Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

bryta, tomadyna, Maggie - dzieki !! :D :p

prokowal - gratulacje !

Teska - no tak, tylko dodaj ze budowałaś ze trzy czy cztery lata temu, tzn. w innej epoce :lol: :) stąd twoje 4 tys mają się nijak do dzisiejszych cen, bo jeszcze rozpoczynający uwierzą w bajki i się potem bardzo zdziwią.

dla porownania np. 2,5 roku temu kumpel placil za beton 100zl/m3, my w zeszlym roku 170 .. a dzisiaj 250 czy juz ponad .. itd itp. ze wszystkim.

Witam

Grtauluje konczacym i zaczynajacy. Jak wam dobrze :).

Małgolinko wyłączenie jest potrzebne do pozwolenia.

Za wykaz zmian płaciłam 500 zł dwa lata temu

witam wieczorowo...wypompowana jestem po pracach porządkowych na budowie :roll:

Dzięki za odpowiedź Monka :)

Co to jest wykaz zmian i dlaczego sie to robi?

Witam wieczorkiem :)

Mam pytanko: Czy wyłączenie gruntu z produkcji rolnej trzeba mieć do pozwolenia na budowę czy można to zrobić już po uzyskaniu pozwolenia ?? Ile płaciliście geodecie za wykaz zmian danych ewidencyjnych ??

W Szczecinie jest tak, ze do wylaczenia gruntu z produkcji rolnej potrzebne jest pozwolenie lub przynajmniej kwit, ze wniosek o pozwolenie zostal zlozony. Do pozwolenia potrzebne jest zas zaswiadczenie o wylaczeniu gruntu z produkcji rolnej. Jak w Misiu. Wiecej pisalem na swoim blogu swego czasu.

Dzięki wszystkim za dobre słowo, otucha się przyda, bo w poniedziałek podpisujemy umowę z wykonawcą :p i zaczynamy zamawiać materiały :cry:

Tak sobie myślę, czy nie zrobić aby rundki po okolicznych niemieckich hurtowniach. Podobno porothon (ichni porotherm) już się opłaca. My budujemy z silki lub silikatów,a te podobno są 2x droższe u nich (tak dzisiaj nam mówił przedstawiciel Xelli na MTS-ie). Trzeba sprawdzić.

Mam pytanko: Czy wyłączenie gruntu z produkcji rolnej trzeba mieć do pozwolenia na budowę czy można to zrobić już po uzyskaniu pozwolenia ?? Ile płaciliście geodecie za wykaz zmian danych ewidencyjnych ??

W Szczecinie jest tak, ze do wylaczenia gruntu z produkcji rolnej potrzebne jest pozwolenie lub przynajmniej kwit, ze wniosek o pozwolenie zostal zlozony. Do pozwolenia potrzebne jest zas zaswiadczenie o wylaczeniu gruntu z produkcji rolnej. Jak w Misiu. Wiecej pisalem na swoim blogu swego czasu.

Nasz architekt powiedział, że przed złożeniem wniosku o PnB nie załatwia się odrolnienia. Zatem kolejność była taka:

1) złożenie wniosku o wydanie PnB

2) złożenie wniosku o odrolnienie

3) otrzymanie decyzji o odrolnieniu i dołączenie jej do wniosku o PnB

4) otrzymanie PnB

I tak to działa ... Pani od odrolnienia twierdziła: "maaam przeeecież 30 dniiii na decyyyyzję... i kaaaażdy chce szyyybciej..."

witam wieczorkowo-czy ktoś tak na szybkiego może mi poda ile teraz płaci sie za metr kwadr.położenia płytek -glazury 25*20 bo ta robota wyszła niespodziwanie i nie zdążyłam sie zorientowac :lol:
.

Średnio ok 30 do 35 zł/m2 musisz liczyć, no chyba że bedziesz miał fart i znajdzisz taniej .

Witam :)

Nasz architekt powiedział, że przed złożeniem wniosku o PnB nie załatwia się odrolnienia. Zatem kolejność była taka:

1) złożenie wniosku o wydanie PnB

2) złożenie wniosku o odrolnienie

3) otrzymanie decyzji o odrolnieniu i dołączenie jej do wniosku o PnB

4) otrzymanie PnB

I tak to działa ... Pani od odrolnienia twierdziła: "maaam przeeecież 30 dniiii na decyyyyzję... i kaaaażdy chce szyyybciej..."

W takim razie zrobię wg takiej kolejności :) Podobno na odrolnienie w Policach mają 14 dni ale najpierw z tydzień trzeba czekać żeby geodeta zrobił ten wykaz zmian :roll: ... haha bardzo śmieszne - darmowe odrolnienie (działki budwlanej zresztą) tylko szkoda, że na geodetę trzeba wydać 400zł a tak poza tym to wszystko gratis :evil:

Piękna pogoda trzeba ruszyć się z domu na słoneczko żeby sobie humorek poprawić :D

Pozdrawiam

witam wieczorkowo-czy ktoś tak na szybkiego może mi poda ile teraz płaci sie za metr kwadr.położenia płytek -glazury 25*20 bo ta robota wyszła niespodziwanie i nie zdążyłam sie zorientowac :lol:
.

Średnio ok 30 do 35 zł/m2 musisz liczyć, no chyba że bedziesz miał fart i znajdzisz taniej .

dziekuję bardzo-to mi wystarczy :lol: no mam taniej ale to rodzinka i ładnie kładzie do tego :lol:

Pytałem już jakiś czas temu ale ...

Kto robił adaptację projektu gotowego i trafił na kompetentnego architekta.

Z góry dzięki za wszystkie informacje i/lub namiary.

Robert

Z mojej pani architekt jestem zadowolona u mnie dluzej to trwalo bo dostep do dzialki byl przez dzialke skarbu panstwa ,dzialka rolna i troche dluzej to trwalo potrzeba bylo wiecej dokumentow

Adaptowala dosyc duzo na naszym osiedlu .Jak chcesz to dam namiary na priv .

Malgolinka teraz robi adaptacje i u niej chyba szybko idzie :lol:

To proszę o namiary na priva.

Z góry dzieki :D