Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie tak zrozumiałem że to zrobiłeś, a u mnie w projekcie jest wszędzie w połaci tyle samo czyli 15+10 oraz między jętkami 5 (tu chciałem zrobić 10)

A czy folię paroszczelną robiłeś w takim razie na jętkach czy po połaciach do kalenicy ??

Czy na skosach na stryszku też robiłeś płyty GK ??

folia jest na połaciach. stryszek jest bez płyt gk, podłoga jest z płyty osb

Kilka pytań wieczornych:

1) ile dawaliście ocieplenia między jętki

2) gdzie kupowaliście suchą zabudowę (wieszaki, profile, GK)

3) czy waszym zdaniem 25 cm ocieplenia połaci o współczynniku RD 7,5 - to nie lekka przesada ?? (15+10 Isover-a Super Maty)

Witam poniedziałkowo :)

1) 15cm między krokwie, 15cm między jętki, 5cm na skosy poddasza (których nie jest dużo, bo mam wysoką kolankową). Stryszek będzie cały obity płytami osb (podłoga i skosy), ponieważ obawiam się, że pozostawioną gołą folię paroizolacyjną łatwo uszkodzić mechanicznie.

2) 20-25cm to normalna grubość ocieplenia. A i tak więcej ciepła ucieka przez okna połaciowe, więc jeśli ma się ich sporo, to dawanie grubego ocieplenia jest półśrodkiem.

Miraśka

Oglądałam zdjęcia z Waszej budowy. Domek jest naprawdę bardzo ładny :D

Na jednym ze zdjęć widziałam, że będziecie mieć na parterze ogrzewanie podłogowe, w związku z tym mam pytanie co zamierzacie położyć kafle czy może deske?

Pozdrawiam :)

dziekuję :lol: zamierzamy położyc kafle-w projekcie nie było podłogówki w salonie ale ze wzgledu że obniżyliśmy okna na wys 47 od podłogi wiec nie chcieliśmy długich i grubych grzejników-mi sie marzyła drewniana jakas podłoga ale niestety coś za cos :lol:

Miraśka

dziekuję zamierzamy położyc kafle-w projekcie nie było podłogówki w salonie ale ze wzgledu że obniżyliśmy okna na wys 47 od podłogi wiec nie chcieliśmy długich i grubych grzejników-mi sie marzyła drewniana jakas podłoga ale niestety coś za cos

No właśnie nam też marzy się drewniana podłoga ale również chcemy mieć ogrzewanie podłogowe i dumamy czy jednak da się to pogodzić :-?

Miraśka

dziekuję zamierzamy położyc kafle-w projekcie nie było podłogówki w salonie ale ze wzgledu że obniżyliśmy okna na wys 47 od podłogi wiec nie chcieliśmy długich i grubych grzejników-mi sie marzyła drewniana jakas podłoga ale niestety coś za cos

No właśnie nam też marzy się drewniana podłoga ale również chcemy mieć ogrzewanie podłogowe i dumamy czy jednak da się to pogodzić :-?

podoba mi sie rozwiazanie kiiedy w środku jest drewniana podłoga a po brzegach kafle -pod nimi gesto rozłozona podłogówka-jest taki watek we ,,wnetrzach,, :lol: -my jednak mamy za mały salon na takie rozwiazanie-myśle ze efekt jest fajny przy wielkosci salonu ponad 30 m kw

witam wieczorkowo :lol:

Miraśka

podoba mi sie rozwiazanie kiiedy w środku jest drewniana podłoga a po brzegach kafle -pod nimi gesto rozłozona podłogówka-jest taki watek we ,,wnetrzach,, -my jednak mamy za mały salon na takie rozwiazanie-myśle ze efekt jest fajny przy wielkosci salonu ponad 30 m kw

Hm to też ciekawe rozwiązanie muszę poszukać tego wątku :)

Witam,

przepraszam, ze powtórze to co napisałem juz na forum szczecińskich "żółtodziobów" ale to pierwszy konkret na budowie więc mi musicie wybaczyć ;-) :

Witam również,

Dziś wreszcie na działce się działo. Rano o 7.30 byłem w Wodociagach w Goleniowie oddać podpisana umowę na wykonanie przyłącza. Kierownik mnie zasmucił bo powiedział, że woda powinna być zrobiona najwcześniej w przyszłym tygodniu, moze później... Rano Wykonawca organizował koprkę dla ściagnięcia humusu a o 17.30 mieli się spotkać Inwestor, Wykonawca, Kierownik i Geodeta.

Rano dzowni wykonawca, ze umowił geodetę na 14. Troche mnie to zirytoało bo chiałem być obecny przy tej czynnosci i chciałem by przyasystował kierownik więc dałem znać, żeby spotkanie miało jednak miejsce o 17.30.

"Urwany" wcześniej z pracy zajeżdżam 17.40 a tu ... humus zdjęty, wytyczenie zrobione i - tu hit - zrobione przyłącze wody!!!!!

Sekundy po mnie przyjechał wykonawca, który stwierdził, że geodeta nie mógł juz przełozyc swoich zadac i zrobił wytyczenie wczesniej. Za kolejne kilka minut przyjechał kierownik, który stwierdził, że humus ładnie zdjęty a i wytyczenie zrobione OK.

Troche pogadaliśmy i uzgodnilismy, że organizuję stal i kilka innych rzeczy dla stanu "zero" i jak tylko towar zjedzie zaczynamy - nie musimy czekać na przyłacze elektryczne bo ekipa przywiezie agregat! :-)

Cos już sie dzieje ale załatwianie wszystkich spraw, zamawianie materiałów, dogadywanie szczegółów "daje ostro w tyłek".

PS. Jak mi sie uda to w tygodniu zrobię fotki i - jak się naucze - to wkleję.

piotr_mielonka M3 gratulacje :)

piotr_mielonka jesteśmy na tym samym etapie umowa podpisana i rozpoczynamy 25 czerwca :). Kierownika budowy wzieliśmy oddzielnie (inspektora przy budowie jednorodzinnych nie potrzeba) za nadzór naszej budowy 3 tys., ma być minimum 1-2 razy w tyg w zależności jak będą posuwały się prace i jak ekipa będzie pracować :)

M3,a kto ściągał humus i irobił przyłacze?Moge prosić o namiaryI jaka cena?

Co do humusu - nie wiem. Organizował wykonawca w cenie wykonania stanu surowego.

Przyłącze wody - zgłosiłem zapotrzebowanie do Wodociagów Zachodniopomorskich. Przygotowali kosztorys i umowe o wykonanie (3 dni robocze - kolejne 5 dni poczta :-( ) Dziś raniutko zawiozłem podpisaną umowę a po południu zastałem zrobione przyłącze :-) Cud jakis albo kierownik od inwestycji jest jakims Coperfieldem kanalizacji ;-) Musiał to wszytsko zoorganizować "just in time". Koszt przyłacza (z odbiorami, obsługą geodezyjną, itd.) PLN 4 tys. :-(