ku wykończeniówce :wink:), a kasa znika w oszałamiającym tempie.

to normalne zjawisko :lol: Wydasz kupe kasy i dopiero jak 1 sciana bedzie rosla - bedziesz wiedziala na co tak dokladnie wydajesz kase. Najwazniesze to przejsc stan zero - najmniej widac i znikaja pierwsze pieniadze... pozniej jak juz wydaje sie na inne rzeczy, gdzie efekt jest natychmiastowo widoczny - takie wydawanie kasy cieszy a nie martwi... - bynajmniej u mnie tak bylo...

Hm, ja nadal nie bardzo widzę efekty (skradam się ku wykończeniówce :wink:), a kasa znika w oszałamiającym tempie.

oj, znam ten bół - kasa znika a efekty ledwo widoczne... :-?

Dobry wieczor wszystkim .Czy ktos wie ile treaz licza sobie za m2 elewacji ?

Rozpietosc cen szokuje (20-110zl) .Tynk zewn. na porotrmie bez ocieplenia.

pozdrawiam Krzymi

Zatrzymałam się na cenie z listopada 2006. Robocizna 30zł/m2. Prawdopodobnie cena 110 dotyczy wersji z materiałem. W tej sytuacji jednak warto dokładnie przemyślec każdą ofertę i porównac na podstawie dokładnego kosztorysu z wyszczególnieniem składowych. Koniecznie należy uzgodnic i zapisac w umowie wszystkie informacje (producent, nazwa, parametry materiału ocieplającego (wełny/ styropianu), klejów, siatki (w tym jej gramatura - najlepiej 165) , stosowanie narożników (najlepiej PVC), listew startowych, rodzaj tynku itp.

Oooo, dopiero teraz zauważyłam, że pytasz o samo tynkowanie. Niestety, nie wiem.

Teraz będę mówic głośno!

UWAGA!!!!!!!

BARDZO PILNIE POSZUKUJĘ CZŁOWIEKA, KTÓRY MÓGŁBY ROZEBRAC I NA NOWO WYMUROWAC 1,5 METRA KOMINA.

.

Niestety, ekipa którą wyrzuciłłam latem 2006 (opisana na liście rankingowe ekipa monsieura Liszki) zostawiła mi kiks :evil: w postaci przeciekającego komina. Jestem na etapie zakładania płyt gipsowo - kartonowych na poddaszu i, niestety, muszę pilnie rozwalac komin, bo leje się KOSZMARNIE. :evil:

Może ktoś coś słyszał (jakiś malutki, niezaplanowany przestoik, który można spożytkowac? :roll: ).

Baaardzo będę zobowiązana za informacje.

Pytanie: czy mozna ocieplać ściany garazu sytropianem? Z tego co słyszałem to w pomieszczeniach gdzie będą opary benzyn, rozpuszczalników nie powinno się stosować styropianu bo się rozpuści. Potwierdzicie to?

Nie, nie potwierdzę. Przecież nie zostawisz "gołego" styropianu, tylko pokryjesz klejem, siatką i tynkiem, więc nie będzie miał kontaktu z powietrzem w garażu i oparami.

Nota bene, chyba nie zamierzasz tam składowac zbiorników z benzyną "na czarną godzinę", jak za dawnych czasów, kiedy każdy garaż był składzikiem zapasów a co trzecia piwnica bimbrownią. :wink:

Zapytałem bo usłyszłaem takie opinie.

Co do wykorzystania garażu to zamierzam go wykorzystać częściowo jako pomieszczenie warsztatowe i pewnie bedę trzymał tam rózne specyfiki - bimbru nie przewiduję :-) -typu, smary, kleje, oleje, rozpuszczalnik, itp.

Teraz będę mówic głośno!

UWAGA!!!!!!!

BARDZO PILNIE POSZUKUJĘ CZŁOWIEKA, KTÓRY MÓGŁBY ROZEBRAC I NA NOWO WYMUROWAC 1,5 METRA KOMINA.

.

Niestety, ekipa którą wyrzuciłłam latem 2006 (opisana na liście rankingowe ekipa monsieura Liszki) zostawiła mi kiks :evil: w postaci przeciekającego komina. Jestem na etapie zakładania płyt gipsowo - kartonowych na poddaszu i, niestety, muszę pilnie rozwalac komin, bo leje się KOSZMARNIE. :evil:

Może ktoś coś słyszał (jakiś malutki, niezaplanowany przestoik, który można spożytkowac? :roll: ).

Baaardzo będę zobowiązana za informacje.

trobe, ale sprecyzuj, co znaczy "komin przecieka"? cieknie ci obróbka dachowa komina? bo nie sądzę, że deszczówka wpada do środka komina i wycieka na zewnątrz..... :o :-?

Zapytałem bo usłyszłaem takie opinie.

Co do wykorzystania garażu to zamierzam go wykorzystać częściowo jako pomieszczenie warsztatowe i pewnie bedę trzymał tam rózne specyfiki - bimbru nie przewiduję :-) -typu, smary, kleje, oleje, rozpuszczalnik, itp.

A skad wiesz czy bimbru nie przewidujasz a jak rzadzacy wprowadza prohibicje

:wink: 8)

Bodekku, Ty masz namiary na różnych speców. Może plącze Ci się gdzieś w pamięci jakiś namiar na dobrą wróżkę w postaci murarza, który mógłby poświęcic dzień - dwa na poprawkę mojego komina?

Rusz szarymi komórkami please!

trobe - jak wiesz u mnie murarze to tylko fundament

dziubali :)

ale podumam - może coś mi wpadnie :D