Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Kurcze przez 2 tyg. nie mogłem się zalogować co się u licha dzieje z tym forum :o .

Udalo Ci sie kupic material :lol:

Jeszcze nie, okazuje się że ten BK Porit mają w realbudzie , ale jeszce robi mi rozeznanie w Niemczech narzeczony (Niemiec) mojej koleżanki. I zobaczę co mi wynajdzie wtedy zdecyduję co i jak.

Ale w 1 czy 2 gatunku . Dosyc duzo materialu widzialam na Swierczewskiej od strony Enei wjerzdzajac po prawej ale czy on jest na sprzedaz to nie wiem .

Ja jeszcze nie dostalam ceny na Ytonga ale terminy maja w niemczech do 2 tygodni a nie tak jak unas trzeba sie prosic o material :evil:

A kurcze o gatunek to nie pytałem. A na tej świerczewskiej to też mają ten niemiecki czy inny BK?.

Widzialam tam Ytonga mieli z przodu wystawe a z tylu zapelnione place ale czy na sprzedaz czy to klienta trudno mi powiedziec bo pedzilam zrobic umowe z oknami .

Z drugim gatunkiem trzeba uwazac bo nie masz zadnej mozliwosci reklamacji :-?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, jaką grubość mają bloczki betonu komórkowego na ściany działowe? 5cm? 6cm? 8cm?

I jakie mają pozostałe wymiary?

Ja mam zamowione 11,5

A są cieńsze?

Są - Solbet ale czy nie będziesz miała problemów "akustycznych" przy cienkich ścianach ??

Mam do przestawienia tylko jedną małą ściankę pod schodami (niecałe 2m2), w której i tak są drzwi, więc nie przewiduję sensacji akustycznych :wink: .

Witam grupę

Nie wiem jakie najcieńsze produkuja bloczki na działówki, ale jeśli już Twoja ściana musi być tak cienka to średnio zdolny murarz powinien sobie poradzić ze ścianką z pełnej cegły ( w 6cm) - plus tynk czy regips i będziesz miała ok 8 cm.

To jeszcze ja wtrace swoje dwa slowa odnosnie srtajku lekarzy.

I na koniec jeszcze jedno - niech w tej nowej sluzbie zdrowia bedzie jakas konkurencja. Niech kazdy zarabia wedlug doswiadczenia i umiejetnosci. Niech kazdy poczuje, ze dostaje tyle pieniedzy, ile jest warta jego praca.

Nie przesadzasz BIMBELT ? "Konkurencja, niech zarabia wg doświadczenia, niech poczuje ile jest wart ?" może jeszcze kapitalizm wprowadzisz do służby zdrowia ? wolny wybór lekarza? przychodnie prywatne !! szpitale prywatne !!!!!!

Mamy prywatne budownictwo i zobacz jaki bu..l - ceny rosną wykonawcy marudzą a ty za to płacisz. A staruszki .. a emeryci.. a niepełnosprawni ???? o nich nie pomyslaleś ? Wstydź się taki duży chłopiec a dał się nabrać na liberalne hasła. "Każdemu według jego potrzeb od każdego według jego umiejętności" , "mamy jednakowe żołądki" ... tylko nie pamiętam kto to powiedział bo od trzech miesięcy nie mogę dostać się do specjalisty a lekarze muszą strajkować przez takich jak TY.

Ja tu nie wiem zy zmieszcze sie z stanem sorowym zamknietym w 200 tys :-?

a to prz procentach ktore podajecie znaczylo by strach pomyslec :cry:

nie ma szans na 200 000

Na razie jestem przy stropie zobaczymy dalej jak to wyjdzie cenowo :-?

Bryta

masz nieaktualne informacje - Ty jesteś już po stropie :D Sam widziałem jak dziś wylewali. :)

nie ma szans na 200 000

Na razie jestem przy stropie zobaczymy dalej jak to wyjdzie cenowo :-?

Bryta

masz nieaktualne informacje - Ty jesteś już po stropie :D Sam widziałem jak dziś wylewali. :)

Wiem wiem na dzisiaj byl beton zamowiony :D

To ile teraz trzeba odczekac az strop bedzie gotowy :lol:

Pełną wytrzymałość osiągnie po ok 4 tygodniach (u mnie szalunki zdjęli po 3 tygodniach) ale Ciebie pewnie intresuje kiedy ruszą z murowaniem na stropie. U mnie nie było żadnego murowania ale z tego co wiem zaczynać można dość szybko i tak się praktykuje 3-5 dni.

Nie zapomnij podlewać :D

To ile teraz trzeba odczekac az strop bedzie gotowy :lol:

Pełną wytrzymałość osiągnie po ok 4 tygodniach (u mnie szalunki zdjęli po 3 tygodniach) ale Ciebie pewnie intresuje kiedy ruszą z murowaniem na stropie. U mnie nie było żadnego murowania ale z tego co wiem zaczynać można dość szybko i tak się praktykuje 3-5 dni.

Nie zapomnij podlewać :D

To szybko u mnie sa kolankowe do wymurowania .Nie mam za to materialu na dzialowki jeszcze nie dostalam :-?

To jeszcze ja wtrace swoje dwa slowa odnosnie srtajku lekarzy.

I na koniec jeszcze jedno - niech w tej nowej sluzbie zdrowia bedzie jakas konkurencja. Niech kazdy zarabia wedlug doswiadczenia i umiejetnosci. Niech kazdy poczuje, ze dostaje tyle pieniedzy, ile jest warta jego praca.

Nie przesadzasz BIMBELT ? "Konkurencja, niech zarabia wg doświadczenia, niech poczuje ile jest wart ?" może jeszcze kapitalizm wprowadzisz do służby zdrowia ? wolny wybór lekarza? przychodnie prywatne !! szpitale prywatne !!!!!!

Mamy prywatne budownictwo i zobacz jaki bu..l - ceny rosną wykonawcy marudzą a ty za to płacisz. A staruszki .. a emeryci.. a niepełnosprawni ???? o nich nie pomyslaleś ? Wstydź się taki duży chłopiec a dał się nabrać na liberalne hasła. "Każdemu według jego potrzeb od każdego według jego umiejętności" , "mamy jednakowe żołądki" ... tylko nie pamiętam kto to powiedział bo od trzech miesięcy nie mogę dostać się do specjalisty a lekarze muszą strajkować przez takich jak TY.

wprawdzie temat miał być zamknięty, ale co tam... :wink: problem z prywatyzacją i kapitalizmem w ochronie zdrowia leży właśnie w jakości usług. w innych branżach jak fachowiec coś spieprzy to zawsze można reklamować, żądać naprawy, odszkodowania itp. z medycyną jest tak, że jak się coś spieprzy to jedynie rodzina może walczyć, jeśli ma świadomość, że coś zostało spieprzone a nie jest to następstwo choroby. ponieważ nie istnieją listy rankingowe lekarzy i nie ma szans na stworzenie takowych wybór lekarza będzie podyktowany np. opinią znajomych, tytułami przed nazwiskiem (a tytuły naukowe nie mają nic wspólnego z umiejętnościami i wiedzą medyczną) czy własnymi odczuciami. generalnie pacjentów mieliby lekarze sympatyczni, ugodowi i z tytułem doktora czy profesora - ale niekoniecznie oznaczałoby,że są to lekarze najbardziej kompetentni. powiedziałbym nawet, że może być zupełnie na odwrót :wink: mogłoby więc dojść do negatywnej selekcji, i najlepsi lekarze ze względów ekonomicznych dalej pracowaliby na zachodzie.

co do emerytów i rencistów - dla osób ubogich powinien istnieć zestaw gwarantowanych świadczeń zwany "koszykiem". wiele rzeczy dziś rozbija się właśnie o ten koszyk, a raczej jego brak - z tego powodu każdy, nawet zapity na śmierć bezdomny obszczymur jest leczony i diagnozowany bez żadnych ograniczeń. ponieważ nfz płaci tylko za określoną liczbę badań czy leków inne osoby muszą poczekać, aż znajdą się pieniądze na ich badanie czy leczenie. i tak właśnie tworzą się kolejki do specjalistów czy do specjalistycznych badań i zabiegów a szpitale wpadają w długi. zasada jest prosta - badania i leczenie kosztują, jeżeli nfz nie daje pieniędzy nie można nikogo zbadać czy wyleczyć... a jeżeli się to zrobi to tylko na własny koszt.

tak więc nie kłóćcie się między sobą, bo nikt z was nie ma na to żadnego wpływu - no chyba że przy najbliższych wyborach... :D

nie ma szans na 200 000

Witam wszystkich,

Bryta, moim zdaniem masz b. małe szanse zamknąć się w 200 tys., choć Ty chyba sporo materiału zamawiałaś wcześniej.

Monka, wszystko do elewacji kupowałam w firmie Huma Farby z Poznania. Ponieważ można już dostac Reliusa w Szczecinie teraz zamierzałam kupic tynk w PSB (Mierzyn), jednak pani z którą negocjowałam (bardzo miła i kompetentna) od 1.06 przeniosła się w inne miejsce. Mam do niej telefon, jeśli jesteś zainteresowana prześlę Ci na priv.

wysłałam priva

witam piątkowo!

Odpowiedziałam, zerknij.