Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

W tym miesiącu zaczynamy w końcu budowę naszego domku jednak nim to nastąpi musimy przygotować teren pod budowę. Z tego co wiemy od sąsiadów kiedyś stał tam dom, który został zniszczony w czasie wojny. Zleciliśmy badania geologiczne no i potwierdziło się więc będzie trochę gruzu do wywiezienia. I tu moje pytanie do Was czy orientujecie się jaki jest koszt wywiezienia gruzu i gdzie go można wywozić?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

W tym miesiącu zaczynamy w końcu budowę naszego domku jednak nim to nastąpi musimy przygotować teren pod budowę. Z tego co wiemy od sąsiadów kiedyś stał tam dom, który został zniszczony w czasie wojny. Zleciliśmy badania geologiczne no i potwierdziło się więc będzie trochę gruzu do wywiezienia. I tu moje pytanie do Was czy orientujecie się jaki jest koszt wywiezienia gruzu i gdzie go można wywozić?

Pozdrawiam

ja bym tak na siłę tego gruzu nie wywoził. chodzi oto, żeby nie było go pod ławami fundamentowymi, natomiast można nim później wypełnić środek między ścianami fundamentowymi, nie będzie trzeba dużo piasku nawozić... albo pod taras....

ja bym tak na siłę tego gruzu nie wywoził. chodzi oto, żeby nie było go pod ławami fundamentowymi, natomiast można nim później wypełnić środek między ścianami fundamentowymi, nie będzie trzeba dużo piasku nawozić... albo pod taras....

Chyba będzie problem z utwardzeniem takiego gruzu :x, a pękający chudziak to pękająca podłoga w domu :evil:

Pozdrawiam

u mnie jeszcze 5 lat temu na działce stała stodoła (cegły+drewno), do dziś jest trochę pozostałości. Zrobiliśmy tak jak pisze szydas. Gruz został wybrany w miejscach, gdzie fundament domu przecinał się z obrysem stodoły. Ale fakt- gruzu w ziemi nie było dużo.

Co do wywozu: można "na hałdę", ponoć jest takie wysypisko gdzieś w okolicach Dobrej, ale w Twoich stronach to nie wiem gdzie. Ale często ludzie szukają gruzu do utwardzenia drogi, podjazdu, podwyższenia terenu. Popytaj w okolicy.

Cena wywozu wywrotki ziemi z gruzem (ok.11m3) to u mnie było coś ok. 150zł plus wynajęcie koparki. Tych wywrotek uzbierało się 10, więc dobrze, że było z kim podzielić koszty :)

Forumowicze wszystkich domów Grupy Szczecińskiej - łączcie się! ...

... i pomóżcie: ma ktoś wiedzę gdzie w Szczecinie lub okolicy kupić BK?

... z dostawą na koniec czerwca.

Realbud sobie odpuść - nie trzymają terminów i jedyne co potrafią powiedzieć to nie udało się :oops: , a niemiecki BK ma inne wymiary.

zapytaj:

Wodkan - 913113161 - ostatnią dostawę brałem od nich

EuroBrick2 - 913118310 - sensownie się z nimi rozmawia

Witam wszystkich!

tomadyna - dzieki za namiary! Na pewno zgłoszę się do wskazanych przez Ciebie sprzedawców. Teraz zerkam na mail'a i ... jest oferta z Realbudu! Po 3 godz. od złozenia zapytania!!!!!!! Szok!

Lepiej sprawdzę co w środku :-?

Duzo BK widzialam w firmie po dawnym Promixie jak jedzie sie na lubieszyn .

Mieli duzo Solbetu na placu .

Czy wiecie czy to dalej jest Promix

Azalka, dzięki za wieści. Niestety w najbliższym sąsiedztwie działki mogą nam zabudować :( Strefa ochronna jest nieco dalej. Dziś poznałam sąsiadkę zza płotu. Zamierza się budować. Zasłoni nam zatem trochę widok na żurawie, sarny i zające, ale ma za to rówieśniczkę naszej córki, więc bedzie towarzystwo dla dziecka :D

Ewamin, jeśli udałoby Ci się pokruszyć ten gruz to ja biorę !!

Bryta piękny domek! Ten etap już oko cieszy. Efekty są szybko zauważalne i tak miło się robi na sercu. Ja jestem na etapie więźby i już jak w domu się czuję :D Co do PROMIXU to już go nie ma i nie będzie :( Ani w Mierzynie ani w Dobrej. Nic już tam na sprzedaż nie ma (po byłej firmie oczywiście, bo na jej miejscu wyrosły nowe. Jednak BK raczej tam nie stoi... To moja była firma :(

Azalka, dzięki za wieści. Niestety w najbliższym sąsiedztwie działki mogą nam zabudować :( Strefa ochronna jest nieco dalej. Dziś poznałam sąsiadkę zza płotu. Zamierza się budować. Zasłoni nam zatem trochę widok na żurawie, sarny i zające, ale ma za to rówieśniczkę naszej córki, więc bedzie towarzystwo dla dziecka :D

Hm, no moze jedna dzialka? ale tez wcale nie jestem pewna... wiem, ze 341 juz jest praktycznie cala w strefie - musielibyscie plan sprawdzic.

Sasiadka juz pozwolenie na budowe ma?

A ma ktos w okolicy dziecko konczace w tym roku gimnazjum??