Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy w scianie, w ktorej nie mialo byc okna mozna zrobic wstawke z luksferow? Zastanawiam sie czy nie wykorzystac powstalego otworu. Tylko nie wiem czy nie bedzie problemow z odbiorem budynku, bo przeciez zmieni sie wyglad elewacji. Jak myslicie?

Moze ta zmiane wpisac kierownik budowy w dzienniku

No dobra, a czy nie bedzie pozniej problemow z odbiorem? Luksfery znalazly by sie w scianie przysunietej maksymalnie do sasiada (3m).

Luksfera traktowana jest jako pustak a nie jako okno dlatego nie ma problemu.

A ja mam dzisiaj fajny poranek, bo udalo mi sie wszystko zalatwic. Mam juz zamowiona dachowke, z ktora sa juz obecnie nie zle problemy, a moj kierownik uruchomil swoje kontakty i zalatwil szalunki. Jak wszystko dobrze pojdzie, to na majowke bede mial juz strop :)
Witam

Moge wiedziec gdzie zamawiales dachowke?

Na razie sprobowalam w DB zlozylam papiery z dwa tyg. temu . Najpierw napisali ze kredyt na takich warunkach (chcialam 10 lat ) nie maga mi dac .

Pozniej ja im powiedzialam ze to trudno bede musiala wziasc papiery z powrotem . A na to ich pracownik ze nie wiedza jak czytac moje dokumenty ( nie rozumieja ksiegowego niemieckiego :o i prosza abym wytlumaczyla o co tam chodzi )

Wiec sama nie wiem dadza albo nie :wink:

:lol: :lol: :lol: No to moim zdaniem bedzie dobrze! W DB nie rozumieja niemieckiego :D W sumie czego ja sie czepiam! To tak samo, jakbym liczyla na to, że w Expanderze oprocz wskazania banku, doloża mi karnet do fitness klubu na zajecia z ekspanderem. :-? :) Tak czy owak -czuje, ze dostaniesz to co chcesz i tyle! o. :)

expander to kicha....mowie bo oni dostaja prowizje od zlapanego klienta, a ja myslalam ze to rzeczywiscie niezlaezny doradca jest....nas wlasnie taki niezlezny chcial wpakowac w dodoatkowe koszty - prowizji , wiekszy procencik ,rece opadaja....

guziki idzcie do millenium do oddzialu kolo rynku na pogodnie do pana Kacpra...jest oki

mozesz dac namiar na tego pana

A ja mam dzisiaj fajny poranek, bo udalo mi sie wszystko zalatwic. Mam juz zamowiona dachowke, z ktora sa juz obecnie nie zle problemy, a moj kierownik uruchomil swoje kontakty i zalatwil szalunki. Jak wszystko dobrze pojdzie, to na majowke bede mial juz strop :)
Witam

Serwis Dach, ul. Gdanska, na przeciwko dawnej Baltony

Firma ma daje dobre rabaty, nietety nie przyjmuja zwrotow nadmiaru materialu.

Witam wszystkich,

Powoli zamierzam organizować plac budowy. W związku z czym poszukuję kilku rzeczy:

1. Ogrodzenie: słupki drewniane (chyba jakieś 10-15 cm średnicy) ze 25 szt. oraz siatka leśna z 75 m - gdzie kupic najtaniej? Czy ktos ma może wypozyczyć/sprzedać dołownik?

2. Kibelek, ustęp, sławojka czy inna ciekawie brzmiaca nazwa tego niezastąpionego na budowie urządzenia :lol: . Klepać z desek, kupić, kupic/wydzierżawić Toi-toi'a? Jaki sposób najtańszy?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pamietajcie, że miejsce przeznaczenia to Kliniska :-)

Witam

Jakie rynny wybrales i z czego :lol:

Witam wszystkich,

Powoli zamierzam organizować plac budowy. W związku z czym poszukuję kilku rzeczy:

1. Ogrodzenie: słupki drewniane (chyba jakieś 10-15 cm średnicy) oraz siatka leśna z 75 m - gdzie kupic najtaniej?

2. Kibelek, ustęp, sławojka czy inna ciekawie brzmiaca nazwa tego niezastąpionego na budowie urządzenia :lol: . Klepać z desek, kupić, kupic/wydzierżawić Toi-toi'a? Jaki sposób najtańszy?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pamietajcie, że miejsce przeznaczenia to Kliniska :-)

2. Slawojka oczywiscie taniej, o ile nie dostaniesz mandatu od strazy miejskiej, bo przepisy nie pozwalaja juz na robienie do dziury.

Witam

Jakie rynny wybrales i z czego :lol:

Jeszcze nie wybralem, ale wezme pewnie pcv w kolorze dachowki.

Ogromnie jestescie kochani z podpowiedziami! Bardzo dziekuje!!!

Zerknij na http://www.kontakt-st.pl/szczecin/nieruchomosci/szc02sp.html

Jest oferta np.:

Dobra Szczecińska działki rolne siedliskowe od 800 do 1200 m kw., cena 80 zł za m kw. Kościno 1200 do 2200 m kw., cena 60 zł za m kw.

Aha, to sa slawetne dzialki za boiskiem - od nich zaczelismy...Zalesione lub podmokle, kilkaset metrow trzeba ciagnac uzbrojenie, ktore niekoniecznie da sie podlaczyc, bo np. rury do kanalizy maja za mala przepustowosc. Woda chyba tez.

W Dobrej po deszczach stoi woda.

Gdyby obwodnica jednak nie powstala, chwycilabym dzialeczke na Salamandry pazurami. Ale ryzyko jest duze. Bo nawet gdyby za 10 lat mialy mi smigac 300 m kolo domu TIRy to... brrrrr.

Na razie wciaz walcze z Dolujami... Uparta jestem wsciekle ;)

Witam

Czy krokwie tez tam kupie?

witam wieczorkiem :)

dzisiaj ponad 3 godziny usuwałam naklejki z szyb :roll: Okna z M&S są piękne, ale te naklejki koszmar !!! Uzbrojcie się w cierpliwość :)

W dalszym ciągu przygotowujemy się do wylewek, prace wykonuje mój mąż popołudniami więc trwa to już jakiść czas.

Zamotowali nam dzisiaj bramę garażową. Super komponuje się z orzechowymi oknami.

Powoli do przodu.

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

Witam poniedziałkowo,

martelia - gratulacje :D . U mnie brama i parapety :wink: dzisiaj.

A ja zamierzałam zostawić naklejki i zabezpieczenie folią okien jeszcze 1-1,5 miesiąca aż skończą elewację i ocieplenie poddasza. :-? . Hmmm...

Mam takie pytanko czy tynki ,wylewki ,elewacja ekipy czesciej robia z wlasnego materialu czy klienta .I co lepiej cenowo wychodzi :lol:

Ja umawiałam się z ekipą tak, że oni przywożą materiał na tynki wewn i posadzki, tylko styropian sama organizowałam.

Udział cenowy piasku i cementu w całkowitych kosztach nie jest duży.

Materiał na elewację wybieram i kupuję sama, bo to system, ale w hurtowni poleconej przez wykonawcę, dlatego dość w dobrej cenie

Witam wszystkich,

1. Ogrodzenie: słupki drewniane (chyba jakieś 10-15 cm średnicy) ze 25 szt. oraz siatka leśna z 75 m - gdzie kupic najtaniej? Czy ktos ma może wypozyczyć/sprzedać dołownik?

1. słupki - pogadać z leśniczym, siatkę leśną braliśmy jesienią z castoramy, kiedyś mieli też tam dołkowniki w cenie ok. 40zł

2. sławojki bez szczelnego zbiornika są nielegalne. Ja wydzierżawiłam w atrakcyjnej cenie toi toia z firmy Gigant z Gorzowa. Było taniej niż w Transnecie w Policach

Mam takie pytanko czy tynki ,wylewki ,elewacja ekipy czesciej robia z wlasnego materialu czy klienta .I co lepiej cenowo wychodzi :lol:

Ja umawiałam się z ekipą tak, że oni przywożą materiał na tynki wewn i posadzki, tylko styropian sama organizowałam.

Udział cenowy piasku i cementu w całkowitych kosztach nie jest duży.

Materiał na elewację wybieram i kupuję sama, bo to system, ale w hurtowni poleconej przez wykonawcę, dlatego dość w dobrej cenie

A jaki system wybralas .I ile tak wychodzi metr tynku wewn. i wylewek :lol: