Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

A u mnie od dzisiaj posadzki. :)

Czy pod kominkiem (bez płaszcza) kładliście styropian?

niezależnie czy z płaszczem czy bez nie kładzie się styropianu - kominek potrzebuje solidnej podstawy, a ponieważ zawsze stoi na krawędzi wylewki to jest ryzyko, że wylewka pęknie pod ciężarem. dodatkowo w wysokiej temperaturze styropian lubi powoli znikać, po jakimś czasie może go tam nie być. jeśli już ktoś czuje nieodpartą potrzebę izolowania całej podłogi to tylko płyta z wełny mineralnej.

Ale przecież normalny kominek waży sto kilkadziesiąt kilo, obudowa pewnie drugie tyle (chyba, że masywna z kamienia - to więcej), więc pewnie suma sumarum nie będzie więcej niż regał z książkami, który stawia się na normalnej wylewce. :-?

A kominek raczej chyba nie grzeje dołem, tylko bokami i górą, ale to rozważania lekturowo-teoretyczne, bo do tej pory nigdy nie miałam kominka.

Natomiast tak sobie myślę, że nieocieplona posadzka jest mostkiem termicznym, szczególnie, jeśli nie pali się w kominku non stop.

Posadzka już wylana - w końcu dałam ocieplenie i podwójnie siatkę zbrojoną. Kamiennego grzmota do obudowy nie przewiduję :) . Zobaczymy, jak się sprawdzi.

Sluchajcie, ile sie zwyczajowo daje zaliczki-zadatku? Bo jakby nie przyznali, nie chcialabym stracic.

Zwyczajowo, w umowie przedwstepnej, daje sie 10% zadatku ( zaliczki ). To bardzo wazne, jak to nazwiesz. W razie wycofania sie sprzedajacego z umowy, kiedy dalas zaliczke - zwrocic ci on musi tylko taka kwote. Jednak kiedy nazwalas to zadatkiem - wtedy musi ci oddac 2razy tyle. A roznica tylko w nazwie.

A ja pracuje ciezko nad kredytem...

Od czwartku obskoczylam osobiscie Millennium, Santandera i BPH, a dzis "zaliczylam" Money Expert.

Troche sie boje, czy zdaze z kredytem na czas, nie wspominajac o tym, ze umieram ze strachu, czy mi wogole ten kredyt dadza. Zdolnosc kredytowa mamy niezla, ale sami wiecie, ze roznie moze byc... dzis sie dowiedzilalam, ze moze sie np. bankowi moje polko nie spodobac :(

a na polko tabun chetnych...

Z kredytem to jest tak, ze poki nie masz pozwolenia na budowe, zaden bank nie bedzie chcial z toba rozmawiac, a jak juz dostaniesz pozwolenie i bedziesz chciala budowac, to formalnosci w bankach przeciagaja sie w nieskonczonosc. Zapraszam do lektury ostatniego wpisu na moim blogu. Ku przestrodze ;)

Witajcie,

Czytałem, czytałem ...Pprawie jak u Grisham'a ;-)

PS. Marcin, widziałem Cię w Raiffeisen'enie.

betonowe L-ki o podstawie 9cm, długości od 120-270

hmm. to jakiś miesiąc temu mieli je w hurtowni w Dobrej koło stacji benzynowej (nie mogę zapamiętać ich nazwy), ale czy nadal mają....? :roll:

Budmaster u p. Nosala? :)

Witam niedzielnie, pracowicie 8)

Dzięki, sprawdzę.

A gdzie to jest bo nie mogę namiarów znaleźć?

Witam!

Pojechałem sobie dzisiaj przy tak pięknym, słonecznym dniu na działeczkę zobaczyc jak tam wiosna sie roziwja - dobrze się zaczyna, ale niestety dalej już nie - i :evil: :evil: :evil: cholera mało mnie szlag nie trafił, bo jakieś bydlę, półmózg i jeszcze inne epitety cisną mi się na usta, zasypał mi śmieciami z budowy, dojazd na działkę.

No przecież skoro bydlaka stac na remont, czy budowe to nie stac go na wyłożenie paru złotych na wywóż śmieci? Nie wiem ile to kosztuje, ale ile by nie kosztowało, to powinien to wkalkulować w koszta.

O rany, jestem tak wkurzony, że jakbym gościa dorwał, to chyba bym go zmielił z tymi śmieciami :evil: .

Przepraszam za słownictwo, ale musiałem się wyga.. wypisać. Teraz budowę, którą mam zamiar zacząć w lipcu, będę musiał zacząć od wywozu śmieci, i to nie swoich.

Niestety sasiednie działki sa również pozasypywane śmieciami. Po prostu, jakies typy zrobiły sobie wysypisko w tym rejonie. Ręce opadają.

Ale ich czas się kończy!!! 8)

Zwyczajowo, w umowie przedwstepnej, daje sie 10% zadatku ( zaliczki ). To bardzo wazne, jak to nazwiesz. W razie wycofania sie sprzedajacego z umowy, kiedy dalas zaliczke - zwrocic ci on musi tylko taka kwote. Jednak kiedy nazwalas to zadatkiem - wtedy musi ci oddac 2razy tyle. A roznica tylko w nazwie.

No tak myslalam. Bo pare dni temu uslyszalam od zbywcy 50%!!! :o ale za duze ryzyko...

Roznica jest jeszcze taka, ze jesli transakcja z mojej winy nie dojdzie do skutku, zaliczke oni musza mi zwrocic - zadatku nie.

Bylam dzis wybrac dzialke. Wszystko najlepsze juz rozebrane, mysmy z nadajacych sie jeszcze jedna wybrali, ale z paroma istotnymi zastrzezeniami, ktore albo sie rozwieja - i wtedy walczymy - albo trzeba z tego miejsca bedzie zrezygnowac, niestety :(

Juz dzis byl moment, kiedy sobie powiedzielismy, ze koniec, nie nasze to miejsce na ziemi... poletka, wybrane przez nas uprzednio "z mapki" leza w depresji, w miejscu starego stawu najprawdopodobniej. Nie wiem, ile torfu do wybrania (pewnie ze 2m co najmniej), ale ziemi do nawiezienia i bez wybierania bylby huk!

Wybralismy czesciowo porosnieta lasem, na lekkim wzniesieniu. Da Bozia, torfu nie bedzie. Areal wiekszy, niz planowalismy kiedykolwiek (one tam wogole sa dosc duze, najmniejsza ma 1400m2) No i dobijamy 100tys za nieuzbrojona... Pieknie, nie? Poczatkowo planowalismy dac tyle za uzbrojona... I te drzewka do karczowania... Mocno sie zastanawiam, czy na lepetynke kiedys gdzies nie upadlam i moooocno sie nie uderzylam. :roll:

No nic, od jutra zaczynamy ganiac po urzedach, w srode geolog i wiercenia.

W wirze szalonego mego entuzjazmu pojawiaja sie pierwsze kropelki sceptycyzmu. Coraz wieksze...

Dowcip miesiaca

Poszukuje w rejonie Dobra-Doluje i okolice pieknej, uzbrojonej (ew. b.latwej do dozbrojenia) dzialki budowlanej w pieknym miejscu za male pieniadze :wink: :D :D :D Najchetniej pod lasem :lol: :lol: :lol:

Ofcbur, podzielcie sie swoja! :D

fl 1: no comments :x. Może choć postawić tablicę: "Zakaz wysypywania śmieci" ?

Są tacy, co uważają, że jak na działce nic się nie dzieje, to jest niczyja :roll: .

Niestety ja sprzed swojej co tydzień sprzątam porozbijanie flaszki po piwie, pudełka po petach i inne inszości, bo jest przy uczęszczanej trasie spacerowej :x.

P.S. Bardzo mi się podoba Twój projekt :wink:

Szydas, przypomnij mi o swojej wentylacji. Kto wykonywal, na jakiej centrali? Czy robiles GWC? Jak mozesz, to podziel sie tez na priv informacja ile cie to kosztowalo.

eeee... ale o co chodzi? ja ma najzwyklejszą grawitacyjną.... :o

O kurcze, glowe dalbym sobie uciac, ze to z toba dyskutowalem o wentylacji.

A ja pracuje ciezko nad kredytem...

Od czwartku obskoczylam osobiscie Millennium, Santandera i BPH, a dzis "zaliczylam" Money Expert.

Troche sie boje, czy zdaze z kredytem na czas, nie wspominajac o tym, ze umieram ze strachu, czy mi wogole ten kredyt dadza. Zdolnosc kredytowa mamy niezla, ale sami wiecie, ze roznie moze byc... dzis sie dowiedzilalam, ze moze sie np. bankowi moje polko nie spodobac :(

a na polko tabun chetnych...

Z kredytem to jest tak, ze poki nie masz pozwolenia na budowe, zaden bank nie bedzie chcial z toba rozmawiac, a jak juz dostaniesz pozwolenie i bedziesz chciala budowac, to formalnosci w bankach przeciagaja sie w nieskonczonosc. Zapraszam do lektury ostatniego wpisu na moim blogu. Ku przestrodze ;)

Witajcie,

Czytałem, czytałem ...Pprawie jak u Grisham'a ;-)

PS. Marcin, widziałem Cię w Raiffeisen'enie.

To az tak rozpoznawalny jestem?

Mozecie mi podpowiedzieć , który strop jest teraz droższy: teriva czy lany żelbetowy ? i ile w % wychodzi taka różnica. Kurcze co znajdę fajny projekt z układem pomieszczeń to strop żelbetowy

Co do finansów to Ci nie powiem, różne krążą na ten temat opinie.

Osobiście uważam, że to na jedno wychodzi.

Ale technicznie to strop monolityczny jest o niebo lepszy.