Asia i Robert 01.10.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy ktoś buduje przy ul. Frezjowej w Dobrej? ___________ Pozdrowionka Aleksandra Hej, ja jestem wlasnie na etapie ku[powania dzialki na Tulipanowej - to chyba sasiednie ulice pzd Witam! W jakiej cenie działki w Dobrej? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 02.10.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 pozdrawiam wtorkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 02.10.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam Wszystkich . Czy mozecie polecic jakis gabinet lub klinike ortopedyczno-chirurgiczna (ruchu) Ale dobrze wyposazona (aby zrobic przeswietlenie i inne badania ) Moze byc tez i prywatna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 02.10.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam Pilnie potrzebuję Waszej rady. Czy deskę za rynną obić blachą czy tylko zaimpregnować. My jesteśmy za tym, żeby obić ale nasz wykonawca mówi, że to nie ma sensu, że się pofaluje pod wpływem ciepła. Co o tym sądzicie? Mam obitą blachą rytanowo-cynkową. Nie zuważyłam istotnych zmian pod wpływem temperatury. Pewne nierówności wynikają z partactwa mojej poprzedniej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 02.10.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Słuchajcie potrzebuję Waszej rady,w projekcie mam dom budowany z Ytongu, chcę to zmienić na porotherm lub poroton i tu zaczynają się schody, bo architekci żądają od nas precyzyjnego wskazania jakie to będą bloczki o jakiej przenikalności cieplnej i ja nie mam pojęcia jak to określić. Niemiecka ceramika ma inne oznaczenia niż polska, to po pierwsze, po drugie czy to właśnie nie architekci powinni mi doradzić jaka ściana powinna być czy jedno, czy dwuwarstwowa-oni tego wszystkiego żądają od nas:(Zakręciłam się, do tego nasze szczecińskie hurtownie twierdzą że nie mają oznaczeń na bloczkach i nie wiedzą jaką mają przenikalność.Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 02.10.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ja nie mogę sprzedać mieszkania. Minął miesiąc a odzew mikry pomimo przystępnej ceny. Też chciałabym się za dwa miesiące wyprowadzić, kasa potrzebna, a tu bryndza . No widzisz ... moja sprzedaż trwała 7 dni a wziąłem chyba niemałe pieniądze bo 5300zł/m2. Podpisałem umowę na wyłączność, oczywiście przed podpisaniem negocjowałem prowizję Rozumiem, że negocjowałeś prowizję którą płaci kupujący. Na ile zszedłeś ?? Płaci kupujący - to pojęcie mocno względne. Raczej należałoby powiedzieć prowizję która jest potrącana z wartości mieszkania za jaką je sprzedajemy. Każdy kupujący raczej bierze pod uwagę całą wartość jaką musi zapłacić za określone metry - czyli tak naprawdę wartość poniesionych kosztów dzieli na m2. Więc moim zdaniem istotne było negocjowanie wartości prowizji którą zapłacił kupujący. Nazwijmy to tak - więcej zostało dla mnie Są biura, które schodzą z prowizji do 2%. My zaczęliśmy od ogłoszeń w internecie i Kontakcie, teraz mamy jeszcze kilkanaście umów otwartych z biurami. Trudno powiedzieć, czy umowa na wyłączność daje większe szanse na sprzedaż. Może biuro więcej inwestuje w aktywną promocję, ale w sumie to jest ograniczenie do kręgu klientów danego biura. A z usług którego biura korzystaliście? Przyznam, że poziom kompetencji niektórych maklerów jest żenujący Może połowa coś sobą reprezentuje i zna się na tym, co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 02.10.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam poniedziałkowo zostało 60 dni Tomadyna, zazdroszczę Ci. Ja nie mogę sprzedać mieszkania. Minął miesiąc a odzew mikry pomimo przystępnej ceny. Też chciałabym się za dwa miesiące wyprowadzić, kasa potrzebna, a tu bryndza . Powtórzę za Maggie : Tomadyna zazdroszczę ! Ja także nie mogę sprzedać mieszkania, także podpisałam umowę na wyłączność (w maju !!!) i już dwa razy obniżyłam cenę. Jak nie sprzedam mieszkania, to nie wykończę domu i ... się ugotuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 02.10.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 a poza tym witam wszystkich dzisiaj do wygrania 9.000.000,00 !!! - spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 02.10.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ja nie mogę sprzedać mieszkania. Minął miesiąc a odzew mikry pomimo przystępnej ceny. Też chciałabym się za dwa miesiące wyprowadzić, kasa potrzebna, a tu bryndza . No widzisz ... moja sprzedaż trwała 7 dni a wziąłem chyba niemałe pieniądze bo 5300zł/m2. Podpisałem umowę na wyłączność, oczywiście przed podpisaniem negocjowałem prowizję Rozumiem, że negocjowałeś prowizję którą płaci kupujący. Na ile zszedłeś ?? Płaci kupujący - to pojęcie mocno względne. Raczej należałoby powiedzieć prowizję która jest potrącana z wartości mieszkania za jaką je sprzedajemy. Każdy kupujący raczej bierze pod uwagę całą wartość jaką musi zapłacić za określone metry - czyli tak naprawdę wartość poniesionych kosztów dzieli na m2. Więc moim zdaniem istotne było negocjowanie wartości prowizji którą zapłacił kupujący. Nazwijmy to tak - więcej zostało dla mnie Są biura, które schodzą z prowizji do 2%. My zaczęliśmy od ogłoszeń w internecie i Kontakcie, teraz mamy jeszcze kilkanaście umów otwartych z biurami. Trudno powiedzieć, czy umowa na wyłączność daje większe szanse na sprzedaż. Może biuro więcej inwestuje w aktywną promocję, ale w sumie to jest ograniczenie do kręgu klientów danego biura. A z usług którego biura korzystaliście? Przyznam, że poziom kompetencji niektórych maklerów jest żenujący Może połowa coś sobą reprezentuje i zna się na tym, co robi. ja z WGN (biuro na Tkackiej i na Kopernika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 02.10.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Słuchajcie.... ja miałam podpisana umowe z...... 25 biurami połowa z tego to żenada i amatorszczyzna drugiej połowie zależalo tylko na podpisaniu umowy i wykazaniu sie papierkiem przed szefem.Ostatecznie sprzedałam mieszkanie dzięki Kontaktom ale....... po 3 miesiącach lekko nie było i trzeba sie uzbroic w anielska cierpliwośc bo nadgorliwość kupujących doprowadzi do obłędu1,wasze mieszkania sa świetne i sami musicie w to wierzyć2,kazde mieszkanie ma swojego kupca i taki przychodzi kupuje wychodzi3,obniżanie ceny nic nie daje ponieważ obserwujący uważaja ze mieszkanie ma jakieś mankamenty cena musi byc realna rynkowa , stan z kwietnia 4800 mkw...... powodzenia ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.10.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 witam wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 02.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Słuchajcie potrzebuję Waszej rady, w projekcie mam dom budowany z Ytongu, chcę to zmienić na porotherm lub poroton i tu zaczynają się schody, bo architekci żądają od nas precyzyjnego wskazania jakie to będą bloczki o jakiej przenikalności cieplnej i ja nie mam pojęcia jak to określić. Niemiecka ceramika ma inne oznaczenia niż polska, to po pierwsze, po drugie czy to właśnie nie architekci powinni mi doradzić jaka ściana powinna być czy jedno, czy dwuwarstwowa-oni tego wszystkiego żądają od nas:( Zakręciłam się, do tego nasze szczecińskie hurtownie twierdzą że nie mają oznaczeń na bloczkach i nie wiedzą jaką mają przenikalność. Co robić? Trochę mnie to dziwi, że projektanci tego nie mają u siebie w katalogach. Ale z drugiej strony materiałów jest masa. Uważam że zas.....ym obowiązkiem sprzedającego jest poinformowanie was, wskazanie przedstawiciela czy przynajmniej strony www na której znajdziecie potrzebne wam informacje. Z materiałem już teraz jest tak że to bardziej powinno zależeć sprzedającemu niż wam na sprzedaży Jańcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.10.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Słuchajcie.... ja miałam podpisana umowe z...... 25 biurami połowa z tego to żenada i amatorszczyzna drugiej połowie zależalo tylko na podpisaniu umowy i wykazaniu sie papierkiem przed szefem. Ostatecznie sprzedałam mieszkanie dzięki Kontaktom ale....... po 3 miesiącach lekko nie było i trzeba sie uzbroic w anielska cierpliwośc bo nadgorliwość kupujących doprowadzi do obłędu 1,wasze mieszkania sa świetne i sami musicie w to wierzyć 2,kazde mieszkanie ma swojego kupca i taki przychodzi kupuje wychodzi 3,obniżanie ceny nic nie daje ponieważ obserwujący uważaja ze mieszkanie ma jakieś mankamenty cena musi byc realna rynkowa , stan z kwietnia 4800 mkw ...... powodzenia ......... Zgadzam się z pkt. II. Nasz kupujący oglądał mieszkanie 8 minut, nie negocjował ceny, decyzje podał w godzinę po spotkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 02.10.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam poniedziałkowo zostało 60 dni Tomadyna, zazdroszczę Ci. Ja nie mogę sprzedać mieszkania. Minął miesiąc a odzew mikry pomimo przystępnej ceny. Też chciałabym się za dwa miesiące wyprowadzić, kasa potrzebna, a tu bryndza . Powtórzę za Maggie : Tomadyna zazdroszczę ! Ja także nie mogę sprzedać mieszkania, także podpisałam umowę na wyłączność (w maju !!!) i już dwa razy obniżyłam cenę. Jak nie sprzedam mieszkania, to nie wykończę domu i ... się ugotuję Witam wszystkich! Może chcecie ceny wyższe od tych jakie gotowi są wyłozyć za Wasze mieszkania potencjalni nabywcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 03.10.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 pozdrawiam srodkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 03.10.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 witam:)poroton wybrany. będzie 30 z ociepleniem (chcemy choć trochę zbliżyć się do domu pasywnego) i kolejna prośba:) którą hurtownię polecacie żeby zamawiać poroton?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 03.10.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam środowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 03.10.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 witam:) poroton wybrany. będzie 30 z ociepleniem (chcemy choć trochę zbliżyć się do domu pasywnego) i kolejna prośba:) którą hurtownię polecacie żeby zamawiać poroton? pozdrawiam Czy i inne elementy domu podporządkowujecie tej idei? Np. bardzo zwarta bryła, specjalne okna, brak okien od północy, brak garażu w bryle, rezygnacja z połaciówek, rekuperacja, rezygnacja z typowych drzwi antywłamaniowych z ościeżnicą stalową? Bo jeśli nie lub niekonsekwentnie, to 30-centymetrowa ściana z ociepleniem nie ma uzasadnienia. Koszt większy od typowej np. 24-ki, mniej miejsca w środku, a ewentualne oszczędności na ogrzewaniu dłuuugo będą amortyzować zwiększone nakłady, a może wcale ich nie zamortyzują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 03.10.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Czy i inne elementy domu podporządkowujecie tej idei? Np. bardzo zwarta bryła, specjalne okna, brak okien od północy, brak garażu w bryle, rezygnacja z połaciówek, rekuperacja, rezygnacja z typowych drzwi antywłamaniowych z ościeżnicą stalową? Bo jeśli nie lub niekonsekwentnie, to 30-centymetrowa ściana z ociepleniem nie ma uzasadnienia. Koszt większy od typowej np. 24-ki, mniej miejsca w środku, a ewentualne oszczędności na ogrzewaniu dłuuugo będą amortyzować zwiększone nakłady, a może wcale ich nie zamortyzują. Hmm nie do końca, bo to nie będzie dom całkowicie pasywny ale zbliżony:) na pewno będzie rekuperator, specjalne okna, drzwi, ale garaż w bryle niestety. Co z resztą zobaczymy na razie liczymy całość jak sie okaże że jednak nie opłaca się tego robić to będziemy budować z 24. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 03.10.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam Czy i inne elementy domu podporządkowujecie tej idei? Np. bardzo zwarta bryła, specjalne okna, brak okien od północy, brak garażu w bryle, rezygnacja z połaciówek, rekuperacja, rezygnacja z typowych drzwi antywłamaniowych z ościeżnicą stalową? Bo jeśli nie lub niekonsekwentnie, to 30-centymetrowa ściana z ociepleniem nie ma uzasadnienia. Koszt większy od typowej np. 24-ki, mniej miejsca w środku, a ewentualne oszczędności na ogrzewaniu dłuuugo będą amortyzować zwiększone nakłady, a może wcale ich nie zamortyzują. Hmm nie do końca, bo to nie będzie dom całkowicie pasywny ale zbliżony:) na pewno będzie rekuperator, specjalne okna, drzwi, ale garaż w bryle niestety. Co z resztą zobaczymy na razie liczymy całość jak sie okaże że jednak nie opłaca się tego robić to będziemy budować z 24. Pozdrawiam Moze zamiast grubszej sciany dac grubsze ociepleni, w koncu to ocieplenie ma najwiekszy wplyw na izolacyjnosc cieplna. Grubsze mury to mocniejsza konstrukcja, ewentualnie lepsza akumulacyjnosc czy dzwiekochlonnosc (nie jestem pewien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts