Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja tez tak wlasnie robie. Mieszkanie mialo byc sprzedane, pod koniec budowy. Stwierdzilem jednak, ze jak mam sie stresowac terminem wyprowadzki, to wole wziasc drugi kredyt (o wartosci mieszkania). Wlasnie jestem w trakcie jego zalatwiania. Dodatkowym argumentem za takim rozwiazaniem sa wciaz drozejace mieszkania.

KAS01, czy ponownie bierzesz kredyt w tym samym banku?

Witam

Tak. Nawet nie sprawdzalem gdzie indziej warunkow. To co oferuje mi PKO BP mnie zadowala. Prowizja 1%, a marza 0,91-0,93% - zalezy od tego jak duzy kredyt wezme (120-190tys w PLN). Najpierw zastanawialem sie nad wzieciem wiekszego (190tys), tak aby od razu splacic ten wczesniejszy (ok.70tys), ale z obliczen wyszlo mi, ze roznica w wysokosci rat miedzy splata jednego kredytu, a dwoch zwroci sie po 2 latach (bo od wiekszego kredytu jest wieksza prowizja i inne koszty, jak np weksle). Mysle, ze sprzedam mieszkanie wczesniej niz w ciagu dwoch lat, a poniewaz mam je niecale 3, wiec aby nie zaplacic 10% podatku, bede musial z niego splacic kredyt.

pozdrawiam

Konrad

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

MAM TAKIE PYTANKO CZY 130 TYS STARCZY NA STAN SUROWY Z OKNAMI +40 TYS ROBOCIZNA?MAM 169 MKW Z GARAZEM 180MKW DACH

I GDZIE POLECACIE KUPOWAC MATERJALY PSB,SCMM,EUROKLINKIER MOZE JAKIS INNY SKLAD

zdecydowanie nie wystarczy.... a kupować trzeba tam gdzie mają towar, potem pytać o cenę.... :(

A jakie wybraliście parapety zewnętrzne do złotego dębu?

Wynalazłam ostatnio coś takiego (płytki ceramiczne z cegielni w Jasienicy):

http://www.ceramzet.kbf.pl/foty/5big.jpg

ja mam takie tylko ciemny braz..pasuja do dachu, drzwi bramy garazowej...nie dzieje sie z nimi nic

witam wszystkich :)

Gdzie takie płytki są dostępne ?

Witam,

akurat te oglądałam u producenta w Ceramzecie, ale generalnie wyroby z klinkieru są w KNK Klinkier na Santockiej i Euroklinkierze.

Maggie, przejeżdżałam, dzwoniłam i .....może innym razem :D

To Ty dzwoniłaś w sobotę? Pokazywało mi, że numer zastrzeżony :x , hmm.

Ale akurat wczoraj i tak nie było nas na budowie. Pojechaliśmy szukać wiosny nad Drawę:

Z wiejskiego cmentarzyka rozsiały się po bukowym lesie przebiśniegi. Do tego jeszcze takie drobne żółte kwiatki i jaskrawo fioletowe - niestety nie wiem, jak się nazywają. Coś pięknego... :D

MAM TAKIE PYTANKO CZY 130 TYS STARCZY NA STAN SUROWY Z OKNAMI +40 TYS ROBOCIZNA?MAM 169 MKW Z GARAZEM 180MKW DACH

I GDZIE POLECACIE KUPOWAC MATERJALY PSB,SCMM,EUROKLINKIER MOZE JAKIS INNY SKLAD

zdecydowanie nie wystarczy.... a kupować trzeba tam gdzie mają towar, potem pytać o cenę.... :(

To zależy od standardu - jeśli standard podstawowy, np okna pcv białe w typowych wymiarach, prosty dach, tania dachówka cementowa albo blachodachówka itp. to 170tys. za 169m2 za sam materiał, robociznę i sprzęt jest realne, o ile ceny jeszcze dramatycznie nie wzrosną.

Działkę, projekt/adaptację i media już masz?

Nam za stan surowy zamknięty wyszło niewiele ponad 1000zł/mkw. Dom 156m2 z silikatów, ale dach 200m2 z lukarną + 2 koszami (braas romańska cisar), podwójna brama garażowa i okna pcv w okleinie (w tym duże tarasowe przesuwne, trójszybowe). Ale budować zaczęliśmy we wrześniu, teraz pewnie byłoby trochę drożej.

Popytać o materiał można jeszcze w Szczecinie w Realbudzie i ościennych gminach. :wink:

Maggie

jesli masz te drzwi na stronie południoej..albo w pełnym nasłonecznieniu....to przykro..ale za dwa lata lub krócej...zrobia ci sie burchle..... :cry: :cry:

Od pd-wsch, ale słońca to tam niezadużo, bo tuż przy lesie i we wnęce bo w podcieniu. A te burchle to robią się latem czy zimą?

Melduje się :D

My póki co finalizujemy zakup działki - prawobrzeże.

Nadal szukam ,,idealnego'' projektu - póki co stanęło na ,,Edycie'' z MG projekt, wcześniej były ,,cztery kątyII'' z domowych klimatów... zaczynam sę wczytywać w forum :D

Będziecie dla mnie na pewno cennym zbiorem wiedzy i doświadczeń :D

Nadal szukam ,,idealnego'' projektu - póki co stanęło na ,,Edycie'' z MG projekt, wcześniej były ,,cztery kątyII'' z domowych klimatów... zaczynam sę wczytywać w forum :D

Jako że wszyscy pewnie już grzecznie śpią - pozwolę sobie powitać w imieniu "GRUPY" :D

Przyda się "świeża krew" :lol:

Powodzenia.

Robert

Maggie

jesli masz te drzwi na stronie południoej..albo w pełnym nasłonecznieniu....to przykro..ale za dwa lata lub krócej...zrobia ci sie burchle..... :cry: :cry:

Od pd-wsch, ale słońca to tam niezadużo, bo tuż przy lesie i we wnęce bo w podcieniu. A te burchle to robią się latem czy zimą?

moje tez sa we wnece...to bez roznicy lato czy zima...po okolo roku juz sa...beznadziejne

witam :lol: