monka 05.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Azalka ciężki etap przed tobą może ta strona ci pomoże http://www.projekty.domow.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 05.05.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 zapraszam serdecznie, ale jeśli chodzi o konkursowy to bez licznych zmian jest trochę mało funkcjonalny.... To napisz mi na PW gdzie i kiedy moglibysmy podjechac, abysmy nie przeszkadzali. Malo ktory domek nadaje sie do budowania bez przerobek... A bedziesz deskowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 05.05.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Witam...dluuugi weekend na ukonczeniu Azalka widze, ze ostro myslisz nad projektami. W zasadzie dopiero teraz zaczelam sie zastanawiac czy nasz projekt spelnia WZ, cos tam patrzylam i wydawalo mi sie, ze raczej nic tam wymyslnego nie ma (hehe to sie w praniu okaze). Najwazniejsze, ze w poniedzialek wedruja papiery do banku na kredyt. Prosze o pozytywne fluidy w nasza strone, aby jak najszybciej byla decyzja i oczywisci pozytywna, bo o innej nie ma nawet mowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 05.05.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 azalkaWitaj rozumiem Twój ból poszukiwania. My też mieliśmy ogormny problem ze znalezieniem odpowiedniego projektu, który spełniałby WZ. Dodatkowym utrudnieniem był fakt, że wejście jest od strony południowej. Przekopaliśmy sterty projektów i zawsze było coś co nam nie pasowało, dlatego ostatecznie zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, z którego jesteśmy bardzo zadowoleni bo mamy to co chcieliśmy. Może też w Twoim przypadku warto zastanowić się nad takim projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 05.05.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 azalka ...ostatecznie zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, z którego jesteśmy bardzo zadowoleni bo mamy to co chcieliśmy. Może też w Twoim przypadku warto zastanowić się nad takim projektem. Potuptalabym do architekta, ale troszke boje sie ceny... 12 czy 15 tysiecy nie zaplace. A nie chcialabym tez trafic na jakiegos patalacha (z gory przepraszam, ale w kazdym zawodzie sie zdarza). Na razie wybralam wstepnie kilka projektow, jeszcze przycisne meza, bo on znow stosuje odpor ("na cholere ja bede tyle tego ogladal, wszystkie takie same, ja sie nie znam, jutro" - jutro jest oczywiscie zawsze jutro. Boziu, daj mi cierpliwosc!). Teraz przerabiamy temat ilosci pokoi w kontekscie powiekszenia rodziny bo jak tak, to musi byc 5 + saloon, a jak nie - wystarcza cztery. Bryta, ten duzy jarzab? Madaszka, moje papiery juz poszly do pierwszego banku, w poniedzialek jeszcze musze pouzupelniac, a najpozniej we wtorek skladam kolejny wniosek w innym miejscu. I jakby co, jeszcze mam zapasowy trzeci... Tyle bankow chyba starczy, co? A co do wymyslnego... to niby nic nie ma. Ale te nieszczesne 8m w kalenicy wycina mi polowe projektow, a 130 m2 zabudowy kolejne 50%. Poniewaz chce dach dwuspadowy znow odpadaja kolejne. Juz sie zlamalam, dopuszczam stodole polaczona ze stodola pod katem prostym, chociaz pewnie okropnie to podrozy koszty... Mecze temat "wspanialego" na forum, ale niewiele pojmuje, poki co. A od jakiej strony swiata macie wjazd na dzialke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 05.05.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Potuptalabym do architekta, ale troszke boje sie ceny... 12 czy 15 tysiecy nie zaplace. Spójrz na to z perspektywy oszczędności na dalszych etapach. Może uda Ci się znaleźć tańszego. Jeśli zaprojektuje oszczędny dom to możecie dużo zaoszędzić potem, a przy rosnących cenach materiałów to koszt projektu indywidualnego szybko się zwróci. My tak zrobiliśmy. Dach mamy prosty, bez udziwnień i załamań. Komin prościutki, jeden przez cały dom. Projekt dopasowany do stron świata. Uwzględnione wszystkie nasze potrzeby na małej powierzchni itd itp. Mamy masę katalogów. Oglądaliśmy tysiące projektów i zawsze coś było nie tak. Teraz mamy tylko jedną ścianę nośną, schody schowane i każdy centymetr pięknie wykorzystany bez strat powierzchni. Domek niewielki ale wystarczający z przewidzianym dodatkowym pokojem dla ewentualnego kolejnego dziecka, oraz dodatkowym dla rodzica jak będzie potrzeba. Niektórzy wykonawcy mocno się dziwili, że tak mało materiału potrzebuje nasz domek a my jesteśmy bardzo zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 06.05.2007 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 azalka: a widziałaś ten projekt ? http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f0186a71753e powierzchnia zabudowy 127,8m2 , w kalenicy 8,03mpozdrawiammaksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 06.05.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam Wszystkich duzo dwuspadowych maja tez http://www.lipinscy.pl moj Jarzabek parter ma 110 m+ garaz i gore (do pozniejszej adaptacji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 06.05.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zgadzam się z Wićką w 100%. My zapłaci 12 tysięcy i mamy to co chcieliśmy. Zresztą jak się okazało ile kosztuje tak naprawdę projekt gotowy, w którym za np dodatkowe miejsce w garażu trzeba płacić wcale nie małe pieniądze to wyszło, że różnica w cenie pomiędzy indywidualnym a gotowym maleje szybko. Dla mnie ważny również był fakt, że przy gotowym projekcie architekt rozliczyć chciał się (przynajmniej z tymi, z którymi rozmawialiśmy) w momencie złożenia wniosku o pozwolenie, przy indywidualnym ostatnią ratę płacimy po uzyskaniu pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 06.05.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 zapraszam serdecznie, ale jeśli chodzi o konkursowy to bez licznych zmian jest trochę mało funkcjonalny.... To napisz mi na PW gdzie i kiedy moglibysmy podjechac, abysmy nie przeszkadzali. Malo ktory domek nadaje sie do budowania bez przerobek... A bedziesz deskowal? deskować nie będziemy. myśleliśmy o innym kolorze tynku zamiast tego, ale też nam przeszło :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 06.05.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja tez troche zaluje ze nie wzielam indywidualnego bo np nie wyszly mi rolety takie nad okienne w murze bo nie zgadzaly mi sie odleglosci od wienca W indywidualnym balam sie ze nie trafie na dobrego architekta Zawsze mozna budowac nastepny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 06.05.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Wiecie, co mnie najbardziej przeraza? Ze mi sie ten domek rozrasta... Juz pomalu oscyluje w granicach 140-150m2... Czy ktos z Was wie, po jakiego grzyba jest roznica miedzy poziomem garazu a parteru? Czy duzym problemem bylaby zmiana tego w projektach? Zrobie rozeznanie wsrod architektow, jak ksztaltuja sie ceny. To pewnie potrwa, ale coz - czasu, poki co mam wystarczajaco... Na razie dalej walkuje gotowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 06.05.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zrobie rozeznanie wsrod architektow, jak ksztaltuja sie ceny. To pewnie potrwa, ale coz - czasu, poki co mam wystarczajaco... Na razie dalej walkuje gotowce spójrz kilka postów wyzej pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 06.05.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Czy ktos z Was wie, po jakiego grzyba jest roznica miedzy poziomem garazu a parteru? Czy duzym problemem bylaby zmiana tego w projektach? Na razie dalej walkuje gotowce jedyna różnica w poziomach jaką widziałem to ta spowodowana planowym spadkem podłogi w garażu w kierunku bramy... zmiana w projekcie w zasadzie jest kosmetyczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 06.05.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 pozdrawiam niedzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.05.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zgadzam się z Wićką w 100%. My zapłaci 12 tysięcy i mamy to co chcieliśmy. Zresztą jak się okazało ile kosztuje tak naprawdę projekt gotowy, w którym za np dodatkowe miejsce w garażu trzeba płacić wcale nie małe pieniądze to wyszło, że różnica w cenie pomiędzy indywidualnym a gotowym maleje szybko. Dla mnie ważny również był fakt, że przy gotowym projekcie architekt rozliczyć chciał się (przynajmniej z tymi, z którymi rozmawialiśmy) w momencie złożenia wniosku o pozwolenie, przy indywidualnym ostatnią ratę płacimy po uzyskaniu pozwolenia. Ja płaciłem za adaptację gotowego projektu (z jedną wieksza zmianą) PLN 3.300,- W tym były projekty przyłączy, adaptacja do miejscowych warunków, załatwianie spraw oraz ... skuteczne załatwienie pozwolenia na budowę!. I choć napisałem "płaciłem" to tak naprawdę z ww. kwoty dałem na razie 1 tys. zadatku - reszta dopiero po uzyskaniu pozwolenie na budowę! To chyba standard, że wiekszość kasy płaci się po dobrze zrobionej robocie a nie przed - nie tylko w przypadku indywidualnych projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 06.05.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 M3 Widać, że potwierdza się, że firma firmie nierówna. Napisałam z jakimi cenam i sposobami rozliczenia my się spotkaliśmy. Wiadać, że Ty dobrze trafiłeś. Tam gdzie my byliśmy się pytać okazało się, że do kosztu projektu trzeba było doliczyć ok 2500 tys za samą adaptację, powiększenie garażu z jednostanowiskowego na dwu to kolejne 2000 tys potem za coś chcieli kolejne pieniądze i tak kwota rosła i rosła, a rozliczenie końcowe miało nastąpić w momencie złożenia dokumentów do urzędu. Dlatego przy naszych warunkach zabudowy, wjeździe od strony południowej i braku projektu, który spełniałby nasze oczekiwania bądź nie wymagałby zbyt dużych i kosztownych zmian, zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florek i Jadzia 06.05.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witamy i pozdrawiamy wszystkich Szydas na jakim etapie jestes?czy lista rankingowa wykonawcow jeszcze istnieje? zastanawiamy sie czy panele z egzotycznego robic na plywajaco czy kleic do podlogi co wy o tym sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 06.05.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witamy i pozdrawiamy wszystkich Szydas na jakim etapie jestes? czy lista rankingowa wykonawcow jeszcze istnieje? zastanawiamy sie czy panele z egzotycznego robic na plywajaco czy kleic do podlogi co wy o tym sadzicie ? jestem na etapie paneli egzotycznych - robię na pływająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 06.05.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam! Dziś ostatni grill tego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts