Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Tomadyna: Przykro na to patrzec, ale jak juz jestesmy przy kominkach, to napisz mi czy zostawiales pod kominkiem obszar bez styropianu? Jesli tak, to na jakiej wielkosci obszar powinienem zostawic?

Nie mam w większości tam styropianu, choć w małej części wyszło że jest.

A jaki obszar zarezerwowaliscie pod kominek?

Tomadyna: Przykro na to patrzec, ale jak juz jestesmy przy kominkach, to napisz mi czy zostawiales pod kominkiem obszar bez styropianu? Jesli tak, to na jakiej wielkosci obszar powinienem zostawic?

Wokół kominka zostawiłem ok 1 m - i tam jest sama posadzka bez styropianu.

Do Tomadyna

Papraki i tyle.

Na pocieszenie mój wykonawca tak nahajcował w kominku że płyta g-k jest cała wypalona dookoła szyby. Smażąc kiełbaski upierdzielił mi tak wkład że nie mogę go doprowadzić do normalnego stanu. Nie wspominając że pakował dużo drewna bo w popiole sobie ziemniaki robił. Przy okazji widać że popalał też

końcówki malowanych desek od podbitki. ZGROZA.

Wkład za 7 koła mam tak upier.......yn rozgrzaną farbą że mi się żonka popłakała.

Obudowa z płyt G-K pójdzie do wymiany ale do wkładu muszę serwis wołać i szykować kasę.

Będzie zakaz nawet podchodzenia do kominka i kara finansowa.

Wykonawcy przeginają pałę !!

witam,

pojawiło się światełko w tunelu : być może sprzedam za chwilę mieszkanie i do połowy XII musiałabym się przeprowadzić.

PYTANIE : czy można zamieszkać w domu, który nie ma odbioru końcowego ??? Meldunek załatwiłabym nam gdzie indziej .

ja mialam medunek, nie majac odbioru - w Dobrej to jakos słyszalam norma...jak zanosilam papiry do starostwa w policach mialam adres juz w nieodebranym domu :)

Witam porannie.

A teraz będzie dowcip wczorajszego wieczoru.

Tak wygląda przygotowany do odbioru :lol: kominek :evil:

http://tomek.xcomp.pl/photos/dom/kominek1.JPG

Załamałem się kamień za 1200 zł.

http://tomek.xcomp.pl/photos/dom/kominek2.JPG

No,no.Pięknie.Kto jest takim fachowcem?? :evil:

:o :o :o

Wokół kominka zostawiłem ok 1 m - i tam jest sama posadzka bez styropianu.

Do Tomadyna

Papraki i tyle.

Na pocieszenie mój wykonawca tak nahajcował w kominku że płyta g-k jest cała wypalona dookoła szyby. Smażąc kiełbaski upierdzielił mi tak wkład że nie mogę go doprowadzić do normalnego stanu. Nie wspominając że pakował dużo drewna bo w popiole sobie ziemniaki robił. Przy okazji widać że popalał też

Wkład za 7 koła mam tak upier.......yn rozgrzaną farbą że mi się żonka popłakała.

Obudowa z płyt G-K pójdzie do wymiany ale do wkładu muszę serwis wołać i szykować kasę.

Jancio

ja mialam ciut szyby upierdzilonej farba...nie dawało sie zmyc....troche próbowalam skrobac...no ale....po 2 sezonach palenia melduje ; farba zlazła..nie mam juz....wiec moze tak na pocieszenie :cry: :-?

Uff, a ja wlasnie skonczylem (prawie) ukladac styropian na posadzkach. Myslalem, ze to latwa i przyjemna robota, a stacilem na to trzy dni i zyskalem okrutny bol kolan. Najwazniejsze, ze jest efekt.

Jak zwykle pojawilo sie kilka dylematow:

1. Czy zostawialiscie miejsce pod kominek nie wylozone styropianem? Jesli tak, to na jakiej powierzchni?

2. Ile placiliscie za izolacje przeciwwilgociowe posadzek? U mnie za polozenie papy termozgrzewalnej zawolali 13zl za m2 i wydaje mi sie to nieco wygorowana cena.

Witam wszystkich,

W którym etapie robienia podłozy stosuje się ta papę termozgrzewalną? Moja aktualna wiedza podaje, że na chudziaka: folia, styro, styro na przekład, siatka, wylewka.

Na chudziaka najpierw papa, ktora laczy sie z papa dana miedzy fundamentem a scianami. Dzieki temu wszystko co jest ponad fundamentem jest odizolowane przed wilgocia.

W zasadzie na gruntach przepuszczalnych mozna sobie calkowicie odpuscic izolacje przeciwwodna posadzki, ale ja wole teraz zainwestowac, by spac spokojnie w przyszlosci.

A jesli ktoś nie ma pod ścianą papy tylko folię?

PS. Grunty u mnie przepuszczalne.

witam, odnośnie dowcipów, wczoraj po zamontowaniu drzwi z garażu na ogród zatrzasnęły się wszystkie zamki i zasuwy i ani rusz nie idzie otworzyć :evil:

a co to za sprzęt???? :o

jeśli chińszczyzna będzie mały problem

u mnie zaciął się zamek /piasek lub inne cholerstwo weszło do wkladki i ani rusz/ potem rygle dodatkowe te u góry i z boku pod i nad zamkiem się zaczęły zacinać. Wkładkę czyściłem strzykawką i litrem benzyny + manipulacje kluczem - udało się. rygle wszystkie wyrzuciłem - rozbierajac cały mechanizm. Zaczęły już rdzewieć /po dwóch miesiącach !!/. Dziury zapchałem pianą i silikonem. Od pół roku mam spokój ale wkladkę planuję wymienić na profesjonalną /cena połowy drzwi ale lepsze to niż prucie całych gdy się zatną/

Do Tomadyna

Papraki i tyle.

dobrze że to piszesz - mialem właśnie kupić wklad by budowlańcy grzali sobie podczas roboty - guzik kupię im kozę za 200 zł i na /po/ drzewo :) !!!!

witam, odnośnie dowcipów, wczoraj po zamontowaniu drzwi z garażu na ogród zatrzasnęły się wszystkie zamki i zasuwy i ani rusz nie idzie otworzyć :evil:

WITAM WSZYSTKICH :lol: po dłuższej przerwie-od dzisiaj mamy neta ale niestety albo stety z ery blue connect

na poczatek może lepszy kawał z życia wziety-w sobote miałam za zadanie posprzatac z synem garaz i przygotowac na miejsce na cześc maneli i mebli-w kominku sie ładnie pali,centralne chodzi ,wiec wzieliśmy sie za palenie śmieci-kartonów,po chwili stwierdziłam ,że wyziebiam chałupke iec postanowiłam nacisnac guziczek bramy garazowej i cmyknąc na dwór,i co dalej...chce wejsc do domu napic sie kawki a tu drzwi od wewnatrz zamkniete :lol: -komórki w domu a w samochodzie pilot od bramy zapasowy-dobrze miec sąsiadów -przyjechał tato i nas zabrał do domu ,potem przyjechał spec i włamał sie do autka-mniej 100 w kieszeni-dobra jestem co?

WITAM WSZYSTKICH :lol: po dłuższej przerwie-od dzisiaj mamy neta ale niestety albo stety z ery blue connect

na poczatek może lepszy kawał z życia wziety-w sobote miałam za zadanie posprzatac z synem garaz i przygotowac na miejsce na cześc maneli i mebli-w kominku sie ładnie pali,centralne chodzi ,wiec wzieliśmy sie za palenie śmieci-kartonów,po chwili stwierdziłam ,że wyziebiam chałupke iec postanowiłam nacisnac guziczek bramy garazowej i cmyknąc na dwór,i co dalej...chce wejsc do domu napic sie kawki a tu drzwi od wewnatrz zamkniete :lol: -komórki w domu a w samochodzie pilot od bramy zapasowy-dobrze miec sąsiadów -przyjechał tato i nas zabrał do domu ,potem przyjechał spec i włamał sie do autka-mniej 100 w kieszeni-dobra jestem co?

Takie uroki techniki ;) Czym bardziej "inteligentny" dom, tym wiecej moze niespodzianek nam zrobic. Ja chyba na taki wypadek zostawie sobie jeden klucz do drzwi wejsciowych u rodzicow ;)

Daj znac sasiadko kiedy moge wpasc na kawe. Chetnie poogladam postepy u ciebie.

Uff, a ja wlasnie skonczylem (prawie) ukladac styropian na posadzkach. Myslalem, ze to latwa i przyjemna robota, a stacilem na to trzy dni i zyskalem okrutny bol kolan. Najwazniejsze, ze jest efekt.

Jak zwykle pojawilo sie kilka dylematow:

1. Czy zostawialiscie miejsce pod kominek nie wylozone styropianem? Jesli tak, to na jakiej powierzchni?

2. Ile placiliscie za izolacje przeciwwilgociowe posadzek? U mnie za polozenie papy termozgrzewalnej zawolali 13zl za m2 i wydaje mi sie to nieco wygorowana cena.

Witam wszystkich,

W którym etapie robienia podłozy stosuje się ta papę termozgrzewalną? Moja aktualna wiedza podaje, że na chudziaka: folia, styro, styro na przekład, siatka, wylewka.

Na chudziaka najpierw papa, ktora laczy sie z papa dana miedzy fundamentem a scianami. Dzieki temu wszystko co jest ponad fundamentem jest odizolowane przed wilgocia.

W zasadzie na gruntach przepuszczalnych mozna sobie calkowicie odpuscic izolacje przeciwwodna posadzki, ale ja wole teraz zainwestowac, by spac spokojnie w przyszlosci.

A jesli ktoś nie ma pod ścianą papy tylko folię?

PS. Grunty u mnie przepuszczalne.

No jak masz folie pod scianami, to musisz pewnie folia kontynuowac. Wazne, zeby folie ze soba polaczyc na spory zaklad, a jeszcze lepiej zawinac na laczeniach takiego jakby slimaka. Izolacja musi byc szczelna, zeby spelniala swoja role.

Decyzja zapadła

Cały kominek zostanie rozebrany.

Kamienie do kamieniarza.

Od początku robi to inna ekipa.

Współczuję, okazuje się że nie tylko ja natknęłam się na kiepska firme kominkarską. To mozna tak sobie oddac kamienie do kamieniarza ?.

I może mała PROŚBA, gdyby ta nowa ekipa sprwdziła się i nie jest zatrzeżona dla wybranych to mogłabym prosic o namiary?, tez chyba będę musiała na nowo postawic cześc nad paleniskiem ( grzeje się )

A swoją droga to skandal i czy nie ma na to rady? ludzie płacą niemałe pieniądze a takie papruchy i partacze przyjdą, nie biorą odpowiedzilności za swoja prace inkasują forsę i mają wszystko gdzieś.

U mnie jest styropian pod kominkiem. W miejscu, gdzie stoi wkład wycięto w styro otwory i zabetonowano, żeby wkład nie osiadał. Jest też w tym narożniku podwójna siatka stalowa.

Tomadyna :( :( :(

Kto Ci tak spieprzył tę obudowę?

U mnie jest styropian pod kominkiem. W miejscu, gdzie stoi wkład wycięto w styro otwory i zabetonowano, żeby wkład nie osiadał. Jest też w tym narożniku podwójna siatka stalowa.

Niezly pomysl. A powiedz mi czy styropian wydlubaliscie przed robieniem posadzek czy moze kuliscie w posadzkach?