Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

na etapie wyboru okien drewnianych - lepiej mieć słupek ruchomy czy stały?? pytam już w praktyce - otwiera się okna na oścież żeby słupek na środku przeszkadzał?? czy takie rozwiązanie bez słupka nie osłabia jakoś okna?? dylematy.... :D

Jakie dylematy?

Okno powinno umożliwiać swobodną ucieczkę i/lub wygodne wyrzucanie rzeczy osobistych tej "niedopasowanej połowy", w czym słupek pośrodku może przeszkadzać :lol:, zatem należy zamontować okna bez słupka.

Słupek wymyślili do okien plastikowych by wzmocnić konstrukcję.

Ma jedną zaletę - oba skrzydła mogą być uchylne.

nie chciałbym się narzucać ale gdzie mógłbym zobaczyć te Wasze okienka z podziwem przez płot budowy?? :D

Witam Wszystkich .

Ile teraz placi sie za metr elewacji ocieplenia i tynku ,za malowanie ,bonie i podbitki :lol:

Witam Wszystkich .

To bardzo dla mnie wazne jakie sa teraz ceny elewacji :roll:

Ostatnio rozmawiałem z jedną firmą - 37zł/metr na styropianie, 45zł/metr wełna, o parapetach, boniach i podbitce nie rozmawiałem.

Ale czy to cena razem za ocieplenie + tynk :lol:

z tynkiem :wink:

Dzieki dobrze wiedziec .

Witam wszystkich!

Po róznego rodzaju perturbacjach osobistych, zawodowych i - niestety - budowlanych (ponad 2 m-ce opóźnienia) melduję się na forum.

Obecnie jestesmy na etapie stanu surowego otwartego, w tym jeszcze dach nie zrobiony "na cacy" (brakuje okien dachowych - będa wstawione razem z inymi - rynien spustowych, i części blacharki).

Jutro przyjeżdzają na ostateczny pomiar okien (będą z MS), takze w przyszłym tygodniu ustalanie szczegółów z elektrykiem. Muszę też dogadywać instalacje.

Czy ktoś ma namiar na solidną, rzetelną i rozsądną cenowo ekipę tynkarzy na marzec? Będę zobowiązany za info.

Witam Wszystkich .

Ja jestem zadowolona ze swoich tynkarzy ale robia tylko gipsowe tynki czy takie ciebie interesuja :lol:

Dzieki za odzew - chyba nie skorzystam - planuje cementowo-wapienne.

Chyba, że mnie przekonasz :-). Dlaczego wybrałas gipsowe?

Allo Bryta,

Podpowiedz dlaczego wybrałaś tynki gipsowe a nie cementowo-wapienne. Jeszcze nie zaklepałem ekipy :-)

Witam wszystkich!

Po róznego rodzaju perturbacjach osobistych, zawodowych i - niestety - budowlanych (ponad 2 m-ce opóźnienia) melduję się na forum.

Obecnie jestesmy na etapie stanu surowego otwartego, w tym jeszcze dach nie zrobiony "na cacy" (brakuje okien dachowych - będa wstawione razem z inymi - rynien spustowych, i części blacharki).

Jutro przyjeżdzają na ostateczny pomiar okien (będą z MS), takze w przyszłym tygodniu ustalanie szczegółów z elektrykiem. Muszę też dogadywać instalacje.

Czy ktoś ma namiar na solidną, rzetelną i rozsądną cenowo ekipę tynkarzy na marzec? Będę zobowiązany za info.

Witam Wszystkich .

Ja jestem zadowolona ze swoich tynkarzy ale robia tylko gipsowe tynki czy takie ciebie interesuja :lol:

Allo Bryta,

Podpowiedz dlaczego wybrałaś tynki gipsowe a nie cementowo-wapienne. Jeszcze nie zaklepałem ekipy :-)

Dlaczego :roll: Bo gladziutkie przyjemne dla oka .

Ale co do slabosci to prawda :-? tam gdze drzwi byly otwierane do samej sciany to od klamek widac juz znaczki :-?

Ale bardzo latwo jest je przeszpachlowac :D

Witam wszystkich!

Witam Wszystkich .

Allo Bryta,

Dlaczego :roll: Bo gladziutkie przyjemne dla oka .

Ale co do slabosci to prawda :-? tam gdze drzwi byly otwierane do samej sciany to od klamek widac juz znaczki :-?

Ale bardzo latwo jest je przeszpachlowac :D

OK, dziekuję! :-)

Mam pytanie, znacie może jakiś sklepik w Szczecinie lub okolicach który handluje płytkami ceramicznymi, a konkretnie końcówkami serii w niskich cenach. Muszę kupić 'coś kolwiek' do kotłowni.

Widziałem takie coś jak to o co pytam w Inowrocławiu, stał taki wielki namiot, w środku na paletach ułożone były kartony z płytkami, a ceny zwalały z nóg, zaczynały się od 3,5 za m2, za 6-8zł można było wybrać naprawdę fajne płytki. No tylko za daleko to wieźć stamtąd (prawie 300km).

pozdrawiam

m.

witam,

gdzie kupowaliście swoje parapety wewnętrzne, ale nie ms, czy ktoś zna jakąś porządną firmę, która przyjedzie, pomierzy i zamontuje?

Ale z czego to maja byc :lol:

Ja dopiero za tydzien dwa bede miala montowane ale debowe bo takie tez biore dzwi wewnetrzne :lol:

Jakiś kamień byśmy chcieli, może marmur. :wink:

Mam pytanie, znacie może jakiś sklepik w Szczecinie lub okolicach który handluje płytkami ceramicznymi, a konkretnie końcówkami serii w niskich cenach. Muszę kupić 'coś kolwiek' do kotłowni.

Widziałem takie coś jak to o co pytam w Inowrocławiu, stał taki wielki namiot, w środku na paletach ułożone były kartony z płytkami, a ceny zwalały z nóg, zaczynały się od 3,5 za m2, za 6-8zł można było wybrać naprawdę fajne płytki. No tylko za daleko to wieźć stamtąd (prawie 300km).

pozdrawiam

m.

Maksiu końcówki serii możesz kupić w Hiper Glazur na Świerczewskiej ale na pewno nie w cenach z Inowrocławia.

ps. pozdrawiam wszystkich Noworocznie :) tomadyna i martelia gratuluję przeprowadzki!

pozdrawiam

m.

sprawdź w:

Ceramiku na Heyki po lewej stronie (mieli cos pod wiatą)

NOMI (były po kilkanaście zł/m2)

Castorama (jw)

Dziewczyny RATUNKU :oops:

Gdzie kupowaliście zasłony i firany.

Materiały które zabrała Gosia do domu są przepiękne, ale te ceny :o

To jest złodziejstwo w biały dzień :evil:

Materiał 70% poliester - czyli zwykłe g.......... a cena jakby to był co najmniej najlepszej jakości kaszmir :x

Nie mam jeszcze firanek w domu, więc powinnam się zamknąć :wink: ale troche sie juz do tematu przygotowywałam i doradzałam mamie, więc oto, co ja sądzę:

jeśli trzeba udekorować jedno-dwa okna, to iść do pierwszego sklepu i zamówić z szyciem i zapomnieć. Natomiast do całego domu, tak jak piszesz , kończy się na horrrendalnych sumach, które pewnie ustaliła pani, po wymierzeniu okien, a przy okazji zmierzeniu okiem wielkości domu, okolicy, w której sie budujecie itd. Może przesadzam, ale coś w tym jest.

Polecałabym rozwiązanie, jak w przypadku zabudowy kuchennej, czy innych szaf w domu, nie brać firmy, tylko konkretnego stolarza.

Są hurtownie firan i zasłon, można tam wybrać sobie i kupić co sie chce, a nastepnie znaleźć pojedyncza krawcowa, która to wszytsko opanuje. Często takie krawcowe maja rabaty w hurtowniach i pomoga w ten sposób w zakupie. One musza utrzymać tylko siebie i rodzine, a nie 100 metrowy sklep w centrum handlowym i 5 osobowa załoge tegoż sklepu. Pewnie wszytsko bedzie trwalo dluzej, ale myśle, że włożona praca w poszukiwania i dyskusje nad ostatecznym wyglądem okien pozwoli zaoszczędzić kasę.

Nie wiem, co tam żona wymysliła dla was, bo istnieje jeszcze np. IKEA, gdzie mozna kupic odjechane tkaniny i wystarczy je poweisic na żabkach, a bedzie fajnie.

Witam Wszystkich .

Ile teraz placi sie za metr elewacji ocieplenia i tynku ,za malowanie ,bonie i podbitki :lol:

Witam Wszystkich .

Ostatnio rozmawiałem z jedną firmą - 37zł/metr na styropianie, 45zł/metr wełna, o parapetach, boniach i podbitce nie rozmawiałem.

Dzieki dobrze wiedziec .

Ale to jest cena z robocizną i materiałem? My płaciliśmy za robocizne z materiałem 63zł ... dużo? :roll:

Czy warto deskowac i klasc pape na dach, czy wystarczy sama folia i na to dachowka.

Czy moze ktos poradzic? Czy pierwszy wariant jest cieplejszy?

Jaka bedzie roznica przy uzytkowaniu domu.

Wielkie dzieki za opinie.

Tylko deskowanie i papa:
[list:412675a394] - sprawdzony sposób (nikt nie wie ile lat w polskich warunkach folia dachowa będzie spełniała swoje zadanie)
- stabilniejszy dach (patrz wiatry ostatniego roku w zimie)
- przy uszkodzonej lub żle położonym pokryciu lub obróbce blacharskiej dachu (dachówka :D /blacha :evil: ) nie musisz remontować poddasza - mieszkasz do czasu remontu w sprzyjających warunkach, czyli do lata
- cieplejszy dach w zimie/chłodniejszy latem (deskowanie jest kolejną przegrodą)
- położenie i naprawę papy wykonają nawet ci, którzy nie wyjechali do anglii

[/list:u:412675a394]

wady:

- wyższa cena
    - dłuższy czas wykonania

Popieram w całej rozciągłości dlatego tez deskuję, jedyny minus to niestety te dodatkowe koszty u mnie przy 230 m2 to jakieś 3000 złwięcej niż jak bym dał folię, ale nie jest to aż tak wielka różnica. Właśnie szukam niedrogich desek może ktoś ma jakieś namiary?.

Witam Wszystkich .

Witam Wszystkich .

Dzieki dobrze wiedziec .

Ale to jest cena z robocizną i materiałem? My płaciliśmy za robocizne z materiałem 63zł ... dużo? :roll:

Jaki tynk i przy ilu cm ocieplenia :lol: