Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję namiarów na dobrego laryngologa od "trzecich migdałków"; ten, u którego byłam zarządził po błyskawicznych oględzinach zabieg usunięcia, a ja jestem z tej opcji, co to twierdzi, że wszystkie organy należy posiadać, tak więc potrzebuję szybkiej konsultacji z innym lekarzem, aby potwierdzić albo nie.

Pani Doktor Mickiewcz. Np w Medicusie.

Też jestem z tej opcji a chcą mi wycinać od dziecka.

I znów problem - POMOCY

...........

Jak macie wykonane u siebie to miejsce ?

Izolacja to pryszcz, tam potrzebny jest fundament.

Na twoim miejscu wyciąłbym dziurę, wykopał dół, osadził zbrojenie, zalał betonem równo z chudziakiem. Potem izolacja pozioma smarowana, można też dodatkowo dać folię w tym dole, choć to już nie jest konieczne.

A po tem do tych prętów co będą wystawać z chudziaka nawiazał zbrojenie schodów. No i ziemia na dnie wykopu musi być zdrowo zagęszczona.

Rozmawiałem z konstruktorem - stwierdził że takie wykonanie jak w projekcie jest w 100% wystarczające :roll:

Ale co tam ......... dziś ekipa ma zrobić tam zbrojoną "stopkę" na dnie wykopu i będziemy robić izolację z papy pod stopę schodów mam nadzieję że wystarczy.

I znów problem .........

tomek,

a czy pod miejscem osadzenia schodów nie powinno byc ławy jako podparcia?

U mnie achi tak zrobił przy adaptacji.

Co na to ekipa? Maja jakis pomysł? Moze Twoj kierownik coś podpowie?

Nie ma tam ławy :-? ale nie ma jej też w projekcie. Ekipa jak to ekipa .... bedzie dobrze, kierownik też jakoś z izolacją powiedział że nie ma problemu bo jej nie musi być w tym miejscu. Sądzę że jest to podobnie jak w przypadku słupów konstrukcyjnych, których nie wiadomo czy izolować na poziomie chudziaka czy też jako konstrukcję niekoniecznie. :x

Zalecana izolacja.

witam w piękny, wiosenny wtorek :)

u mnie wczoraj rozpoczęło się tynkowanie. Czy macie jakieś rady do tego etapu ?

pozdrowienia

Pilnować, mierzyć poziomicą i kątownikiem :wink: oraz kupić sobie kalosze :lol: .

Acha, tam gdzie będą ościeżnice, nie trzeba metalowych kątowników.

Jakie będziesz mieć kątowniki - aluminiowe czy ocynk?

witam wszystkich :)

Byłam wczoraj na budowie i tynki mają skończyć w sobotę ! Pomierzyłam trochę poziomicą, a kątowniki mam chyba aluminiowe (takie srebrne). A Ty jakie masz ? Które są lepsze ?

Czy zamierzasz malować bezpośrednio taki tynk ? Czy może trzeba te ściany gruntować, czy po prostu farbą potraktować ?

A kiedy wiadomo, że tynki wyschły ? Jak się wybielą ?

witam w piękny, wiosenny wtorek :)

u mnie wczoraj rozpoczęło się tynkowanie. Czy macie jakieś rady do tego etapu ?

pozdrowienia

Pilnować, mierzyć poziomicą i kątownikiem :wink: oraz kupić sobie kalosze :lol: .

Acha, tam gdzie będą ościeżnice, nie trzeba metalowych kątowników.

Jakie będziesz mieć kątowniki - aluminiowe czy ocynk?

witam wszystkich :)

Byłam wczoraj na budowie i tynki mają skończyć w sobotę ! Pomierzyłam trochę poziomicą, a kątowniki mam chyba aluminiowe (takie srebrne). A Ty jakie masz ? Które są lepsze ?

Czy zamierzasz malować bezpośrednio taki tynk ? Czy może trzeba te ściany gruntować, czy po prostu farbą potraktować ?

A kiedy wiadomo, że tynki wyschły ? Jak się wybielą ?

To ile oni tynkują? Niecały tydzień? Moi siedzieli dwa tygodnie.

Kątowniki aluminiowe podobno są lepsze, bo nie korodują, a te w ocynku się przecina (choć jak dobrze zabezpieczone to chyba nic też nie powinno się dziać). Ja mam ocynk. :)

Jak tynki wysychają, to rzewczywiście stają się bielsze. Podobno trwa to ok. 2-3 tyg.

Decyzję, co do wykończenia ścian podejmę, jak zrobią swoje hydraulicy i regipsiarze :wink: .

A co do "grzyba" (dobrze, że taki, a nie prawdziwy 8) ) - nie da się tego schować np. pod podwieszanym sufitem?