Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do dokumentów to:

enea - 2 tyg.

wod. i kan. - 3 tyg.

geodeta - ok. misiąca

no i warunki z gminy - ok miesiąca

a na koniec gazownia i 3 tyg.

Poprawiam nieco : trzeba pilnowac

bo ja na Enea juz 3ci miesąc czekam :evil:

Pan powiedział że zalatwiaja wnioski z Marca, co było ewidentnym kłamstwem poprostu wniosek im się zapodział, więc trzeba pilnować i monitowac...

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

do szydas :

kiedyś wspomniałeś o konieczności wypełnienia szczelin przy oknach (ściana-ościeżnica) akrylem. Czy możesz mi podpowiedzieć jakim akrylem (czy to jest to samo co silikon ?), czy bezbarwny i czy Śnieżka go pokryje, czy jakiejś konkretnej firmy ? Czy nakłada się z pistoletu ?

I jeszcze jedno pytanko : mam tynki cementowo-wapienne i mimo listew przy oknach, dość mocno popękało właśnie w tych miejscach, momentami nawet się kruszy ? Czy to typowe czy niestety kolejna fuszerka ?

nazywa się to albo akryl (po prostu) albo silikon akrylowy (jakiś wynalazek językowy). nakłada się normalnie z wyciskacza, jest w zwykłych tubach jak silikon. bezbarwnego nie spotkałem, my kładliśmy w kolorze okien. po dwu malowaniach śnieżką praktycznie nie widać go spod spodu, trzeba się przyjrzeć. nasz był z castoramy, chyba soundala.

co do pękania to nie wiem, może to normalny efekt pracy dwu różnych materiałów przy zmianach wilgotności. akryl powinien to ładnie posklejać.

i ostatnie pytanie z tej serii :

czy ten sam rodzaj akrylu stosuje się wewnątrz i na zewnątrz ? U mnie wypełnili płytki parapetowe zewnętrzne fugą, która już w tej chwili sie kruszy. Mają wydłubać i wpuścić akryl.

Nie jest fajnie :evil:

czy taki akryl nadaje się również do wypełnienia szczelin w tynku cem-wap? jedna ze ścian działowych była przestawiana i ponieważ nie była przewiązana z prostopadłą, pojawiły się podłużne rysy na tynku.

my uzupełnialiśmy braki zaprawą tynkarską (sprawdzę na budowie - jakiego producenta) - wyszło przyzwoicie, a wczoraj polecono mi tynk ROTHBAND - ale jescze go nie testowałam.

A masz pęknięcia przy oknach ?

Witam grupę :)

Jestem na etapie kompletowania dokumentów, pewnie to trochę potrwa, ale już próbuję przymierzać się do budowy.

Moglibyscie mnie oświecić jak wyglądają w naszym regionie ceny za m2 domu?

(dom będzie ok. 150 m2, dach dwuspadowy)

A może znacie kogoś/firmę kto mógłby zrobić mi zestwienie materiałów na podstawie projektu?

Pozdrawiam Kasia

Przy obecnych cenach wykonawstwa ok. 2500 tys/m2

średnio bo nie znam standardu w jakim chcesz zrobić.

Co do zestawienia materiałów polecam (ja tak zrobiłem) zakup kosztorysu z firmy projektowej - ok. 400 zł - u mnie się sprawdziło.

Jańcio

Witam grupę :)

Jestem na etapie kompletowania dokumentów, pewnie to trochę potrwa, ale już próbuję przymierzać się do budowy.

Moglibyscie mnie oświecić jak wyglądają w naszym regionie ceny za m2 domu?

(dom będzie ok. 150 m2, dach dwuspadowy)

A może znacie kogoś/firmę kto mógłby zrobić mi zestwienie materiałów na podstawie projektu?

Pozdrawiam Kasia

można wiedzieć w którym miejscu w Stargardzie?

Co do dokumentów to:

enea - 2 tyg.

wod. i kan. - 3 tyg.

geodeta - ok. misiąca

no i warunki z gminy - ok miesiąca

a na koniec gazownia i 3 tyg.

wiec jeśli złożone w jednym terminie to po około miesiącu powinien być komplet do pozwolenia (oczywiście jeszcze adaptacja)

Przyłącze gazu - nawet do 18 m-cy

Przegięcie w biały dzień.

maggie

nie Pyrzyce, a osiedle pyrzyckie w Stargardzie :)

kierownika jeszcze nie mam

do wyceny tez jeszcze nie dawałam, bo projekt jest jeszcze w adaptacji, ale to kwestia 2 tygodni

czy do wyceny dawałyście(liście) projekt po otrzymaniu pozwolenia na budowę?

prosze o namiary sparwdzonych i tanich ekip - do kogo mogłabym zwrócic sie o wycene stanu surowego?

Z tym właśnie jest największy problem

Polecam w systemie generalnego, od początku do końca jedna ekipa

Najprościej to ruszyć 4 litery i przejechać się po najbliższych budowach, popatrzeć, pogadać z inwestorami i ekipami.

Robocizna surowego z dachem - ok. 50 tyś. jak znajdziesz taniej i dobrze nie ma co się zastanawiać. Choć ceny za 150 m2 w surowym w okolicy 70 tyś. już mnie nie przerażają.

pozdrowienia

Jańcio

Witam Popoludniowo

Jeszcze jeden dzien i weekend :D

Ale sprzatanie dzialki i tak czeka :lol:

Jak poradzic sobie z mocno przerosnieta trawa gleba kopanie jest ponad sily .

I chce bez randapu .

Czy zamawialiscie koparke albo traktor :roll:

Oj bez roundupu bedzie ciezko, bo co przekopiesz to i tak ci odrosnie.

Witam Popoludniowo

Jeszcze jeden dzien i weekend :D

Ale sprzatanie dzialki i tak czeka :lol:

Jak poradzic sobie z mocno przerosnieta trawa gleba kopanie jest ponad sily .

I chce bez randapu .

Czy zamawialiscie koparke albo traktor :roll:

Oj bez roundupu bedzie ciezko, bo co przekopiesz to i tak ci odrosnie.

Ogladam twoje zdiecia i te z roletami skrzynki masz od strony wewnetrznej

Powiedz jak sa mocowane bo chyba nie w nadprozu :roll:

pytanko - robił ktoś kontrolę szczelności kanalizacji podposadzkowej poprzez zalanie jej wodą??

Podłączam się do pytania.

ponawiam pytanie - sprawa jest dla mnie bardzo ważna bo ja taką próbę zrobiłem i poziom wody lekko opada!!!!

Ja także podnoszę. Czy nikt nie robił takich prób?

PS> Witam wszystkich.