trobe 01.07.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam niedzielnie! Szukam pomocy i jak zwykle udeję się na forum. Ile teraz kosztuje położenie metra płytek i merta elewacji, Nam zaśpiewali za metr plytek 70zł. a elewacje - 50zł. Zupełnie nie mam pojęcia czy to dużo czy standart. I jeszcze jedno - powiedziano nam o dwóch metodach robienia regipsów na poddaszach pierwsza na sztywno a druga coś w rodzaju pływającej czyli takej ktora nie pracuje razem z dachem i podobno nie pęka. Jak naprawde jest z pękaniem regipsów na złączach. Za wszelkie odpowiedzi dziękuję Krasnoludek Płytki w cenie od 30 do .... Na temat elewacji nie wypowiem się, bo nie znam cen aktualnych. Jesienią 2006 było to około 30zł/m2 ale ta cena na pewno jest dawno nieaktualna. Co to znaczy "... pływającej czyli takej ktora nie pracuje razem z dachem"? Nie bardzo to sobie wyobrażam, bo jak wówczas ma wyglądac mocowanie rigipsu? Do czego? Czym? Podobno nie ma żadnej pewnej metody montażu rigipsów zabezpieczającej przed pękaniem. Jedyne, co w największym stopniu pomaga, to położenie tapety z włókna szklanego jako wierzchnią warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 01.07.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witamelewacja .... ok 50/60zł za metr podbitka 40-50 zł za metr płytki 45-80 zł za metr drożej te na zewnatrz taniej w środku domu.regipsy zaklejam fizeliną czyli warstwą z włokna o innej lepszej metodzie nie słyszłam ......za miesiąc mam mieszkać....... dom nie wygląda tak jakby ktokolwiek miał tam za miesiąc mieszkać ........ wykonawca zapewnia " bedzie dobrze , zdążymy....." wierzyc czy sie stresowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 01.07.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 regipsy zaklejam fizeliną czyli warstwą z włokna o innej lepszej metodzie nie słyszłam ...... To właśnie tepeta z włókna szklanego. za miesiąc mam mieszkać....... dom nie wygląda tak jakby ktokolwiek miał tam za miesiąc mieszkać ........ wykonawca zapewnia " bedzie dobrze , zdążymy....." wierzyc czy sie stresowac? No cóż, u mnie też podobno zostały tylko ostatnie prace wykończeniowe a dom nadal wygląda jak pobojowisko. Widocznie tak musi byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 01.07.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witami podrzucam zapytanie:Jakie bramy garazowe polecacie? Zdecydujemy się chyba na segmentową (jak sądzicie?)Kojarzę Hormann, Normstahl - cos jeszcze? Jakie sa wymiary standardowe.W projekcie mam 240x220 ale cos mi się wydaje, że lepiej bedzie dać (dla wygody małzonki) z 260x220, może 270x220 ale to juz chyba nie standard i trza będzie dopłacić za robótke "na miarę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 01.07.2007 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Maksiu a Ty spac nie mozesz???????? no w sumie nie mogę, coś ostatnio nie sypiam najlepiej, ale dzis i tak wstałem wczesniej bo dziś zastępczo za wczoraj pojechałem na budowę :D pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betsii 01.07.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Tomadyna dzięki za odpowiedź . Mam pytanie ogólne zgoła moralno-społeczne, moja ekipa na stan surowy ma w umowie dach z więźbą za konkretną cenę, wczoraj Pan K. poinformował nas że ich wykonawca od więźby i dachu zmarł, mogą znaleźć NAM innego ale musimy mu dopłacić 5 tys (dekarzowi) bo stawki od czasu podpisywania z nami umowy wzrosły i nikt za takie pieniądze nie chce robić, dodam że byliśmy umówieni na 16tys za dach i więźbę a mamy zapłacić 21tys. Chcemy się zgodzić nie chcemy żeby musieli dopłacać ale czy takie postawienie sprawy że to oczywiście my musimy dopłacać jest normalne w branży budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 01.07.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Tomadyna dzięki za odpowiedź . Mam pytanie ogólne zgoła moralno-społeczne, moja ekipa na stan surowy ma w umowie dach z więźbą za konkretną cenę, wczoraj Pan K. poinformował nas że ich wykonawca od więźby i dachu zmarł, mogą znaleźć NAM innego ale musimy mu dopłacić 5 tys (dekarzowi) bo stawki od czasu podpisywania z nami umowy wzrosły i nikt za takie pieniądze nie chce robić, dodam że byliśmy umówieni na 16tys za dach i więźbę a mamy zapłacić 21tys. Chcemy się zgodzić nie chcemy żeby musieli dopłacać ale czy takie postawienie sprawy że to oczywiście my musimy dopłacać jest normalne w branży budowlanej Betsii Podczas mojej realizacji słyszałem to co jakiś czas od mojej ekipy. Na etapie więźby - podwykonawca podniósł im cenę Na etapie dachówki - podwykonawca podnosząc cenę nawet prawie się chciał wycofać No cóż nie po to podpisywałem umowę by później dopłacać. Łączyłem się z nimi w bólu i co jakiś czas mówiłem że mi przykro , ale nie dopłaciłem nic i jeszcze zgodnie z umową potrąciłem z ostatniej transzy za opóźnienie i uszkodzenia szalunków. Z ekipą rozstałem się w pokoju i będę ich polecał. Wydaje mi się że to stały numer ekip. Masz umowę to egzekwuj !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 01.07.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Kto podpowie gdzie kupić w szczecinie siatkę ocynkowaną. Chodzi mi o siatkę podobną, taką jak jest przy narożnikach do tynkowania tylko że szerokości z 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 01.07.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Tomadyna dzięki za odpowiedź . Mam pytanie ogólne zgoła moralno-społeczne, moja ekipa na stan surowy ma w umowie dach z więźbą za konkretną cenę, wczoraj Pan K. poinformował nas że ich wykonawca od więźby i dachu zmarł, mogą znaleźć NAM innego ale musimy mu dopłacić 5 tys (dekarzowi) bo stawki od czasu podpisywania z nami umowy wzrosły i nikt za takie pieniądze nie chce robić, dodam że byliśmy umówieni na 16tys za dach i więźbę a mamy zapłacić 21tys. Chcemy się zgodzić nie chcemy żeby musieli dopłacać ale czy takie postawienie sprawy że to oczywiście my musimy dopłacać jest normalne w branży budowlanej Nie dopłacaj! Nie podpisywałas umowy z dekarzem ale wykonawca całego stanu surowego - to on powinien znaleźć rozwiązanie niekrzywdzące Twojej osoby. Po ile Ci wychodzi za mkw powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 01.07.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam niedzielnie! Szukam pomocy i jak zwykle udeję się na forum. Ile teraz kosztuje położenie metra płytek i merta elewacji, Nam zaśpiewali za metr plytek 70zł. a elewacje - 50zł. Zupełnie nie mam pojęcia czy to dużo czy standart. I jeszcze jedno - powiedziano nam o dwóch metodach robienia regipsów na poddaszach pierwsza na sztywno a druga coś w rodzaju pływającej czyli takej ktora nie pracuje razem z dachem i podobno nie pęka. Jak naprawde jest z pękaniem regipsów na złączach. Za wszelkie odpowiedzi dziękuję Krasnoludek 50 za ocieplenie i tynki zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betsii 01.07.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 za metr dachu czyli więźba + dachówki wychodzi nam ok 81 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 01.07.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam wszystkich, mam ważne pytanie odnośnie izolacji cieplnej i przeciwilgociowej ścian fundamentowych. Jak to robiliście? Co dawaliscie wewnętrz ścian? Obsmarowywaliście Dysperbitem? Jesli tat to raz czy 2 razy? A od zewnątrz? : Dysperbit (1 czy 2 razy) Na to klej (nie było problemu z przytwierdzeniem do Dysperbitu?) i styropian? (jaka grubość? w projekcie mam 5 cm a do ocieplenia pójdzie 12 cm). Potem na to siatka z tynkiem? Potem jeszcze raz na to Dysperbit? Warto potem dawać ta folię kubełkową - czy jesli mam dobry grunt to nie trzeba? U mnie na bloczki dali dwie warstwy dysperbitu, na to styropian, siatka z klejem i jeszcze podwojne smarowanie dysperbitem. Folie sie chyba daje bezposrednio na styropian, zamiast kleju i dysperbitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 01.07.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam i podrzucam zapytanie: Jakie bramy garazowe polecacie? Zdecydujemy się chyba na segmentową (jak sądzicie?) Kojarzę Hormann, Normstahl - cos jeszcze? Jakie sa wymiary standardowe. W projekcie mam 240x220 ale cos mi się wydaje, że lepiej bedzie dać (dla wygody małzonki) z 260x220, może 270x220 ale to juz chyba nie standard i trza będzie dopłacić za robótke "na miarę". Niektorzy producenci, jak na przyklad Krispol maja w standardzie dowolne wymiary. Bardziej markowi niestety tylko standardowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 01.07.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Hejka ! Witam w niedzielny poranek i mam pytanka: 1. Ile kosztuje wytyczenie budynku? Liczą za budynek czy od metra? 2. W czasie całej budowy ile razy potrzebny jest geodeta i do czego? Ja za wytyczenie zaplacilem jakos 500zl. Pozniej geodeta bedzie potrzebny do naniesienia wszystkich przylaczy oraz naniesienia budynku po jego ukonczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 01.07.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam wszystkich, mam ważne pytanie odnośnie izolacji cieplnej i przeciwilgociowej ścian fundamentowych. Jak to robiliście? Co dawaliscie wewnętrz ścian? Obsmarowywaliście Dysperbitem? Jesli tat to raz czy 2 razy? A od zewnątrz? : Dysperbit (1 czy 2 razy) Na to klej (nie było problemu z przytwierdzeniem do Dysperbitu?) i styropian? (jaka grubość? w projekcie mam 5 cm a do ocieplenia pójdzie 12 cm). Potem na to siatka z tynkiem? Potem jeszcze raz na to Dysperbit? Warto potem dawać ta folię kubełkową - czy jesli mam dobry grunt to nie trzeba? U mnie na bloczki dali dwie warstwy dysperbitu, na to styropian, siatka z klejem i jeszcze podwojne smarowanie dysperbitem. Folie sie chyba daje bezposrednio na styropian, zamiast kleju i dysperbitu. Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 01.07.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam i podrzucam zapytanie: Jakie bramy garazowe polecacie? Zdecydujemy się chyba na segmentową (jak sądzicie?) Kojarzę Hormann, Normstahl - cos jeszcze? Jakie sa wymiary standardowe. W projekcie mam 240x220 ale cos mi się wydaje, że lepiej bedzie dać (dla wygody małzonki) z 260x220, może 270x220 ale to juz chyba nie standard i trza będzie dopłacić za robótke "na miarę". Niektorzy producenci, jak na przyklad Krispol maja w standardzie dowolne wymiary. Bardziej markowi niestety tylko standardowe. No a jesli chodzi o te markowe Czy podane przeze mnie wymiary to standard? A ten Krispol - jakaś porzadna firma? PS. Jaką brame Ty bierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 02.07.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 pozdrawiam poniedzialkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 02.07.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witam i podrzucam zapytanie: Jakie bramy garazowe polecacie? Zdecydujemy się chyba na segmentową (jak sądzicie?) Kojarzę Hormann, Normstahl - cos jeszcze? Jakie sa wymiary standardowe. W projekcie mam 240x220 ale cos mi się wydaje, że lepiej bedzie dać (dla wygody małzonki) z 260x220, może 270x220 ale to juz chyba nie standard i trza będzie dopłacić za robótke "na miarę". Niektorzy producenci, jak na przyklad Krispol maja w standardzie dowolne wymiary. Bardziej markowi niestety tylko standardowe. No a jesli chodzi o te markowe Czy podane przeze mnie wymiary to standard? A ten Krispol - jakaś porzadna firma? PS. Jaką brame Ty bierzesz? Ja kupilem Normstahl'a. O Krispolu duzo czytalem i w zasadzie nie znalazlem jednoznacznie negatywnych opinii. Ja wzialem jednak brame nieco drozsza (naprawde nieznacznie), za to sprawdzonego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 02.07.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 02.07.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 http://www.filmiki.jeja.pl/455,Strata,wagi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts