Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Buuu, jak ja zazdroszcze wszystkim ktorzy mieszkaja, "pna sie do gory" wzglednie tocza zaawansowane przygotowania...

Ja sie umowilam wstepnie na podpisanie umowy z Bankiem za tydzien (kolejny bank nas tez zaakceptowal :)), a do notariusza w ktorys z pierwszych dni czerwca. Jak juz to osobiscie podpisze, chyba sie urzne!!! Na lamach forum :wink:

A propos Bankow - pierwszy, do ktorego wystapilismy o kredyt nazywa sie Santander. Sa dosc drodzy, ale ponoc elastyczni, mnostwo ludzi bylo z nich zadowolonych, obiecywali szybko i duzo - od obietnic do zlozenia wniosku kilka rzeczy sie zmienilo (na nasza niekorzysc oczywiscie), pozniej mieli problemy z dzodzwonieniem sie do pracy do mnie i do meza, pozniej nie mogli znalezc dzialki no i jeszcze do tej pory ani mru mru. Nie chce ich okreslac jako zly bank - przy tym, co wyprawiaja inni to naprawde kosmetyczne bzdetki - ale pozostale banki dostaly nasze papiery dziesiec dni pozniej i decyzje otrzymalismy w przeciagu pieciu dni roboczych.

Witam wieczorkiem.

Czy wiecie może, jakie są zasady wycinania drzew i krzewów na działce budowlanej? Na naszej jest sporo samosiejek. Mają ok 2-2,5m wysokości. Młodziutkie. Latem chcemy się zabrać za ich wycinanie. Nie wiem, czy na ich wycinkę potrzebuję zezwolenia, czy nie. Gdzieś czytałam, że drzewa które mają do 5 lat, można wycinać bez zezwolenia. Jednak nie pamiętam, gdzie to było i nie jestem pewna, czy to było wiarygodne źródło. :roll:

Bez zezwolenia można wycinać drzewa i krzewy:

* owocowe, ale nie te rosnące na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu przyrody – na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;

* rosnące na plantacjach drzew i krzewów;

* których wiek nie przekracza pięciu lat;

* usuwane w związku z funkcjonowaniem ogrodów botanicznych lub zoologicznych;

* niszczące nawierzchnię dróg lub ograniczające widoczność na drodze, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków;

* usuwane na podstawie decyzji właściwego organu z wałów przeciwpowodziowych;

* utrudniające widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniające eksploatację urządzeń kolejowych albo powodujące tworzenie na torowiskach zasp śnieżnych, usuwane na podstawie decyzji właściwego organu;

* stanowiące przeszkody lotnicze, usuwane na podstawie decyzji właściwego organu.

Podstawa prawna: ustawa o ochronie przyrody z 16 kwietnia 2004 r. (Dz. U. nr 92, poz. 880)

I już wiem wszystko :)

http://www.bokserywpotrzebie.pl

Eh Bryta. Momentami to aż się ryczeć chce. :( Ja mam kotkę (taką, jak ma Teska - czarną, ma na imię Tigra) i psa (jamnika szorstkowłosego, na imię ma Szczotka). Nie wyobrażam sobie, że mogłabym im zrobić jakąkolwiek krzywdę, albo porzucić. Żal tych wszystkich psiutków. eh :(

Ja wlasnie wywalilam druk zezwolenia na wyciecie drzewka. Na moim polu nie bedzie mi potrzebne. :)

Tnij szybko, bo za starsze drzewka oplaty sa paralizujace... Z czasow niedawnych wiem, kiedy przymierzalam sie do dzialki lesnej i wspolnie z mezem spedzilismy wiele czasu na rozmowach z lesnikami i ochrona srodowiska i gmina (bo baaardzo chcialam te dzialke...)

Sluchajcie, kiedy przydzielaja numerki? Tzn kiedy sie dowiem, jaki numerek bedzie miec moj domek na mojej ulicy?

Bo w ramach tego, ze ja zaczynam wszystko od konca, wlasnie zabralam sie za projektowanie tabliczki z numerkiem :) I oczywiscie z golabkiem sliczniastym. (Wbrew pozorom jestem calkiem rozsadna kobieta :p)

I jeszcze jedno male pytanko:

ile srednio czeka sie w polickim starostwie na pozwolenie na budowe od zlozenia kompletu dokumentow? miesiac? 3 miesiace? pol roku?

www.bokserywpotrzebie.pl

Eh Bryta. Momentami to aż się ryczeć chce. :( Ja mam kotkę (taką, jak ma Teska - czarną, ma na imię Tigra) i psa (jamnika szorstkowłosego, na imię ma Szczotka). Nie wyobrażam sobie, że mogłabym im zrobić jakąkolwiek krzywdę, albo porzucić. Żal tych wszystkich psiutków. eh :(

Najgorsze jest to ze polskie schroniska sa tragiczne :cry:

www.bokserywpotrzebie.pl

www.bokserywpotrzebie.pl

To fakt. Jednak najgorsi są ludzie bez serca. I jest ich od groma, niestety.

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie

Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz.

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia.

Mozesz przedstawic jakis kosztorys? Wierzyc mi sie nie chce w to co piszesz.

witam

wykonawca ktory buduje mi domek jest z goleniowa. ja buduje sie w rurzycy(tj niedaleko klinisk). robocizna koszt 200zl/m2. co do jakosci wykonania. ogladalem kilka domkow ktore budowal. i wszystko ok. moim znajomym budowal 2 lata temu. zadowoleni :D . wszystkie materialy zalatwia on po konsultacji ze mna czy nie mam tanszej oferty. materialy kupowane byly jeszcze w styczniu i lutym. drzewo na dach tak samo, zamowione w lutym. teraz jeszcze konczy sie suszyc. pozdrawiam

Witaj tomlisek

A czy mógłbyś podać namiary na priv Twojego wykonawcy, szukam już od dwóch miesięcy porządnej ekipy, ale coś mi to kiepsko wychodzi. Może spróbowałbym pogadać z nim, chociaż jeżeli on buduje w okolicach Goleniowa to pewnie nie będzie chciało mu się dojeżdżać do Szczecina. Warto jednak spróbować. Z góry dziękuję.

Witam wszystkich forumowiczow po raz pierwszy. Mam pytanie. Czy cena za stan surowy otwarty z dachem( domek 111m2 dach dwuspadowy bez wykuszy, bez garazu, taka chatka Puchatka-materialy+robocizna+przylacze wod-kan) 80tys jest do przyjecia. domek to parter z uzytkowym poddaszem. czekam na opinie

Cena suoer, niestety obawiam sie, ze mocno nierealna. Za 80tys to nawet materialow nie kupisz, chyba, ze z kartonu budujesz.

Dom juz prawie stoi za dwa tygodnie bedzie stawiany dach. Z kartonu nie buduje tylko z BK , czyli sadzac po wypowiedzi cena jest niska i jak najbardziej do przyjecia.

Mozesz przedstawic jakis kosztorys? Wierzyc mi sie nie chce w to co piszesz.

witam

wykonawca ktory buduje mi domek jest z goleniowa. ja buduje sie w rurzycy(tj niedaleko klinisk). robocizna koszt 200zl/m2. co do jakosci wykonania. ogladalem kilka domkow ktore budowal. i wszystko ok. moim znajomym budowal 2 lata temu. zadowoleni :D . wszystkie materialy zalatwia on po konsultacji ze mna czy nie mam tanszej oferty. materialy kupowane byly jeszcze w styczniu i lutym. drzewo na dach tak samo, zamowione w lutym. teraz jeszcze konczy sie suszyc. pozdrawiam

Witaj tomlisek

A czy mógłbyś podać namiary na priv Twojego wykonawcy, szukam już od dwóch miesięcy porządnej ekipy, ale coś mi to kiepsko wychodzi. Może spróbowałbym pogadać z nim, chociaż jeżeli on buduje w okolicach Goleniowa to pewnie nie będzie chciało mu się dojeżdżać do Szczecina. Warto jednak spróbować. Z góry dziękuję.

Sluchajcie, kiedy przydzielaja numerki? Tzn kiedy sie dowiem, jaki numerek bedzie miec moj domek na mojej ulicy?

Numerek -> składasz odpowiedni druk, czekasz 14 dni i masz numerek

Czekaj, czekaj - nie mam jeszcze domku ani pozwolenia, a numerek dostane?

Fajosko :lol:

No nie, najpierw musi być ulica, chyba, że w miejscowości są tylko numerki.

A wniosek składasz w gminie i chyba pozwolenie nie ma tu nic do rzeczy.

Po 14 dniach od nadania nru porządkowego masz natomiast obowiązek oznakować nieruchomość, więc tabliczka będzie jak najbardziej na miejscu :wink:

Mam pytanie (kolejne :) ). Chcemy zrobic adaptację projektu gotowego, pod kątem ubiegania się o pozwolenie na budowę. Powiedzcie mi tylko, z czym musze się JUŻ określić. Z czego zamierzam budować dom, jakie zmiany w projekcie, jakie i gdzie instalacje wewnętrzne, jaki rodzaj fundamentów, typ ogrzewania, wentylacje itp. szegóły?

Ile Wam zabrała czasu adaptacja projektu gotowego?

Czy ubiegajac się o pozwolenie na budowę, muszę mieć już wszystkie podstawowe media na działce?

Po 14 dniach od nadania nru porządkowego masz natomiast obowiązek oznakować nieruchomość, więc tabliczka będzie jak najbardziej na miejscu :wink:

A ja ulice mam. Tzn. na mapie jest i tabliczka z nazwa ulicy w polu stoi :lol: Drogi nie ma nawet polnej, ale tabliczka jest!

Nie, no mozaikowej tabliczki nie przyczepie. Dlugo by tam nie postala, troszke szkoda ;)

Tym niemniej wielkie dzieki za info, zrobie slupek i na blaszce przyczepie numerek :lol:

A czy ogrodzenie jesli sie czlek buduje to musi robic, czy tez sie nie kalkuluje - nie trzeba? Mowie o prowizorycznym oczywiscie - slupki drewniane i siatka metalowa najprostsza rodem z Castoramy.

A ja ulice mam. Tzn. na mapie jest i tabliczka z nazwa ulicy w polu stoi :lol: Drogi nie ma nawet polnej, ale tabliczka jest!

Nie, no mozaikowej tabliczki nie przyczepie. Dlugo by tam nie postala, troszke szkoda ;)

Tym niemniej wielkie dzieki za info, zrobie slupek i na blaszce przyczepie numerek :lol:

A czy ogrodzenie jesli sie czlek buduje to musi robic, czy tez sie nie kalkuluje - nie trzeba? Mowie o prowizorycznym oczywiscie - slupki drewniane i siatka metalowa najprostsza rodem z Castoramy.

Ja adres wpisałam po prostu na żółtą tablicę informacyjną :wink: .

Myślę, że ogrodzenie warto zrobić, dużo to nie kosztuje - siatka leśna chyba coś ok. 130zł za 50m w castoramie, słupki od leśniczego też nie majątek, a nie kręcą się postronni żulikowie, nie wchodzą cudze psy i dzieci.

Witam :)

Guziki, Azalka składacie wniosek do gminy o nadanie numeru, w przypadku gdy nie ma jeszcze ulicy składacie wniosek o nadanie nazwy i przedstawiacie propozycję :) Z własnego doświadczenia podpowiem, że warto podać kilka nazw żeby z którejś rada gminy coś wybrała (listę ulic można wziąć z gminy - nie może się powtórzyć).

Guziki do pozwolenia nie musisz fizycznie mieć uzbrojenia - konieczne są warunki od wszystkich dostawców oraz projekty przyłączy (plan zagospodarowania działki)

Okres oczekiwania po złożeniu dokumentów max 2 miesiące...

To jeszcze Was pomecze :)

A jak jest z przylaczem gazowym?

Pojde do gazowni, dostane warunki przylaczenia i czy od tego momentu mam 12 miesiecy, zeby zaczac gaz pobierac? A jak pojde do gminy po WZ no i pozniej po PNB bez gazu? Czy cos mi sie merdnelo i nie o warunki przylacza a cos innego tutaj chodzi?

Wszystko mi sie zaczyna kielbasic :(