Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki bryta, ale za ta cene to chyba mega zwykła siateczka tzn. bez PCV i nie zielona, a ja chce najprostszą, ale jednak mimo wszystko zieloną, żeby sie z otoczeniemładnie komponowała.

Juz znalazłam. Siatke na Allegro 10 zł za mb, za zwykła zielonkę, grubośc 3 mm, w powłoce PCV, wysokość 1,5 m. Dobra cena, bo w Castoramie i hurtowniach jest po 13-15 zł za metr bieżący.

A słupki i inne akcesoria mąż przywiezie sam od producenta koło Poznania, \bo tam mu po drodze. http://www.siatki.com.pl. Słupki po 35 zł. W Castoramie ponad 10 zł drożej.

Generalnie w pobliżu Szczecina nie4 znalazłam żadnego producenta..Dziwne. Pewnie są, ale czasu brak na poszukiwania.

Pozdrawiam

e, bez przesady - parę dni temu słupki w castoramie były po 32 pln - ocynk + malowanie + kapsel, a siatka 1,5m chyba 161 pln za rolkę 15 m.....też ocynki i pcv

No to bardzo dziwne. Dziś siatka 1,5 m ocynk powlekany PCV 2.8 mm - cena za 1mb prawie 14 zł. A słupek 2m, bo powinien byż wyższy o 50 cm od siatki - ocynk malowany - ponad 42 zł. Ceny z Castoramy na Ku Słońcu. Albo podwyżki, albo rozmawiamy o innych suiatkach. Owszem były tańsze, ale czarny drut - to trochę może rdzewiec po latach a siatki to raczej nie zamierzam wymieniać ani malować.

Pozdrawiam

castorama na struga ma takie ceny. słupek jak najbardziej 2m. może patrzałeś na ceny słupków do betafence, one są dużo droższe a wyglądają prawie jak normalne? a siatka jak najbardziej 2,8 mm ocynk i pcv zielone, pleciona, oczka 6x6 cm, 1,5 m wysokości - 161 pln za rolkę 25 m lub 136 pln za 15 m. takie były ceny w zeszłym tygodniu.

witam wszystkich :)

Odkopałam temat siatki ogrodzeniowej i mam pytanie : w jakiej odległości winny być słupki ? Jakiej wysokości winna być podurówka ?

Maggie : u nas brama dziala bez zarzutu. Pewnie u Ciebie to będzie tylko kwestia regulacji.

Witam ponownie po długiej nieobecności.

Dawno mnie tu nie było i nie jestem w stanie nadrabiać zaległości :)

Proszę o wyrozumiałość.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze będę niedługo właścicielem domku w stanie surowym zadaszonym.

I zacznę się wykańczać.

Pozdrawiam

martelia, a macie pojedyńczą czy podwójną? Nasza ma 5m szerokości i podobno dlatego inny model napędu. Ale byli serwisanci w sobotę, wyregulowali prowadnicę (coś haczyło na dole, brama zgłupiała i się przeprogramowała :roll: ). Zobaczymy...

Na razie 10 dni odpoczynku od budowy i nadrabianie zaległości zawodowych :-?

doki_szczecin: kupujesz taki dom czy wybudowałeś?

martelia, a macie pojedyńczą czy podwójną? Nasza ma 5m szerokości i podobno dlatego inny model napędu. Ale byli serwisanci w sobotę, wyregulowali prowadnicę (coś haczyło na dole, brama zgłupiała i się przeprogramowała :roll: ). Zobaczymy...

Na razie 10 dni odpoczynku od budowy i nadrabianie zaległości zawodowych :-?

doki_szczecin: kupujesz taki dom czy wybudowałeś?

pojedyńczą

Witam na forum! Zaczęliśmy budowę w zeszłym roku w Dołujach, prawie w Kościnie, a w tym mamy nadzieję się wprowadzić :D Liczę na pomoc wszelaką... trochę narazie przerasta mnie forum, nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać dlatego zaczynam od "sąsiadów" :D No i mam pierwsze pytanie o dobre okna i dobre ekipy do wykończenia domu. Wylaliśmy strop, niedługo dach, a w czerwcu koniec stanu surowego i wykończenie... będę wdzięczna za namiary :)

Witam na forum! Zaczęliśmy budowę w zeszłym roku w Dołujach, prawie w Kościnie, a w tym mamy nadzieję się wprowadzić :D Liczę na pomoc wszelaką... trochę narazie przerasta mnie forum, nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać dlatego zaczynam od "sąsiadów" :D No i mam pierwsze pytanie o dobre okna i dobre ekipy do wykończenia domu. Wylaliśmy strop, niedługo dach, a w czerwcu koniec stanu surowego i wykończenie... będę wdzięczna za namiary :)

prawie w koscinie tzn gdzie????

no i witaj :lol:

Warunki dostalam za darmo tylko musialam miec mapki i kopie aktu notarialnego :lol:

Jaka mapke?

Wypis i wyrys z rejestru gruntow starczy, czy musi byc plan zasadniczy?

Byc moze potrzebna bedzie mapa do celow projektowych, a raczej na pewno akt notarialny, wiec poki nie jestes wlascicielem, nikt zapewne nie bedzie chcia z toba rozmawiac. Radze jednak zapytac ludzi z twojej przyszlej gminy, bo oni beda bardziej zorientowani.

co by dostać warunki przyłaczenia do energetyki nie trzeba być wlaścicielem - należy tylko przy składaniu wniosku upomnieć się o oświadczenie że na moment zawierania umowy o przylączenie takim właścicielem się będzie (uwaga pani przy stanowisku czasem grymasi ale prawo jest po naszej strownie) warunki ważne 2 lata

co do warunków zabudowy jest jeszcze prościej - może je dostać każdy kto ma interes prawny /np chce się dowiedzieć czy tam da się coś zbudować/ więc i tu właściceilem nie trzeba być - warunki ważne 2 lata

wody i kanalizacji nie wiem bo mam własne

z gazem jest chyba trudniej - o ile pamiętam do wniosku musialem dołączyć pierwszą stronę aktu notarialnego zakupu - ale z gazem idzie szybko - jak się weźmie projektanta który "robi dla gazowni" to załatwianie papierów trwa kilka tygodni. Z gazem nie ma co się spieszyć bo warunki ważne są rok a gaz trzeba zacząć pobierać pól roku po podpisaniu umowy o przyłączenie inaczej placi się kary.

A mapa do celow projektowych moze byc potrzebna po to, by wodociagi czy inna energetyka mogly odnalezc swoja infrastrukture. Bo swoje mapy pewnie maja nieaktualne i lepiej przerzucic koszt zrobienia nowych map na inwestora ;)

i energetyka i gazownicy mają dokładne mapy - wystarczy pokazać gdzie się chcesz przylączyc /na Derdowskeigo trzeba iść do działu technicznego, tak samo w gazowni na Tamie Pom./

Ale mapę dla celów projektowych warto zrobić na samym początku i zrobic sobie z 10 kpii /ksero nie muszą być orginały od geodety - taki wystarczy JEDEN/

ja zrobiłem sobie jeszcze pieczątkę " Za zgodność z orginalem" i pieczątkę "Inwestor + Imię i nazwisko" i wszyscy akceptowai takie ksero z każdego dokumentu

Wlasnie skonczylam czytac dziennik budowlany Teski.

Skladam reklamacje - brak zdjec! Tylko ostatnie ogrodkowe...

Mam pytanie - czy Twoj domek nie byl wystawiony na sprzedaz?

Trafilam do Koscina szukajac domu, ktory znalazlam na stronie internetowej jakiegos biura nieruchomosci. Byl do kupienia za bardzo przyzwoite pieniadze - tylko pozniej sie zorientowalam, ze ogloszenie juz chyba ze dwa lata wisi ;) i zapewne dawno sie zdezaktualizowalo... Ale pojechalismy popatrzec i tak odkrylam tamto miejsce :)

A jutro pojade sobie popatrzec na moja-nie moja jeszcze dzialeczke. Moze pozwiedzam okolice..

Czytanie Teskowego dziennika mnie przerazilo. Nawet nie lekko. No, ale zaliczka juz wplacona...

Hospodi, pamiluj!!! :wink:

Ale mapę dla celów projektowych warto zrobić na samym początku i zrobic sobie z 10 kpii /ksero nie muszą być orginały od geodety - taki wystarczy JEDEN/

ja zrobiłem sobie jeszcze pieczątkę " Za zgodność z orginalem" i pieczątkę "Inwestor + Imię i nazwisko" i wszyscy akceptowai takie ksero z każdego dokumentu

Hej, dzieki! Ja sobie wszystkie Wasze informacje zbieram w zeszycik - na pewno wiele mi to ulatwi i oszczedzi czasu.

Ale tak popatruje, ze calkiem tu sporo ludzikow z Dolujow! Superasnie!!!

Za chwilke - mam nadzieje - poczuje sie pelnoprawnym czlonkiem tamtejszej spolecznosci :)

PONAWIAM APEL!

Czy ktos z rejonu ptasich ulic w Dolujach (najlepiej Kolibra-Golebia-Bociana) moze mi podac uproszczone warunki zabudowy? Zanim dostane wlasne zniose jajo, a chcialabym juz zaczac meczyc projekt.

Czy ktos z Was wie, ile kosztuje zrobienie projektu budowlanego na bazie wlasnego w jakiejs przyzwoitej (niekoniecznie "naj") pracowni? Bardzo straszne pieniadze??