Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[

ciekawe...wiesz, bo mojego kierownika tez oszukala osoba z tego forum...nie zaplacila mu drugiej czesci umowionej kasy...mimo ze umawiala sie parokrotnie....

Podaj nick jeżeli wiesz co mówisz.

Taki pryk w stylu Samoobrony ośmiesza prykającego.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie. Pilnie potrzebuje pomocy.

Ekipa ocielpla poddasze. Położyli 15cm wełny odrutowali i później myslałam że położą stelaże i 5cm wełny w poprzek miedzy stelazami a na koniec folie.

Przed chwilą zajeżdzam na działke a oni zmienili koncepcje, najpierw folie a na to stelaże i dopiero 5cm wełny. Do tego łatają tą folią jakby cerowali stare skarpetki.

Wytłumaczcie mi o co chodzi. Czy może być folia miedzy warstwami wełny. Licze na pilną i fachową pomoc. Bo jeszcze jest czas żeby ich przegonic z budowy. :cry: :cry: :cry:

Witajcie. Pilnie potrzebuje pomocy.

Ekipa ocielpla poddasze. Położyli 15cm wełny odrutowali i później myslałam że położą stelaże i 5cm wełny w poprzek miedzy stelazami a na koniec folie.

Przed chwilą zajeżdzam na działke a oni zmienili koncepcje, najpierw folie a na to stelaże i dopiero 5cm wełny. Do tego łatają tą folią jakby cerowali stare skarpetki.

Wytłumaczcie mi o co chodzi. Czy może być folia miedzy warstwami wełny. Licze na pilną i fachową pomoc. Bo jeszcze jest czas żeby ich przegonic z budowy. :cry: :cry: :cry:

OCZYWIŚCIE ŹLE, FOLIA PAROIZAOLACYJNA MUSI BYĆ POŁOŻONA POD PŁYTĄ GIPSOWĄ INACZEJ GROZI ZAWILGOCENIEM WEŁNY I EWENTUALNA WILGOĆ NIE BĘDZIE MIAŁA GDZIE UCIEKAĆ, POLECAM PRZECZYTAĆ http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje-termiczne/izolacje/izolacja-dachow-skosnych,17082_6535.htm

martelia My też z bukowego ;-) A gdzie się budujesz?

Również 2 pokojowe na bukowym do sprzedania od przyszłego roku :-)

Z tym sprzedawaniem to tak właśnie będzie wyglądać, wiecznie sprzątanie dla oglądających. Oby było tego jak najmniej :-?

Budujemy się na Mierzynie. A wizyty potencjalnych kupców - działają baaardzo mobilizująco :)

A Wasza budowa gdzie ?

witam wszystkich :)

Trochę wyszliśmy na prostą po wyrzuceniu ekipy, o której tu pisałam. Z mężem się nie widuję, ale ... w przyszłym tygodniu będziemy malować na kolorowo pokoje. Powoli do przodu.

A może ktoś poszukuje dwu-pokojowego mieszkania na Os. Bukowym ? Chętnie sprzedam :)

Maggie : sprzedałaś mieszkanko ?

Musicie sprzedawać? A może lepiej wynająć?

oj nie, przed wynajęciem bronię się rękoma i nogami - za dużo problemów, poza tym potrzebuję stosunkowo sporej kwoty na wykończeniówkę.

Liste ma Klaus .

Ostatnio nie widac go na forum . Mi tez by sie przydala lista bo mam ale bardzo stara :lol:

Ta lista nie jest wiarygodna niestety

ci co okreslani jako ok już ok nie są

a ci, którzy rzekomo niepolecani okazują się ok

(bynajmniej część z nich co sprawdziłam)

wydaje mi się, że to kwestia tzw "momentu" na tę chwilę komuś cos nie wyszło (źle dobrana ekipa, niewypłacalny inwestor, wtopione pieniądze itp.), w innym "momencie" sprawdza sie doskonale

Sama prowadzę działalnośc usługową, gdzie zatrudniam ludzi i niestety mam coraz więcej nieuczciwych odbiorców. Mimo, iz profil moich działań jest spoza budowlanki to doskonale rozumiem te firmy, zasada ta sama - borykają sie i motają pomiędzy wymagającym klientem, który najchetniej nic by nie zapłacił (nie wspomnę o ciagłych zmianach w umowie i dodatkowych pracach mimo terminów i wiele wiele innych grzechów inwestorów o których tu sie nie pisze, bo jakże siebie oczerniać :)), a pracownikami, których nie ma i którzy dyktuja warunki.

Wielu z nas inwestorów chyba nie ma pojęcia co sie dzieje poza czubkiem naszego nosa :)

Dlatego tak ważne jest abyśmy to my wydając o kimś opinię byli uczciwi i 10razy przemyśleli zanim coś napiszemy.

Mnie i moją firmę oszukała osoba z naszego forum - nie zapłaciła za usługę, a sporo jest tej osoby komentarzy na liście i opinii na temat wykonawców. :roll:

i zostawialas ot tak sobie ?????? :evil:

ciekawe...wiesz, bo mojego kierownika tez oszukala osoba z tego forum...nie zaplacila mu drugiej czesci umowionej kasy...mimo ze umawiala sie parokrotnie....

Ja teraz już wiem "kto to taki" i wiem, że ta osoba nie jeden taki numer wykręciła, ale........szkoda nerwów

moze i tak.... :-?

i jeszcze pytanko :

rozglądam się za meblami do dziecięcego/młodzieżowego pokoju. Gdzie można coś fajnego znaleźć w jakiejś przystępnej cenie (cena za łóżko 95 X 195 : 3.600 zł jest nie dla mnie, choć były to piękne meble) ? Najlepiej białe !

Czy ktoś z Was orientuje się w cenie mebli zamawianych u stolarza, czy kogoś takiego (oczywiście wirtuoza wśród stolarzy :) ) możecie polecić ?

azalka : a na jaki projekt się zdecydowaliście ?

Jeszcze nie przyklepane :) Wciaz sie rozgladam i wciaz jak pijak do butelki wracam do projektow pracowni z Jeleniej Gory. Sa zdecydowanie najbardziej funkcjonalne (moim zdaniem) i prosciutkie. Juz tu pisalam, ze lubie wiejskie domki :)

W nawiazaniu do Twojego domku znalazlam jeszcze archonowski "pod fikusem".

Wasza chatka sliczna i naprawde fajnie sobie z nia poradziliscie. (Nam nie odpowiadaja w niej schody - od dolu ;)) - jestem bardzo wdzieczna za mozliwosc odwiedzenia domku! i otwarte rady Twego meza :)

Ale poniewaz przerabiam wciaz i naokraglo wszystkie opcje (a mam jeszcze czas, wciaz "robia sie" warunki przylaczy), to w poniedzialek umowilam sie na rozmowe z przedstawicielem "tekturowego domku". Zajrzalam na niemiecka strone Dan-Wood i nie rozumiem do konca, czemu ich chatki sa inne i - smiem twierdzic - ladniejsze niz polskie????

A ja mam pytanie zupełnie z innej beczki:

Gdzie w Szczecinie można kupić fajny garnitur, albo inne ubranie wyjściowe dla 12-latka?

Moze na Turzynie sie uda :D

Krzywoustego, po prawej stronie, prawie przy skrzyżowaniu z Bohaterów Warszawy. Sklep specjalizuje się w ciuchach "wyjściowych", głównie komunijnych, więc na pewno dostaniesz garnitur. Pytanie tylko, czy mają też coś dla 12-latka ale ja w swoim czasie kupowałam tam eleganckie spodnie dla bardzo "rozrośniętego" 11-latka, więc warto sprawdzić.

dzięki, sprawdzę :)

Witam sobotnio.

Wczoraj zakończyła się u mnie elewacja.

Musiałem żonę zagonić do umycia okien (ekipa nie potrafiła), ale już teraz wiem dlaczego nie potrafiła, chyba wszystkie szyby w oknach mam porysowane od ich drapania, bo się im ku...... nie chciało zakleić okien :evil:

Jeśli chodzi o listę to najaktualniejsza jest z 2007.07.07.

Nowe komentarze do Klausa, ustalone że mi prześle i będę uaktualniał. (Pamiętajcie koniecznie w tytule e-mail wpiszcie "LISTA").

P.S.

Jeśli chodzi o rzekomą czarną owcę to może lepiej by ta osoba sama napisała parę słów.

Witam wszystkich.

Tomadyna widzę, że też robiłeś z solbetu na klej. Ja mam tak samo i z galerii widziałem, że zaczeliście zimą chyba w lutym , Napisz do jakich najniżsszych temperatur kleiliście bloczki, żeby nie zaszkodziło ścianom. Ja się trochę martwię o pogodę bo na worku jest że można kleić od +5 st. a perspektywy pogodowe nie najlepsze, jak pamiętasz no napisz jak to było u ciebie. Jak ktoś z forumowiczów też miał podobną sytuację to podpowiedzcie coś w temacie

Kleiłem na "zimowy" klej firmy Alpol. Najważniejsze to by bloczki nie były zmrożone, pokryte lodem. Ja osobiście zacząłem murowanie jak już "teoretycznie" zima przeszła.

jest też "zimowy" klej do bloczków quick-mix'a, chyba do -8C.... w euroklinkierze będą wiedzieć...

połaziłam wczoraj po kilku budowach w poszukiwaniu konteneru na moją działkę i poza katarem nic nie udało mi sie zdobyć..

czy ktoś z forumowiczów podjąłby sie zrobienia wc, albo zna osobe, która mogłaby sie tego podjąć?

i poprosze jeszcze o podpowiedzi co do tego budynku tymczasowego - gdzie tanio kupię taki kontenerek czy garaz blaszak?

taki kontener można chyba też wypożyczyć, np. w ramirent... ale to dane sprzed roku ponad.... :roll:

Witam sobotnio.

Wczoraj zakończyła się u mnie elewacja.

Musiałem żonę zagonić do umycia okien (ekipa nie potrafiła), ale już teraz wiem dlaczego nie potrafiła, chyba wszystkie szyby w oknach mam porysowane od ich drapania, bo się im ku...... nie chciało zakleić okien :evil:

no właśnie.... takie rzeczy wpisuje się do umowy i okłada pokaźną karą... wtedy okna zaklejone tak, że po tynkowaniu wyglądają jak nowe....

Witam weekendowo ;)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi odnośnie "czasu robót po zalaniu stropu"

Dziś właśnie nam go zalali :lol:

Baliśmy się trochę deszczu, bo pogoda była nie pewna, ale na razie jeszcze nie pada więc myślę, że będzie wszystko w porządku :D

Kierownik mówił żeby nie polewać go przy takiej pogodzie....

Ja zastanawiam się czy jak jutro też nie będzie padać to czy nie polać go troche??

Chyba pomęczę jeszcze kierbuda pytaniami w niedziele......choć może nie powinnam :roll:

Gruby ten nasz strop...całe 16 cm, ładnie dziś zastygał :D

Kurcze, trochę betonu a jak potrafi człowieka ucieszyć :lol: :lol: :lol: