Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Owszem, u mnie właśnie jest taka sytuacja. Robiliśmy badania geotechniczne gruntu w różnych miejscach działki i wszędzie do 5 metrów tylko glina i iły. Skutkuje to, niestety, wieloma niedogodnościami.

Po pierwsze - fundamenty jak pod wieżowiec, bo grunt niestabilny. W llistopadzie 2005 kosztowały mnie 50 tysięcy zł.

Po drugie - kłopot z odprowadzeniem wody opadowej z dachu (bo u mnie dodatkowo nie ma kanalizacji, oczka wodnego, rowu melioracyjnego) - w projekcie przewidziano zbiorniki na deszczówkę, ale to nie takie proste zwłaszcza, że dach ma 370m2.

Po trzecie - w okresach słotnych na działce grzązko, poza tym wysoki (okresowo) poziom wód gruntowych i brak możliwości odprowadzenia oczyszczonej wody uniemożliwia wykonanie POŚ, jestem więc skazana na szambo.

Po czwarte - żeby coś sensownego rosło, trzeba wymienic górną częśc gleby.

Plus (chyba jedyny) - można nie szalowac wykopu pod fundament. Za to warto wylewac fundamenty po okresie suchym, kiedy jest niski poziom wód gruntowych i celując w czas bez opadów, w przeciwnym razie może byc problem ze stabilnością gruntu.

Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m

Glina: 1,15 - 1,40m (w drugim odwiercie piasek gliniasty)

Ił pylasty jasnobrązowy: do 3,0m (bo głębiej już nie wiercili) :)

To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża :-? :roll:

trobe napisał:

...kłopot z odprowadzeniem wody opadowej z dachu

U nas chyba ten problem odpada. Mamy działke na skarpie, według geotechnika "cudowne, naturalne odejście dla drenażu i wody z działki jako takiej"hehe. (Denaż wydaje nam się niezbędny w takich warunkach).

trobe napisał:

... żeby coś sensownego rosło, trzeba wymienic górną częśc gleby.

Taki właśnie mamy zamiar.

trobe napisał:

Za to warto wylewac fundamenty po okresie suchym, kiedy jest niski poziom wód gruntowych i celując w czas bez opadów, w przeciwnym razie może byc problem ze stabilnością gruntu.

Ten właśnie fakt, nasz geotechnik przedstawił nam jako jedyny problem w związku z budowaniem na tej działce "Uważać żeby nie zamokło!"

Poleccie mi jakichs tanich rzeczoznawcow. Potrzebuje wyceny postepow w budowie dla banku, w celu uruchomienia kolejnej transzy. Firma, ktora mi robila wstepna wycene nieruchomosci chce za kazda taka wycene 250zl. Moze da sie taniej, tylko nie bardzo wiem gdzie szukac.

to w jakim banku jesteś? :o większość banków sama ocenia postęp robót przyjeżdżając na miejsce i/lub śledząc zapisy w dzienniku budowy plus zdjęcia do tego. Pierwsze słyszę, żeby za każdym razem brać rzeczoznawcę :o

Właśnie mam przed sobą raport z odwietów geotechnika na naszej działce. Humus: 0,30 - 0,45m

To może nie będzie u mnie tak źle? Powiem szczerze, że cena 50tyś za fundamenty z 2005 roku trochę mnie przeraża :-? :roll:

wiercili tylko 3 metry???? :o :o :o u mnie było 5 metrów, bo znają teren i wiedzą, że są piaski nośne.... od fachowców słyszałem, że 4 metry to minimum

Witamy wieczorkiem :)

Wczoraj spedzilam pol dnia ogladajac domki w okolicy strzelnicy na Bezrzeczu. Morenowa, Ekologiczna itd.

Dreczy mnie milion spraw, "zeby sie nie pomylic" i to jeszcze na etapie projektu. Mierzmy zamiary na sily a nie sily na zamiary... no i chcialam sobie porownac i poukladac w glowie.

Jestem zaskoczona, jak wiele wciaz sie buduje nieladnych domow, poudziwnianych, nieproporcjonalnych, nieadekwatnie do ich urody wykonczonych.... I ciesze sie, ze mojej przyszlej okolicy jest zdecydowanie miazdzaca przewaga domkow zgrabnych i ladnych :)

A dla usmiechu przesylam Wam link do zdjecia, bedacego ukoronowaniem mojego polowania: http://www.cavalierworld.pl/domek/obrazki/paskudztwo.jpg

z zapytaniem: kto wydal pozwolenie na budowe?? Dom stoi w otoczeniu kilku nieduzych, klasycznie urodziwych domkow...

Sorki azalka ale nad gustami sie nie dyskutuje. Komus podoba sie rozowy innemu czarny. Dlatego sie roznimy i swiat jest kolorowy.

wiercili tylko 3 metry???? :o :o :o u mnie było 5 metrów, bo znają teren i wiedzą, że są piaski nośne.... od fachowców słyszałem, że 4 metry to minimum

Hmmmm....no tylko 3m. Ale to miały być odwierty tylko w celu ustalenia, czy skarpa nie jest osuwiskiem. Chodziło o to, czy da się w tym miejscu wybudować dom.

Czytam teraz na forum, że różne są głębokości wierceń. Wszystko zależy od tego, co chcesz postawić na danej działce. I 3m to wcale nie taka rzadkość. O! 8)

Hmmmm....no tylko 3m. Ale to miały być odwierty tylko w celu ustalenia, czy skarpa nie jest osuwiskiem. Chodziło o to, czy da się w tym miejscu wybudować dom.

zawsze o to chodzi :wink: :D :D :D nie upieram się, ale słyszałem o przypadkach, w których rozbierano stan zero, bo wszystko zaczęło pękać. i w części przypadków była to wina gruntu, architekt i konstruktor bazowali właśnie na płytkich odwiertach. sam dowiedziałem się o tym od znajomego geologa, już w trakcie budowy. to oczywiście wyjątkowe sytuacje, ale jak widać zdarzają się....

...nie upieram się, ale słyszałem o przypadkach, w których rozbierano stan zero, bo wszystko zaczęło pękać. i w części przypadków była to wina gruntu, architekt i konstruktor bazowali właśnie na płytkich odwiertach. sam dowiedziałem się o tym od znajomego geologa, już w trakcie budowy. to oczywiście wyjątkowe sytuacje, ale jak widać zdarzają się....

A kysz!!!!! ;)

A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik?

P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY?????

Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem :oops: . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem.

A Wam, reszto społeczności tegoż forum, jak głębokie wiercenia zrobił geotechnik?

P.S. (do tych, którzy mieli płytkie wiercenia) PĘKAJĄ WAM DOMY?????

Mnie wiercono 3 otwory po 4 m, jednak wiem już że nie ilość i głębokość otworów stanowi o jakości badania a fakt czy poza wierceniami dokonano badania chyba echosonarem :oops: . Chodzi o to że odwiert pokazuje układ warstw ale w odwiercie, a ważne jest by poznać jeszcze jak te warstwy się rozkładają na całej powierzchni działki pod domem.

święta prawda! echosonda pokazuje JAK jest rozłożone, wiercenia pokazują CO się rozkłada :D

W sumie racja. Chcieliśmy, przed rozpoczęciem budowy, zrobić jeszcze jedno badanie gruntu. Tak żeby się dowiedzieć, jakie fundamenty powinny zostać zastosowane. Z tą sondą (echosonarem) to naprawdę mądre rozwiązanie. Dlatego przy nastepnych badaniach upomnę się o tą usługę :)

W sumie racja. Chcieliśmy, przed rozpoczęciem budowy, zrobić jeszcze jedno badanie gruntu. Tak żeby się dowiedzieć, jakie fundamenty powinny zostać zastosowane. Z tą sondą (echosonarem) to naprawdę mądre rozwiązanie. Dlatego przy nastepnych badaniach upomnę się o tą usługę :)

O! Przepraszam. Po prostu upomnę się o taką usługę. Bo już wiem co mam pod ziemią ;)