Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

trobe napisał:
  KAS01 napisał:

Ja tez tak wlasnie robie. Mieszkanie mialo byc sprzedane, pod koniec budowy. Stwierdzilem jednak, ze jak mam sie stresowac terminem wyprowadzki, to wole wziasc drugi kredyt (o wartosci mieszkania). Wlasnie jestem w trakcie jego zalatwiania. Dodatkowym argumentem za takim rozwiazaniem sa wciaz drozejace mieszkania.

KAS01, czy ponownie bierzesz kredyt w tym samym banku?

Witam

Tak. Nawet nie sprawdzalem gdzie indziej warunkow. To co oferuje mi PKO BP mnie zadowala. Prowizja 1%, a marza 0,91-0,93% - zalezy od tego jak duzy kredyt wezme (120-190tys w PLN). Najpierw zastanawialem sie nad wzieciem wiekszego (190tys), tak aby od razu splacic ten wczesniejszy (ok.70tys), ale z obliczen wyszlo mi, ze roznica w wysokosci rat miedzy splata jednego kredytu, a dwoch zwroci sie po 2 latach (bo od wiekszego kredytu jest wieksza prowizja i inne koszty, jak np weksle). Mysle, ze sprzedam mieszkanie wczesniej niz w ciagu dwoch lat, a poniewaz mam je niecale 3, wiec aby nie zaplacic 10% podatku, bede musial z niego splacic kredyt.

pozdrawiam

Konrad

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

slaw79 napisał:
MAM TAKIE PYTANKO CZY 130 TYS STARCZY NA STAN SUROWY Z OKNAMI +40 TYS ROBOCIZNA?MAM 169 MKW Z GARAZEM 180MKW DACH

I GDZIE POLECACIE KUPOWAC MATERJALY PSB,SCMM,EUROKLINKIER MOZE JAKIS INNY SKLAD

zdecydowanie nie wystarczy.... a kupować trzeba tam gdzie mają towar, potem pytać o cenę.... :(

martelia napisał:
  Teska napisał:
  Maggie napisał:
A jakie wybraliście parapety zewnętrzne do złotego dębu?

Wynalazłam ostatnio coś takiego (płytki ceramiczne z cegielni w Jasienicy):

http://www.ceramzet.kbf.pl/foty/5big.jpg

ja mam takie tylko ciemny braz..pasuja do dachu, drzwi bramy garazowej...nie dzieje sie z nimi nic

witam wszystkich :)

Gdzie takie płytki są dostępne ?

Witam,

akurat te oglądałam u producenta w Ceramzecie, ale generalnie wyroby z klinkieru są w KNK Klinkier na Santockiej i Euroklinkierze.

delf napisał:
Maggie, przejeżdżałam, dzwoniłam i .....może innym razem :D

To Ty dzwoniłaś w sobotę? Pokazywało mi, że numer zastrzeżony :x , hmm.

Ale akurat wczoraj i tak nie było nas na budowie. Pojechaliśmy szukać wiosny nad Drawę:

Z wiejskiego cmentarzyka rozsiały się po bukowym lesie przebiśniegi. Do tego jeszcze takie drobne żółte kwiatki i jaskrawo fioletowe - niestety nie wiem, jak się nazywają. Coś pięknego... :D

szydas napisał:
  slaw79 napisał:
MAM TAKIE PYTANKO CZY 130 TYS STARCZY NA STAN SUROWY Z OKNAMI +40 TYS ROBOCIZNA?MAM 169 MKW Z GARAZEM 180MKW DACH

I GDZIE POLECACIE KUPOWAC MATERJALY PSB,SCMM,EUROKLINKIER MOZE JAKIS INNY SKLAD

zdecydowanie nie wystarczy.... a kupować trzeba tam gdzie mają towar, potem pytać o cenę.... :(

To zależy od standardu - jeśli standard podstawowy, np okna pcv białe w typowych wymiarach, prosty dach, tania dachówka cementowa albo blachodachówka itp. to 170tys. za 169m2 za sam materiał, robociznę i sprzęt jest realne, o ile ceny jeszcze dramatycznie nie wzrosną.

Działkę, projekt/adaptację i media już masz?

Nam za stan surowy zamknięty wyszło niewiele ponad 1000zł/mkw. Dom 156m2 z silikatów, ale dach 200m2 z lukarną + 2 koszami (braas romańska cisar), podwójna brama garażowa i okna pcv w okleinie (w tym duże tarasowe przesuwne, trójszybowe). Ale budować zaczęliśmy we wrześniu, teraz pewnie byłoby trochę drożej.

Popytać o materiał można jeszcze w Szczecinie w Realbudzie i ościennych gminach. :wink:

Teska napisał:
Maggie

jesli masz te drzwi na stronie południoej..albo w pełnym nasłonecznieniu....to przykro..ale za dwa lata lub krócej...zrobia ci sie burchle..... :cry: :cry:

Od pd-wsch, ale słońca to tam niezadużo, bo tuż przy lesie i we wnęce bo w podcieniu. A te burchle to robią się latem czy zimą?

Melduje się :D

My póki co finalizujemy zakup działki - prawobrzeże.

Nadal szukam ,,idealnego'' projektu - póki co stanęło na ,,Edycie'' z MG projekt, wcześniej były ,,cztery kątyII'' z domowych klimatów... zaczynam sę wczytywać w forum :D

Będziecie dla mnie na pewno cennym zbiorem wiedzy i doświadczeń :D

meggys napisał:

Nadal szukam ,,idealnego'' projektu - póki co stanęło na ,,Edycie'' z MG projekt, wcześniej były ,,cztery kątyII'' z domowych klimatów... zaczynam sę wczytywać w forum :D

Jako że wszyscy pewnie już grzecznie śpią - pozwolę sobie powitać w imieniu "GRUPY" :D

Przyda się "świeża krew" :lol:

Powodzenia.

Robert

Maggie napisał:
  Teska napisał:
Maggie

jesli masz te drzwi na stronie południoej..albo w pełnym nasłonecznieniu....to przykro..ale za dwa lata lub krócej...zrobia ci sie burchle..... :cry: :cry:

Od pd-wsch, ale słońca to tam niezadużo, bo tuż przy lesie i we wnęce bo w podcieniu. A te burchle to robią się latem czy zimą?

moje tez sa we wnece...to bez roznicy lato czy zima...po okolo roku juz sa...beznadziejne

meggys napisał:

witam :lol: