Klaus 23.03.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 To jedna z opcji jaka moge wybrać - jeszcze nie zdecydowałem. Inna sprawa, ze nie za bardzo mnie na nią stac - choć tym bardziej nie wiem czy stać mnie będzie na samodzielne zakupy (hurtownie wstrzymały przyjmowanie zamówień, nie chcą robić wycen, kosztorysów materiałów - bo same nie wiedza kiedy i w jakiej cenie dostaną towar..) samodzielne kupowanie oprócz zalet ma też wady - jako detaliczny odbiorca nigdy nie dostaniesz takiego upustu jak wykonawca, który bierze całe wagony towaru. no chyba, że masz w hurtowni kogoś z rodziny, kochankę, przyjaciela z dzieciństwa lub jesteś hipnotyzerem do tego jeszcze możliwość odliczenia vatu przez wykonawcę i np. wliczenie tego jako część robocizny - w skali budowy jest to kilkadziesiąt tysięcy złotych.. A sprawdziłeś to o czym mówisz? Ja odkąd kupuję sam, mam lepsze ceny. Prawda jestb taka, że klient indywidualny jest o tyle lepszy dla hurtowni, że płaci z góry lub co najwyżej w momencie dostawy. Firmy zwykle liczą na kredyt kupiecki a czasem tez zalegają z płatnościami. Wierz mi, wiem coś o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 23.03.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Mam pytanie odnosnie izolacji fundamentow. Wczoraj ekipa skonczyla murowac sciany fundamentowe z bloczkow, a juz dzisiaj, pomimo ulewy, przystapili ochoczo do smarowania ich dysperbitem. Czy to aby nie za szybko? Co z wilgocia uwieziona w fundamentach? Pytanie zasadne. Odpowiedź prosta. Zostanie na wsze czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 23.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 To jedna z opcji jaka moge wybrać - jeszcze nie zdecydowałem. Inna sprawa, ze nie za bardzo mnie na nią stac - choć tym bardziej nie wiem czy stać mnie będzie na samodzielne zakupy (hurtownie wstrzymały przyjmowanie zamówień, nie chcą robić wycen, kosztorysów materiałów - bo same nie wiedza kiedy i w jakiej cenie dostaną towar..) samodzielne kupowanie oprócz zalet ma też wady - jako detaliczny odbiorca nigdy nie dostaniesz takiego upustu jak wykonawca, który bierze całe wagony towaru. no chyba, że masz w hurtowni kogoś z rodziny, kochankę, przyjaciela z dzieciństwa lub jesteś hipnotyzerem do tego jeszcze możliwość odliczenia vatu przez wykonawcę i np. wliczenie tego jako część robocizny - w skali budowy jest to kilkadziesiąt tysięcy złotych.. A sprawdziłeś to o czym mówisz? Ja odkąd kupuję sam, mam lepsze ceny. Prawda jestb taka, że klient indywidualny jest o tyle lepszy dla hurtowni, że płaci z góry lub co najwyżej w momencie dostawy. Firmy zwykle liczą na kredyt kupiecki a czasem tez zalegają z płatnościami. Wierz mi, wiem coś o tym. Naprawdę dostanie się lepszą cenę dla 1,5 tys. bloczków niż dla 15 tys.? I czy bedzie tak jeśli bierze się towar niejako na limit wykonawcy ale tak naprawdę towar kupuje/zaliczkuje Inwestor w terminie jakim by płacił kupując samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 23.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A sprawdziłeś to o czym mówisz? Ja odkąd kupuję sam, mam lepsze ceny. Prawda jestb taka, że klient indywidualny jest o tyle lepszy dla hurtowni, że płaci z góry lub co najwyżej w momencie dostawy. Firmy zwykle liczą na kredyt kupiecki a czasem tez zalegają z płatnościami. Wierz mi, wiem coś o tym. wszystko pewnie zależy od firmy i od hurtowni. mój wykonawca zawsze zaliczkował większe zamówienia (żeby towaru na placu nikt nie podkupił) i płacił w momencie odbioru. potem dawał mi faktury do sprawdzenia i rozliczał ze mną dany etap. wierz mi, nigdzie nie dostałbym towaru w tych cenach i praktycznie od ręki - zawsze dostawałem rabat co najmniej 5% mniejszy, bo od czasu do czasu "rozpoznawałem teren" by nie stracić orientacji w cenach. dodatkowo cenę obniżało odliczenie vatu na wykonawcę, który rozliczał te pieniądze jako robociznę. ale masz dużo racji, zwłaszcza w sytuacji gdy wykonawca w danej hurtowni nie kupuje regularnie klient indywidualny ma szanse na lepszą cenę. jeśli jest stałym odbiorcą inwestor nie ma szans. dopiero na etapie ogrzewania i wykończeniówki znajomości w hurtowniach pozwoliły kupować towar z 50% rabatem, ale budowlanka była poza moim zasięgiem zresztą można porównać ceny, mam w moim dzienniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 23.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 To jedna z opcji jaka moge wybrać - jeszcze nie zdecydowałem. Inna sprawa, ze nie za bardzo mnie na nią stac - choć tym bardziej nie wiem czy stać mnie będzie na samodzielne zakupy (hurtownie wstrzymały przyjmowanie zamówień, nie chcą robić wycen, kosztorysów materiałów - bo same nie wiedza kiedy i w jakiej cenie dostaną towar..) samodzielne kupowanie oprócz zalet ma też wady - jako detaliczny odbiorca nigdy nie dostaniesz takiego upustu jak wykonawca, który bierze całe wagony towaru. no chyba, że masz w hurtowni kogoś z rodziny, kochankę, przyjaciela z dzieciństwa lub jesteś hipnotyzerem do tego jeszcze możliwość odliczenia vatu przez wykonawcę i np. wliczenie tego jako część robocizny - w skali budowy jest to kilkadziesiąt tysięcy złotych.. A sprawdziłeś to o czym mówisz? Ja odkąd kupuję sam, mam lepsze ceny. Prawda jestb taka, że klient indywidualny jest o tyle lepszy dla hurtowni, że płaci z góry lub co najwyżej w momencie dostawy. Firmy zwykle liczą na kredyt kupiecki a czasem tez zalegają z płatnościami. Wierz mi, wiem coś o tym. PS. Podasz namiary na tą/te hurtownie? Przyjmują bez problemu zamówienia na BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 23.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Co tam u Ciebie słychać - dawno się nie odzywałeś . Stawiają mi więźbę. Ten sam fachowiec co będzie u Ciebie. Proszę jaki Szczecin mały - to podobno dobry fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 24.03.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 A u mnie ostatnio same problemy. Najpierw nie moglem znalezc ladowarki, ktora by mi wrzucila piasek zasypowy miedzy fundamenty. Jak juz znalazlem ladowarke, to mi piasku dowiezli tylko polowe, bo deszcz i bloto. Dzisiaj juz sucho, ale samochod sie zepsul i piasek bedzie dopiero w poniedzialek. Jak nie urok, to ... Widac sezon budowlany rozpoczal sie na dobre. A po ile chodzi teraz piasek zasypowy (czy on nazywa sie fachowo plukany ) Skad go brales Piasku plukanego uzywa sie do przygotowywania zaprawy i jest nieco drozszy od zasypowego. O zastosowaniu zasypowego mowi sama jego nazwa. Cena to ok. 21zl brutto z dowozem. Obdzwonilem kilku dostawcow i roznice w cenie doslownie kilkanascie groszy. Ja biore ze Szczecinskich Kopalni, bo maja szybkie terminy dostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 24.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam wszystkich!No, to rozbieram komin. Gdzie teraz najszybciej dostanę cegłę pełną klasy 15 lub 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 O rany, Szczecinie co tak nisko dzisiaj? Teska - znow privek odpisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 No i Teska z ciepłem zapeszyła. ja??????? toz mamy piekną pogode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 24.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam wszystkich! No, to rozbieram komin. Gdzie teraz najszybciej dostanę cegłę pełną klasy 15 lub 20? Klasy 150 np w Apa na gdanskiej ale przedzwon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 24.03.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam Wszystkich Teska czy Ty bralas rolety u jakiegos producenta czy moze w Spinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 witam sobotnio....... kawka i zaraz sio na ogród.....dzis próbuje jak działa narzedzie do wycinania trawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 24.03.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam wszystkich!!! Nic sie nie odzywam ale podczytuje was pilnie , cały czas usiłuje sprzedać mieszkanie i w związku z tym nic sie u mnie nie dzieje troche żal bo wiosna podobno idzie trobe dlaczego rozbierasz komin teraz?? co sie stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam wszystkich!!! Nic sie nie odzywam ale podczytuje was pilnie , cały czas usiłuje sprzedać mieszkanie i w związku z tym nic sie u mnie nie dzieje troche żal bo wiosna podobno idzie trobe dlaczego rozbierasz komin teraz?? co sie stało? ciezko tak jest sprzedac mieszkanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 24.03.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 To jedna z opcji jaka moge wybrać - jeszcze nie zdecydowałem. Inna sprawa, ze nie za bardzo mnie na nią stac - choć tym bardziej nie wiem czy stać mnie będzie na samodzielne zakupy (hurtownie wstrzymały przyjmowanie zamówień, nie chcą robić wycen, kosztorysów materiałów - bo same nie wiedza kiedy i w jakiej cenie dostaną towar..) samodzielne kupowanie oprócz zalet ma też wady - jako detaliczny odbiorca nigdy nie dostaniesz takiego upustu jak wykonawca, który bierze całe wagony towaru. no chyba, że masz w hurtowni kogoś z rodziny, kochankę, przyjaciela z dzieciństwa lub jesteś hipnotyzerem do tego jeszcze możliwość odliczenia vatu przez wykonawcę i np. wliczenie tego jako część robocizny - w skali budowy jest to kilkadziesiąt tysięcy złotych.. A sprawdziłeś to o czym mówisz? Ja odkąd kupuję sam, mam lepsze ceny. Prawda jestb taka, że klient indywidualny jest o tyle lepszy dla hurtowni, że płaci z góry lub co najwyżej w momencie dostawy. Firmy zwykle liczą na kredyt kupiecki a czasem tez zalegają z płatnościami. Wierz mi, wiem coś o tym. Naprawdę dostanie się lepszą cenę dla 1,5 tys. bloczków niż dla 15 tys.? I czy bedzie tak jeśli bierze się towar niejako na limit wykonawcy ale tak naprawdę towar kupuje/zaliczkuje Inwestor w terminie jakim by płacił kupując samodzielnie? Witam Ja rowniez dostawalem (materialy na stan surowy) lepsze ceny, niz moj wykonawca (mimo, ze jest on jednym ze strategicznych partnerow hurtowni). Powod jest jeden - place od razu gotowka. W Budohurcie w Stargardzie powiedzieli mi, ze wola (czyli daja lepsze ceny) takich klientow jak ja, niz duzych deweloperow, od ktorych miesiacami nie moga wyciagnac pieniedzy. Rowniez w przypadku instalacji dostalem od hurtowni wyzszy rabat niz ich strategiczny instalator (nawet czlonek jego rodziny jest pracownikiem hurtowni). Zrobili to, bo aby wogole cos na mnie zarobic, musieli przebic oferte innej duzej, taniej hurtowni. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 24.03.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 ale czytajac dziennik Szydasa to ma bardzo dobre cenny . Inna sprawa to jest ze teraz trudno jest sie targowac o duze rabaty jak ciezko z materialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 24.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 zastanawiam sie natomiast nad dachem czy nie warto brac takich co handluja i jednoczesnie klada dachy . Moze ktos ma namiar na taka firme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 24.03.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Hej TESKA. Wiem że masz rolety zewnetrzne. Może podzielisz sie swoimi uwagami na ten temat, czy jest sens zakładać rolety i jaką głównie funkcje one pełnią. Byłabym wdzieczna za opinie na ten temat.A przy okazji gdzie zamawiałaś rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam Wszystkich Teska czy Ty bralas rolety u jakiegos producenta czy moze w Spinie ja miałam producenta.Bardzo zreszta porzadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts