Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiiiiiitam wszystkich sobotkowo :)

Jeden bank obstawiony, drugi tez a trzeci w poniedzialek. Myslicie, ze tyle starczy? :D

Zloz tyle wnioskow ile sie da. Ja zlozylem dwa. Jeden bank mnie olal, a drugi podyktowal gorsze warunki niz proponowal na poczatku. W efekcie, bedac w sytuacji bez wyjscia, bylem zmuszony wziac kredyt na nieodpowiadajacych mi warunkach.

Oki, to jeszcze ze dwa :)

Mam nadzieje, nie oleja... Wyniki powinnam miec na przelomie przyszlego tygodnia.

A warunki faktycznie, zmieniaja sie juz miedzy ostatnia symulacja a zlozeniam wniosku. :-?

Ja bym tak nie zakladal. Warunki do otrzymania kredytu spelnialem na piatke, a mimo to jeden bank mial swoje widzi mi sie. Nawet nie podali racjonalnego powodu odrzucenia wniosku.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

komu kawke???

ogolnie takie pytanko.....czy nie boicie sie budowac od podstaw na kreche????

Nie boje sie. Wierze, ze za kilka lat bede sie smial z tego jak mala rate kredytu place, pomimo tego, ze wynosic ona na poczatku bedzie niemal 30% mojej pensji.

Choc tak naprawde troche srodkow wlasnych mialem na starcie. Jakies 10% inwestycji ledwie.

Witam budujących ze Szczecina.

Jestem na samym początku budowy, tzn. projekt i pozwolenie już mam ale niestety mam ogromny problem ze znalezieniem solidnej i przede wszystkim taniej ekipy. Do tej pory odbyłem spotkania z trzema, mam od nich kosztorysy na stan surowy otwarty i o zgrozo!!!!! wszyscy życzą sobie za robociznę ponad 80 tys.!!!!!!

Z licznych postów na forum ale z innych miejscowości widzę, że są to mocno zawyżone ceny.

Czy mogę prosić o namiary na jakieś sprawdzone firmy. Ciekaw jestem co to za sławna lista? Może tam znajdę jakieś namiary nie tylko na stan surowy.

A może ktoś miał do czynienia z kolizją linii energetycznej na działce, chętnie o tym porozmawiam.

Z góry dziękuję.

80 tysięcy w Szczecinie to dosyć tanio - zależy oczywiście jaki dom budujesz...

Kurka, nie przesadzajmy! To chyba ta wyzsza półka ... Ceny stanu surowego, otwartego z dachem oscyluja wokół 50-60 tys. choć jak patrzę na inne tematy na tym forum i widze, ze w kraju ludziska dogadują się na 40 tys (i to nawet w "stolycy") to mnie sciska. Szczecin z okilicami jest chyba jednym z biegunów wysokich cen robocizny i materiałów

Oczywiście też są ekipy, które wołają 80 tys. Znalazłem w czasie swoich poszukiwań 2 takie - jednak opinie ich Klientów mówiły, że są warci tej ceny!

Ci po 50-60 tys. (sprawdzeni) tez są OK.

A możesz podać namiary na tych co wołają 50-60 tys. i są sprawdzeni? Może podpowiesz mi co to za lista?

A na kiedy potrzebujesz? Z dobrą (jak dotychczas i mam nadzieję, że przede mna się to nie skończy) opinią i kosztujący 50 tys. zaczną u mnie pod koniec czerwca. Nie wiem czy potem będą mieli czas - raczej są juz z kimś innym "po słowie". Jesli potwierdzę opinię jaką do tej pory mają - będę ich polecał dalej i (jesli wyrażą zgodę) znajdą się na liście.

Po liste nalezy pisać maila do Klausa: [email protected] z treścią "lista", "prosba o listę" w tytule.

PS. Szeryf ekipy od dachu mówił mi z tydzień temu, że ma ekipę ludzi, którzy są wolni i mogli by zaczynac prawie od zaraz - mówił, ze nie trzeba się ich wstydzić. Jak mi sie uda to mogę jutro go zagaić i podpytam o szczegóły.

M3

Wielki dzięki za listę. Jestem chętny na wszelkie namiary sprawdzonych ekip. Planuję rozpocząć budowę w okolicy sierpnia, ale przecież muszę ustawić ten termin już teraz, tak więc chętny jestem na rozmowę z Twoją ekipą jak też ekipą od szeryfa.

Teska,

nie boimy sie :) Staramy sie o tym nie myslec ;) Bogiem a prawda, to gdyby sie wiekszosc z nas zastanowila wczesniej (takze ci z odlozonymi sumkami), zrobila prawdziwy kosztorys i przewidziala klopoty, natychmiast porezygnowalibysmy z budowania... Wiem, bo przeszlam budowe domu moich rodzicow - jego powstanie nasi znajomi oceniali jako "cud nad Odra" :D

Jest takie przyslowie "nawet w domu nedzarza pieniadze na pogrzeb zawsze sie znajda" - czyli jak musisz, to i z kamienia wycisniesz.

A moze za pare lat bedziemy sie faktycznie chichrac z wysokosci raty kredytu. Oby!!!

Buduje się w Dołujach przy ulicy Bociana

To bardzo, bardzo blisko kilkorga z nas :) Ale ze zdjec nie moge polapac sie, gdzie dokladnie. Moze masz juz duzo wiecej zbudowane?