Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem pewien czy powinno się podłanczać odgromówkę do uziomu fundamentowego.

Trzeba by to sprawdzić

np. tu jest o tym: http://www.budujemydom.pl/pdf/artykuly_bd/bd3_07_070_072.pdf

No tego się obawiałem:

"Uziom otokowy

to metalowa taoema, tzw. bednarka,

u³o¿ona poziomo wokó³ domu i zakopana

w ziemi na g³êbokooeci min.

0,6 m, nie bli¿ej ni¿ 1 m od oecian zewnêtrznych

budynku."

Podłączanie pioruna do konstrukcji budynku nie jest dobrym pomysłem.

W tym miejscu chcialbym przeprosic dwoch pijaczkow co mi chalupe robia

Juz nigdy nie spoznie sie z zimnym piwem.

Moje uwagi co do nierownosci scian nie poparlem zadnymi badaniami, a przed zwroceniem uwagi nie mialem aktualnych badan okulistycznych.

Juz dawno powinienem oprocz piwka przynosic na fajrant 1/2 litra ale niezwykle niewychowany jestem, mowiac krotko ZADLUZONY CHAM.

I nie bede juz wiecej podskakiwal tylko zawsze w terminie przynosil w zebach zaliczki.

Maly Kazio

Witam :D

i

współczuje 8) :wink:

Dotyczy .................

Iwona,

pamiętaj, że wszyscy jesteśmy za tobą! (nawet Mały Kazio - niezły jest!, przez chwilę myślałem, że to ja).

Każdy z nas miał do czynienia z popaprańcami i d.....kami , czyli jak pisałem wcześniej mafią budowlaną, którzy opanowali do perfekcji wyciąganie kasy z naszych kieszeni.

Powinna nadal istnieć wymiana informacji o tzw. fachowcach budowlanych. Zastanówmy sie jak to zrobić, by nie dawać satysfakcji nieuczciwym wykonawcom ze znajomościami z w miarę rozgarniętymi papugami (prawnikami). Jest to jedyna nasza obrona. Większość z tych d.....ków nie potrafi zbudować domu ze ścianami trójwarstwowymi, mają problemy z czytaniem rysunków technicznych a nie mają problemów z podwyższaniem cen za usługi wątpliwej jakości. Niestety teraz jest nadmiar zleceń, więc (krótki wyraz) obrośli w piórka.

Iwona jesteśmy z tobą!

Iwona,

pamiętaj, że wszyscy jesteśmy za tobą! (nawet Mały Kazio - niezły jest!, przez chwilę myślałem, że to ja).

Każdy z nas miał do czynienia z popaprańcami i d.....kami , czyli jak pisałem wcześniej mafią budowlaną, którzy opanowali do perfekcji wyciąganie kasy z naszych kieszeni.

Powinna nadal istnieć wymiana informacji o tzw. fachowcach budowlanych. Zastanówmy sie jak to zrobić, by nie dawać satysfakcji nieuczciwym wykonawcom ze znajomościami z w miarę rozgarniętymi papugami (prawnikami). Jest to jedyna nasza obrona. Większość z tych d.....ków nie potrafi zbudować domu ze ścianami trójwarstwowymi, mają problemy z czytaniem rysunków technicznych a nie mają problemów z podwyższaniem cen za usługi wątpliwej jakości. Niestety teraz jest nadmiar zleceń, więc (krótki wyraz) obrośli w piórka.

Iwona jesteśmy z tobą!

Popieram! :)

Iwona,

Iwona jesteśmy z tobą!

Popieram! :)

Gość Gosc123
Jakie obecnie są stawki za ocieplenie dachu i regipsy?

informacje z początku III/07 (tylko robocizna!) :

ocieplenie wełną, stelaż i płyty G-K po pierwszym szpachlowaniu : 45 zł/m2 :roll: , samo ocieplenie wełną : 10 zł/m2

- zdecydowaliśmy, że mój mąż spróbuje się wykazać w tym zakresie.

Witam

W tej chwili robia mi za 30zl/m2 (ale welna miedzy krokwiami byla juz polozona).

pozdrawiam

Konrad

45 zł/m2 za ułożenie wełny 15 cm + 10 cm, folia paroizolacyjna, płyta g-k podwójnie ze szpachlowaniem i szlifowaniem.

Gruntowanie z domieszką farby - ca. 4 zł, malowanie na biało z gruntem 6 zł, malowanie na kolorowo (do skutku) - 8 zł

Sufity (jedna warstwa) ca. 30 zł

Jak się ma ocieplenie - folia + 2x płyta - ca. 20 zł + szpachlowanie ze szlifowaniem

Nikt Ci tak nie ułoży wełny między krokwiami jak Ty sam. Przy drugiej warstwie wełny warto włożyć wełnę również w poziome profile!

Gość Gosc123
Czy ktos zalatwial ostatnio dachowke? Chcialbym klasyczna ceramiczna miedziana esowke, ale wszystkie hurtownie mowia o czteromiesiecznym terminie realizacji. A ja potrzebuje na poczatek czerwca. Ratujcie.

Ja się kontaktowałem z Veldachem na Niemcewicza (trochę trzeba wytrzymać ciśnienie jak obsługują klienta) i z Razmusem w Mierzynie.

Jak płacisz gotówką to masz większą siłę przebicia.

Witam

Chciałam polecić wszystkim usługi elektryka Pana Bogumiła Sałamaja tel 501042840. Jesteśmy bardzo zadowoleni z elektryki, która u nas położył. Bardzo sympatyczny i konkretny człowiek, praca wykonana terminowoi bardzo estetycznie i dokładnie. Dodatkowo podpowiada i doradza ciekawe rozwiązania. Nie zapomina o domofonach, oświetleniu zewnętrznym i instalacji telefonicznej i antenowej.Efekt jego prac można obejrzeć u mnie na budowie w kwietniu, bo od maja tynkujemy.

Dodam jeszcze, że już kilku budowlańców z innych ekip, którzy przewinęli się w międzyczasie przez naszą budowę, chwaliło wykonanie elektryki przez Pana Bogumiła. Mówili, że rzadko teraz się spotyka taką porządną robotę i brali do niego namiary. Także polecam.

Pozdrawiam

Iwona