Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bryta, mój dom (Twój chyba też? :p ) jest przy lesie, na dość zacienionej działce. Takie elewacje narażone są bardziej na porastanie zielonym nalotem z glonów i mchów. Relius ma farbę z dodatkami, które ograniczają proces porastania tymi algami - podobno.

Wykonawca pracuje na Knaufie i też go bardzo chwali. W cenie ocieplenia i tak największa pozycja to styropian :( , a nie chemia i dodatki tego czy innego producenta. Całkiem dobre ceny dostałam w Agromie, to nawet niedaleko od Ciebie :wink: .

martelia, krany będę miała nawet dwa - po przekątnych stronach budynku. Mam do nich osobny zawór, więc będzie można zakręcić na zimę. Uważam, że to bardzo praktyczne rozwiązanie - do podlewania ogrodu, czy spłukania auta/roweru.

A gdzie jest ta Agroma :lol: bo nic mi nazwa nie mowi

Ale czy ta farba Reliusa z dodatkami to chodzi ze nie porastaja glony czy moze ze jest zmywalna (czysci sie pod wplywem wody o czyms takim myslalam )

A teraz pytanie do wszystkich zorientowanych: gdzie robią fajne obudowy kominkowe? :)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Azalka zerknij tutaj

http://www.obejscie-zachodnie.szczecin.pl

Pozdrawiam. :)

Dzieki!!! Zawsze mozna na Was liczyc!!!

Bylam dzisiaj na ul. Salamandry - las miedzy Dobra a Wolczkowem - gdzie sprzedaja dzialeczki czesciowo uzbrojone po 130 zl. Przepiekne. Miejsce cudowne, idealne. Laka pod lasem, spokoj i cisza. Marzenie nie tylko mieszczucha. Az serce sie kraje, ze wlasnie tamtedy pobiegnie obwodnica... Jakies 300-500m od tychze dzialek...

Witam wszystkich,

Powoli zamierzam organizować plac budowy. W związku z czym poszukuję kilku rzeczy:

1. Ogrodzenie: słupki drewniane (chyba jakieś 10-15 cm średnicy) ze 25 szt. oraz siatka leśna z 75 m - gdzie kupic najtaniej?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pamietajcie, że miejsce przeznaczenia to Kliniska :-)

Też kupię słupki np. 2,2 mb!!!

M3! :D

siatka leśna - Castorama 1,5 m a' 137 PLN/50mb

Witam wszystkich!.

Roman - sęk ju!!!! :-)

bryta, mój dom (Twój chyba też? :p ) jest przy lesie, na dość zacienionej działce. Takie elewacje narażone są bardziej na porastanie zielonym nalotem z glonów i mchów. Relius ma farbę z dodatkami, które ograniczają proces porastania tymi algami - podobno.

Wykonawca pracuje na Knaufie i też go bardzo chwali. W cenie ocieplenia i tak największa pozycja to styropian :( , a nie chemia i dodatki tego czy innego producenta. Całkiem dobre ceny dostałam w Agromie, to nawet niedaleko od Ciebie :wink: .

martelia, krany będę miała nawet dwa - po przekątnych stronach budynku. Mam do nich osobny zawór, więc będzie można zakręcić na zimę. Uważam, że to bardzo praktyczne rozwiązanie - do podlewania ogrodu, czy spłukania auta/roweru.

A teraz pytanie do wszystkich zorientowanych: gdzie robią fajne obudowy kominkowe? :)

u mnie robili ci sami co montowali kominek

firma sie miesci(la) w hali Weglobudu kolo Turzyna

nawet zadowolony jestem :wink:

azalka napisał:

300 zl m2 zdecydowanie mnie przerasta...

Agrowest wlasnie dobil do 200 zl - ktos tu mial kupiona dzialeczke na Lawendowej. To tam.

Ja sie za chwilke poddam. Albo kupie za stowke i poczekam, albo zlamie sie na 180 tys na dzialke i tez bede czekac, bo mi wiele na budowe nie zostanie :/

http://www.gratka.pl

działki w Dobrej Szczecińskiej

Nie wiem czy to Cię zainteresuje, ale tak na wszelki wypadek, żebyś miała w czym wybierać.

Pozdrawiam[/b]

Zjadlo mi wypowiedz :o :o :o

Chcialam sie zapytac gdzie ta Agroma bo nazwa mi nic nie mowi :lol:

Bryta,

doszedł Ytong? Jak budowa? Kiedy jakies fotki?

Jeszcze nie :evil: niby ma byc w tym tygodniu ale zaczne sie cieszyc jak go zobacze na dzialce :lol:

Co do fotek to zrobie jak skoncza fundament brakuje jeszcze stropian i chudziak :D

Witam
Czy w scianie, w ktorej nie mialo byc okna mozna zrobic wstawke z luksferow? Zastanawiam sie czy nie wykorzystac powstalego otworu. Tylko nie wiem czy nie bedzie problemow z odbiorem budynku, bo przeciez zmieni sie wyglad elewacji. Jak myslicie?

Moze ta zmiane wpisac kierownik budowy w dzienniku

No dobra, a czy nie bedzie pozniej problemow z odbiorem? Luksfery znalazly by sie w scianie przysunietej maksymalnie do sasiada (3m).

Luksfera traktowana jest jako pustak a nie jako okno dlatego nie ma problemu.

Pamiętaj jednak, że luksfery przemarzają. Zastanów się, w jakim to pomieszczeniu. Może jednak lepiej zamurowac?

Ogromnie jestescie kochani z podpowiedziami! Bardzo dziekuje!!!

Zerknij na http://www.kontakt-st.pl/szczecin/nieruchomosci/szc02sp.html

Jest oferta np.:

Dobra Szczecińska działki rolne siedliskowe od 800 do 1200 m kw., cena 80 zł za m kw. Kościno 1200 do 2200 m kw., cena 60 zł za m kw.

Aha, to sa slawetne dzialki za boiskiem - od nich zaczelismy...Zalesione lub podmokle, kilkaset metrow trzeba ciagnac uzbrojenie, ktore niekoniecznie da sie podlaczyc, bo np. rury do kanalizy maja za mala przepustowosc. Woda chyba tez.

W Dobrej po deszczach stoi woda.

Gdyby obwodnica jednak nie powstala, chwycilabym dzialeczke na Salamandry pazurami. Ale ryzyko jest duze. Bo nawet gdyby za 10 lat mialy mi smigac 300 m kolo domu TIRy to... brrrrr.

Na razie wciaz walcze z Dolujami... Uparta jestem wsciekle ;)

Mogę zaproponować Ci w Dołujach działkę nr 264 z aktualnym planem pod budownictwo jednorodzinne. Działka 800m2 , cena 144tyś. Teren równy i przepiękny.Przy ul. Perkoza

Przemek

Ps.

Zerknij na gratka.pl , wystawione mam tam od wczoraj działki w Dobrej Szczecińskiej ,telefon do mnie jest podany w ogloszeniu na gratce

Mam takie pytanko czy tynki ,wylewki ,elewacja ekipy czesciej robia z wlasnego materialu czy klienta .I co lepiej cenowo wychodzi :lol:

Ja umawiałam się z ekipą tak, że oni przywożą materiał na tynki wewn i posadzki, tylko styropian sama organizowałam.

Udział cenowy piasku i cementu w całkowitych kosztach nie jest duży.

Materiał na elewację wybieram i kupuję sama, bo to system, ale w hurtowni poleconej przez wykonawcę, dlatego dość w dobrej cenie

A jaki system wybralas .I ile tak wychodzi metr tynku wewn. i wylewek :lol:

Elewację zamierzam zrobić na Knaufie (styro + tynk + mineralny + farba), waham się jeszcze co do farby fasadowej - może wezmę Reliusa bo mają farby z dodatkiem biocydów

tynki cem-wap. - wiem, że teraz jest ok. 25zł/metr2 (m+r+s), ja płaciłam jeszcze ciut mniej

posadzki - zależnie od grubości - np. 29,80 zł/m2 grubości 6cm, dodatkowo ryczałtem plastyfikator i dylatacje przy ścianach

a ja polecam webera terranovy - mam tynk silikatowy jest super zdarzylo sie juz mi go szorowac szczota i platkami mydlanymi :lol:

Jakie zamówiałaś parapety ? Czy dobrze pamiętam, że okna masz w kolorze złoty dąb ?

dokładnie - złoty dąb :lol:

zdecydowałam się na parapety wewnętrzne z marmuru Napoleon (takie kremowe, jak ma Kacha72), też kupione w MS.

Zewnętrzne będą z kształtek klinkierowych.

A Ty jakie wybrałaś?

Ja jeszcze nie kupiłam, ale wewnętrzne chciałabym drewniane, natomiast zewnętrzne : klinkierowe - takie jak kiedyś wysyłałaś zdjęcia (chyba Teska też takie ma)

Czy będziesz miała kran na zewnątrz ? W którym miejscu ? Czy jest to praktyczne ?

krany bezapelacyjnie zrob.....ja mam dwa i zaluje ze nie zronbilam trzeciego...nie mam automatycznego podlewanka...a tak ustawiam dwa zraszacze i swiety spokoj, z jednej strony zdecydowanie brakuje

Skad braliscie ziemie do wyrownania dzialki? Mam sporo do nasypania. Pod fundamenty nawioze piasku, ale dalej przyjalbym cokolwiek, byle tanio.

Marcin,

tak sobie ogladam ta Twoja galerie i mam pytanie: czy Ty budujesz z Porothermu czy Porotonu?

Niestety bylem zmuszony laczyc te dwa materialy, bo porothermu mialem troche kupione wczesniej, a obecny czas oczekiwania na ten material mnie odstraszyl.

polecam swojego kominkarza....edwarda buczka - jest na liscie