Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

My mamy projekt indywidualny, ale u znajomego architekta więc taniej. Około 12 tysięcy było dwa lata temu dla klientów z ulicy. Teraz nie wiem.

12 tys. za projekt ??

Ja zapłaciłem "połowę" tego wraz z projektami przyłączy i instalacji, załatwieniem wszystkich dokumentów oraz pozwoleniem.

Z gazem nie ma co się spieszyć bo warunki ważne są rok a gaz trzeba zacząć pobierać pól roku po podpisaniu umowy o przyłączenie inaczej placi się kary.

Ale do wniosku o pozwolenie na budowę trzeba mieć projekt przyłącza i instalacji gazowej (o ile takową się planuje), a do takiego potrzebne są warunki z gazowni. Warunki można w gazowni przedłużyć.

My mamy projekt indywidualny, ale u znajomego architekta więc taniej. Około 12 tysięcy było dwa lata temu dla klientów z ulicy. Teraz nie wiem.

12 tys. za projekt ??

Ja zapłaciłem "połowę" tego wraz z projektami przyłączy i instalacji, załatwieniem wszystkich dokumentów oraz pozwoleniem.

Ja też:

architektura 1200zł (ale po znajomości)

konstrukcja 1800zł

projekty branżowe 350zł od sztuki

350zł za załatwienie formalności

ceny sprzed roku :wink:

12 tys. za projekt ??

Mi "zaspiewali" 15 tys. ...zł - Podziękowałem bardzo szybko!

Musze sie zastanowic. 12-15 tysiecy to duzo za duzo, ale polowe moze bylibysmy w stanie przelknac... a moze nie ;)

czy ew. projekty gotowe zagranicznych pracowni bylyby u nas akceptowane?

A "nieprzekraczalne linia zabudowy" tzn ze np. garaz nie moze przed nia wystawac, tak?

jesli opiewa 8m od krawedzi jezdni, to bedzie jakies 6 od krawedzi dzialki pewnikiem...?

Witam na forum! Zaczęliśmy budowę w zeszłym roku w Dołujach, prawie w Kościnie, a w tym mamy nadzieję się wprowadzić :D Liczę na pomoc wszelaką... trochę narazie przerasta mnie forum, nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać dlatego zaczynam od "sąsiadów" :D No i mam pierwsze pytanie o dobre okna i dobre ekipy do wykończenia domu. Wylaliśmy strop, niedługo dach, a w czerwcu koniec stanu surowego i wykończenie... będę wdzięczna za namiary :)

dla zainteresowanych posadzkami podaje numer

695-910-560

Wlasnie skonczylam czytac dziennik budowlany Teski.

Skladam reklamacje - brak zdjec! Tylko ostatnie ogrodkowe...

Mam pytanie - czy Twoj domek nie byl wystawiony na sprzedaz?

Trafilam do Koscina szukajac domu, ktory znalazlam na stronie internetowej jakiegos biura nieruchomosci. Byl do kupienia za bardzo przyzwoite pieniadze - tylko pozniej sie zorientowalam, ze ogloszenie juz chyba ze dwa lata wisi ;) i zapewne dawno sie zdezaktualizowalo... Ale pojechalismy popatrzec i tak odkrylam tamto miejsce :)

A jutro pojade sobie popatrzec na moja-nie moja jeszcze dzialeczke. Moze pozwiedzam okolice..

Czytanie Teskowego dziennika mnie przerazilo. Nawet nie lekko. No, ale zaliczka juz wplacona...

Hospodi, pamiluj!!! :wink:

nie nie byl....

dwa lata do tylu to nie wiem kto w koscinie dom chcial sprzedac jak stalo pare:) i wsie znajome....w starej wsi moze...

Czytanie Teskowego dziennika mnie przerazilo. Nawet nie lekko. No, ale zaliczka juz wplacona...

Hospodi, pamiluj!!! :wink:

nie nie byl....

dwa lata do tylu to nie wiem kto w koscinie dom chcial sprzedac jak stalo pare:) i wsie znajome....w starej wsi moze...

Nie, na 100% to byla Irma i z brazowym dachem i nawet tuje byly pod siatka jak Twoje!!! (w ogloszeniu: wiele nasadzen). Tylko naokolo slupana tarasie inna cegla. A w srodku bardzo ladne drzwi, drewniane. Chyba jakies mysliwskie dodatki typu poroza jelonka, ale tego juz na 100% nie jestem pewna.

Kiedy pojechalismy ogladac, razem z mezem ustalilismy, ze to pewnie Twoj (wtedy nie wiedzialam, ze w nim mieszkasz), tylko juz go ktos pewnie kupil i po swojemu przerobil i wykonczyl. Nie zapukalismy, zeby spytac :)

Pogrzebie dzis wieczorem po necie, moze jeszcze znajde link. W koncu miesiac temu jeszcze w sieci byl!

Dzięki TESKA - dostałem.

i jak cegly? zdecydowales sie na jakies??

KALAHARI firmy CRH - teraz żona ma problem jaką fugę/zaprawę do niej dobrać :lol:

mam z tej cegły murki ganku i kominy, fuga brązowa firmy KERAKOLL

mi taki układ sie widzi

pozdrawiam

m.