Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

witam niedzielnie, pracowicie i strajkowo (czyli jak zwykle) :D

czy ktoś zna dobry sposób na jaskółki, które chcą założyć sobie gniazda pod moim dachem i brudzą elewację aż miło???? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: z zasady jestem pokojowo nastawiony i wolałbym jakieś mniej drastyczne metody...

Chcesz splawic swoje szczescie? Przeciez jaskolki sa jego zwiastunem. Jak je przepedzisz, to juz po tobie ;)

jeśli obsrane :oops: :oops: :oops: ściany mają być szczęściem ,to ja może zrezygnuję??? :roll:

Znajomy miał pod okapem pełno gniazd jaskółek, obsrane było wszystko dokumentnie, a szczęście to też miał chyba zasrane bo mu tą chatę komornik zlicytował. Ja osobiście nigdy nie pozwolę , aby te brudasy zrobiły sobie u mnie jakiekolwiek gniazdo.

Mam ten sam problem

Ulokowały sie w otworze w ścianie

6 jajek

Pozwolę im jeszcze trochę pomieszkać ale za 2 tyg. spodziewam się okien

i niestety - eksmisja na bruk - trochę żal !!!

Ale nikt nie mówił że życie będzie łatwe :)

Chcesz czekać, aż wyklują się pisklaki i wtedy wywalić? To niehumanitarne. Jak musisz eksmitować, to już lepiej teraz, póki nie ma małych.

A gdzie ochrona życia od poczęcia, poczekaj aż oszołomy z LPR-u tu zajrzą. :lol: :lol:

czy ktoś zna dobry sposób na jaskółki, które chcą założyć sobie gniazda pod moim dachem i brudzą elewację aż miło???? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: z zasady jestem pokojowo nastawiony i wolałbym jakieś mniej drastyczne metody...

Chcesz splawic swoje szczescie? Przeciez jaskolki sa jego zwiastunem. Jak je przepedzisz, to juz po tobie ;)

jeśli obsrane :oops: :oops: :oops: ściany mają być szczęściem ,to ja może zrezygnuję??? :roll:

Znajomy miał pod okapem pełno gniazd jaskółek, obsrane było wszystko dokumentnie, a szczęście to też miał chyba zasrane bo mu tą chatę komornik zlicytował. Ja osobiście nigdy nie pozwolę , aby te brudasy zrobiły sobie u mnie jakiekolwiek gniazdo.

Mam ten sam problem

Ulokowały sie w otworze w ścianie

6 jajek

Pozwolę im jeszcze trochę pomieszkać ale za 2 tyg. spodziewam się okien

i niestety - eksmisja na bruk - trochę żal !!!

Ale nikt nie mówił że życie będzie łatwe :)

Chcesz czekać, aż wyklują się pisklaki i wtedy wywalić? To niehumanitarne. Jak musisz eksmitować, to już lepiej teraz, póki nie ma małych.

Teraz mi szkoda

Może się wyklują i jakiś karmnik im zbuduje

Co do niehumanitarności - a wzrosty cen są humanitarne, serce pęka, krew się leje, portfel pustoszeje a lekarze strajkują ........

Teraz mi szkoda

Może się wyklują i jakiś karmnik im zbuduje

Co do niehumanitarności - a wzrosty cen są humanitarne, serce pęka, krew się leje, portfel pustoszeje a lekarze strajkują ........

Jak sam napisałeś wszystko drożeje, więc oni też muszą mieć kasę na materiały budowlane które podrożały, a poza tym nie mogą siedzieć przecież non stop 24 godziny na dyżurach przecież na budowę też trzeba kiedyś zajechać. :wink:

AA propos jaskolek! czy one przypadkowo nie sa pod ochrona???? ja tam nie zabijalam, chociaz "zafajdaly" mi cala jetke obu na szczytach...

a jesli idzie o zwierzyniec, to ja uratowalam myszke od straszliwej smierci polegajacej na zalaniu betonem zywcem.... mam nadzieje, ze jak dom stanie to nie przyjdzie cala rodzina mysz do domu, by mi podziekowac :))))

:D Witam wszystkich poniedziałkowo :D

DIDI jak maleństwo?? :wink:

odnośnie roslinek- czy mogłabys podpytać Piotra co rośnie u naszych

sąsiadów (J.G) na siatce od stony lasku ?

Oj! To już chyba ze sto lat

skoro :D to Amonka?

Emi ma sie świetnie - właśnie śpi.

pewnie, że zapytam - teraz nie mogę, bo ma jakieś ważne spotkanie i zabronił mi dzwonić do siebie, ale damy znać :wink:

Pytanko...

wiecie może czy jest w okolicy Szczecin jakiś producent betonowych szamb? kręgi odpadają że względu na wysoki stan wód gruntowych

pozdrawiam

m.

Nie ma, ale podobno można uszczelnić kręgi w sposób trwały. Mam ten sam problem, jeśli uda Ci czegoś dowiedzieć, też proszę o informację.

Znalazłam natomiast producenta szamb betonowych ze Śląska, który jest w stanie dostarczyć szambo (10) w cenie 2400,00 plus 1400,00 transport. To i tak taniej, niż szczelne o tej samej pojemności.

W kwestii jaskółek - są zabezpieczenia, wyglądające jak druciany jeż, który wpina się dokoła w ścianę na granicy podbitki. Nie wiem gdzie się kupuje, widzę to u siebie w bloku, gdzie zawsze było mnóstwo jaskółczych gniazd. Tam, gdzie są zabezpieczenia gniazd nie ma, ale w każdym innym dogodnym - zatrzęsienie.

Krótkie pytanko:

Czy ktos kupił, użytkuje bądź zna opinie innych nt. okien firmy Drutex?

Witam wszystkich,

testuje te okna od kliku lat (wcześniej mieszkanie) teraz dom i firma. Nie narzekam, spełniają swoją role jak należy a sporo tańsze. Śmiało polecam.

Właśnie rozwazam te okna. Sa tańsze niz np MS. Dzisiaj umawiamy sie z handlowcem który zrobi nam wycene okien MS i Drutex. Zobaczymy jak to wyjdzie cenowo i wtedy podejmiemy decyzje.

kiedys widzialam jakies woreczki - szeleszcza i ptaki uciekaja....a na jednym domu byl przyczepiony hmm...bodajze jastrzab:(:(

kiedys widzialam jakies woreczki - szeleszcza i ptaki uciekaja....a na jednym domu byl przyczepiony hmm...bodajze jastrzab:(:(

Nie wiem, jak jaskółki, ale gołębie boją się płyt CD - podobno oślepia je ten odblask, choć ozdoba to wątpliwa :lol: