Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ludzie!!!,

te wyceny robocizny, ta paranoja ze wzrostem cen materiałów.

Ja się chyba nie wybuduję, ja chyba prędzej stracę zmysły!!!

PS. Pytanie do tych, którym się udało: Jaki procent ogólnych kosztów satnowi stan surowy otwarty z dachem? (pytanie dotyczy przypadków standardowego wykończenia - bez ekstrasów typu złocone klamki, marmurowe schodki, itp.)

Nie jest dobrze ....

Wedlug kosztorysow 45-50% stan surowy otwarty

i tak pobieżnie licząc tak właśnie wychodzi, nieco mniej niż połowa

No, to troszkę mnie pocieszyliście - dziekuję!

Ale i tak ktoś ... mógłby mnie przytulić .... :-)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Ludzie!!!,

te wyceny robocizny, ta paranoja ze wzrostem cen materiałów.

Ja się chyba nie wybuduję, ja chyba prędzej stracę zmysły!!!

PS. Pytanie do tych, którym się udało: Jaki procent ogólnych kosztów satnowi stan surowy otwarty z dachem? (pytanie dotyczy przypadków standardowego wykończenia - bez ekstrasów typu złocone klamki, marmurowe schodki, itp.)

Nie jest dobrze ....

No ja bym chętnie przytuliła, ale fakty są okrutne, u mnie wyszło 25% (fundamenty+ściany+dach) kosztów całkowitych (bez działki), czyli do zamieszkania, nie liczę tarasu i ogrodu (stan trawa i 5 drzew) - jakbym liczyła ten nieskończony taras i ogród, wychodzi 23.8%.....i nie chce być :wink: inaczej. :wink:

Witam

Jestemz ze Szczecina mam pytanie

Czy za 100.000 postaie stan surowy bez robocizny (160m2 uzyt.)

Ja wyliczylem sobie mniej wiecej 100-120tys. za materialy na dom o powierzchni 135m2. Mysle, ze sie uda, ale czesc materialow organizuje "okazyjnie" poprzez rodzine i znajomych krolika. Na twoim miejscu nie bralbym kwoty 100tys. jako wyjsciowej, bo mozesz sie mocno rozczarowac. No i wszystko zalezy kiedy zaczniesz, bo czym pozniej, tym ceny beda wyzsze.

Liczyłeś materiały na stan surowy z dachem czy inaczej?

Stan surowy otwarty, czyli z dachem i oknami polaciowymi. Tyle tylko, ze to wycena przed budowa. Czas pokaze na ile sie sprawdzi. Jedno jest pewne - musze dzialac szybko, bo niedlugo nie bedzie mnie juz stac.

Teska komplementy zebrałaś (guru), a informacji ni chu, chu (o drzewkach) :wink:

Teska wysłała informację - ale do mnie :lol: :lol: :lol: . Ja na razie nie skorzystam, ale - co mi tam - mogę powiedzieć 8) : szkółka z krzaczorami jest w Zalesiu, za Tanowem. A jak już będziesz przez Tanowo jechać, to możesz do mnie wpaść :p

Witam wszystkich .Podaje namiary na czlowieka od schodow drewnianych pBykowski 095/7654629 505159252.Czlowiek od drzwi zewn.robi montaz koncowy jak bedzie OK.podam tez namiary .Ten od schodow to ,,fachura" z prawdziwego zdarzenia.

krzymi, czy mógłbyś te namiary wysłać mailem do Klausa na listę rankingową?

Pewnie nie ma się czym chwalić bo większość jest dużo dalej ale dla nas to ważny etap.

Dziś dotarł zamówiony projekt gotowy - 1 krok zrobiony (nie licząc kupna i uzbrojenia działki.

Tylko to cenowe szaleństwo odbiera radość. Nigdy nie było tanio, ale teraz ... ech szkoda gadać.

Gratulacje dla tych co zdążyli ... dobrze że kredyty teraz dają nawet na 50 lat :-?

Wieczorem dostałem wycenę materiałów na stan surowy otwarty z dachem + okna połaciowe (4 szt.) domu powierzchni całkowitej 200 mkw (uzytkowej 130 mkw). Wyszło PLN 140 tys. brutto z dostawą wszystkiego na plac budowy

Z moich dotychczasowych obserwacji wynika na podstawie odbieranych ofert, że ekipy za wykonanie ww. stanu życzą sobie od 45 tys. (bez szalunków, transportu, wyładowania materiałów) do 60 tys. (z wliczonymi wszystkimi bajerami - choc są oczywiście i takie, które chca 60 tys. za samiuska robociznę (bez ww. dodatków)