Abovo 05.04.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Zniknął i nigdzie nie ma . Podobno cena dochodzi już do 10 zł/szt i trzeba zamawiać w kwietniu na lipiec. Ah sorry. Wszedłem wściekły i się nie przywitałem. Ukłony dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 06.04.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Cześć Śpiochy! Miłego Dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 06.04.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam Wczoraj wylaliśmy strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 06.04.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 witam, Z okazji Świąt WIlkanocnych życzę wszytkiego najlepszego, dużo radości, zdrowia, sukcesów w życiu zawodowym oraz wytrwałości i cierpliwości w budowaniuMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 06.04.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam i cos..... http://biznes.onet.pl/5,1403038,prasa.html Niestety zaczynaja ziszczasc sie zle wiesci. Mozna stwierdzic ze bogatszy biedniejszego nie zrozumie. Jezeli chca ograniczyc szara strefe to raczej ja zwieksza niz zmniejsza. Ludzie beda szukac materialow poza ewidencja. Poczekajmy na tekst ustawy i pierwsze komentarze ale jeśli jest tak że podpadamy pod "system gospodarczy" to nie jest dobrze. A w Czechach VAT jest 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 06.04.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 ... CEZARY SZYMANEK Przypomnijmy, że definicja nie obejmuje budów tak zwanym systemem gospodarczym. ANDRZEJ AUMILLER Bo nie może. Takiego pojęcia w Unii Europejskiej nie ma. CEZARY SZYMANEK To jak to rozwiązać? ANDRZEJ AUMILLER Bardzo prosty sposób jest, jest to zwrot częściowy poniesionych kosztów na zakup materiałów budowlanych, to jest ta różnica, te 15 procent. Proszę pamiętać, że VAT 22 procent od materiałów budowlanych wpływa do budżetu, ale od tej stawki należy zapłacić naszą stawkę do Unii Europejskiej, czyli 3, 75 i jeśli pobieramy VAT 7 procent, to nie płacimy od 7, tylko od 22. Proszę o tym wszystkim pamiętać. Dlatego jeśli państwo robi wysiłek i chce wspomóc budownictwo, to nie mówmy, że 120 to jest tragicznie. Jedne procent tylko kupuje mieszkania powyżej 120 metrów, nie zrobiliśmy chyba nikomu krzywdy. JAROSŁAW SZANAJCA Nie mowie, że to jest tragicznie. Ograniczenia są zawsze pewną sztucznością. CEZARY SZYMANEK Do końca tego roku podatnicy mają możliwość zwrotu w podatku VAT na materiały budowlane... ANDRZEJ AUMILLER Nie. Nie zwrotu podatku. Osoby fizyczne nie mają możliwości zwrotu podatku. I potem to Państwo mówicie i eksperci wypowiadają się, że to niemożliwe. My mówimy o zwrocie częściowo poniesionych kosztów na zakup, materiałów budowlanych. CEZARY SZYMANEK Różnicy w podatku VAT miedzy 7 a 22 procent, mówiąc w wielkim skrócie. ANDRZEJ AUMILLER Ale musimy się wyrażać precyzyjnie. Jesteśmy w Unii Europejskiej. CEZARY SZYMANEK To rozwiązanie ustawa obowiązuje do końca tego roku, by obowiązywało dalej musi być również wpisane do ustawy. Będzie? ANDRZEJ AUMILLER Myślę, że będzie. CEZARY SZYMANEK Ale „myślę”, czy jest Pan pewien? ANDRZEJ AUMILLER Raczej jestem pewien. CEZARY SZYMANEK I będzie obowiązywało również od 2006 roku? ANDRZEJ AUMILLER Oczywiście. Byłoby to niesprawiedliwe w dzisiejszych czasach. Natomiast tom budownictwo systemem gospodarczym ono będzie naturalnie wygasało. Uważam, że w 2013 rok nie będzie szans. CEZARY SZYMANEK Ma Pan zgodę ministerstwa finansów, że ten mechanizm zostanie przedłużony na kolejny rok? ANDRZEJ AUMILLER Nie ma w tej chwili zgody. Powiedziałem, że w przyszłym tygodniu będziemy spotykać się z panią minister Gilowską. Nie wiem, jedna godzina, druga, trzecia... CEZARY SZYMANEK Przed chwilą powiedział Pan, że jest pewnien, że to zostanie wpisane. ANDRZEJ AUMILLER Jestem przekonany, że jestem pewien, że tak będzie, bo to jest słuszne społecznie w tej chwili. Nie można jednej grupy pozbawić szans. Jedni będą kupować mieszkania, ci ludzie bogaci, z 7-procentowym, natomiast ci, którzy po południu, w sobotę, w, niedzielę po kościele z bratem. Siostrą, tam kto jeszcze żyw buduje i kupował materiały ze stawką 22 – trzeba tutaj jakoś to uregulować. http://tvp.pl/7038,20070404481231.strona czyli jest jeszcze cień nadziei, że zostanie przedłużony okres w którym można będzie ubiegać się o "częściowy zwrot poniesionych kosztów na zakup materiałów budowlanych" (ta różnica 15 %) Panie Aumiller walcz pan walcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 06.04.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam, w salonie porobiły mi się pionowe rysy na tynku w łazience hydraulicy zapomnieli, gdzie będzie zabudowa i położyli o dwie pętle podłogówki za dużo kibelek pod schodami na dole na skutek błędu projektantki wyjdzie klaustrofobiczny, a goście będą się walić w głowę o skos schodów. Niech mnie ktoś pocieszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 06.04.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Dla tych początkujących (także z równoległej grupy szczecińskiej "młodych kotów") No...... młode koty budowlane, sprzedam Wam kawał otrzymany od kolegi: Król Lew postanowił wybudować na polanie dla swoich poddanych schronienie, ale to wymagało szeregu zezwoleń, wniosków i podań.Trzeba się było udać do Urzędu by tę sprawę załatwić, zwołał więc miejscową społeczność by wybrała przedstawiciela, zadecydowano więc by był to niedźwiedź, bo duży, silny i wzbudza respekt.Po ośmiu godzinach wraca z urzędu, lew się go pyta co tam załatwił, a on mówi, że nic.Jak to nic ! Ty taki wielki i nic?!Wydelegowano więc lisa, chytry i przebiegły i sprytu ma dużo, wraca po> ośmiu godzinach i też nic.Lew mówi, to może wiewiórkę, taka delikatna, ładna, szybka (ważne u samic!) i zgrabna......., podobnie jak poprzednicy też nic nie załatwiła.No to koniec naszych marzeń orzekł Król Lew, a może ktoś na ochotnika? Zgłosił się osioł, wszyscy pękali ze śmiechu, przecież Ty nic nie potrafisz załatwić, ale osioł się uparł i poszedł. Wraca pod dwóch godzinach uradowany, z zezwoleniem w ręku, ogólne zdziwienie, królowi szczęka opadła. Pytają się więc jak to załatwił, a osioł na to, ... gdzie otworzyłem drzwi to ktoś z rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 06.04.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 WitamMoglibyscie poradzic jakies dobre hutrownie budowlane z dobrymi upustami na wieksza ilosc materjalu?Czy polecacie EUROKLINKIER? WESOłYCH śWIąT!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 06.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam, w salonie porobiły mi się pionowe rysy na tynku naprawi się! w łazience hydraulicy zapomnieli, gdzie będzie zabudowa i położyli o dwie pętle podłogówki za dużo będziesz miała ogrzewaną wannę! Niech poprawiają - masz czas do wykonania posadzki kibelek pod schodami na dole na skutek błędu projektantki wyjdzie klaustrofobiczny, a goście będą się walić w głowę o skos schodów. ubić babę na miejscu - nie będzie musiała przygotowywać świąt! Następnym razem wybierajcie "normalne" projekty Niech mnie ktoś pocieszy... Te niebieskie dopiski to ja! Pocieszam: gili gili gili ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.04.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Cześć Śpiochy! Jak to powiedział onegdaj Maksiu - zawsze jest ten pierwszy (.........który zabiera głos). Dziś jam to jest! zyjesz???? Witaj Teska! Żyję, żyję i to nawet nieźle! Ale .................. już nie lubię budowlańców i kurzu w domu. Kiedy to się skończy? jak skonczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.04.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 witam grupke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.04.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Słodkiej wiosny wielkanocnego koszyka pełnego marzeń i wesołego Alleluja!! zyczy teska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 06.04.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam, w salonie porobiły mi się pionowe rysy na tynku w łazience hydraulicy zapomnieli, gdzie będzie zabudowa i położyli o dwie pętle podłogówki za dużo kibelek pod schodami na dole na skutek błędu projektantki wyjdzie klaustrofobiczny, a goście będą się walić w głowę o skos schodów. Niech mnie ktoś pocieszy... Maggie masz dwie opcje: zostawic jak jest, ale nie sądzę, że będziesz spała odtąd spokojnie albo naprawić i doprowadzic do stanu wzorcowego, nawet kibelek - nie żartuję, teraz jeszcze wszytsko można skuć, domurować, rozmontować itp. z każdym etapem takie naprawy będą bardziej kosztowne i bardziej brudzące - a co, jesli po wprowadzeniu się stwierdzisz, że jednak nie możesz mieć takiego kibelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 06.04.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Wszystkim koleżankom i kolegom z forum życzę zdrowych i spokojnych świąt. W zaciszu domku albo jeszcze na wyciczkach na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 06.04.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Spokojnych Rodzinnych Świąt ...... zapewne niektórym z nas to sie uda dopiero przy okazji nastęnych Kacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 06.04.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam, w salonie porobiły mi się pionowe rysy na tynku w łazience hydraulicy zapomnieli, gdzie będzie zabudowa i położyli o dwie pętle podłogówki za dużo kibelek pod schodami na dole na skutek błędu projektantki wyjdzie klaustrofobiczny, a goście będą się walić w głowę o skos schodów. Niech mnie ktoś pocieszy... Maggie masz dwie opcje: zostawic jak jest, ale nie sądzę, że będziesz spała odtąd spokojnie albo naprawić i doprowadzic do stanu wzorcowego, nawet kibelek - nie żartuję, teraz jeszcze wszytsko można skuć, domurować, rozmontować itp. z każdym etapem takie naprawy będą bardziej kosztowne i bardziej brudzące - a co, jesli po wprowadzeniu się stwierdzisz, że jednak nie możesz mieć takiego kibelka? Na razie wycięłam modele sprzętów łazienkowych z kartonu w skali 1:1 i pojadę robić przymiarkę. Teoretycznie mogę wyciąć węgarki i przesunąć ścianę z drzwiami o kilkanaście centymetrów . Czasem kilkanaście centymetrów robi różnicę... Sama nie wiem, chyba powoli popadam w obłęd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 06.04.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 dziwne...raz wysłałam...a podwoiło się oj, Teska nie pij juz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 06.04.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 a tak wogóle to witam wieczorkowo, zanim wroce do poprzednich postów, mam troche zaległosci w czytaniu,to musze Wam cos napisac, bo po prostu jeszcze nie mogę ochłanąc z wrażenia. dostalam dzisiaj wycene, za ocieplenie swojego domku. Za ocieplenie domu, parterowy z uzytkowym poddaszem, około 150m2, styropian 12 i z ich materialami (jest to firma, produkująca także wszystko do ociepleń), zaspiewali mi 40.000 tys zl. Słuchajcie, albo ja jestem w niewiedzy i nie zdawałam sobie sprawy, że wszystko tak idzie w góre, albo tego faceta chyba porąbało (sorki za wulgaryzm, ale brak innych słow). Przeciez za 40.000 tys to mozna chyba postawic stan surowy. Prosze o opinie do tego postu, ile tak naprawdę kosztuje ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 06.04.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 i jeszcze jedno, jak mój mąż zapytał o dokładną kalkulację i ile wychodzi za m2, to Pan odpowiedział, że on nie liczy od metra, tylko od całości. A przeciez pamiętam jak bardzo skrupulatnie robił zdjęcia mojego domu i pomiary, wiec teraz rzuca globalna kwote i mówi ze od całości. Jak tak dalej pójdzie to ja chyba za prędko to się nie przeprowadzę, mój optymizm totalnie przygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts