Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po długiej przerwie.

Niestety perturbacje budowlane nie ominęły i nas. Finał stanu surowego (niezamkniętego) planowany na koniec sierpnia prawdopodobnie zakończy się dopiero w I połowie listopada. I mam teraz zagwozdkę:

1. czy zamawiać okna, drzwi i bramę garażową (czas oczekiwania: okna ok. 3 tyg., brama ok. 5 tyg.) i pozostawić na zimę rozprowadzenie instalacji elektrycznej:

2. czy zostawić to tak jak bedzie za chwilkę (tzn. stan surowy zamknięty z zabezpieczonymi otworami na okna dachowe) i umawiać kolejne prace na początek marca?

Wybrałbym wersję nr 1 ale jak czytałem przed montażem bramy segmentowej garaż powiniem byc już otynkowany a nawet pomalowany (wcześniej powinno się ułożyć elektrykę) tylko ... cięzko znaleźć ekpię, która podjedzie na sam garaż i - poza tym - czy nie ścisnie nagle przymrozek, który źle wpłynie na świeżo położone, mokre (czy wyschną?) tynki.

Możecie coś poradzić?

Jesli brama garazowa segmentowa, to do montazu nie trzeba az tak wiele. Wystarczy otynkowana sciana, w ktorej montowana bedzie brama. Wystarczy, ze jakas zlota raczka wpadnie na jeden dzien i obrobi ci ladnie oscieze bramy. Przed dalszymi pracami trzeba bedzie oczywiscie brame czyms oslonic, ale nie ma dramatu.

Jak zamkniesz budynek, to przez zime mozesz smialo zrobic elektryke, a nawet tynki i posadzki, pod warunkiem, ze bedziesz ogrzewac jakos wnetrze (koza, kominek, inne).

Na koniec ponowie moje zapytanie:

Poszukuje kogos do obrobienia balkonow. Poza tym szukam kozy lub innego tymczasowego ogrzewania. Jak ktos ma cos na zbyciu, to niech sie ujawni.

bimbelt zapytaj Maksia, on mial koze....no i ostatecznie w castoramce widzialam po 13o zł... :-?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Kurcze myslałem, że problemy z ekipą mnie jakoś ominą ale niestety, dzisiaj ostatecznie wywaliłem budowlańców z budowy :evil: :evil: . Początek i środek prac były nawet obiecujące ale nastąpił krach i klapa brrr szkoda gadać.

A co narozrabiali? :-?

no wlasnie co???

aha i mam pytanie mozesz polecic jakiegos kafelkarza??? lazienka na teraz 2 na 2...malutka na komuny

Witam wszystkich.

Kurcze myslałem, że problemy z ekipą mnie jakoś ominą ale niestety, dzisiaj ostatecznie wywaliłem budowlańców z budowy :evil: :evil: . Początek i środek prac były nawet obiecujące ale nastąpił krach i klapa brrr szkoda gadać.

no wlasnie co???

aha i mam pytanie mozesz polecic jakiegos kafelkarza??? lazienka na teraz 2 na 2...malutka na komuny

Teska, a jaką Ty komunę zakładasz? :o

Maggie : jakimi farbami malowaliście wnętrza ?

Tikkurillą Optiva-2. Ostatnie malowanie planujemy Optivą-5. Postaram się wrzucić parę zdjęć do galerii.

Trzymam kciuki za sprzedaż. :)

Zameldować się można nawet w nieodebranym domu, ale użytkować oficjalnie - nie. No, chyba, że będziecie pilnować budowy 8) .

A u mnie w domu cieplutko, uruchomiliśmy c.o. :D

witam,

pojawiło się światełko w tunelu : być może sprzedam za chwilę mieszkanie i do połowy XII musiałabym się przeprowadzić.

PYTANIE : czy można zamieszkać w domu, który nie ma odbioru końcowego ??? Meldunek załatwiłabym nam gdzie indziej .

Wg moich informacji można zamieszkać w domu bez końcowego odbioru - nawet w nieskończonym budynku - wystarczy iż przeprowadzimy procedurę uzyskania pozwolenia na użytkowanie, dom i jego otoczenie musi być "bezpieczne". To jest chyba też zależne od danego pozwolenia na budowę.

Uff, a ja wlasnie skonczylem (prawie) ukladac styropian na posadzkach. Myslalem, ze to latwa i przyjemna robota, a stacilem na to trzy dni i zyskalem okrutny bol kolan. Najwazniejsze, ze jest efekt.

Jak zwykle pojawilo sie kilka dylematow:

1. Czy zostawialiscie miejsce pod kominek nie wylozone styropianem? Jesli tak, to na jakiej powierzchni?

2. Ile placiliscie za izolacje przeciwwilgociowe posadzek? U mnie za polozenie papy termozgrzewalnej zawolali 13zl za m2 i wydaje mi sie to nieco wygorowana cena.

Witam Wszystkich

Szukam awaryjnie kontaktu do wykonawcy schodów żelbetonowych czy betonowych.

Mam mały problem z wykonawcą który sugeruje ze schody nie zalicza się do stanu surowego zamkniętego.Ciekawe,dom z poddaszem użytkowym bez schodów? :-? Narazie czeka mnie rozmowa z wykonawcą ale już mam ochotę utrzeć mu nosa i zlecić wykonanie komuś innemu.Jak by ktoś z Państwa posiadał namiar lub kontakt to proszę o informacje

P.S może Szydas jest mi wstanie kogoś polecić - buduje ten sam domek :)

Jakiej grubości styropian daliście do ocieplenia fundamentów oraz jaki styropian.

Również dołączam do pytania. W projekcie mam styrodur gr. 10cm ale cena jego powala na kolana ok 48 zł/m2, co prawda odpada siatka i klej i mogę to śmiało zrobić sam ale czy warto mimo wszystko tyle płacić za taki styro.?.

szukam porady dziś rozmawiałam z panem od adaptacji projektu za adpatacje i latanie po urzedach bierze 1500zł ( wydaje mi się tanio?) do tego dochodzą koszty mapek geodezyjnej 1200zł i innych powiedzcie mi proszę jakie jeszcze bedą koszty tych pozostałych map w jakiej kwocie mogę się zamknąć , facet nie potrafił mi powiedzieć jednoznaczne, wydaje mi się ,że zarabia na każdej mapie i dlatego chce zastanowić się ile zawołać , a ja chcę być przygotowana na jakąś kwotę. Głowa mi pęka od tego wszystkiego

Witam Wszystkich .

Ktos z was pytal o styrodur ja kupowalam ostatnio twardy styropian w Agroma na Sz-n Dabie placilam po 150 netto za m³

Syrodur tak tanio ??? czy to napewno był styrodur czy twardy styropian bo to są dwa całkiem różne produkty. jeśli faktycznie to był Styrodur to daj mi namiary na tę Agromę.

szukam porady dziś rozmawiałam z panem od adaptacji projektu za adpatacje i latanie po urzedach bierze 1500zł ( wydaje mi się tanio?) do tego dochodzą koszty mapek geodezyjnej 1200zł i innych powiedzcie mi proszę jakie jeszcze bedą koszty tych pozostałych map w jakiej kwocie mogę się zamknąć , facet nie potrafił mi powiedzieć jednoznaczne, wydaje mi się ,że zarabia na każdej mapie i dlatego chce zastanowić się ile zawołać , a ja chcę być przygotowana na jakąś kwotę. Głowa mi pęka od tego wszystkiego

Jeśli chodzi o koszty samej adaptacji to bardzo tanio ale na mapce to chce na tobie sporo przyciąć a dokłądnie 100% więcej. mój architekt za mapkę wziął 600 zł a w zasadzie to nie dla siebie tylko dla geodety żebym sam nie musiał latać, i oprócz tych 600 zł nic więcej nie płaciłem bo wystarczy tylko jedna mapka do celów projektowych w skali 1:500.

Witam wszystkich.

no wlasnie co???

Od dwóch tygodni majstrowi ekipa się sypnęła i męczył się sam + pomocnik, tempo ślimacze, jakość też spadła, terminy etapów poszły w las, facet ponadto z alergią na projekt, jak się rozpędził z murowaniem to nie miałem drzwi wejściowych do domu, z kotłowni do garażu i z garażu do ogrodu, dwie ścianki musiałem im rozwalić, wykusz przesunięty o 5 cm itp. Jak miałem urlop musiałem jak kat z projektem za nimi chodzić i sprawdzać czy znowu czegoś nie spaprali. W czwartek zachlali i już isę nie pojawili, czara goryczy się przelała i podzikęowałem panom za współpracę, Wolę w tym roku nie skończyć stanu surowego niż mają mi więcej rzeczy spaprać. :evil:

Uff, a ja wlasnie skonczylem (prawie) ukladac styropian na posadzkach. Myslalem, ze to latwa i przyjemna robota, a stacilem na to trzy dni i zyskalem okrutny bol kolan. Najwazniejsze, ze jest efekt.

Jak zwykle pojawilo sie kilka dylematow:

1. Czy zostawialiscie miejsce pod kominek nie wylozone styropianem? Jesli tak, to na jakiej powierzchni?

2. Ile placiliscie za izolacje przeciwwilgociowe posadzek? U mnie za polozenie papy termozgrzewalnej zawolali 13zl za m2 i wydaje mi sie to nieco wygorowana cena.

Witam Wszystkich u mnie wyszlo 10 zl m za pape

Witam Wszystkich .

Ktos z was pytal o styrodur ja kupowalam ostatnio twardy styropian w Agroma na Sz-n Dabie placilam po 150 netto za m³

Syrodur tak tanio ??? czy to napewno był styrodur czy twardy styropian bo to są dwa całkiem różne produkty. jeśli faktycznie to był Styrodur to daj mi namiary na tę Agromę.

Nie to tak jak napisalam twardy styropian z jakosci bylam zadowolona bo przyjechal bialy prosto z fabryki

tel do Agromy 091 469 35 93