Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam srodeczkowo.

Humorek super :D , roboty w brod... :evil:

Teska - :wink:

a calkiem oftopikowo - czy ktos z Was zna jakies charakterystyczne, latwe do znalezienia miejsce na/tuz obok obwodnicy berlinskiej jak najblizej Szczecina, gdzie mozna sie umowic z drugim autkiem? Jeden samochodzik jedzie z Wroclawia do Dortmundu, drugi - Szczecin -> Dortmund.

Jest taka wielka stacja benzynowa, która ma wjazd zarówno od strony Berlina jak i Szczecina. Ale czy to jest przed wjazdem na ring czy za zjazdem to zabij mnie ale nie mogę sobie skojarzyć.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam srodeczkowo.

a calkiem oftopikowo - czy ktos z Was zna jakies charakterystyczne, latwe do znalezienia miejsce na/tuz obok obwodnicy berlinskiej jak najblizej Szczecina, gdzie mozna sie umowic z drugim autkiem? Jeden samochodzik jedzie z Wroclawia do Dortmundu, drugi - Szczecin -> Dortmund.

Jest taka wielka stacja benzynowa, która ma wjazd zarówno od strony Berlina jak i Szczecina. Ale czy to jest przed wjazdem na ring czy za zjazdem to zabij mnie ale nie mogę sobie skojarzyć.

Ona jest posrodku

Maggi dzieki

Witam srodeczkowo.

Ona jest posrodku

Maggi dzieki

O widzisz :D

A jak rozumieć 2xpapa na lepiku: lepik, papa, lepik, papa czy papa lepik papa.

Znalazłam lepik stosowany na zimno bez podgrzewania firmy izoplast

należy rozumieć jako warstwa papy przyklejona i sklejona lepikiem i druga taka sama warstwa. lepik pełni rolę kleju. są dwie szkoły kładzenia papy - jedna w tym samym kierunku na zakładkę, druga prostopadle do pierwszej warstwy. ta pierwsza ponoć lepsza....

mam podwojnie rozlozona gruba czarna folie......na styropianie......

hmm....a pod.....albo papa albo nic :-?

Powinno byc tak: chudziak, papa, folia, styropian, posadzka. Jesli o czyms zapomnialem, to prosze mnie poprawic.

folia powinna być między styropianem a wylewką, niekoniecznie między papą a styropianem :D

Nie wiem czy daje sie folie pomiedzy styropianem a wylewka, wiem na pewno, ze daje sie pomiedzy papa a styropianem, poniewaz styropian reaguje bodajze na rozpuszczalniki zawarte w smole. Odseparowanie tych dwoch materialow jest niezbedne.

Potwierdzam wypowiedz powyższą, między papą a styropianem folia jest niezbędna!! tak naprawdę folia nie jest izolacją przeciwwilgociową, ja tam dałem papę, na to przyjdzie folia i dopiero styropian i tej wersji będę sie trzymał :D

pozdrawiam

m.

Powinno byc tak: chudziak, papa, folia, styropian, posadzka. Jesli o czyms zapomnialem, to prosze mnie poprawic.

folia powinna być między styropianem a wylewką, niekoniecznie między papą a styropianem :D

u mnie na styropianie pod wylewka :lol: :lol:

co do tego gresu - trzeba zaimpregnowac....nie zrobilam...i zdarzaja sie jakies plamy.....ale malo co widoczne:)

należy rozumieć jako warstwa papy przyklejona i sklejona lepikiem i druga taka sama warstwa. lepik pełni rolę kleju. są dwie szkoły kładzenia papy - jedna w tym samym kierunku na zakładkę, druga prostopadle do pierwszej warstwy. ta pierwsza ponoć lepsza....

Dzięki, w sumie tak myslałam ale zawsze lepiej sie upewnić. Teraz tylko muszę zdecydowac co wybrać, pape czy dysberbit. W paru miejscach rozkulismy chudziak i w jednym miejscu piasek był suchutki w innym mokry - pewnie ma to znaczenie.

Dzięki, w sumie tak myslałam ale zawsze lepiej sie upewnić. Teraz tylko muszę zdecydowac co wybrać, pape czy dysberbit. W paru miejscach rozkulismy chudziak i w jednym miejscu piasek był suchutki w innym mokry - pewnie ma to znaczenie.

witam wszystkich :lol:

to i ja dorzucę swoje 5 gr w sprawie izolacji--cały parter osobiście najpierw posmarowałam siplastpraimerem-w stosunku do dysperbitu droższy ale o wiele szybciej wysycha i tak nie śmierdzi,potem z pomoca taty kładliśmy papę termozgrzewalna na tzw zakładke i zgrzewaliśmy z izolacja pod ściankami zew i wew,nastepnie na papę położona zostałą folia i styropian.

poddasze natomiast także osobiście :lol: na posadzke rozkładam styropian i na to folie ,która wywijam ok 12 cm na sciany.wspomne ,że poddasze robie po zejsciu z placu boju instalatorów od co i wody .

No i nalezy dopilnowac, zeby papa kladziona na chudziaku tworzyla szczelne polaczenie z papa polozona pod scianami tak, zeby stanowila jedna szczelna powierzchnie na calej plycie fundamentowej.

Marcin, skad Ty to wszystko wiesz??? Kruca, biorę Cię na kierownika!!!

;-)

Papa pewnie dobra, ale teraz tyle nowości, że może jest coś innego co będzie równie dobre a pozwoli mi jej uniknąć, poniewaz z powodu przestoju miesięcznego, chcialabym sama sie w to pobawić (w ramach walki z nudą), zanim wejdzie hydraulik. Papy chyba sama nie dam rady, rozlozyc ok ale to podgrzewanie lepiku to nie dla mnie. Dysperbitem bym posmarowała podłoge bez problemu - lubie zreszta takie prace :wink:

Dzióbek, nie kombinuj! Papa niezbędna! To jest naprawdę jedyne prawdziwe zabezpieczenie przed kapilarnym podciąganiem wody. Naucz się zgrzewac papę (termozgrzewalną), podgrzewac lepik albo znajdź sobie inny sposób na walkę z nudą, bo będziesz później bardzo żałowac.

Przy okazji, folia która idzie pod styropian ma byc tylko warstwą poślizgową, a nie izolatorem.

witam porankowo :D

witam

dziś laba :D

jedziemy do Przelewic nacieszyć oczy :D

pozdrawiam

m.

czy w tych przelewicach mozna zakupic jakies ladne roslinki???

na pewno jest szkółka, wiec coś kupic można, ale co konkretnie to nie wiem

http://www.ogrodprzelewice.pl/

pozdrawiam

m.