Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, co to dzisiaj wszyscy oglądają prezenty, że taka cisza :wink: ,

czy pod kominkiem powietrze doprowadzaliście zwykłą rurą kanalizacyjną czy inną, dzwoniłem dzisiaj do ferlasa od posadzek i jak nie będzie dużego mrozu to w zaraz po sylwestrze może robić, jeszcze się zastanawiam czy robić dalej czy odpuścić na zimę bo już mnie zmęczyła ta budowa i trochę zapał odszedł.

pozdrawiam

Witam Wszystkich .

Wylewki akurat nie wymagaja duzo zachodu (oczywiscie majac polozona pape,folie i styropian )

U mnie tez robil pan Ferlas i jestem zadowolona .

Fakt ze o tej poze roku kiepsko schna .

Pamietaj tylko o zapezpieczeniu wodnej instalacji na wypadek mrozow :lol:

Papę właśnie kładą, w środę będzie styropian i przychodzą panowie z Remusa rozkładać rurki do c.o.i c.w., ale chyba do rurek teraz nie napuszcza się wody :wink: ,

nie polecam firmy NO NAME, zamówiłem u nich drzwi zewn.CALA i mają 3 tyg. opóźnienia,

pozdrawiam

posluchaj....a skad to opoznienie??? bo moze nie z ich winy? cos jescze przeskrobali? ze tak od razu nie polecasz?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!!! Planujemy zacząć w przyszłym roku. W poniedziałek składamy w gminie o warunki zabudowy. Mam nadzieję,że nie będą mieli jakiś obiekcji odnośnie projektu(jaki rodzaj dachu,kąt nachylenia itp. )Na taki jesteśmy zdecydowani. http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?id=222&p=detail Czy możecie mi powiedzieć czy kierownik budowy a osoba która prowadzi nadzór budowlany to tosamo?

witaj....a gdzie sie budujecie???

Papę właśnie kładą, w środę będzie styropian i przychodzą panowie z Remusa rozkładać rurki do c.o.i c.w., ale chyba do rurek teraz nie napuszcza się wody :wink: ,

nie polecam firmy NO NAME, zamówiłem u nich drzwi zewn.CALA i mają 3 tyg. opóźnienia,

pozdrawiam

posluchaj....a skad to opoznienie??? bo moze nie z ich winy? cos jescze przeskrobali? ze tak od razu nie polecasz?

dobra MI się nie podobają, jeśli sie umawiają na konretny termin i nie dzwonią przez 4 dni? to co mam myśleć, przekładali 2 razy i jakbym sam nie pojechał to nie wiem czy bym się doczekał ich telefonu, zawsze winę można na kogoś zwalić, jeszcze zobaczymy jak będzie z montażem :wink:

czy pod kominkiem powietrze doprowadzaliście zwykłą rurą kanalizacyjną czy inną, dzwoniłem dzisiaj do ferlasa od posadzek i jak nie będzie dużego mrozu to w zaraz po sylwestrze może robić, jeszcze się zastanawiam czy robić dalej czy odpuścić na zimę bo już mnie zmęczyła ta budowa i trochę zapał odszedł.

pozdrawiam

doprowadzenie mam pomaranczowa rura kanalizacyjna...

my też. do samego kominka rura spiro

Witam wszystkich!!! Planujemy zacząć w przyszłym roku. W poniedziałek składamy w gminie o warunki zabudowy. Mam nadzieję,że nie będą mieli jakiś obiekcji odnośnie projektu(jaki rodzaj dachu,kąt nachylenia itp. )Na taki jesteśmy zdecydowani. http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?id=222&p=detail Czy możecie mi powiedzieć czy kierownik budowy a osoba która prowadzi nadzór budowlany to tosamo?

witaj....a gdzie sie budujecie???

Budujemy się w Pyrzycach. A jak jest z tym kierownikiem. Kierownik i nadzór budowlany to to samo????

pozdrawiam

Witam Wszystkich .

Wylewki akurat nie wymagaja duzo zachodu (oczywiscie majac polozona pape,folie i styropian )

Cos wiem o wolnym schnieciu tynkow i posadzek. Postawilem w domu higrometr i wskazowka wyjechala poza skale :/

pozdrawiam

Witam Wszystkich .

Cos wiem o wolnym schnieciu tynkow i posadzek. Postawilem w domu higrometr i wskazowka wyjechala poza skale :/

:) Przy takej pogodzie to tylko wietrzyć i wietrzyć,

Budujemy się w Pyrzycach. A jak jest z tym kierownikiem. Kierownik i nadzór budowlany to to samo????

w zasadzie tak. jeżeli kierownik jest wasz, to on pełni funkcję nadzoru budowlanego. jeśli kierownik jest ekipy budowlanej, wy powinniście zatrudnić inspektora nadzoru budowlanego.

Rozumiem więc ,że jeżeli zatrudnimy ekipę (jesteśmy wstępnie umówieni ) i inspektora nadzoru budowlanego będzie ok.

Napiszcie z czego stawiacie mury ???

co jest w miarą tanie i nadaje sie do budowy domu ???

Tanie to już nic nie jest, a tak na marginesie - koszt samego materiału na ściany w porównaniu z resztą to kropla w morzu i na tym napewno bym nie oszczędzał, a wyborów jest tylu co budujących.

no niby koszt scian to pestka -ale zawsze to szmal!!!

Nasz budowlaniec wycenil stan surowy na 270tys !!!!! (troszke chyba jestem w szoku bo myslałam ze za takie pieniądze to zrobimy stan surowy ale zamknięty a tu rozczarowanie ).Mury nam zaproponował z porotermu (kurcze mam nadzieję ze dobrze nazwę zapamiętałam ???)

Materiały nas mają nie intersowac -jak myslicie to duzo ?????

to nasz projekt -do tego jeszcze dochodzi garaz 24m2

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=170&unset=2

Nasz budowlaniec wycenil stan surowy na 270tys !!!!! (troszke chyba jestem w szoku bo myslałam ze za takie pieniądze to zrobimy stan surowy ale zamknięty a tu rozczarowanie ).Mury nam zaproponował z porotermu (kurcze mam nadzieję ze dobrze nazwę zapamiętałam ???)

W tej cenie samego materiału sciennego jak bedzie za 20 tys. Biorac pod uwage ze nie masz scian szczytowych nie wiem czy nie przesadzilem.

Reszta to beton, bloczki fundamentowe, piasek zasypowy, papa, wiezba, dachowka, stal, dysperbit i wiele drobiazgow ktorych trudno wymienic.

Wielu w tym i ja sie dziwia ze material na sciany stanowi okolo 10-15 % calosci stanu surowego.

Radze zrobic kosztorys inwestorski kosztuje kolo 500 zl ale czlowiek uswiadamia sobie poszczegolne ceny. Ponadto dolicz do tego 30% i wiesz ze w tej kwocie sie zmiescisz. Chyba ze wezmiesz materialy wyknczeniowe zdecydowanie przekraczajace ceny srednie, to wtedy gratuluje możliwości finansowych.

Pytasz czy duzo, wg mnie sporo, ja 3 miesiace temu mialem wycene na 220 netto tez z materialami i wiem ze ta cena byla zawyzona. Obecnie buduje sam organizaujac material i jestem w stosunku do tamtej wyceny znacznie do przodu. Gorzej z czasem, ale tutaj na forum większość buduje samemu organizujac materialy.

Na poczatku tez chcialem aby to firma organizowala material.

Też uważam że cena jest sporo zawyżona. Fakt materiały drogie ale 270tyś za 167m2 stanu surowego otwartego to moim zdaniem za drogo. Może się mylę ale jeśli to by miały być normalne ceny to "Szczecin oszalał" :evil:

Robert

"Szczecin oszalał"

Robert

Wykonawcow brakuje i ida na calosc majac nadzieje ze znajda desperata a jak sie nie zgodzi to i tak roboty maja full. My jestesmy na etapie rygipsow. Ekipa zaczyczyla sobie 4 tysiace zaliczki na dzien dobry, bez umowy bez niczego za robote warta 6 tysieczy! Nie zgodzilismy sie oczywiscie, probowalismy negocjowac oni byli nieugieci. Bylismy przycisnieci bo nie mielismy ekipy a czas leci. Pomimo tego nie zgodzilismy sie. Za tydzien zadzwonili ze przesadzili i rezygnuja z tej zaliczki, my na szczescie znalezlismy inna ekipe, tez oszustow ale to juz inna historia.