Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :)

I ja również rozglądam się za działeczką w rejonie Dobra-Dołuje-Wołczkowo.

Za wszelkie informacje będę wdzięczna, a sama postaram się podzielić zdobywanymi wiadomościami (juz pojezdzilam, walke z wlascicielami dzialek zaczynam jutro).

Moge tylko napisac, ze jeden pan w Dolujach zwariowal ze szczetem i chce za m2 dzialki (pelne uzbrojenie, fakt) 300zl. Drozej jak na Bezrzeczu...

Sama natomiast poszukuję podpowiedzi, jaki jest koszt pociągnięcia przyłączy wszelakich (gaz, woda, kanaliza, prąd) na odcinku 150m.

Czy ktoś mi podpowie, jaki jest koszt budowy studni i szamba?

Znalazlam dzialke, w ktorej sie zakochalam, ale jest nieuzbrojona..

.

I jeszcze jedno - czy ktos z Was sie orientuje, czy bank udzieli mi kredytu budowlanego na dzialke rolna-siedliskowa, hipoteka chyba jest?

Mieszkanie planuje sprzedac pod koniec budowy i chcialabym zabazowac na kredycie.

Sie rozpisalam :)))

Milego dnia wszystkim!

A czy to prawda, ze na takiej dzialce moge postawic wylacznie budynek "niezwiazany z gruntem", siedlisko, nic calkowicie trwalego?

Witaj! Nie jest prawdą to co piszesz zarówno na działce na działce siedliskowej jak i rolnej możesz wybudować budynek ale po spełnieniu paru wymogów wynikających z ustawy. Między innymi musisz mieć zagwarantowany dostęp do mediów, działka musi mieć dostęp z drogi publicznej itp.

Po spełnieniu tych warunków występujesz o ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu a potem po pozwolenie na budowę. Także budowanie jest możliwe ale porocedura jest dłuższa.

A gdzie namierzyłaś tą wymarzoną działkę?

Witam po świętach,

mam nadzieję, że się nie przejedliście :lol:

Proszę o pomoc co prawda nie w sprawie budowlanej ale tu fachowcy z różnych dziedzin są.

Muszę kupić kamerę i aparat cyfrowy na komunię mojego dziecka. Może ktoś podpowie jaką firmę wybrać i jaki model

Kamera na minidysk, kartę pamięci czy duże pyty CD do 2000 zl

Aparat tak do 600 zl latwy w obsudze coby ladne fotki robil.

Liczę na Waszą pomoc. W czwartek muszę iść na zakupy :lol:

Dołuje i dalej. Dostępu od drogi na razie ni mo, ale na mapce podziału jest (znaczy, droga bedzie).

Martwi mnie uzbrojenie...

Ja MUSZE zaczac od kredytu. Pozostale srodki splyna z czasem, a mieszkanie na samym koncu chcialabym sprzedac.

Normalnie zrobilabym to inaczej, ale przy tym, co zrobilo sie z cenami gruntow, chyba nie mam na co czekac.

Azalka zacznij najpierw od zasięgniecia opinii z banku czy dadzą ci na taki grunt kredyt bo to podstawa jeśli zaczynasz od kredytu W przeciwnym razie jak nie dadzą to będziesz wiedziała co robić dalej czy szukać coś innego itp. . Skorzystaj może z Open Finance oni teraz mają taki kredycik w millenium gdzie za friko rzeczoznawca robi wycenę gruntu dla banku dla potrzeb kredytu ja to teraz przerabiam bo przenoszę kredyt od lichwiarzy z PKO i wszystko za mnie załatwia doradca.

A czy Open Finance czyms sie rozni od samego Millennium?

Bo ja sie wlasnie umowilam z doradca kredytowym tego ostatniego. Mysle nad jeszcze jakimis bankami :))

Z "wymarzonej" dzialki chyba zrezygnuje. Jest nie siedliskowa, a rolna, a cena wlasnie zaczela sie wsciekac. Rosnie 5 zl za metr dziennie ;) Trzeba ja odrolnic, uzyskac warunki zabudowy, uzbroic. No piekna jest, cudna, ale na rolna to juz mi pewnie kredytu nie dadza... i cala reszta...

Bede szukac jakiejs ladnej budowlanej.

Podobno w Pilichowie sa po 200 zl bardzo piekne. Jeszcze niedawno bym sie za glowe zlapala za te cene, za moment bede szalec ze szczescia, jesli taka mi sprzedadza ;)

Witam, ja też witam poświątecznie.

Aż w głowie mi się nie mieści, ze taraz takie ceny sa działek. Jeszcze do niedawna (jakieś 2 lata temu) działkę, można było kupić za 80,00, no powiedzmy do 150 zł (to już w atrakcyjnej okolicy). Teraz :o :o :o .

A moja, (po poprzednim właścicielu) kosztowała mnie około 30.000 tyś zł za prawie 1.700 m2. Ech, to były czasy. :wink:

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Witam starych, nowych i najnowszych wiosną.

trochu mnie nie było, ale to zrozumiałe - przecież to forum budowlane.

pozdrawiam wszystkich

Ja też dołączam się do powitań nowych forumowiczów, życząc im wytrwałości i szczęśliwego dotrwania do celu.

Dobrze,że co niektórzy zapewne jeszcze są nieświadomi, co ich czeka. :wink:

Teraz to podobno, nie inwestor wybiera w ekipach budowlanych, tylko ekipa wybiera inwestora (jego portfel znaczy się i mozliwości finansowe).

Mój przykład sprzed tygodnia - za ocieplenie 150 m2 mojego domku zaśpiewali sobie 40.000 tyś zł. Toż to rozbój w biały dzień.

Bo ja sie wlasnie umowilam z doradca kredytowym tego ostatniego. Mysle nad jeszcze jakimis bankami :))

Z "wymarzonej" dzialki chyba zrezygnuje. Jest nie siedliskowa, a rolna, a cena wlasnie zaczela sie wsciekac. Rosnie 5 zl za metr dziennie ;) Trzeba ja odrolnic, uzyskac warunki zabudowy, uzbroic. No piekna jest, cudna, ale na rolna to juz mi pewnie kredytu nie dadza... i cala reszta...

Podobno w Pilichowie sa po 200 zl bardzo piekne. Jeszcze niedawno bym sie za glowe zlapala za te cene, za moment bede szalec ze szczescia, jesli taka mi sprzedadza ;)

Azalka!

załatwienie tych wszystkich ww formalności z działką rolną nie jest wcale takie uciążliwe i długotrwałe. Wystąp z wnioskiem o wydanie warunków zabudowy dla tej Twojej działeczki. Jak je otrzymasz wszystko będzie jasne.

Alternatywą są droższe i mniejsze działki budowlane.

Nie panikuj! - będzie na to czas, gdy zaczniesz budowę. :D

Ofen Finance to jest firma która doradza w zakresie szeroko pojętej sfery inwestowania pieniądza jak również pomaga w załatwianiu tych różnych formalności przy kredytach. Oni mają umowy z bankami i dostają za każdego klienta prowizję. Natomiast Millenium to bank i tyle . W Open na pewno lepiej ciebie potraktują jako klienta bo na tym zarabiają i jak potrzeba to przyjadą do domu jeśli nie masz czasu pojechać do nich, bank natomiast do ciebie nie przyjedzie. Czasami Open może zaoferować lepsze warunki kredytu niż jak byś sama poszła do banku, ale nie zawsze bo czytałem że ktoś tam dostał lepsze warunki niż np w open. Wszystko to i tak kwestia indywidualna.

Ile kosztuje i jaka duża (mała) jest ta Twoja działka?

Dzialka kosztuje ok 55-60 zl metr kwadratowy i ma 1600-2200 (jest kilka tych dzialek i kazda moglaby byc.

Ale jak ja wezme na rolna kredyt?? Musialabym wylozyc, prawda? A tyle ni mom :)

Azalka!,

jak będziesz miała w łapkach warunki zabudowy to dla banku (przynajmniej PKO BP) jest wystarczające.