Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

a ja znowu męcze temat ogrodzenia.. :)

mam 120 m do ogrodzenia

betonowe wyniesie mnie ok. 7 tys. no i mam watpliwości co do wyglądu

może lepiej jednak sztachety i drewienko?

co polecacie?

kupiłem ostatnio jakąs gazete i tam było o ogrodzeniach, jutro powiem Ci gdzie to bylo. Ale sztachety to taniej nie bedzie na pewno.

a ja znowu męcze temat ogrodzenia.. :)

mam 120 m do ogrodzenia

betonowe wyniesie mnie ok. 7 tys. no i mam watpliwości co do wyglądu

może lepiej jednak sztachety i drewienko?

co polecacie?

Jakoś nie mam przekonania do betonowych (względy estetyczne). Może jednak lepiej drewienko? A może siatka nie okaże się nadmiernie droga, a może częściowo obsadzić roślinami i stworzyć zieloną zaporę (gatunki szybko rosnące)? Wybór zależy od wielu czynników, między innymi od stylu budynku, terenu, sąsiedztwa, potencjalnych zagrożeń, posiadania zwierząt domowych itd, itd. Sama jednak musisz ocenić, co bardziej będzie pasować klimatem do reszty (domu) i co jest w zasięgu Twoich możliwości finansowych.

Witam

Czy ktoś zakładał u siebie pompy ciepła jeśli tak możecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami i ewentualnie podać koszty utrzymania (ogrzania domu) i urządzenia z montażem. Jakie firmy polecacie w okolicach Szczecina

Przegryzałam temat w Climakomfort. Instalacja droga, na pewno nie zwróci się w sensownym czasie ale jest rozwiązaniem w przypadku braku dostępu do gazu ziemnego lub dla osób bez ograniczeń finansowych i nastawionych ekopozytywnie (też dyskusyjne). Dla mojego domu o powierzchni całkowitej około 280 m2 przy gruncie gliniasto - ilastym i dość wysokim poziomie wód gruntowych (korzystne), przy zastosowaniu kolektorów poziomych (tańsze) całkowity koszt instalacji, łącznie z drugą pompą ogrzewającą wodę użytkową, bez wykonywania podłogówki (która była już rozłożona) wyliczono ponad pół roku temu na około 70 tysięcy zł.

a ja mam pytanie dotyczące ogrodzenia

betonowe, w częsci ażurowe na 1,5 m czy na 2 m lepiej zakupić?

i gdzie w Szczecinie (tudziez okolicach) mozna je dostać??

w Stargardzie w Eko III są , ale dośc drogo, może gdzies są taniej..

przed Warzymicami w drodze do przeclawia jest producent ( wiecej nie znam szczegolow - jezdze tamtedy stad wiem)

Witam po dłuższej przerwie. Podczas nieobecności udało mi się zmienić stan cywilny, a także wyrwać się na urlop budowlany zwany w tym przypadku podróżą poślubną.

Po powrocie zastałem na budowie gotowe tynki oraz zamontowaną bramę garażową. Mamy już zatem zamknięty dom, niestety strasznie wilgotny i zimny, brr.

Obecnie staram się nadrobić zaległości i zapewnić ciągłość budowy. Troche z tym urwanie głowy, ale tak to już bywa po urlopie. Mam nadzieje, że grupa pomoże mi ogarnąć pewne tematy.

Potrzebuje:

- kozy, piecyka gazowego lub czegokolwiek co pozwoli mi pracować wewnątrz mojego okrutnie zimnego domu. Jeśli ktoś ma na zbyciu bardzo prosze o kontakt.

- sprawnej ekipy do obrobienia balkonów

Za udzielenie pomocy przysługuje jak zawsze moja dozgonna wdzięczność.