Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

tomadyna, ty jako człowiek z branży informatycznej może jakieś info posiadasz? kto mi podłączy jakiś sensowny internet w Dobrej?

Swego czasu przesłuchałem nadajniki u Peterza i finalnie znaleźliśmy jakiegoś dostawcę, jednak nie pamiętam kto to był - PETERZ pewnie zaraz rzuci namiarami.

Jak w temacie - chłop pisać nie może bo mu się jakieś baby kręcą pod nogami. Pilnie potrzebna nowa rodzina dla baby :)

Tu fotka: http://www.erb.pl/pic/berta.jpg

Kobietka młodziutka - osiemnastka :) i piękna

Więcej fotek tu:

http://www.erb.pl/pic/frodo.jpg facecik

http://www.erb.pl/pic/martapor.jpg babeczka

Pozdrawiam ciepło

Joaśka

PS - Po co Ci dom BEZ PSA?

Witam wszystkich!

To i ja mam dziś pytanie: kiedy nalezy wykonywać taras? Razem z wykonywaniem stanu zero? Czy powinien być połączony z budynkiem czy też rozdzielony? Może macie jakies uwagi lub wskazówki w tym względzie?

Za wszystki będę wdzięczny.

To zalezy czy wylewany czy na gruncie (np z kostki)

Witam wszystkich!

To i ja mam dziś pytanie: kiedy nalezy wykonywać taras? Razem z wykonywaniem stanu zero? Czy powinien być połączony z budynkiem czy też rozdzielony? Może macie jakies uwagi lub wskazówki w tym względzie?

Planujemy wylewany - wykonawca twierdzi, ze mozna go zrobić oddzielnie. Szukam potwierdzenia/zaprzeczenia?

Ja zrobilem taras ze stanem zero. Wspolna lawa fundamentowa, dzieki czemu taras powinien osiadac razem z domem. Jak bedzie, zobaczymy.

Witam wszystkich!

Planujemy wylewany - wykonawca twierdzi, ze mozna go zrobić oddzielnie. Szukam potwierdzenia/zaprzeczenia?

ja mialam wylewany osobno, osobna płyta tarasowa, fundament, zageszczanie, izolacja, styropian, siatka i zalweanie...

gorna plyta tarasowa 15 cm jest jakby osobno od dolu...w kazdym razie nic sie nie dzieje, nie peka, nie osiada itp...

wiekszosc na naszym osiedlu ma tarasy wylewane pozniej

Jak w temacie - chłop pisać nie może bo mu się jakieś baby kręcą pod nogami. Pilnie potrzebna nowa rodzina dla baby :)

Tu fotka: http://www.erb.pl/pic/berta.jpg

Kobietka młodziutka - osiemnastka :) i piękna

Więcej fotek tu:

http://www.erb.pl/pic/frodo.jpg facecik

http://www.erb.pl/pic/martapor.jpg babeczka

Pozdrawiam ciepło

Joaśka

PS - Po co Ci dom BEZ PSA?

Joasiu, narazie cisza.... :cry:

Witam. Jako początkujący, który jest troszkę leniwy(nie chce mu się szukać na blisko 900 stronach grupy :oops: ), mam pytanie: kto z grupy szczecińskiej posiada w domu wentylację mechaniczną z rekuperatorem i/lub GWC? Jesteśmy na etapie adaptacji projektu i chcielibyśmy poznać konkretne rozwiązania. Jeśli to nie kłopot to prosimy o wiadomość na priv. Pozdrowienia

Witam wieczorkiem.

Wkońcu po spędzeniu lat swietlnych przed kompem , przewertowaniu miliona katalogów, wybrałem sobie ot taki malutki skromny domeczek :D. Lada dzień bede zamawiał i to oznacza, że tez ładuję sie w to "bagno" zwane budową własnego domku.

Jesli ktoś ma ochote to zerknijcie na projekcik link tutaj.. Wersja z aneksem 2g czyli garaz z dachem pulpitowym.

Bardziej proszę o konstruktywną krytyke, bo achy i ochy juz czytałem na forum muratora :) .

Bardzo fajny domek z duzym salonem :D Nie daj tylko nabrac sie na kosztorys bo nie ma on duzo wspolnego z rzeczywistoscia (tez mam projekt achonu )

Jeśli chodzi o kosztorys to od razu wydał mi się jakiś nie z tej epoki, zakładam do niego co najmniej +40%. Tyle myślę starczy bo budować będę najlepszym sposobem czyli gospodarczym :wink: , a i sporo wykończeniówki planuję wykonać we własnym zakresie.

Powiedz czy kupowałaś projekt bezpośrednio w Archonie czy u jakiegoś przedstawiciela w Szczecinie?.

Fajniutki domeczek, spora przestrzeń w części kuchenno-dziennej ! My również mamy archonowy projekt (pod modrzewiem 2) oczywiście ze swoimi zmianami. Kosztorysami w żadnym wypadku nie należy się sugerować !!

A swoją drogą czy wy też tak macie...projekt wybrany-zakupiony-łopaty prawie poszły w ruch...a ja nadal przeglądam projekty...czy to jakieś zboczenie, czy raczej uzależnienie...bo ostatnie pół roku tak jak maro74 spędziłam przed monitorem :lol:

mam problem - ucieszyłem sie że w końcu projekt złożony na pozwolenie do polic i mogę realnie szukać już ekipy na lipiec - sierpień a tu klops!!!! dwóch wykonawców na których liczyłem zawiodło, klaus sie do mnie nie odzywa...:( nie mam do kogo dzwonić!!!! podzielcie sie namiarami - potrzebuje wykonawcę stanu surowego dopiero za 3-4 miesięce - może już ktoś z Was zwolni ekipę.....

Witam wieczorkiem.

Wkońcu po spędzeniu lat swietlnych przed kompem , przewertowaniu miliona katalogów, wybrałem sobie ot taki malutki skromny domeczek :D. Lada dzień bede zamawiał i to oznacza, że tez ładuję sie w to "bagno" zwane budową własnego domku.

Jesli ktoś ma ochote to zerknijcie na projekcik link tutaj.. Wersja z aneksem 2g czyli garaz z dachem pulpitowym.

Bardziej proszę o konstruktywną krytyke, bo achy i ochy juz czytałem na forum muratora :) .

Bardzo fajny domek z duzym salonem :D Nie daj tylko nabrac sie na kosztorys bo nie ma on duzo wspolnego z rzeczywistoscia (tez mam projekt achonu )

Jeśli chodzi o kosztorys to od razu wydał mi się jakiś nie z tej epoki, zakładam do niego co najmniej +40%. Tyle myślę starczy bo budować będę najlepszym sposobem czyli gospodarczym :wink: , a i sporo wykończeniówki planuję wykonać we własnym zakresie.

Powiedz czy kupowałaś projekt bezpośrednio w Archonie czy u jakiegoś przedstawiciela w Szczecinie?.

Fajniutki domeczek, spora przestrzeń w części kuchenno-dziennej ! My również mamy archonowy projekt (pod modrzewiem 2) oczywiście ze swoimi zmianami. Kosztorysami w żadnym wypadku nie należy się sugerować !!

A swoją drogą czy wy też tak macie...projekt wybrany-zakupiony-łopaty prawie poszły w ruch...a ja nadal przeglądam projekty...czy to jakieś zboczenie, czy raczej uzależnienie...bo ostatnie pół roku tak jak maro74 spędziłam przed monitorem :lol:

Tez tak mam i czasami sobie mysle ze moze trzeba bylo wybrac cos innego :wink: